ביקור בקיבוץ מגל שבעמק חפר מגלה פינת חמד עם שלל הפתעות מתוקות ונעימות – בית קפה מקומי עם אופה מוכשרת במיוחד, מרכז מבקרים שבו אפשר לטעום (ולקנות) סוגים שונים של שמן זית איכותי ומי שרוצה להתבשם מפריחות, מוזמן לצאת לטיול במטעי השקד או לרכוב על סוסים לאורך הנחל. העוגות של מור בצל החורשה רחבת הידיים מתרווחים להם, זוגות, חבורות ומשפחות, ולוגמים קפה איכותי מלווה במאפים טעימים שזה עתה נאפו. הריח הטוב הוביל אותנו לחזית בית קפה מעוטר באדניות פורחות, העוטפות שולחנות ברזל בסגנון כפרי. השכם בבוקר הקונדיטורית מור גולדשמידט נמצאת כבר בעיצומה של מלאכת לישת בצק השמרים, שנח כל הלילה במקרר. ניחוחות של מאפים טריים נודדים, מתערבלים באוויר הבוקר ומקדמים את ראשוני הלקוחות שאוספים קפה ומאפה בדרך לעבודה או לחדר הכושר, ואת אלה המשתהים לפגישות עבודה עם טעם של מאפה בפה. בינתיים, נאפות עוד עוגות ונארזות העוגיות. עוגת שמרים שזה עתה יצאה מהתנור, כוס קפה, ספר ומדשאות פסטורליות – בית הקפה של מור | צילום: רענן כהן
בשעת אחר הצהריים, אופיו של הקהל משתנה, וכך גם מזגו של המקום והורים שאוספים את טפם בגן הילדים הסמוך, מתיישבים בניחותא לקפה ועוגייה בעוד הקטנים נהנים משוקו חם וכדור שוקולד. האוכל והאפייה היו תמיד חלק חשוב בחיי היומיום של משפחתה של מור וזיכרונות הילדות שלה כרוכים במחברת המתכונים שאביה קיבץ ובטעמי המאפים של אמה שיצאו להם מוניטין בקרב שכניה. "אז והיום, בארוחות המשפחתיות אני אחראית על הקינוח". כשבני הזוג מור ואופיר גולדשמידט חיו בניו יורק, מור עבדה כמטפלת, וכשעקרו לתל אביב עבדה כארבע שנים בקונדיטוריות בעיר והתאהבה. כשחזרו לקיבוץ והקימו משפחה המשיכה מור באפייה וחלמה על מקום משלה. כשהקיבוץ הופרט והחברים רכשו מכונות כביסה, המכבסה ננטשה, ומור ואופיר הסתערו על ההזדמנות העסקית ושיפצו את המקום ביסודיות. במקומן של מכונות הכביסה העמידו שולחנות עבודה ומיקסר אחד קטן, ומאז במקום אבקת כביסה זורות מור וצמד העובדות, גלי ורות, מידי יום, קילוגרמים של קמח חיטה וכוסמין. מור גולדשמידט אופה עוגות. חלום ישן שהתגשם | צילום: רענן כהן
הלהיטים המובילים הן עוגות השמרים בשלל מילויים ושילובים מסקרנים: נוגט ושברי אגוזים או שוקולד מריר וחלבה. לצדן, סדרת מאפים שנאפית מקמח כוסמין ועוגיות טבעוניות, שלא רק טבעונים חומדים, ומקום של כבוד לעוגת הפאדג' שוקולד, שזכתה בשבחים מהשפים חיים כהן ויונתן רושפלד בתכניתם "הכי טעים שיש". בארץ עשירה בקונדיטוריות איכותיות חלק מסוד ההצלחה של מור טמון בחמימות האירוח שלה ובטעמים המפתיעים בשילוביהם ובאיכות מרכיביהם ללא פשרות. "אני מדמיינת איזשהו טעם או שילוב טעמים, נכנסת למטבח ומתחילה, בדרך של ניסוי וטעייה, לרקוח טעמים ושילובים, לשנות מינון של מתכון קלאסי או לנסות אפייה קצרה או ארוכה. לא פעם יש הפתעות, ועוגה שתכננתי מתגלה דווקא כעוגייה פנטסטית. לעיתים, כשמישהו מהמשפחה נתקל בטעם שסקרן אותו, לבקשתו, אני מפשילה שרוולים ויוצאת לדרך מסקרנת, מנסה להכין גרסה משלי או להטביע את חותמי במתכון קלאסי". ועוד קצת מתוקים, מעשה ידיה של מור | צילום: רענן כהן אחת לחודש בימי שישי, התושבים מגיעים לכאן בהמוניהם לנגב חומוס טרי, שמכין ערד המתארח במטבח, ומוגש עם סלט קצוץ טרי מתובל, כמובן, בשמן זית של "מסיק", שעליו תקראו כאן מיד. בינתיים, המאפייה עובדת במרץ כדי להדביק את קצב הביקוש. מור עוגות בוטיק – קונדיטוריה ובית קפה, קיבוץ מגל, טלפון: 5017041 -052 שעות פתיחה: א'-ה' 7:30-18:00, ו' 07:30- 14:00. כשר
טעימות של שמן זית מסיק – מותג השמן האיכותי של קיבוץ מגל הוא עטור פרסים, אך את עיקר המוניטין שלו רכש בקרב קהל צרכני השמן הפוקד את המקום מכל רחבי הארץ. מועדון הלקוחות הכפיל את עצמו ואף יותר בשנה החולפת ומשקף גם את המודעות והערכה של הצרכן הישראלי לשמן זית מקומי איכותי. בכרמי הזיתים של הקיבוץ מטפחים 12 זני זיתים מרחבי אגן הים התיכון ומהם מפיקים שמן כתית מעולה בכבישה קרה בעל דרגת חמיצות נמוכה (עד 8%). מסיק בקיבוץ מגל. מהזיתים האלו ייצרו את שמן הזית האיכותי "מסיק" במרכז המבקרים יש מכלי ענק מנירוסטה מהם מעבירים את השמן הטרי לבקבוקים ולמכלים המוצגים על המדפים. סשי, מנהלת המרכז, יוצקת שמן זית לגביעי זכוכית קטנים, ולפני שהיא מגישה לנו לטעימה, היא סוקרת את תכונותיו של כל זן – מהסורי המקומי והעוקצני, דרך הפקואל הספרדי הפופולרי ועד הלצ'ינו האיטלקי המעודן. בכל עונה, בהתאם לתוצרת ולטעם הקהל, יוצרים המומחים את "שמן הבית", המשלב מספר זנים, וכן שמן אורגני מזיתים הגדלים בכרם אורגני מפוקח. ענף חקלאי נוסף הוא השקד המקומי, שנמכר בחנות, שבה יש גם תצוגת שמנים ומבחר מתנות מעולם אביזרי המטבח.
בעונת המסיק מתקיימים במקום אירועים חגיגיים וסיורים מאורגנים בכרמים. בפברואר-מרץ, הפריחה הלבנבנה והמרהיבה של השקד היא עת לביקור במטעים, בתיאום מראש. מרכז המבקרים של מסיק. אפשר לטעום ולקנות שמנים מסיק – מרכז מבקרים וחנות המפעל. קיבוץ מגן, טלפון: 6287944- 04 שעות פתיחה: א'-ה' 16:00-8:00, ו' 08:00- 13:00.
על גבו של סוס תלמים הוא מרכז טיפולי באמצעות סוסים, כלבים ובעלי חיים בפינת חי. חוות הסוסים, שהוקמה לפני שלושים שנה, משמשת כמרכז לטיפול באמצעות בעלי חיים לפגועי ראש ונפש. החווה אינה פתוחה לקהל הרחב, אך בתיאום מראש ובתשלום מארגנים טיולי רכיבה חווייתיים בחיק הטבע, בין כרמי הזיתים ומטעי השקד ולאורך נחל חביבה. הסוסים מטופחים ונוחי מזג והטיול מלווה במדריכים מוסמכים ואפילו ניתן להזמין משקה חם או ארוחה שיוגשו בשטח (כולל ביטוח). מתאים למשפחות, לקבוצות וליחידים. במקום ניתן לארגן אירועים משפחתיים (כמו בר מצווה בסגנון בוקרים). מרכז תלמים – חוות סוסים טיפולית ובית ספר לרכיבה, טלפון: 5017405 -04 הצעות לטיולים בסביבה לאורך אפיק נחל חביבה, ששוקם בחלקו, בשדות להבות חביבה ומושב שדה יצחק, הוקמה טיילת, ובהמשכה יש בריכה נקייה ובה ובסביבתה יש מגוון בעלי חיים, בהם נוטריות ועופות עונתיים החגים סביב. מתחת לגשר כביש 9 יש פינות ישיבה מוצלות. גבעת הכלניות מדרום לצומת הכלניות – בשנים האחרונות הופסקה רעיית הצאן והעשבייה השתלטה על הפרחים. השנה ניכרת פריחה מחודשת של כלניות בצבעי סגול, לבן ואדום. איך מגיעים לקיבוץ מגל? לבאים מדרום: נוסעים על כביש החוף (כביש 2), במחלף נתניה יורדים לכביש 57 לכיוון מזרח, ממשיכים בנסיעה עד אלומות וניצני עוז, אז פונים שמאלה (צפונה) לכביש 5714 וממשיכים עם הכביש הזה עד הכניסה לקיבוץ. אפשרות אחרת: נוסעים בכביש 6 עד מחלף ניצני עוז, שם יורדים וחוברים לכביש 57 לכיוון מערב ומיד לאחר מכן פונים ימינה (צפונה) לכביש 5714 המוביל למגל.
לחצו להגדלה בתמונה הפותחת: בית הקפה של מור בקיבוץ מגל |