האם שמעתם כבר על המונח "נוודות דיגיטלית?" אם כן, מה התמונה שיש לכם בראש כשאתם מדמיינים נוודים דיגיטליים?
בכתבה הבאה אנחנו – טל נבות בין, וירון בין בן זוגי, נספר מהי נוודות דיגיטלית, איך באמת נראה אורח החיים הזה, ולמה דווקא בתקופה הזו הוא עשוי רלוונטי גם לכם.
אנחנו זוג נשוי, עצמאיים, ובשנתיים האחרונות אנחנו מטיילים ועובדים ממקומות שונים בעולם. מאז תחילת 2019 הספקנו להתגורר בתאילנד, בוייטנאם, בטאיוואן, ביפן, בדרום אפריקה ובמזרח אירופה.
בתחילת 2020 התגוררנו שלושה חודשים בקייפטאון והיינו אמורים להמשיך לפורטוגל אבל לקורונה היו תכניות אחרות.
את העסקים שבבעלותנו אנחנו מנהלים באמצעים דיגיטליים בלבד, מה שמאפשר את הגמישות הגיאוגרפית.
דרך המסע שלנו נספר:
- מהי בעצם נוודות דיגיטלית
- מה הוביל אותם לצאת מהמסלול המקובל ולבחור באורח החיים הזה
- מה הם עושים ואיך נראים החיים שלהם מסביב לעולם
- מהן האפשרויות לתעסוקה למי שרוצה להיות נווד דיגיטלי
- למה הם מאמינים שבשנים הקרובות אורח החיים הזה יצבור תאוצה ויהפוך להיות רלוונטי להרבה יותר אנשים
בסוף 2018 השתחררנו מהדירה ביפו ומרוב החפצים, ארזנו כמה בגדים ואת הלפטופים ויצאנו למסע ללא תאריך חזרה.
מהי נוודות דיגיטלית?
נוודות דיגיטלית היא מונח יחסית חדש, שמתאר אורח חיים של עבודה תוך כדי תנועה, ללא תלות במקום גיאוגרפי. זה אורח חיים שנולד משילוב של שני אלמנטים מרכזיים – החיבור הזמין לאינטרנט והגלובליזציה.
לפעמים נדמה לנו ששני אלו היו כאן מאז ומעולם, אבל רק ב-2011 כשטיילתי במזרח, עוד הייתי צריכה לחפש אינטרנט קפה כדי להודיע למשפחה שהכל בסדר. כמובן שגם עוד לא חלמתי על להזמין טיסה מהיום למחר בבוקר דרך הסמארטפון.
בשנתיים האחרונות ירון ואני חיים כנוודים דיגיטליים. לא תמיד הרגשנו בנוח עם המונח הזה, בעיקר בגלל האסוציאציה של הנווד הזרוק עם השרוואל וחסר השייכות. דימוי שלא מתאר אותנו.
מה הוביל אתכם לצאת מהמסלול המקובל ולבחור באורח החיים הזה?
הבחירה באורח החיים הנוכחי התגבשה תוך כדי התנסות במסגרת המקובלת של קריירה 9-5 והבנה שהיא לא מתאימה לנו. אני אדריכלית, וזה מקצוע שמאוד קשה להתמסר אליו אם אין לך תשוקה אמיתית למקצוע. הייתי מוכרחה לחפש מה התשוקה שלי בתוך התחום הגדול הזה שנקרא אדריכלות.
באופן אבסורדי, הבחירה בנוודות דיגיטלית התגבשה דווקא ברגע שמצאתי את המקום שלי בתחום האדריכלות – בתכנון ערים. הייתה לי את "משרת החלומות" מבחינתי. משרה שאיפשרה לי להשפיע על כל מה שחשוב לי בתחום – איך המרחב הפיזי העירוני שלנו נראה.
באותה תקופה העסק האינטרנטי שירון ואני הקמנו לשם השלמת הכנסה, הכניס הרבה יותר כסף ממה שהציעו לי באותה משרה, ועדיין הלכתי אליה. כי חשוב לי לעשות מה שאני אוהבת.
אבל האסימונים נפלו כשגם במשרה הזו לא הייתי מאושרת. הבנתי שמבחינתי יותר חשוב לי החופש הפיזי שלי מכל דבר אחר.
לא משנה כמה אני נהנית ממה שאני עושה, הנוקשות המשרדית של להגיע בשעה 8:00, חוסר החופש הפיזי, והעבודה בשעות מוגדרות ובימים קבועים, לא מאפשרת לי את החיים שאני רוצה.
וזה מה שהביא אותי להתפטר ולבחור באורח חיים שאני רוצה על פני קריירה באדריכלות.
הבנתי שאורח החיים שלי יותר חשוב לי מקריירה. אני לא מסוגלת לשבת במשרד 8-9 שעות ביום.
אז מה מאפשר לכם את אורח החיים הזה?
בזמן שהאסימונים נפלו והחלטתי להתפטר, ירון כבר עזב את המשרה שלו בהיי טק ועבד על העסק המשותף שהקמנו שנה וחצי קודם לכן. בשלב הזה העסק כבר הכניס יותר משתי המשכורות שלנו וזה איפשר לי לעזוב בלי שיקול כלכלי.
מכאן, כשלשנינו אין מחויבות למקום עבודה ואנחנו יודעים לייצר הכנסה 100% אונליין, הדרך למסע הייתה כמעט הצעד הטבעי.
הבנו שאם אנחנו יכולים לעבוד מהלפטופ בבית הקפה השכונתי, אז בעצם אנחנו יכולים לעבוד מכל מקום עם חיבור לאינטרנט. אז למה בעצם שלא נעבוד מתאילנד? או מכל מקום אחר בעולם?
בהתחלה כמובן הרעיון נשמע לנו נועז ומרגש, אבל ככל שהמשכנו לדבר עליו פתאום הוא נשמע כבר מאוד הגיוני.
החלטנו שחבל להעביר את כל החיים במקום אחד, יש כל כך הרבה מקומות מעניינים בעולם, אז למה שלא נצבור חוויות, נכתוב את קורות החיים שלנו בעצמנו? את קורות החיים שאנחנו רוצים לכתוב.
הרעיון הזה התבשל לו במשך כמה הליכות לאורך הטיילת של יפו, עד שבסוף החלטנו להיפטר מהחפצים שלנו, לקבוע תאריך ולהזמין כרטיס בכיוון אחד.
היעד הראשון למסע שלנו היה מחוז הנוודים הדיגיטליים – צ'אנג מיי, תאילנד.
מה אתם עושים היום ואיך נראים החיים שלכם מסביב לעולם?
בשנתיים האחרונות אנחנו מתגוררים במקומות שונים לתקופות שנעות בדרך כלל בין חודשיים לשלושה חודשים ביעד, ומשלבים גם חופשות קצרות יותר של כמה שבועות בין לבין.
ההחלטה על היעד נובעת משיקולי עונה, נוחות והתאמה לצרכים שלנו, והיא יכולה גם לקרות מהרגע להרגע. תקופת הקורונה הביאה איתה כמובן אילוצים משלה, ואת הכתבה הזו אני כותבת מסופיה, בולגריה. כי מזרח אירופה היה כמעט היעד היחיד שהיה רלוונטי בחודשים האחרונים.
עד כמה שזה נשמע נוגד את אורח החיים שלנו, אנחנו דווקא אוהבים שיגרה ומקפידים לפתח אותה בכל יעד מחדש. לרוב, תוך 24 שעות אנחנו כבר מתמקמים בדירה נוחה, מוצאים את בתי הקפה הקרובים, את הפארקים, ונרשמים לחדר הכושר הסמוך.
אנחנו עובדים מחללים משתנים – מדירות איירביאנבי, מחללי עבודה שיתופיים, ספריות ובתי קפה.
אנחנו בוחרים את הדירות שבהן אנחנו מתגוררים כך שיתאימו לנו גם לעבודה. למרות שאני אוהבת לעבוד מבתי קפה כמה שעות ביום.
ממה אתם מתפרנסים כיום?
העסק המשותף כולל את המותג ופילוסופיית החיים שלנו – פרידום קפטיינס. זהו בלוג מסע שבו אנחנו כותבים על סוגיות של חופש מחשבתי, חופש כלכלי וחופש גיאוגרפי.
אנחנו עוזרים לקהל הקוראים והלקוחות שמעוניינים להקים עסק דיגיטלי משלהם, סביב התשוקה שלהם, ולהרוויח את החופש שהם שואפים לו.
לצד המותג פרידום קפטיינס אנחנו בעלים של מספר חנויות איקומרס (מסחר אלקטרוני) בינלאומיות מאז תחילת 2017.
בנוסף, עם מומחיות בשיווק דיגיטלי ובמסחר אלקטרוני, אנחנו עוזרים לבעלי עסקים קטנים ובינוניים לבסס ולהגדיל את העסק שלהם באמצעות שיטות שונות שפיתחנו בשיווק דיגיטלי.
איך אתם עושים את כל זה לבד?
כחלק מפילוסופיית החיים והחופש שלנו, אנחנו שואפים להגדיל את העסק בצורה שבה החופש והגמישות שלנו נשמרים.
אנחנו מעסיקים עובדים שתומכים ומתפעלים חלק גדול מהאופרציה מרחוק, זה מפנה אותנו לעסוק בדברים שמעניינים אותנו ולפתח פרויקטים חדשים.
החופש עבורנו הוא לא רק פיזי, הוא גם החופש לבחור במה אנחנו רוצים לעסוק, ולהתפרנס מהתשוקה האמיתית שלנו.
מה נוודים דיגיטליים אחרים עושים ומהן האפשרויות לתעסוקה למי שרוצה להיות נווד דיגיטלי?
נווד דיגיטלי הוא כל מי שמסוגל להתפרנס באמצעים דיגיטליים ואינו תלוי מיקום גיאוגרפי. התנאי היחיד הוא אינטרנט.
יש כל מיני צורות לאורח החיים הזה. יש אנשים שמדלגים כל שבוע למקום אחר, יש כאלה שחשוב להם לטייל והעבודה היא רק אמצעי לתמיכה באורח החיים הזה.
אנחנו לא רואים את המסע שלנו כטיול ארוך, אלא כאורח חיים שתורם לנו ולהתפתחות שלנו המון.
במהלך השנים האחרונות נחשפנו להמון סוגים של עסקים דיגיטליים, והבנו שכמעט מכל דבר היום אפשר להקים עסק. החל מלימוד שפה, ועד משחק פוקר אונליין.
במהלך המסע שלנו אנחנו פוגשים אנשים שמתפרנסים מעסק עצמאי משלהם אבל גם כאלה שמועסקים כשכירים מרחוק.
אנחנו מקווים שהשינויים בעולם התעסוקה בעקבות הקורונה, יביאו להרחבת התופעה וליותר פתיחות לאורח החיים הזה גם מצד מעסיקים. אנחנו מאמינים שהעולם הולך לכיוון הזה של כלכלת-תשוקה, ואי-תלות גיאוגרפית.
החופש האמיתי מבחינתנו הוא לעשות מה שאנחנו אוהבים, באורח החיים שאנחנו בוחרים. ולזה אנחנו גם מעודדים את הקוראים שלנו.
החופשה האחרונה שלנו הייתה בעיירת הסקי באנסקו בבולגריה, יעד מומלץ גם לחופשת קיץ ופתוח כרגע לישראלים.
אילו מחירים אתם משלמים כנוודים?
המחיר הוא בעיקר חברתי – הריחוק מהמשפחות והחברים שלנו בארץ. אבל גם על זה אנחנו נוטים להסתכל בחיוב – במהלך החודשים האלו היה לנו זמן איכות נטו עם ההורים והמשפחות כמו שלא היה לנו כשגרנו במרחק חצי שעה מהם בארץ.
הבאנו את המשפחות אלינו ויצאנו לחופשות משפחתיות ביפן, בוייטנאם, וחברנו לקרוז משפחתי בים התיכון. כך שהמשפחות שלנו גם מרוויחות מהמסע.
מה הרווחתם מאורח החיים הזה?
המון דברים. קודם כל ראש פתוח והבנה שיש עוד צורות לחיות ולא רק איך שלימדו אותנו.
הבנה שזה שנולדנו למקום אחד, לא אומרת שזה בהכרח המקום שהכי נכון לנו לחיות בו. יש חשיבות לשורשים בעיקר כי שם המשפחות.
דרך המסעות שלנו בעולם אנחנו לומדים לא רק על אנשים, תרבויות וצורות מחיה שונות, אלא גם על עצמנו ועל מה חשוב לנו. ככל שאנחנו מסובבים וחווים ורואים יותר דברים כך אנחנו מבינים כמה יש לעולם להציע וכמה חבל להישאר במקום אחד.
הרווחנו גם זמן. אנחנו תמיד צוחקים על זה שאיך שאנחנו מגיעים לישראל הזמן שלנו מתקצר.
כשאנחנו בחו"ל אין לנו הסחות דעת, סידורים, מפגשים חברתיים וכו'. יש לנו שליטה בלעדית על הלו"ז שלנו ואנחנו מאוד אוהבים את זה. היום מרגיש ארוך יותר. כמובן שזה גם כיף.
בקיץ האחרון חברנו למשפחה לקרוז בים התיכון. גם המשפחות מרוויחות מהמסע שלנו בעולם.
אז רגע, נוודים דיגיטליים באמת עובדים מחוף הים ומערסלים בג'ונגלים?
לא אנחנו. וגם לא רוב הנוודים הדיגיטליים שפגשנו במסע.
אין ספק שלשכב על חוף טורקיז עם הלפטופ מצטלם יפה. אבל לעבוד בשכיבה על החול, עם הסינוור של המסך, החול שנכנס למחשב, ושלא לדבר על שקעים ואינטרנט – זה פחות פרקטי.
המגורים במקומות שונים בעולם זה הרקע לעשייה ולהתפתחות שלנו, החוויה מבחינתנו היא דווקא השיגרה היומיומית ביעדים ותרבויות שונות ופחות הטיול עצמו. אנחנו כל כך אוהבים את השגרה הזו, שלפעמים אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו לצאת מידי פעם לחופשות ולטיולים.