תפריט עמוד

מערת פער: אל לב הבולען

שתפו:
מסלול מעגלי קליל של כשעה, מתאים לכל המשפחה. אידיאלי כהפוגה במהלך נסיעה בכביש הצפון. רצוי להצטייד בפנסים.

עונה מומלצת לטיול: אביב או סתיו. בביקורים בחוף יש להיזהר מהחלקה, ובשום פנים ואופן אין להיכנס למערה בזמן שיורד גשם.

אופן הגעה: מכביש נהריה-צפת (מס' 89) נפנה בצומת סאסא צפונה אל כביש הצפון (מס' 899). כעבור קילומטר אחד נראה לצד הדרך שילוט חום שמאלה למערת פער. מימין לכביש ימצא מגרש חניה.

לאחר שנחצה בזהירות את הכביש נוכל להלך בכל אחד מהשבילים. כולם יובילו אותנו בסופו של דבר אל הבולען (ובלעז: דולינה). בפי הערבים ניקרא המקום על שמו של שיח' וואהיב. בזכות קדושתו לא נכרתו עצי האלון המצוי, אלון התולע והעוזרר. הם צומחים גם היום, כאי טבעי בלב שטחי הכרמים והמטעים של קיבוץ סאסא. השבילים יוליכו אותנו אל שקערורית גדולה בקרקע שבתחתיתה מערה, זהו הבולען. קשה להבחין בבור ממרחק מכיוון שהוא מוסתר על ידי הצמחייה העבותה.

יש משהו מפחיד במלה "בולען", כאילו פוערת האדמה את פיה ובולעת כל מה שעומד בדרכה. טכנית, זה פשוט בור. אמנם אין זו מהדורה מלוחה של המפלצת מלוך נס, אבל מדובר בבור גדול, שנפער באופן לא צפוי ואכן יכול לגרוף איתו כל מה שבסביבה.

סביב מערת פער והבולען נרקמו אגדות רבות. מסופר שחפצים שנפלו פנימה או אנשים שהושלכו לתוכו הגיחו בריאים ושלמים ממעיינות מרוחקים. באגדות אלו ישנו שמץ של אמת שכן המים הרבים שנעלמים בבטן האדמה דרך הבולען מעשירים את מי התהום ושבים ופורצים בנקודות אחרות.

איך זה קורה? בולען נוצר כתוצאה מקריסת גג מערה, שהומסה בתהליך קארסט. כשמתרחשת קריסה כזו נוצר שקע בנוף אליו מתנקזים מי הנגר הזורמים מכל האזורים הגבוהים מסביב. לעיתים נוצר בבולען אגם או שלולית.

הבולען של סאסא מוקף הרים גבוהים (הר סאסא, הר חירם, הר אדיר) וכמות המים הזורמים אליו בחורף רבה מאוד. לכן מפליאה העובדה שלא נאגרים בו מים. התשובה לכך נמצאת בתחתית השקערורית.

בתוך בולען סאסא ישנו סדק, שהורחב כתוצאה מהמסה קארסטית. כשהסדק הורחב נוצרה מערה והיא מכונה מערת פער. המערה הולכת ומורחבת מידי חורף. הכניסה אליה אפשרית. המעבר נעשה צר יותר ויותר ככל שמעמיקים ללכת. מהנקודה בה לא ניתן להתקדם עוד יש לחזור באותה דרך החוצה.

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: