החורף כבר ממש בפתח ומדי יום עדיין חולפות בשמי ישראל אלפי ציפורים נודדות בדרכן דרומה, אל אפריקה החמימה, בה יבלו את חודשי החורף. אך לא רק הציפורים נודדות, אף שהנדידה שלהן היא המוכרת ביותר בעולם החי. מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר |
חסידות בצפון. בעונת הנדידה עוברות מעלינו כ-600 אלף חסידות | צילום: דוד גלזנר, באדיבות החברה להגנת הטבע |
המסע המסוכן של הפרסתנים
אבל לא רק ציפורים נודדות. נדידה מפורסמת נוספת היא נדידת הפרסתנים הגדולה במרחבי שמורת סרנגטי שבמזרח אפריקה, בין טנזניה לקניה. זוהי אחת מתופעות הטבע המרתקות ביותר בעולם כולו. מדי שנה נודדים למעלה ממיליון גנו, 200,000 זברות ו-300,000 צבאי תומפסון בעקבות הגשמים, במטרה להגיע לאזורים בהם העשב ירוק וטרי.
בחודשים מרץ-מאי, עונת הגשמים הארוכה, מתחילים הפרסתנים את נדידתם מדרום הסרנגטי לכיוון המישורים במרכז ובמערב השמורה (ראו מפת מולטימדיה). בחודשים יוני ועד אמצע אוקטובר הם נודדים צפונה, לכיוון שמורת מסאי מארה בקניה. המשימה הקשה והמסוכנת ביותר העומדת בפניהם היא חציית נהר מארה – נהר רחב ידיים ושורץ תנינים.
לקראת החצייה מתקבצים עדרים המונים עשרות אלפי פרטים על הגדה. במשך שעות ואפילו ימים הם מהססים ומתלבטים, מתקרבים ומיד נסוגים, הולכים הלוך ושוב אל הגדה וממנה, ואז, כאילו בהינתן אות נסתר, חוצים את הנהר כגוש אחד. מדי שנה נספים אלפי בעלי חיים בזמן החציה. רבים טובעים או נטרפים על ידי תנינים, צעירים נרמסים על ידי העדר המבוהל ובגדה הנגדית אורבים אריות וצבועים רעבים לטרף הקל, המותש. בחודשים אוקטובר-דצמבר, לאחר שגומרים הפרסתנים לכלות את העשב בצפון, חוזרים העדרים העצומים בחזרה אל המישורים שהתאוששו והוריקו בדרום השמורה, בעקבות הגשמים.
עוד מידע באתר www.serengeti.org
לצפות בנדידה מלמעלה אם אינכם סובלים מפחד גבהים או מחסרון כיס – עלו על כדור פורח וצפו בנדידה מלמעלה. זו אמנם חוויה יקרה (כמה מאות דולרים לאדם לטיסה של שעה-שעתיים), אבל המחזה של אלפי חיות בר בתנועה הוא מדהים. הטיסה בכדור פורח יוצאת מדי יום ליד כמה לודג'ים בשמורות סרנגטי ומסאי מארה. יש להירשם לפעילות זו בלודג' ערב קודם ולהשכים קום למחרת: היציאה באור ראשון. לאחר טיסת שיוט מעל למישורי העשב והחיות, זוכים המטיילים גם לארוחת בוקר מפוארת ולשמפניה בשטח. החזרה ללודג' היא לקראת צהריים (בתמונה: מבט מכדור פורח על עדר גנו בסרנגטי). ממליץ וצילם: אייל ברטוב |
מסע בן שלושה דורות
נדידה ססגונית במיוחד היא נדידתם של פרפרי הדנאית המלכותית (Monarch Butterfly) ביבשת אמריקה. בזמן הנדידה נצבעים השמים בצבעי הכתום והשחור המעטרים את כנפיהם של כ-300 מיליון פרפרים. בין החודשים אוגוסט לאוקטובר עושים הפרפרים את דרכם דרומה, בנחילי ענק, מקנדה וצפון ארצות הברית אל עבר יער אוימל שבמרכז מקסיקו.
הנדידה מתרחשת בשני נתיבים עיקריים, משני עברי הרי הרוקי. הנתיב המערבי עובר דרך קליפורניה ומגיע עד מקסיקו, עם כמה מושבות חורף קבועות בסן פרנסיסקו ודרומה. הנתיב המזרחי עובר לאורך המערב התיכון ומזרח ארצות הברית ודרך מדינות הדרום, עד מרכז מקסיקו. הנדידה בנתיב זה, לאורך 3,200 קילומטרים, נמשכת חמישה-שישה שבועות. בסוף אוקטובר מגיעים ראשוני הפרפרים לעצי האשוח שבשמורת הטבע הביוספרית לפרפרי הדנאית המלכותית, אשר נמצאת במזרח מדינת מיצ'ואקן (Michoacan) שבמרכז מקסיקו. באביב חוזרים הפרפרים צפונה.
חייו של פרפר בודד אינם ארוכים דיים כדי להשלים את המסע הארוך. למעשה, מסע הנדידה השנתי מתבצע על ידי שלושה דורות של פרפרים. הפרפר החוזר באביב לקנדה הוא נכדו של הפרפר שיצא משם בשנה הקודמת… המידע הדרוש כדי לעבור את המסע המסוכן טבוע בגנום של כל פרט. מחקר שנעשה לאחרונה מגלה כי לפרפרי הדנאית המלכותית יש חיישנים מיוחדים לאור אולטרה-סגול, שעוזרים להם להתמצא במרחב.
איך מגיעים לאתר החורף של הדנאית המלכותית במקסיקו: |
בתמונה: אלפי פרפרי דנאית מלכותית בשמורת הטבע שבמיצ'ואקן. מקור האנרגיה של הפרפרים במהלך הנדידה הארוכה הוא צוף פרחים (צילום באדיבות ד"ר אקהרט פוט)ארגונים שעוסקים במחקר, בחינוך, בהפצת מידע ובפעילות לשימור הדנאית המלכותית ובית הגידול החורפי במקסיקו ולהגנה עליה
www.MonarchWatch.org
www.Monarchprogram.org
http://pgmonarchs.org
המסע הקצר של השלשולים
לא כל מסע נדידה משתרע על פני קילומטרים רבים. שלשולים (Earthworms) למשל, נודדים למרחק של מטרים ספורים. הם נודדים
שלשול בקרקע. מתחפרים כדי לשרוד את הקור | צילום: באדיבות אתר www.ecostudies.org |
אנכית – ממעמקי האדמה אל פני הקרקע ובחזרה. כשקר מאוד שלשולים לא יכולים להניע את גופם ובאזורים צפוניים, בהם האדמה קופאת בחורף, הם עלולים לקפוא למוות. כדי לשרוד השלשולים מתחפרים עמוק באדמה. השלשול, שלא ממש יודע לקרוא את התאריך בלוח השנה, חש את התנאים סביבו. כשקצת קר, הוא מתחפר, כשקר מאוד, הוא מפסיק לנוע. כאשר האדמה מתחממת השלשול עולה למעלה. מסעותיו של השלשול חשובים מאוד לאוורור הקרקע ולהעשרתה. באביב, כשהאוויר לח, עולים השלשולים קרוב לפני האדמה, בדיוק בזמן, לשמחתן של הציפורים הנודדות.
לפעמים המסע נמשך חיים שלמים
נקבה של צב ים חוזרת מדי שנה בדיוק לאותו החוף בו בקעה, כדי להטיל את הביצים שלה בחול. מספר הביצים בקן עשוי להגיע ל-150. הצעירים מגיחים לאוויר העולם לאחר כ-50 יום, בדרך כלל בשעות הלילה. הצבים הקטנים מתחילים את חייהם במסע קצר אך מסוכן בחזרה אל הים. תחילה הם נסחפים עם הגלים אל תוך הים הפתוח ומשם הם ממשיכים בנדידתם אלפי קילומטרים, לאתרי אכילה קבועים בעומק האוקיינוס. משערים שלצבי הים יש חוש מגנטי מפותח, שמאפשר להם להתמצא בים הפתוח. קרוב לוודאי שכיוון הנדידה טבוע בגנום שלהם מלידה, אך עדיין לא ברור כיצד יודעות הצבות לחזור בדיוק אל החוף בו בקעו לאחר מסע של אלפי קילומטרים.
לא רק בעלי חיים
גם בני אדם הרבו בנדודים בעבר, בחיפוש אחר מקורות מזון. הבושמנים במדבר קלהרי שבדרום אפריקה שומרים עד היום על אורח חיים נוודי. בתנאי היובש הקשים השוררים במדבר לא ניתן לגדל חיות משק וגידולים חקלאיים. הציידים הבושמנים עוקבים אחר חיות הבר בנדידתן וצדים אותן למחייתם. בנוסף, בתקופות של יובש, נאלצים הבושמנים לנדוד כדי לחפש מקורות מים חדשים.
בושמנים בשמורת קלהרי גמסבוק בדרום אפריקה. שומרים עד היום על אורח חיים נוודי | צילום ארכיון: אי.פי |
ואם גם בכם דבק חיידק הנדודים, זה הזמן לארוז תרמיל ולנסוע לעמק יזרעאל או לעמק החולה ולצפות בנדידת הציפורים.