הפרישה של חבל קוסובו והקמת המדינה העצמאית לוותה בחששות גדולים מפני פריצה מחודשת של האלימות בבלקן. כבר לפני כמה שנים ידע האזור התפרצויות אלימות רבות בשל יחסו של שלטון מילושביץ בסרביה למיעוט המוסלמי-אלבני במדינה. ב-1999 הפציצו מטוסי האיחוד האירופי במשך שבעים ושמונה ימים מטרות בסרביה ובבירתה בלגרד כדי להביא להפסקת הפעילות האלימה, שכונתה אפילו "רצח עם", בחבל קוסובו. עד פירוקה של יוגוסלביה היה החבל חלק מן הפדרציה הגדולה של המדינה. לאחר הקמתה של קוסובו כמדינה עצמאית אפשר כבר לספור שבע מדינות שהתפצלו מיוגוסלביה: סרביה, בוסניה, קרואטיה, מקדוניה, מונטנגרו, סלובניה ועכשיו קוסובו. הדרישות החוזרות ונשנות של הסרבים לשליטה בחבל נשענות בעיקר על טענות מסורתיות לפיהן הוא מהווה חלק חשוב מן התרבות ומסורת הסרבית, למרות העובדה שרוב אוכלוסייתו מוסלמית. הכרזת העצמאות היתה צפויה בעיקר לאור רמזים על תמיכה של ארצות הברית ומדינות האיחוד האירופי בהכרזת עצמאות חד צדדית. נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אכן הזדרז להכיר במדינה החדשה ובירך על הקמתה. כמוהו גם כמה ממדינות האיחוד. לעומתם, ממשלות רוסיה, סין וכמה מדינות אחרות גינו את הכרזת העצמאות וכינו אותה "מזימה אמריקאית".
בראש המדינה החדשה עומד ראש ממשלה צעיר במיוחד – האשים טאצ'י בן ה-39. טאצ'י שכבר בשנת 1993 הצטרף לצבא השחרור של קוסובו כלוחם גרילה צעיר נהפך עם סיום המלחמה למנהיג פוליטי בולט. לצידו ניצב הנשיא פאטמיר סג'יו, פרופסור בן 56 שאינו מצטיין בכריזמה של טאצ'י ונחשב לכוח ממתן. סג'יו החליף ב-2006 את אביה הפציפיסטי של העצמאות הקוסובית – איברהים רוגובה – שמת באותה שנה. מצידו השני של המתרס ניצב בוריס טאדיץ' נשיאה הטרי הנבחר של סרביה. טאדיץ' נבחר לפני כחודש ברוב זעום ונחשב לתומך נלהב בהתקרבות של סרביה לאיחוד האירופי. הוא נתון עתה ללחץ כבד בגלל התביעה להגיב, אפילו בכוח צבאי, להכרזת העצמאות. ההנחה הרווחת היא שלמרות התלונות והמחאות טאדיץ' לא ייצא לפעולה צבאית בתגובה למהלך של קוסובו.
|
חבל קוסובו הכריז על עצמאותו בפברואר 2008. המדינה הצעירה, בה מתגוררים כשני מיליון בני אדם, שוכנת בבלקן, מדרום לסרביה ויש לה גבולות משותפים גם עם מונטנגרו, אלבניה ומקדוניה. הרוב המכריע של התושבים בקוסובו מוסלמים אלבנים, והמיעוט, כמאה ועשרים אלף בני אדם, נוצרים סרבים עודכן 8.10.18 |
תגובות
תגובות
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3867
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 649
[name] => קוסובו
[slug] => kosovo
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 649
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 8
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )
עופר הגיב:
"גבולות: עם סרביה, אלבניה ומקדוניה". לא שכחנו משהו ?
מערכת מסע אחר אונליין הגיב:
תודה על ההערה, תוקן