ביקרנו במרכז התיירות מגדלה שעל שפת הכנרת. המרכז והמלון נבנו בסמיכות לעיר העתיקה מגדלא מהמאה הראשונה לספירה, שנחשפה בשלבי בניית המלון.
בקומפלקס, שהוא גם מרכז רוחני, נמצאים מלבד המלון גם מרכז מבקרים, אתר ארכיאולוגי בו נחשפו בית כנסת וכנסיה, אטריום (חלל מרכזי), מגורי נזירים ונזירות (על חוף הכנרת).
לא ידוע על מקבילה זהה בעולם לסיפור של הקומפלקס המיוחד הזה.
בשטח המרכז, בסמוך לחוף הכנרת נמצאת הכנסייה והמרכז הרוחני "דוק אין אלתום" DUC IN ALTUM, ובה 4 קפלות. אחת מהן היא קפלת הסירה בה ניצב דגם סירה, המייצג את "דרשת הסירה" של ישו. באולם הכניסה המעוגל של הכנסייה שמונה עמודים שעליהם חקוקים שמות נשים ידועות בנצרות, למעט עמוד בודד שעליו אין כיתוב, והוא מוקדש באופן סמלי, לכל נשות העולם בכל הזמנים, האוהבות את האל וחיות חיי אמונה.
הבעלות על המרכז היא של הכנסייה המקסיקנית. ביוזמתו של האב חואן סולאנה ממקסיקו החלה הכנסייה לרכוש שטחים במקום, ואבן הפינה למרכז הונחה ב-2009. האתר הארכיאולוגי אינו גן לאומי והוא מתוחזק על ידי המרכז התיירותי. במקום הוקם מרכז מבקרים חדש.
מסביר לנו האב קלי הידידותי: "במבט ראשון העירוב של כנסייה ובית כנסת נראה מעט מוזר, אבל צריך לזכור כי הנצרות נולדה מתוך היהדות, בעצם מתוך בית כנסת. יש קרבה גדולה בין הדתות, הרבה יותר ממה שחושבים רוב המאמינים".
האב קלי אומר שבעיסוקו הוא מקבל עור ברווז באופן תכוף ביותר, בגלל ההשתאות מהממצאים ההסטוריים במקום.
המרכז הרוחני עוסק בבניית גשרים בין הדתות וקירוב לבבות, ונותן דגש למעמד האישה ותפקידן של נשים בהיסטוריה כחלק מהיותו מקום מוצאה של מריה מגדלנה.
המלון וסביבתו משלבים ישן וחדש, עיר עתיקה מהמאה הראשונה לספירה עם מלון המרוהט בעיצוב עכשווי (בעיצובה של המעצבת סופיה חזוז). בקומפלקס עובדים גם מתנדבים לא מעטים.
מגדלא העתיקה
החפירות במקום חשפו עיר עתיקה עם נמל דייגים מהמאה הראשונה לספירה – מגדלא או טריכיי ביוונית. טריכיי פירושו "מקום המלחת הדגים": במרכז השוק העתיק של אתר מגדלא נמצאה ברכת המלחת הדגים. המלחת דגים היא שיטת "בישול" מסורתית, בה משרים את הדגים במלח למספר ימים עד שהם הופכים לדגים מלוחים. זאת היתה הפרנסה העיקרית של העיר.
במגדלא נולדה, כאמור, על פי המסורת מריה מגדלנה היהודייה. מריה תוארה כ"שליחת השליחים", תומכת עיקרית בישו, שע"פ הברית החדשה נכחה בצליבתו וקיבלה את הבשורה על תחייתו. על פי חלק מהמקורות היא היתה בת לווייתו או בת זוגו של ישו וקיימה איתו קשרים רומנטיים. ”אך ישוע אהב אותה יותר מכל תלמידיו ונשק לה תדיר על [פיה]. שאר תלמידיו נעלבו מאוד וביטאו את מורת רוחם. הם שאלו אותו, "מדוע אתה אוהב אותה יותר מאיתנו?" והמושיע ענה להם, "מנין לכם שלא אוהב אתכם כשם ש[אוהב] אותה?"” (ע"פ גרסה שנויה במחלוקת של ספר הבשורה).
בית הכנסת שנחשף במקום הוא כנראה העתיק ביותר בגליל ואחד מהבודדים שהתקיימו עוד בתקופת בית המקדש השני. בחפירות נמצאו 4 מקוואות בסמוך למבני מגורים שנטען עליהם שהם היו הכי טובים בעולם. עדיין זורמים בהם מים צלולים!
ב-2002 נחשפו במקום באתר כלים ששימשו בתעשיית הסוכר, בעיקר קדירות וקנקניות דיבשה. במגדלא העתיקה נמצא גם מטבע משנת 29 לספירה, ולאחרונה התגלה גם בית כנסת נוסף מאותה תקופה. בשיאה של העיר היא אכלסה כ-40,000 תושבים. בזמן המרד הגדול השמידו הרומאים את העיר.
אבן מגדלא
אחת התגליות החשובות באתר היא אבן מגדלא, אבן חצובה מרובעת אשר שימשה כשולחן קריאה בבית הכנסת, עם 4 רגליים. האבן סותתה במאה הראשונה בתקופה שבית המקדש השני היה קיים ולכן נחשבת כמודל והשראה מבית המקדש, והוכנה אולי על ידי אומן שראה את בית המקדש.
האבן עוטרה מכל צדדיה בעיטורים. על פאה אחת של האבן חרותה מנורת שבעת הקנים העומדת על שלוש רגליים, בדומה למנורה שנמצאה בציור הקיר ברובע ההרודיאני בעיר העתיקה בירושלים, ובניגוד לבסיס המדרגות במנורה החרותה בשער טיטוס ברומא (ובדגם שהוצב מול הכנסת בירושלים). על פאה אחרת גלגלים ואש, כד שמן ועוד.
לאבן יצרו 2 רפליקות, העתקים זהים הנמצאים בקומפלקס.
האבן המיוחדת הזו עשויה אבן גיר, בניגוד לאבן השכיחה באזור שהיא בזלת שחורה. האבן נדדה לתצוגות במוזיאונים ברחבי העולם, מניו יורק (מטרופוליטן) דרך רומא (תערוכה משותפת של המוזיאון היהודי והוותיקן), ולבסוף הוחזרה למקומה בארץ, לתצוגה במלון מגדלה.
המלון
לובי המלון גדול ומרהיב, ודרך קירות הזכוכית נשקפים הנופים המרהיבים של מצוק הארבל, שרידי בית הכנסת העתיק, הכנרת, גנים מטופחים, ומזרקות מים. גולת הכותרת נמצאת במרכז הלובי, שם נבנתה מחדש בריכת המלחת הדגים המקורית.
במלון 150 חדרים. חלק מתוכניות בניית המלון שונו בעקבות חשיפת הממצאים הארכיאולוגיים.
"הכל במלון נרכש מחו"ל", מספרת לימור מנהלת השיווק. ברזים, חומרי גלם וכו'. לטוב ולרע, מדובר בעלויות רכישה ותחזוקה גבוהות.
החדרים מרווחים וחדשים. והסוויטות ממש מלכותיות… ריהוט איכותי, מטבח מאובזר ומעוצב היטב. מרפסת נהדרת. ריהוט חדש יגיע בקרוב למרפסות, ולבריכה.
קהל היעד של המלון – בעיקר אמריקאים, לאחר מכן לטינים – בעיקר ספרדים ומקסיקנים ועוד מארצות רבות. וכמובן – גם ישראלים. התערובת הקוסמופוליטית מרתקת.
המלון היה אמור להיפתח ב-2012 אך בנייתו התעכבה בגלל גילוי בית הכנסת בשטח. הוא נפתח בסוף 2019 ערב הקורונה ונסגר לאחר מכן. בהמשך נפתח מחדש ב-2020.
השף טארק דחלה אמון על הארוחות הטעימות והיחודיות המוגשות במסעדת טריכיי בקומה השניה. בדרך כלל מכינים בופה אבל לקבוצות בהזמנה מראש יש גם ארוחות מיוחדות. האוכל אינו כשר, אבל לא מגישים בשר חזיר ולא פירות ים מתוך כיבוד תרבות האחר.
במלון אולמות כנסים ואירועים, חדר כושר מתקדם ושירות אינטרנט מהיר במיוחד (Wi-Fi). מסעדה חדשה וגדולה נמצאת בבניה בחצר.
יש למרכז תוכניות פיתוח רבות – קומה נוספת במלון, אכסניה בחצר, סיום המסעדה הגדולה ועוד.
לכבוד חג הקריסמס הוכן אשוח מפואר הנמצא בלובי. על ידו ידליקו חנוכייה.
כחלק מהאירוח במלון וגם למבקרים חיצוניים ניתן לצאת לסיור בין חורבותיה של העיר העתיקה ובית הכנסת של מגדלה
סיורים מודרכים במקום: ראשון עד שבת בין השעות 8:00-18:00
טיולים באזור:
פארק יער שווייץ – מומלץ לנסוע בהלוך או בחזור (מהמרכז) בדרך הנופית עם התצפיות היפות העוברת ביער שוויץ, מאכסניית הנוער של פוריה אל טבריה.
כפר נחום – באזור מתחם שלם של כנסיות, בית כנסת, גן לאומי ומעיינות (כולל עין איוב/המפל הנסתר)
שמורת הבטיחה/בית ציידה – הזאכי, מג'רסה ועוד
קרני חיטין – לוע הר געש קדום, לידו התרחש קרב קרני חיטין המפורסם. בקרבה נבי שועייב – קבר יתרו
יואב יעקובי הגיב:
כתבה מרתקת. חייב להגיע לסיור במקום.