קטוביץ (Katowice), בירת פרובינציית שלזיה בדרום פולין, נמצאת כשעה ורבע נסיעה מקרקוב ועם זאת היא הרבה פחות מוכרת ממנה למטיילים ישראלים. רבים ודאי זוכרים את השם משיעורי ההיסטוריה כעיר שבה התכנסה ועידת קטוביץ, שבמהלכה נולדה תנועת חובבי ציון. קטוביץ אמנם חסרה את הקסם הרומנטי של קרקוב, ובכל זאת יש הרבה סיבות טובות להגיע אליה. למעשה, זוהי אחת הערים המפתיעות בפולין: יש בה אדריכלות מודרנית מעניינת, חיי תרבות עשירים, סצנת אמנות תוססת, מוזיאונים ייחודיים ואפשרויות מצוינות לשופינג במחירים נוחים.
הנה כמה דברים שתוכלו לעשות ולראות במהלך ביקור בקטוביץ:
מוזיאונים: היסטוריה, גיטרות וספרים זעירים
בקטוביץ יש כמה מוזיאונים נהדרים, חלקם מוקדשים להיסטוריה ולאמנות, אחרים לנושאים פחות שגרתיים. המוזיאון החשוב בעיר הוא מוזיאון שלזיה (Silesian Museum), מקום טוב ללמוד בו על ההיסטוריה והתרבות של החבל, שעל אף שרובו משתייך לפולין, יש בו השפעה גרמנית חזקה, עדות לימים בהם השתייך לגרמניה. המוזיאון, שעבר בשנים האחרונות למבנה חדשני במקום ששימש בעבר כמכרה פחם, מציג תצוגות אינטראקטיביות המוקדשות להיסטוריה, ארכאולוגיה ואתנוגרפיה של האזור, ויש בו גם תערוכות של אמנות פולנית. על הגג יש מרפסת תצפית ממנה נשקף נוף נהדר של העיר.
מוזיאון מסוג אחר לגמרי הוא המוזיאון להיסטוריה של המחשבים (Muzeum Historii Komputerów). המוזיאון המרתק סוקר את התפתחות המחשבים וטכנולוגיות המידע, ומוצגים בו מאות מחשבים. חובבי נוסטלגיה ישמחו לגלות כאן את המחשבים הביתיים של פעם, כמו קומודור 64 ואטארי.
עוד מוזיאון ייחודי הוא מוזיאון זיגמונד שקוצני (Zygmunt Szkocny Museum) שבו מוצגים הספרים הקטנים ביותר בעולם. זהו מוזיאון קטן, כיאה למוצגים שבו, הממוקם בביתו הפרטי של אמן הספרים הזעירים זיגמונד שקוצני, שאחת מעבודותיו נכנסה לספר השיאים של גינס. במקום מוצגים 87 ספרים זעירים שיצר שקוצני, בהם גרסאות ממוזערות של יצירות מופת ספרותיות, ביוגרפיות ועוד. חובבי מוזיקה ייהנו במוזיאון הגיטרות ובמוזיאון העוגבים. בנוסף, קטוביץ גדושה בגלריות אמנות רבות ויש בה סצנת אמנות פורחת.
שכונת ניקישובייץ: קסם של פעם
לצד הארכיטקטורה המודרנית, גם בקטוביץ אפשר למצוא שכונות עם קסם של פעם. אחת מהן היא שכונת ניקישובייץ (Nikiszowiec), שתענוג לשוטט בה ברגל. זוהי שכונת פועלים, שממוקמת בפרברי העיר והוקמה עבור עובדי מכרות הפחם. השכונה מורכבת מבתי לבנים אדומות, מראה יוצא דופן במרחב העירוני של קטוביץ. במבט ראשון הבתים נראים זהים, אבל מבט מעמיק יותר מגלה שהדלתות שלהם נבדלות זו מזו, וזאת על מנת שהפועלים יוכלו לזהות את הבית הנכון כשיחזרו מבילוי לילי בבר… חלק מהבתים הוסבו למסעדות, ברים, חנויות וגלריות, אבל האווירה עדיין אותנטית. בשכונה פועל מוזיאון קטן שבו אפשר לראות איך נראה בית כורי פחם טיפוסי מבפנים.
תרבות: הופעות וקונצרטים
בקטוביץ יש חיי תרבות ומוזיקה עשירים, בין אם אתם חובבי רוק או מעדיפים מוזיקה קלאסית. זירת ההופעות הגדולה, ספודק (Spodek), אירחה לא מעט שמות גדולים, ממטאליקה ויו 2 ועד לאונרד כהן וסטינג. מה שהופך את המקום למיוחד כל כך הוא לא רק רשימת האמנים המרשימה, אלא גם המבנה העתידני, שמזכיר צלחת מעופפת. ספודק הוא מתחם בילויים שכולל גם אולם ספורט, קולנוע, כמה מסעדות, זירת החלקה על הקרח ובית מלון.
לאוהבי מוזיקה קלאסית לא כדאי להחמיץ ערב בתזמורת הרדיו הסימפונית הפולנית (NOSPR). זוהי אחת התזמורות הנחשבות בפולין והיא נהנית גם משם עולמי. אולם הקונצרטים המפואר שמשמש לה בית נחנך ב-2014 והוא אחד מאולמות הקונצרטים החדשניים בעולם.
ירוק בעיניים: פארק Kościuszko
פארק Kościuszko, שממוקם במרכז העיר, מעוצב כגן אנגלי, עם אזורים מעוצבים ואזורים פראיים יותר. יש בו עצי דובדבן , טיליה ואשור לצד שיחים של שושנת האלפים ומרבדי פריחה. הפארק מעוטר בפסלים של אמנים פולנים בולטים. לילדים יש מדשאות להתרוצץ בהן ומתקני שעשועים. כאן נמצאת גם כנסיית עץ יפה, מהעתיקות בעיר, וכדאי לבקר בה. בקיץ מתקיימות בפארק הופעות ובחורף הוא הופך לאתר פופולרי למזחלות שלג.
קטוביץ' ממעוף הרחפן
קניות: קניוני ענק ומחירי מציאה
המחירים הזולים ומבחר הקניונים הגדול הופכים את קטוביץ למקום אידיאלי לקניות. כאן נמצא אחד הקניונים הגדולים באירופה, Silesia City Center – קניון מפואר שבמרכזו ניצבת מזרקה מרשימה. יש כאן יותר מ-300 חנויות להלבשה והנעלה, מתנות, כלי בית, ספרים ועוד. מעבר לכך, יש כאן אולמות קולנוע, אולם באולינג, משחקייה לילדים והרבה מסעדות. בגלריה קטוביצקה (Galeria Katowicka), קניון הסמוך לתחנת הרכבת, תמצאו חנויות של מותגים מקומיים ובינלאומיים לצד חנויות אלקטרוניקה, צעצועים, ספורט, תכשיטים, מתנות ועוד.
מידע מעשי על קטוביץ'
איך להגיע לקטוביץ'? מפעם לפעם מתקיימות טיסות לואו קוסט ישירות מנתב"ג לקטוביץ'. משך הטיסה – כארבע שעות. ניתן גם לטוס לקרקוב וממנה להמשיך לקטוביץ' (משך הנסיעה ברכבת – כשעה). הנסיעה מוורשה לקטוביץ' ברכבת ארוכה יותר ונמשכת כשלוש שעות.
מתי להגיע לקטוביץ'? מאי-ספטמבר. בחודשים אלה מזג האוויר הוא הנעים ביותר והעיר תוססת ומלאת חיים.
תחבורה בקטוביץ': בקטוביץ' פועלת רשת מפותחת, יעילה וזולה של חשמליות ואוטובוסים שמאפשרת להתנייד בקלות בקטוביץ' ובערים שסביבה. הכרטיסים תקפים הן לאוטובוס והן לחשמלית, וניתן לרכוש אותם בקיוסקים או במכונות אוטומטיות בתחנות.
מפת קטוביץ: