|
שביל זיגזג מבעד לחלון מתומן. אנרגיה שזורמת בקו ישר מסוכנת, לכן השביל שמוביל מהגן לבית מעוקל. מתומן הוא צורה מועדפת, כי הספרה שמונה מייצגת שגשוג | צילום: דינה היימן |
"עשי לך אגרטל של עושר", הציעה מומחית הפנג שווי ליליאן טו. "על האגרטל להיות מזהב, קריסטל או זכוכית, ובתוכו עלייך להטמין אדמה מגנו של אדם עשיר. יש להכניס לתוכו גם אבני חן חצי יקרות, ולהצפינו בביתך. אגרטל זה", כך הבטיחה, "יביא לך עושר ושגשוג".
תחילה דמיינתי איך אחמוק לעת ערב אל גנו של שכני ואחפור מעט מאדמתו, אבל אחר כך עלה במוחי רעיון הרבה יותר טוב. עתידה הייתי לצאת לארץ שיושב בה מלך; הוא הרבה יותר עשיר מהשכן שלי, ומגנו החלטתי לקחת אדמה עבור אגרטל העושר שלי. בגן המלך התיישבתי מאחורי שיח גזום כאילו לשרוך את נעלי, החבאתי את מעשי מאחורי שמשייה וחפנתי מאדמת גנו. קניתי אבני חן ואגרטל מזכוכית והטמנתי את היצירה בביתי. הייתי בטוחה שחוכמת מזרח זו תקיים את ההבטחה של חיים מלאים שפע.
הפנג שווי, שמקורו בסין, מבטיח זאת ואף יותר. תורת הפנג שווי היא שיטת ארגון של המרחב שמבוססת על ספר עתיק יומין בשם "אָי ג'ינג" ("I Ching"), הוא "ספר התמורות". הספר, שמשמש להגדת עתידות, הוא מקור לעיון פילוסופי ולחשיפת החוכמה והחוקים שמניעים את התמורות בחיי האדם. הסינים מאמינים שאיכות חיי אדם מקורה באיזון. המיקום והסביבה שהאדם חי ועובד בהם חיוניים לאורח חייו, והם יקבעו אם בריאותו תישמר, אם תשלוט ההרמוניה בחייו ואם פרנסתו תשגשג.
קיימות אסכולות שונות של פנג שווי, וניתן למצוא גישות מגוונות בקרב מומחים שונים. התורה, שהפכה פופולרית במערב, לא נחשבת מדע, למרות קיומו של מכשור מורכב ושל מערכת חישובים. היא מבוססת על עקרונות תיאורטיים, אבל נשענת בעיקרה על היגיון פשוט כמו שמירת הסדר, מירוק מראות וחלונות והשלכת פרחים נבולים מן הבית.
האמונה מתבססת על האנרגיה החיונית שזורמת בעולם וזורמת גם דרך גופנו, ושמה בסינית צ'י (Qi). פנג שווי טוב מתקיים כאשר יש זרימה והצטברות טובה של צ'י. אם הצ'י נתקע או זורם מהר מדי מתקיים פנג שווי לא טוב. כדי ליצור איזון יש להביא בחשבון את יחסי הגומלין של מרכיבים שונים ובהם היסודות אדמה, מים, עץ, מתכת ואש. לתוך החישובים וההשפעות באים לביטוי גם הגודל, המשטחים, העומקים והצבעים, שכולם יחד יוצרים אווירה ותחושה. על כל אלה מוסיפים גם ריחות, טעמים, צלילים ובהם צורתם וצלילם של מספרים.
|
מטוס טס בגובה נמוך, לפני נחיתה, מעל שכונת מגורים סמוך לשדה התעופה הישן של הונג קונג. מיקום השדה הישן אמנם נחשב בעל פנג שווי טוב, ישוב כמו בכורסה או בין זרועותיהם המחבקות של הורים, אך מגורים תחת סילוני מטוסים נוחתים נחשב מיקום שאליו זורמת אנרגיה שלילית | צילום: דינה היימן |
מיקום הוא הכל
בפנג שווי טוענים ש"מיקום הוא הכל". על מבנה להיות מוגן מאחור בהר, ורצוי שיהיה זה מצפון. מלפניו, מכיוון דרום, צריכים לזרום מים נקיים. המיקום נקבע באמצעות סמלים של צב שיושב גבוה מאחור ומקנה הגנה ויציבות, משמאל יושב דרקון שהוא גבוה מעט מן הנמר שיושב מימין. כך מוגן המבנה משלושה כיוונים בדומה לחיבוקם של הורים
תורת הפנג שווי נשענת על האמונה הסינית שהיקום הוא שדה אנרגיה שבו כל מרכיב משפיע על האחר |
שמגוננים על ילדם (מיקום כזה היה לשדה התעופה הישן של הונג קונג). מול מבנה שממוקם היטב, צריך להיות משטח פתוח שמאפשר לציפור הפניקס האגדית להתעופף ולתת לעתיד להמריא.
ברוב הבתים הסיניים השתדלו לבנות את פתח הבית לכיוון דרום מאחר שבחצי הכדור הצפוני נוטה השמש בחורף דרומה ומאפשרת לאור להיכנס דרך פתח הבית. קרני השמש סיפקו אור וחום. המבנה הגיאוגרפי של סין הוא כזה שבאזורים הצפוניים הגשם, מקור החיים, בא מדרום, ולפיכך נחשב הדרום לכיוון שממנו באים דברים טובים. פלישות של שבטים נודדים הגיעו בדרך כלל מצפון. זה נחשב לכיוון שזקוק להגנה, כך נבנתה החומה הסינית הגדולה כדי להגן מצפון.
תנאים גיאוגרפיים שמקנים יתרון מסוג זה מתקיימים גם במטרופולינים של הונג קונג וסינגפור. שניהם תחומים מצפון בהרים ושניהם נושקים בדרום לים, שמביא אליהם את השפע בצורת ספינות שמפרנסות את שני הנמלים הגדולים ביותר באסיה.
הרוח והמים
המלים "פנג" ו"שווי" הן המלים הסיניות שמשמעותן "רוח" ו"מים". האמונה גורסת שאנרגיית הצ'י עוברת על כנפי הרוח ועוצרת כשהיא מגיעה אל המים. אחד האלמנטים בעלי העוצמה הרבה ביותר של הטבע הם המים, ובעבור הסינים הם מסמלים עושר ומזל. מים שזורמים פנימה מסמלים עושר שזורם פנימה. המים נחשבים למאגרי אנרגיה ולכן בבתי עסק רבים מציבים אקווריום, או מזרקות שמזרימות מים פנימה כדי לאגור ולשמור על הצ'י.
במרכז העסקי סנטק סיטי (Suntec City) שבסינגפור בנו בלב חמשת המבנים שמרכיבים את
|
פסל אל העושר הסיני במרכז העסקי סנטק סיטי, סינגפור. הפסל ניצב בין שניים מחמשת הבניינים שמרכיבים את המתחם. במרכז המתחם הוקמה "מזרקת השפע" – מים מסמלים בעבור הסינים עושר ומזל | צילום: דינה היימן |
הקומפלקס את "מזרקת השפע", שהיא לפי ספר השיאים של גינס המזרקה הגדולה ביותר בעולם. המים זורמים למטה מתוך טבעת נחושת שמונחת במרכז חמשת המגדלים, שבצורתם מזכירים כף יד שפונה מעלה. הטבעת משולה לטבעת זהב שמונחת בכף יד, וממנה זורמים עושר ושגשוג לכל דרי המרכז.
שטחו של סנטק סיטי הוא 8,888 רגל רבוע, ומספר זה אינו מקרי. השפה הסינית מורכבת מצלילים דומים רבים שנהגים באינטונציה שונה, והצליל בָּ של הספרה שמונה בסינית זהה לצליל של המלה "שגשוג". בתי עסק שואפים לשבת במספר רחוב שכולל את הספרה שמונה, שמספר הטלפון שלהם יכלול את הספרה, שפתיחת העסק תתקיים ב־8 באוגוסט, ולוחיות רישוי לרכב עם הספרה נמכרות במכרזים לכל המרבה במחיר. המספר 88 הוא נחשק ביותר שכן הוא דומה לסימן הסיני שפירושו "אושר כפול".
לכל ספרה יש משמעות הדומה לצליל שהיא מזכירה בסינית. כך הספרה תשע מסמלת אריכות ימים, שבע – מזל, שש – נצח, ארבע – מוות (ספרה שכולם נמנעים ממנה), שלוש – לידה מחדש או חיים, שתיים – קלות, ואחת – היותו של אדם מספר אחת. לפליאתי הרבה ראיתי בהונג קונג מכונית רולס רויס עם לוחית זיהוי HK 4, לוחית זיהוי שנרכשה בכסף רב ומשמעותה מוות. חבר הונג קונגי הסביר לי שמדובר במכוניתו של בעל בית לוויות גדול, שהשפע שלו נשען על העובדה שהמוות מספק לו קליינטורה תמידית. גרסה נוספת על הספרה ארבע שנחשבת מביאה מזל מופיעה בצורת חמש פעמים ארבע, בסינית זה נשמע כמו "לא למות", Wu Si.
משמעות הספרות בתיאוריה המורכבת של הפנג שווי היא שבכוחן להגביר תחומים מסוימים בחיינו, והגיית המספר היא היכולת של צלילים להגביר זרימה של אנרגיות. מומחים סבורים שיש להשמיע מוזיקה עליזה פעם בשבוע בדירה כאשר כל החלונות פתוחים, כדי להגביר את זרימת הצ'י. אפשר למטרה זו להשתמש בפעמונים טיבטיים, ואין לשכוח את הפינות.
על יין ויאנג
תפיסת היקום כטווח אנרגטי רציף אינה חדשה לסינים. תורת הפנג שווי נשענת על האמונה הסינית העתיקה שהיקום הוא שדה אנרגיה שבו כל מרכיב משפיע על האחר. "כל חומר וצורה הם אנרגיה. כך לגבי יין ויאנג, תנועת השמש, הירח והכוכבים, כל אשר מגיח ומתפוגג. כך לגבי העננים, הערפילים, הערפל והלחות. לב כל היצורים החיים, כל הצמיחה וההתפתחות הם אנרגיה", כתב הפילוסוף וחוקר הטבע הסיני לו יין לפני יותר מאלף שנה. הסינים מחלקים את כל האלמנטים ביקום ליין ויאנג, היין קריר, חשוך ורגוע, בעוד היאנג חם, בהיר ומלא חיים.
"על מומחה פנג שווי להביא את כל
מיפוי אזור מבחינת הפנג שווי כולל גם את מיקום הדרקונים התת קרקעיים. במקום שנמצא ראשם יש ריכוז אנרגיה מוגבר. זנבם שוכן באזור הררי, קו פרשת המים הוא קו הגב שלהם, וראשם פונה אל מקור המים |
המרכיבים לאיזון", מסביר לי המאסטר טאן במשרדו שבסינגפור. הוא יושב בבניין שמכיל את כל הסמלים הסיניים שמביעים עושר, בריאות ושמחה. "בזמן ייעוץ נדרשים הנבדקים לספק לא רק את תוכנית הדירה או המשרד, אלא גם את השנה, החודש, היום והשעה שבהם נולדו, כדי לבחון את השפעת הגלקסיות הקרובות והרחוקות. למעשה יש להביא בחשבון את כל האנשים שחיים בבית, או את כל העובדים במשרד, ולמקמם במיקום האופטימלי בשבילם, כדי לקיים הרמוניה ושגשוג.
"כך גם יושבים כל העובדים במשרד שלי", הוא ממשיך. "אני מבקר באתר עם עוזר ואנחנו בודקים את המקום באמצעות מכשור שבודק כיוונים מדויקים, משיכות מגנטיות, מיקום של מים, בקעים גיאולוגיים וכו'. אנחנו גם מצלמים את הבית ואת תכולתו. החישובים כוללים ידע ותחזיות שנשענות על אָי ג'ינג, גיאומנסיה, אסטרולוגיה וחישובים מתמטיים. אין זה מספיק להתחשב בסימני החיות בגלגל המזלות, יש לכלול גם מרכיבים של הטבע, כמו עץ או מתכת, ואם השנה היתה שנת יין או יאנג".
במשרד של מאסטר טאן יושב צוות גדול מול מסכי מחשב ועליהם מועלות תוכניות של דירות. על התוכניות הוזנו נתונים שדרושים לחישוב, וכל הנתונים מועברים לידיו האמונות של המאסטר. מה שעושים היום עם המחשב עשו המומחים בעבר באמצעות לו פאן (Lou Pan), מכשיר עגול שבמרכזו מצפן. המכשיר בודק לא רק כיוונים, אלא גם את האנרגיה של כל כיוון. הוא מתייחס לצורת הסביבה, לגופים שמימיים, ועל טבעותיו האלמנטים של הטבע וחישובי גלגל המזלות שאותם בודקים בספר אָי ג'ינג.
פתח לדרקון
האמונות הסיניות מסבירות את תורת הפנג שווי באופן סיפורי והן מדברות על שדים שנעים בקווים ישרים ואינם מסוגלים לעשות תפניות של תשעים מעלות. כניסה לבית מסורתי מצויה תמיד בזווית לדרך, ומול הכניסה מוצב מסך, מחסום או מחיצה כדי למנוע את כניסת השדים. אנרגיה שזורמת בקו ישר מסוכנת ויש לדאוג שתיכנס לבית בצורה מעגלית, כך תהיה טובה ומועילה. דוגמה מצוינת לכך היא ה"נהר
|
פתח לדרקון בבית מגורים יוקרתי במפרץ רפלס, הונג קונג. הסינים מאמינים שדרקונים תת קרקעיים יושבים על אזורים אנרגטיים. ראשם פונה אל מקור מים. הפתח נוצר כדי לא להסתיר לדרקון את נוף המפרץ. הוא אמנם בא על חשבון מספר רב של יחידות דיור, אך בלעדיו לא היו עוברים דיירים לגור בבניין | צילום: איילת אידלברג |
המוזהב" שבכניסה הדרומית ל"עיר האסורה" בבייג'ינג. הנהר זורם בקו מעוקל ושובר בכך את המבנה הסימטרי הריבועי של הארמון הענק, ומזרים לתוכו צ'י בעוצמה הנכונה.
מבנים בעלי זוויות חדות שפונות כלפי חוץ ייחשבו מזרימי אנרגיה שלילית כלפי הסביבה. בניין Gateway בסינגפור עומד כך ביחס לסביבה, ולכן איש לא מוכן לבנות מולו. בניין הבנק של סין (Bank of China) בהונג קונג נחשב מזרים אנרגיה שלילית לעבר בית המושל הבריטי במסגרת דו קרב של פנג שווי שניהלו הסינים בבריטים. מומחי פנג שווי נחלצו לעזרת המושל ונטעו עצי ערבה כחיץ מפני חצי האנרגיה השלילית. למרות זאת אפילו היום, לאחר העברת השלטון, טונג צ'י חואה, מושל הונג קונג מטעם הסינים, לא מוכן לגור בבית המושל הבריטי לשעבר.
מיפוי אזור מבחינת הפנג שווי כולל גם את מיקום הדרקונים. הסינים מאמינים שדרקונים תת קרקעיים יושבים על אזורים אנרגטיים. במקום שנמצא ראשם יש ריכוז אנרגיה מוגבר. זנבם שוכן באזור הררי, קו פרשת המים הוא קו הגב שלהם, וראשם פונה אל מקור המים. אזור המרינה בסינגפור, למשל, מרכז אליו שלושה מתוך חמשת הדרקונים של סינגפור. מיקום כזה מבטיח ריכוז אנרגיה והצלחה מסחרית מסחררת.
במפרץ רפלס (Repulse Bay) שבהונג קונג נאלץ יזם פרויקט בנייה יוקרתי לפתוח פתח בגובה שמונה קומות, כדי שלא יסתיר לדרקון את הנוף למפרץ. הפתח גרם לו לאבד מספר רב של יחידות דיור, אולם אם לא היה יוצר את הפתח, לא היו עוברים דיירים לגור במבנה. כך עשו גם אדריכלי בית המלון היוקרתי אינטרקונטיננטל בהונג קונג: הם פתחו חלונות ענקיים שמאפשרים לדרקון לרדת לרחוץ בים.
הסוד האמיתי
כל אחד מכיר מקומות בהם הוא אוהב לשהות ובהם הוא מרגיש נוח, ומאידך יש מקומות אליהם נכנסים ומיד חשים אי נוחות. זוהי השפעת הפנג שווי. לכן לפני שאתם מתכננים לשבור קירות או לעבור דירה, חִשבו שנית – הסוד האמיתי הוא בתחושה האינטואיטיבית.
ריצ'רד, ידיד הונג קונגי, סיפר לי שלפני שרכש את דירתו לקח איתו את ילדי קרוביו. "רציתי לראות אם הם ירגישו בנוח בבית וישחקו בו", הוא הסביר. "אם הם לא היו רוצים להיכנס, לא הייתי קונה את הבית, הייתי בוחר בבית אחר. אנחנו המבוגרים", הוסיף, "מתחשבים בנגישות אל תחבורה ציבורית והמרחק ממקום העבודה. אנחנו בודקים מה יש בשכונה שישרת אותנו היטב, והשיקולים האלה מפריעים לנו להרגיש באמת את המקום. ילדים משוחררים משיקולים שכאלה, לכן מאוד מקובל אצלנו לקחת ילדים בני שלוש או ארבע לבדוק דירה".