מתי ייפתחו השמיים – תכנון היציאה מהסגר

שתפו:

אחרי שהוסרו הגבלות רבות בתוך ישראל, רבים מאיתנו חולמים על השלב הבא - טיסות לחו"ל. אבל שגרת הטיסות שהורגלנו אליה עוד רחוקה, כפי שמצביע תסקיר של המרכז למחקר מדיני במשרד החוץ. על אסטרטגיות החזרה לשגרת הטיולים בחו"ל וכיצד נטייל בעידן שאחרי הקורונה

עודכן 19.5.20

הכרזות של מדינות שכלכלתן מתבססת על תיירות, דוגמת קפריסין ויוון, כי הן ערוכות ומוכנות לקלוט תיירים והצהרות של חברות תעופה על חידוש מתקרב של טיסות, הביאו רבים מאיתנו לתהות האם כדאי להזמין כרטיסי טיסה לקיץ הקרוב? אין ספק, שרובנו משתוקקים לחזור לימים שבהם אפשר להזמין כרטיסי טיסה מהרגע להרגע בלחיצה קלה על העכבר. עד כדי כך התמכרנו לנסיעות, שלפעמים פשוט בחרנו ב"כל מקום" באפליקציית השוואת מחירים, ומיהרנו  להזמין את הכרטיסים הזולים ביותר – לפעמים במחיר של כרטיס רכבת מתל אביב לעכו…

למרות הרצון לחזור במהרה לאורח החיים שלפני עידן הקורונה, עדיין  מוקדם מדי לדבר על שגרה בתחום הטיסות והטיולים בחו"ל. יש לכך כמה סיבות, שחשוב להכיר ולהבין לפני שממהרים להזמין חופשה בכרתים, ברלין, וינה או פאפוס.

שקיעה בחוף אפרודיטה ליד פאפוס. האם הקיץ נוכל ליהנות מחופי קפריסין? | צילומים: שאטרסטוק

שקיעה בחוף אפרודיטה ליד פאפוס. האם הקיץ נוכל ליהנות מחופי קפריסין? | צילומים: שאטרסטוק

חשוב לדעת: גבולות סגורים וחובת בידוד

עם התפשטות מגפת הקורונה, סגרו מדינות רבות ברחבי העולם את גבולותיהן לזרים. בהתאם, גם הפעילות האווירית צומצמה וקווי תעופה סדירים הוקפאו. ב-16 במרץ החליטו מדינות האיחוד האירופי לסגור את גבולות התחום האירופי, אזור שנגן. ההסכם המקורי על סגירת הגבולות הסתיים ב-15 במאי ואולם הוא הוארך לתחילת יוני, אז ייערכו דיונים נוספים בעניין. בגם כאשר תוסר המגבלה על כניסת זרים למדינות השנגן (צרפת, גרמניה, בלגיה, הולנד, אוסטריה ספרד ומדינות אירופיות רבות נוספות), סביר להניח שראשית ייפתחו הגבולות בתוך אירופה עצמה ורק בשלב מאוחר יותר תתאפשר כניסת תיירים מחוץ לאירופה. לכן התקווה שנוכל לטוס ליעדי התיירות המוכרים והאהובים בתקופה הקרובה, עדיין לא ברת מימוש.

האי היווני סנטוריני. יוון, שכלכלתה מתבססת על תיירות, מקווה שההגבלות יוסרו עד תחילת יולי

האי היווני סנטוריני. יוון, שכלכלתה מתבססת על תיירות, מקווה שההגבלות יוסרו עד תחילת יולי

נכון לכתיבת שורות אלו, במדינות רבות קיימת חובת בידוד ל-14 יום לבאים מבחוץ, בין אם הם אזרחים, תושבי קבע או תיירים. עד שלא תוסר המגבלה הזאת, קשה לחשוב איזה תייר (גם אם יצליח למצוא טיסה ויוכל להיכנס למדינה אליה הוא טס) יסכים לשבת שבועיים בבידוד לפני הטיול ועוד שבועיים כשיחזור לארצו. נזכיר, כי בעת כתיבת שורות אלו גם בישראל קיימת חובת בידוד לחוזרים מחו"ל.

על אף שיש מדינות באסיה ובאירופה אשר החלו בצעדים לפתיחת הסגר והשבת הפעילות במשק, פתיחה מלאה של מעבר בין מדינות, בייחוד בכל הנוגע לטיסות, משתהה בכולן. ראש ממשלת יוון, מדינה התלויה בתיירות ואחת הפעילות הנמרצות בתחום חידוש הטיסות, מציב את ה-1 ביולי כתאריך יעד בתרחיש אופטימי לפתיחת המדינה.

לקריאה נוספת:

פתרונות אפשריים להסרת מגבלות התנועה

על פי התסקיר שפרסם המרכז למחקר מדיני (ממ"ד) במשרד החוץ, יש כיום ארבע גישות עיקריות להקלה הדרגתית במעבר בין מדינות:

1. סיווג מדינות בהתאם לרמת סיכון

• אזהרת מסע אפדימיולוגית. יפן גיבשה קריטריונים לפיהם היא קובעת את רמת הסיכון בכל מדינה על סקלה בין 1 ל-4, ובהתאם לכך מפרסמת אזהרות מסע. אזהרות המסע מתייחסות אמנם לנסיעה של יפנים למדינות אחרות, אך היא משמשת גם לקביעת הנהלים שיופעלו כלפי אזרחי אותן מדינות בכניסה ליפן. הקריטריון המרכזי הוא מספר הנדבקים במדינה ביחס לאוכלוסייה, בנוסף להערכות בדבר חומרת ההתפרצות באופן כללי. אזהרת המסע האפידמיולוגית הגבוהה ביותר כרגע היא רמה 3, ומעל 80 מדינות מדורגות בה, כולל ישראל, ארצות הברית ומדינות רבות באירופה. תושבי המדינות המדורגות כך (כאמור, גם ישראל) לא מורשים נכון לעכשיו להיכנס ליפן.

פריחת הדובדבן, אביב 2020. השנה רק היפנים זכו לצפות בה

פריחת הדובדבן, אביב 2020. השנה רק היפנים זכו לצפות בה

• דירוג מדינות לאדומות וצהובות. ברומניה גיבשו שיטה שונה: מדינות שבהן אחוזי הדבקה גדולים סווגו כמדינות "אדומות" (כאלה הן, למשל, איטליה, ספרד ובריטניה), לעומתן מדינות עם אחוזי הדבקה נמוכים יותר דורגו כמדינות "צהובות". ההגבלות על הנכנסים ממדינות "אדומות" מחמירים וכוללים בין השאר חובת בידוד במתקן ייעודי. הקלות במגבלות התנועה יחולו קודם כל בקרב הבאים ממדינות "צהובות".

2. פתיחת מעבר חופשי בין מדינות שכנות

אחד הפתרונות המוצעים לחזרה של תנועת נוסעים בין מדינות היא יצירת "בועות תנועה" – מעבר חופשי בין מדינות בטוחות החולקות גבולות, ללא צורך בתקופת בידוד. פתרון זה יתבסס על הסכמים בילטרליים בין המדינות, על שקיפות והעברת מידע מלא בין המדינות בנוגע למצב הבריאות וכן על תיאום במתן אישורי כניסה. נראה כי המדינות הבלטיות – אסטוניה, לטביה וליטא – יהיו הראשונות ליישם את המודל הזה. מגעים מתקיימים גם בין צ'כיה, אוסטריה, סלובקיה וגרמניה וכן בין אוסטרליה וניו זילנד. ישראל מקיימת מגעים עם יוון וקפריסין להסדרים ברוח זו, בהמשך ככל הנראה מדינות נוספות, בהן מונטנגרו וסיישל, ששתיהן נחשבות נקיות מקורונה יחתמו על הסכם שיאפשר כניסת ישראלים ללא חובת בידוד.

טאלין, בירת אסטוניה. המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) מתכננות לפתוח את הגבולות ביניהן

טאלין, בירת אסטוניה. המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) מתכננות לפתוח את הגבולות ביניהן

3. בדיקות להימצאות הנגיף

בדיון שנערך בנציבות האיחוד האירופי בתחילת חודש מאי על התנאים לחזרה של תנועת המטוסים, קידמו כמה מדינות, בהן יוון וקפריסין, את האפשרות לפרוטוקול אירופי משותף לבדיקת הימצאות הנגיף בטרם העלייה למטוס. פרוטוקול כזה, יחד עם צעדים מותאמים בנמל התעופה, נועדו לאפשר את כניסתם של תיירים זרים ולפטור אותם מהצורך בבידוד. האיחוד האירופי עוד לא קיבל החלטה בנושא.

יש מדינות שכבר נערכות או אפילו מיישמות בדיקות שכאלה. לקראת אפשרות פתיחה מחודשת של ענף התיירות ביוון, הממשלה שוקלת לחייב את הנוסעים המגיעים למדינה להציג אסמכתא לתוצאה שלילית בבדיקת נוכחות הנגיף, בדיקה שנערכה לא יותר מ-72 שעות לפני הטיסה. בשדה התעופה של דובאי כבר מתבצעות בדיקות דם מהירות להימצאות הנגיף, עם תוצאות המתקבלות בתוך 10 דקות.

שדה התעופה של דובאי. הנוסעים עוברים בדיקות קורונה מהירות, כשהתוצאות מתקבלות בתוך 10 דקות

שדה התעופה של דובאי. הנוסעים עוברים בדיקות קורונה מהירות, כשהתוצאות מתקבלות בתוך 10 דקות | צילום: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock.com

יש כמה מדינות שקבעו כי בדיקה שלילית תפטור את הנכנסים (בשלב ראשון אזרחים ותושבי קבע, בהמשך גם תיירים) מחובת בידוד. אוסטריה, למשל, מתירה כניסה של אזרחי האיחוד האירופי אשר ביצעו בדיקת קורונה – אפשר להיבדק בשדה התעופה בווינה במתחם ייעודי (בתיאום מראש ובתשלום של 190 אירו) או להציג תוצאות של בדיקה שנערכה 72 שעות לפני הכניסה לאוסטריה. סרביה שוקלת להנהיג צעד דומה החל מ-18 במאי.

4. מסלול כניסה מהיר

אחת ההצעות העומדות על הפרק להקלות בהגבלת המעבר בין מדינות היא ליצור רשימה של אנשים שיוגדרו כחיוניים לכלכלה או כאלה שיביאו תועלת למדינה. בין השאר, הכוונה לרופאים, מורים, פועלים בתחומי החקלאות והתעשייה, סטודנטים, אנשי עסקים, בעלי דירות ונכסים במדינה ועוד. הללו יוכנסו ל"מסלול מהיר" ולא יצטרכו להיכנס לבידוד, בכפוף לביצוע בדיקות להימצאות הנגיף.

קו הרקיע של הונג קונג מפסגת ויקטוריה. הונג קונג מתירה מעבר חופשי מסין לסטודנטים ועובדים חיוניים

קו הרקיע של הונג קונג מפסגת ויקטוריה. הונג קונג מתירה מעבר חופשי מסין לסטודנטים ועובדים חיוניים

בהונג קונג כבר התקבלה החלטה לאפשר זאת לבאים בטיסות מסין – סטודנטים ואנשים שעל פי ההגדרה "פעילותם העסקית מועילה להונג קונג". בפולין, אנשים הלומדים ועובדים בפולין אך גרים סמוך לגבול במדינות שכנות (גרמניה, צ'כיה, ליטא וסלובקיה) יהיו פטורים מבידוד עם כניסתם לפולין בהצגת אישורים מתאימים. בקרואטיה, בעלי נכסים מסלובניה השכנה לא יידרשו להיכנס לתקופת בידוד עם הצגת אישורים נדרשים בגבול (אולם בינתיים יידרשו להיכנס לבידוד עם חזרתם לסלובניה).

פעילות למניעת הדבקה בטיסות

נכון לעכשיו, עוד אין הנחיות מחייבות בנוגע לאופן בו יתנהלו טיסות מסחריות – המעבר בטרמינל, מסירת וקבלת כבודה, צ'ק-אין, עלייה למטוס וכדומה. אולם חברות תעופה ונמלי תעופה מתארגנים בהתאם לצעדים שהוכרזו על ידי התאגדות הטיס המסחרי הבינלאומי (IATA). כך, ככל הנראה ייראו הטיסות שלנו בעידן שאחרי הקורונה:

חובת חבישת מסכה בנמל התעופה ובמהלך הטיסה (הנוסעים והצוות).
התקנת מצלמות תרמיות בנמל התעופה.
התקנת עמדות חיטוי זמינות בנמל התעופה.
בדיקת חום לפני העלייה למטוס ולאחר הנחיתה.
איסור כניסה של מלווים לטרמינל.
צמצום מגע ושמירת מרחק בדלפקי הצ'ק-אין.
קביעת מרחק באזורי ההמתנה בשדה התעופה.
הימנעות ממגע אנושי במהלך הבידוק של הנוסעים והכבודה.
איסור או צמצום של כבודת יד.
עלייה למטוס וירידה ממנו באופן מדורג ובקבוצות קטנות.
ביטול של מכירת מוצרים ואלכוהול במטוס.
ביטול ארוחות בטיסות קצרות, הגשת ארוחות ארוזות מראש בטיסות ארוכות.
איסור על בחירה מוקדמת של מושב במטוס ודילול מספר המושבים המאוישים.

על הנקודה האחרונה עדיין אין הסכמה: הרשויות דורשות כי תיאסר ישיבה במושב האמצעי בכל שורה, חברות התעופה (לפחות אחדות מהן) מתנגדות לכך מסיבות כלכליות.

שדה תעופה בתאילנד. כשיתחדשו הטיסות ייכנסו תקנות חדשות, כמו חבישת מסכות וקביעת מרחק באזורי המתנה בטרמינל

שדה תעופה בתאילנד. כשיתחדשו הטיסות ייכנסו תקנות חדשות, כמו חבישת מסכות וקביעת מרחק באזורי המתנה בטרמינל

מתי השמיים ייפתחו?

אז כל זה אומר לגבי המשאלה של רבים לחזור ולטייל בחו"ל? נכון לעכשיו, צריך לקחת נשימה עמוקה ולהתאזר בסבלנות. תהליך החזרה לשגרה מתחיל קודם כל קרוב לבית, בגבולות המדינה עצמה, עם פתיחת המלונות ושמורות הטבע. השמיים ייפתחו באופן מלא רק בשלב מאוחר יותר, וגם אז סביר להניח שהטיולים והחופשות שלנו יהיו שונים ממה שהורגלנו לפני התפרצות הקורונה – במחירים שנשלם, בדרישות שהמדינות השונות יציבו בפני הבאים בשעריהן ובאמצעים שיינקטו על מנת שכולנו נרגיש בטוחים לטייל בחופשיות וללא חשש.

___

• שימו לב: הכתבה נכתבה ב-13.5.2020, המצב משתנה כמעט מיום ליום ולכן חשוב לבדוק את ההגבלות המדויקות לפני שמתכננים נסיעה.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: