הסתיו והחורף הן התקופות הטובות לאיסוף פטריות בארץ. התנאי ההכרחי לצמיחת פטריות הוא קרקע רטובה, ולכן הימים המומלצים הם אחרי גשמים טובים – טפטופים קלים לא תמיד מספיקים כדי להרטיב היטב את הקרקע מתחת לעצים. העלייה הרוסית הביאה אתה ידע רב ואהבה לליקוט פטריות, ולא פעם מוקדשים ימים שלמים לנושא הזה.
אל תשכחו להביא איתכם סלסלה, חלק מהציוד הנדרש לטיול פטריות אחרי הגשם האורניה מאופיינת בצבע חום בהיר ובתחתית צהובה דמוית ספוג. פעמים רבות היא גדלה בקבוצות, וליד פטרייה אחת אפשר למצוא בדרך כלל עוד "קרובי משפחה". סכין או מספריים עוזרים לחתוך את הפטרייה בתחתית הרגל.
ביערות הכרמל וביער בן שמן מצאנו שפע של פטריות. יש משהו מרגש ומהנה לאסוף פטריות עם ילדים. הם לומדים, נהנים, מתלהבים. אין יותר כיף מאשר לקום מוקדם בבוקר, לנעול נעליים גבוהות ולצאת לדרך. ואם יש מקל ביד, אז אנחנו ממש מלקטי פטריות מדופלמים. הערך המוסף של הטיול הזה הוא אוויר נקי, אווירה פסטורלית, טבע קסום מסביבנו. וגם אם לא הצלחנו לקטוף פטריות או קטפנו מעט, לא להתייאש. הביאו אתכם מחצלת, פירות וירקות, תמצאו מקום ביער או בפינות פיקניק מסודרות ותיהנו מהשקט שמסביב. בהחלט ממלא אנרגיות חיוביות להמשך. בילוי נעים ופטריות רבות. לפעמים הפטריות מסתתרות בעשב, ואז השמחה שבגילוי גדולה אף יותר ומה תעשו עם הפטריות שאספתם? אפשר להכין מפטריות מנות שונות ומגוונות, אבל לפני הכל, חשוב לדעת כיצד להכין את האורניות לבישול. בפטריות יש לטפל מהר ככל האפשר לאחר הליקוט. ראש של כל פטריה מכוסה בקליפה חומה דקיקה אותה יש להסיר עם סכין. חשוב לעשות זאת לפני ששוטפים את הפטריה, כדי שלא תחליק מהידיים. אפשר לבשל את הפטריות עם הקליפה, אחרי שטיפה יסודית, אך אז תורגש מרירות קלילה. לאחר שמסירים את הקליפה, יש לשטוף את הפטריות היטב – אפשר גם להניח בסיר עם מים לכחצי שעה לצורך ניקיון יסודי. טיול רומנטי ביער כדי למנוע את השחרת הפטריות, מומלץ לבשל אותן במים עם טיפה של חומץ ומעט מלח: מרתיחים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים למשך כרבע שעה. מסננים את הפטריות וכעת יש לנו חומר גלם מעולה להכנת תבשילים. אחת המנות הבסיסיות אך טעימות ביותר היא תפוחי אדמה מטוגנים עם פטריות (המתכון בהמשך).
טיול ביער מניב לא רק פטריות אלא גם הרבה רגעים של יופי ושלווה
|