האובססיה של המין האנושי לדברי מתיקה היא רבת שנים. יעידו על כך מתכוני העוגות, הגלידות והקינוחים למיניהם, הידועים לנו מאז שחר ימיה של התרבות הקולינרית. מה יש בו במתוק, שהתשוקה אליו מתעוררת אצלנו כבר בגיל פעוט ונשארת אצל רובנו גם במהלך חיינו הבוגרים? התשובה של מדעני המזון וחוקרי האבולוציה קשורה בצורך של הגוף בפחמימות, שהן מאגרי אנרגיה ומה שמכנים אבני בניין חשובות במערכות החיים. ובכל זאת, התאווה שלנו לסוכר ולתחליפיו נראית קצת מוגזמת. המנה האחרונה המוצעת לנו במסעדות, למשל, כוללת תמיד משהו מתוק ולא מלוח, אף על פי שהמלח הוא מוצר לא פחות חיוני לגוף.

התלות של האדם בסוכרים למיניהם קיבלה לא מכבר חיזוק מפתיע ממקור בלתי צפוי – החלל החיצון. קבוצה של חוקרים מסוכנות החלל האמריקאית (נאס"א) מצאה בשני מטאוריטים שנפלו על כדור הארץ לפני כמה עשרות שנים שרידים של חומרים מתוקים, בהם מולקולות סוכר בסיסיות ופחמימות המכונות פוֹלְיוֹלס. הפחמימות האלה הן מולקולות אורגניות, הדומות במבנן הכימי לסוכרים (כמו גלוקוזה) והמשמשות כתחליפים ממתיקים למוצרים נטולי סוכר. מה שמרגש בסיפור הוא האפשרות שהממתיקים הקוסמיים הללו היו אולי מעורבים באחד התהליכים היותר מרתקים שהתרחשו בעברה הקדום של הפלנטה שלנו: היווצרות החיים.

בראשית המאה העשרים הציע הכימאי השבדי סְבֵנְטֵה אַרֵנְיוּס תיאוריה מוזרה המכונה פאנסְפֵרְמִיה, ולפיה מקור החיים בכדור הארץ הוא חיידק שהגיע לכאן מכוכב אחר, מחוץ למערכת השמש. ההשערה הזאת לא זכתה לאהדה רבה בקרב מדעני החיים, שטענו כי האורגניזמים הזעירים לא היו יכולים לשרוד את תנאי המסע – קור עז וחום עצום בעת הכניסה לאטמוספירה. חומרים אורגניים הם כבר סיפור אחר.
[banner]

בשנים האחרונות יש יותר ויותר עדויות לכך שתרכובות אורגניות שונות, לרבות חומצות אמינו, שהן אבני יסוד לייצור חלבונים, הגיעו לכדור הארץ באמצעות אותם כוכבי שביט או שברי אסטרואידים, שהתנגשו בכדור שלנו פעם אחר פעם. לדעת מדענים רבים, ייתכן שחומרים אלה היו מרכיבים חיוניים באותו "מרק קדמוני" שבו נוצרו החיים הראשונים. כעת הגיעו, כאמור, עדויות גם לגבי הסוכר. סוכרים הם חלק ממבנה מולקולות הדנ"א והרנ"א, שמצויות בכל בעלי החיים. גילוי הסוכרים הללו באותם גופים שהגיעו מהחלל מחזק את ההשערה שאנחנו כאן כתוצאה מקשר קוסמי עתיק יומין.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: