תפריט עמוד

מרכזי המבקרים של "מקורות": מים בששון

שתפו:

בילדותי, כשהיינו עומדים בתור לברזייה בחצר בית הספר, נהגנו לומר לאלה שעמדו לפנינו ושתו קצת יותר מדי מים לטעמנו, שהם "גומרים את כל הכנרת". בעיני רוחנו ראינו צינורות שמובילים מים היישר מהאגם הלאומי שלנו אל הברזייה שבחצר בית הספר, ואיך הכנרת הולכת ומצטמקת עם כל לגימה…

הרבה שנים חלפו מאז והילדים של היום כבר פחות תמימים, אבל גם הם ישמחו ללמוד על המסע שהמים עוברים מהכנרת ועד לברז שבבית. על המסע הזה אפשר ללמוד במרכזי המבקרים של "מקורות", חברת המים הלאומית של ישראל, ששוכנים בכמה נקודות ברחבי הארץ וממחישים למבקרים בהם – גם לילדים ולמבוגרים – שזה בכלל לא מובן מאליו שבארץ יבשה כשלנו כל אחד יכול לפתוח את הברז וליהנות ממים טובים.


בתמונה הפותחת: מרכז המבקרים באתר אשכול | צילום: נפתלי הילגר. בתמונה זו: אתר אשכול | צילום אווירי: אלבטרוס

חברת "מקורות" מספקת כ-1.5 מיליארד מ"ק מים בשנה לכשבעה מיליון צרכנים בישראל באמצעות 3,000 מתקנים ולמעלה מ-12,000 ק"מ של קווי מים וצנרת. "מקורות" אחראית לא רק לאספקת מים, אלא גם לניהול משאבי המים, איכות המים, התפלת מים, השבת קולחים ועוד, מה שמבטיח שלמרות הגשמים המועטים שיורדים באזורנו, כולם יכולים ליהנות ממים זורמים. האמצעים הטכנולוגיים החדשניים בהם משתמשת "מקורות" הופכים אותה לאחת מעשר חברות המים המובילות בעולם. אז מאיפה מגיעים המים האלה ומה קורה להם בדרך? בדיוק בשביל זה הוקמו מרכזי המבקרים של "מקורות". 

אתר אשכול
אתר אשכול, שנמצא מול קיבוץ חנתון בגליל התחתון, הוא מרכז הדגל של "מקורות", והוא ממחיש בצורה מרתקת את המסע שעוברים המים מהרגע בו הם נשאבים בכנרת ועד שהם מגיעים לברז שלנו. באתר אשכול מטופלים המים שנשאבים מהכנרת ועוברים סינון במפעל הסינון המרכזי, הרביעי בגודלו בעולם, לפני שהם מוזרמים במערכת צינורות סגורה לכל הארץ באמצעות "המוביל הארצי".

מרכז המבקרים אשכול. לגלות בדרך חוויתית את הדרך של המים מהכנרת ועד הברז הביתי | צילום: נפתלי הילגר

הביקור במרכז המבקרים חווייתי, מרתק ומחכים, והוא נפתח במיצג מרהיב של מים, אורות, צבעים וצלילים, המשולב בהסבר מרתק על מקורות המים בישראל ועל דרכי הטיפול בהם, כדי שאפשר יהיה ליהנות בכל רחבי ישראל ממי שתייה באיכות מעולה. בהמשך מוקרן סרט המציג את התהליך שעוברות טיפות המים מהכנרת, ממי התהום והים עד שהן מגיעות לברז הביתי.  

אתר היסטורי ספיר 
האתר ההיסטורי ספיר נמצא בצפון-מערב הכנרת, צפונית לגינוסר. כאן נמצאת התחנה הראשונה של "המוביל הארצי", ומכאן מתחילים מי הכנרת את מסעם למרכז הארץ ולדרומה. הסיור באתר ספיר כולל סיפורים מרתקים, מלווים בסרטים, על הקמתו של "המוביל הארצי" ומערכת אספקת המים לאורכה ולרוחבה של ישראל. גולת הכותרת של האתר היא תחנת השאיבה החצובה בהר, הכוללת שלוש יחידות שאיבה ענקיות הפועלות במקום עוד מ-1964. המשאבות שואבות את מי הכנרת ומעלות אותם לגובה של 250 מטר.

אתר ספיר. המשאבות מעלות את המים לגובה של 250 מ' | צילום: משה שי

מצפור צ'רה וגיחון נחל עמוד
לא רק היסטוריה יש כאן, אלא גם נוף. בסמוך לאתר ספיר נמצא מצפור צ'רה, שמשקיף לנוף המרהיב של מצוקי נחל עמוד וגיחון נחל עמוד בו זורמים מי הכנרת מגדה אחת של הנחל אל הגדה השנייה בכוח הכלים השלובים. אפשר להתרשם פה גם מצינורות "המוביל הארצי" שהניחה חברת "מקורות" בנחל במבצע הנדסי מרשים: הצינורות חוצים את מצוקי הנחל, יורדים לעומק של 150 מטר ועולים מצדו השני, וכך יוצרים את האות הלטינית U בצורת גיחון. 

מצפור צ'רה, המשקיף למצוקי נחל עמוד | צילום אווירי: אלבטרוס

אתר היסטורי דיזל חולדה
אתר היסטורי דיזל חולדה נמצא בין קיבוץ חולדה למזכרת בתיה. כאן אפשר ללמוד את סיפורה המרתק של אספקת המים לירושלים הנצורה בזמן מלחמת העצמאות על ידי "קו השילוח", שאותו הניחה חברת "מקורות" במבצע נועז במהלך המלחמה כדי לספק מים לעיר הנצורה. במהלך הביקור יורדים לבונקר תת קרקעי, שבו נמצאת תחנת דיזל חולדה ההיסטורית, מתחנות המים הראשונות שאפשרו את אספקת המים לעיר עם קום המדינה – התחנה קרויה על שם מנוע הדיזל שבאמצעותו הועלו המים לירושלים. מאז הניחה "מקורות" ארבעה קווי מים לירושלים, ובימים אלו החברה מקימה את מערכת המים החמישית לעיר הבירה. 

אתר היסטורי דיזל חולדה, הנקרא על שמו של מנוע הדיזל הישן שבאמצעותו הועלו המים לירושלים | צילום: משה שי

פסח במרכזי המבקרים של "מקורות"
במהלך חופשת הפסח יתקיימו סיורים מודרכים מרתקים במרכז המבקרים באתר אשכול ובאתרים ההיסטוריים ספיר ודיזל חולדה. הסיורים החווייתיים מיועדים לכל המשפחה ומלווים בסיפורים, הדגמות, סרטים, אנימציות, דגמים מוארים ועוד.

מרכז המבקרים באתר אשכול
איפה? מול קיבוץ חנתון, כביש 784
משך הסיור: כשעה
שעות פעילות: בחול המועד פסח: ימים א'-ד', בין השעות 17:45-9:00 (הסיור האחרון יוצא ב-16:30)

אתר היסטורי ספיר
איפה? בצפון-מערב הכנרת, כביש 90, בפנייה לחוף חוקוק
משך הסיור: כשעה
שעות פעילות: בחול המועד פסח: ימים א'-ד', בין השעות 18:00-10:00 (הסיור האחרון יוצא ב-16:00)

למעוניינים תינתן אפשרות לביקור במצפור צ'רה, הממוקם בסמוך לאתר ספיר.
משך הסיור במצפור צ'רה: כחצי שעה

אתר היסטורי דיזל חולדה
איפה?
בין מזכרת בתיה לחולדה, על כביש 411
משך הסיור: כשעה
שעות פעילות: בחול המועד פסח: ימים א'-ד', בין השעות 15:00-10:00 (הסיור האחרון יוצא ב-14:00)

* כל הביקורים מתקיימים ללא תשלום, בתיאום מראש בטלפון: 1-800-250-270

 בתמונה הראשית: מרכז המבקרים באתר אשכול | צילום: נפתלי הילגר

 

 

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מצפור צ'רה לא באמת פתוח לציבור
    חברת מקורות נכסה אותו לעצמה, סגרה אותו … וטוענת שצריך לתאם איתה מרש את הכניסה ….
    נו נו … אני רוצה לראות את עובדי מקורות באים לפתוח את השער בשביל 2-3 מבקרים …
    בקיצור לא לבוא כי אין מצפה ..

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: