תפריט עמוד

סקייטבורד אולימפי

שתפו:

העלייה של ספורט האקסטרים לא הותירה את אנשי הוועד האולימפי אדישים והסיבה היא מאוד פשוטה, הפופולריות של הענפים גדלה בטור הנדסי ויותר ויותר אנשים נהנים לראות ולעשות את הענפים האלו

פורסם 17.6.08

ליאור צלרינג | צילום: שי גיטרמן

ענף האקסטרים הראשון להיכנס לסבב התחרויות האולימפי היה סנובורד, אולם הוא נכלל בקטגוריית אולימפיאדת החורף שהיא גרסה מוקטנת מאוד של המשחקים האולימפיים הרגילים, וגם על זה ספג קיתונות של ביקורת.

אולם בשנים האחרונות יש זליגה של ענפי ספורט אקסטרים שונים לכיוון האולימפי, והסיבה היא מאוד פשוטה, הפופולריות של הענפים גדלה בטור הנדסי ויותר ויותר אנשים נהנים לראות ולעשות את הענפים האלו.
העלייה של ספורט האקסטרים לא הותירה את אנשי הוועד האולימפי אדישים, שכן בזמן שהמשחקים האולמפיים "נחלשים", תחרויות פרטיות כמו ה-XGAMES וה- GARVITY GAMES מתחזקות משמעותית כאשר המספרים מדברים על עשרות מיליוני צופים בעולם, והכסף (שזה הדבר הכי החשוב לוועד האולימפי בישראל ובעולם) זורם.

איך הופכים ענף לספורט לאולימפי ?
על מנת להיכנס לאולימפיאדה על ענף ספורט להיות מוכר על ידי הפדרציה העולמית, וזאת לאחר שהוא בונה לעצמו מספיק ארגונים קטנים בעולם של אותו ענף, לדוגמה: אם אני רוצה שיכירו בענף ספורט שהמצאתי, נניח נסיעה ברולר בלייד עם גלגל אחד, יהיה עליי לדאוג שיקומו כמה ארגונים לענף ספורט זה בעולם שיהיו קשורים זה לזה, ואז אוכל להגיש מועמדות להכרה בפדרציה העולמית. כמובן שהכרה של הפדרציה הוא רק שלב אחד, השלבים הבאים הם בניית הענף במשך שנים, עד הזמנה של הוועד האולימפי למשחקים.

ענפי ספורט האקסטרים כגון סנובורד וגלישת גלים מוכרים בפדרציה העולמית fענפי ספורט, ולכן גם מוסדות הספורט בישראל מכירים בענפים אלו כענפי ספורט לגיטימיים (אם ענף ספורט אינו מוכר בפדרציה העולמית הוא גם לא יוכר בישראל, לא משנה כמה הוא גדול), ולפעמים מקבלים פה ושם תקציבים לכל מיני פעילויות.
כיום יש מאבק גדול מאוד בין כל ענפי הספורט הלא אולימפיים בישראל מי יקבל אילו תקציבים, כי במדינת ישראל יש כסף לכל דבר חוץ מלקדם ספורטאים.

מה יקרה ב- 2008 ?
בבייג'ין מתכננים לקיים תחרויות גלישת גלים. למרות שגלישת גלים היא ענף האקסטרים האולטימטיבי, ששנים הלך בכיוון של הכרה אולימפית, ספורטאי הגלישה מזמן אינם אותם BEACH BUMSשהיו בשנות השישים, ורובם אתלטים מצוינים ששומרים על אורח חיים מופתי. סבב הגלישה המקצועי, ה-ASP , הוא אחד הסבבים הצפופים והאכזריים בכל ענף ספורט, זו לא הייתה הפתעה שהספורט ייהפך אולימפי אחרי שנים של התמסדות בכל מיני מסגרות, לטוב ולרע.
למרות שהנשמה של הספורט לעולם לא תיפגע, השתתפות באולימפיאדה עושה את השינוי שלה, אולם חברות הגלישה והגולשים מקפידים לשמור על הרוח החופשית של הספורט עם תחרויות ראווה שונות, צילומי סרטים חתרניים ותמיכה בגולשים חופשיים.

אולם התכנון הוא שב- 2012 עוד ענף ספורט אקסטרים ייכנס כספורט ראווה לאולימפיאדה, וזה יהיה הסקייטבורד (ככל הנראה רק רמפות וורט בהתחלה), למרות היותו ספורט מרדני ואינדבידואלי. הסקייטבורד שגדל בשנים האחרונות לממדים עצומים (יותר מ- 12 מיליון מחליקים בארצות הברית בלבד) מעניין הרבה עסקנים. העניין המיוחד בצירוף הסקייטבורד לאולימפיאדה הוא לא הכוונה או הרצון (שלא היו לאף אחד), אלא הנסיבות.

סבב הסקייטבורד העולמי בניגוד לסבב הגלישה המקצועי לא נחשב פרמטר לקביעת גדולתו של מחליק. רוב המחליקים לא מתחרים בסבב, ואם כן זה רק בגלל לחץ של הספונסרים. מחליקים רבים אינם חיים אורח חיים ספורטיבי ורובם בכלל לא רואים את עצמם כספורטאים לגיטמיים, הסקייטבורד נחשב בעיניהם לאומנות הרחוב ורובם מעדיפים לטייל ולהחליק במקומות שונים מאשר לנסוע מתחרות לתחרות.
במשך שנים ניסו גורמים כלכליים בסקייטבורד להשאיר את הענף עצמאי, לא מאוגד ולא מאורגן, להשאיר אותו חופשי כפי שהוא, אולם הצרה הגיעה מכיוון לא צפוי: ארגוני הרולרים שיושבים כבר הרבה זמן בתוך הביצה האולימפית (גם בהחלקה אומנותית וגם במהירות) ניסו לנכס לעצמם את הספורט ולהיות הנציגים שלו בוועד האולמיפי למרות שלא היה להם שום קשר לעניין! אבל לא רק הם, אפילו ארגוני כדורגל שונים וכל מיני מוטציות אחרות ניסו לקחת בעלות על הספורט.
לנוכח בעיה זו לא הייתה ברירה לנציגי הענף, ובעיקר לנציגי חברות הסקייטבורד, אלא לנסות להתאחד על מנת שיהיה לפחות לאנשים מהענף שליטה איך הספורט ייראה באולימפיאדה.

השחיתות האולימפית ?
אולי לא קשה להגדיר מפעל של ספורט כמושחת, גם כאן הנסיבות מצביעות בדיוק על זה. במשך שנים הסקייטבורד היה מחוץ לחוק, היה נחלתם של פאנקיסטים וילדי רחוב והיה בדיחה לספורטאים מקצועיים, פתאום בתוך כמה שנים הגלגל התהפך והסקייטבורד הפך להיות הדבר החם של האולימפיאדה. צביעות זה דבר מסוכן, אבל כנראה שיש מספיק מזה בעולם.
בעוד ארגונים קקיונים ניסו לקחת בעלות על ספורט חופשי, הם למעשה הכריחו אותו להיות ממוסד בניגוד לרצון הפעילים בו, אם מדברים על אירוניה.

ומה יהיה מכאן?
מצד אחד, אני מאוד מקווה לראות את המחליקים המקצועיים בעולם והחברות מתייחסים בזלזול למפעל המגוחך הזה, מצד שני, הנבואה ניתנה לשוטים, אולי בתוך כמה שנים נוכל לראות מחליקים עם ביגוד אחיד נוסעים על סקייטבורד אחיד ועושים "תרגילי חובה" , "תרגילי רשות" והכי גרוע מגיעים מוכנים ובזמן למקצה שלהם בלי לילה של בילויים לפני כן, אולי, מה שבטוח שסקייטבורד זה לא יהיה…

The Best of Georgia - 4K

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: