תפריט עמוד

מערת אליהו – תצפית על בקעת בית הכרם

שתפו:

על צוק מעל בקעת בית הכרם תלויה על בלימה מערת אל-חאזר, מערת אליהו הנביא. מהמקום, שבו התבודדו בעבר נזירים וכיום הוא משמש לטקסים מוסלמיים, נשקף נוף יפהפה שלא ישאיר אתכם אדישים

פורסם 1.6.16

התיישבות נזירית נוצרית במאות הראשונות, ולאחריהן קבוצה סופית מסטיקנית מוסלמית (תצוואף אל-אסדי) באזור בקעת בית הכרם, מותירות אחריהן סימנים רוחניים על צוק היורד מרכסי הגליל העליון המערבי אל הגליל התחתון.

בקצה שביל נוח למורדות מתלול צורים תלויה על בלימה מערת אל-חאדר (אליהו הנביא) או מנזר האריה, שהיה פעם שייך לקבוצה נזירית ומוקדש לסנט ג'ורג'. בארץ ישראל מצויים לא פחות מ-71 מקומות הנושאים את שמו של אלח'דר, וחלקם מקודשים ליהודים, למוסלמים לנוצרים ולדרוזים. אחד מהם, המוקדש ל'סידנא אל-חאדר", מצוי במערה בגליל העליון, בצלע ההר, צופה מגבוה לעבר בקעת בית הכרם ומשמש היום כאתר לטקסי נדרים למוסלמיים, אבל בעבר, היה כנראה מקום התבודדותם של נזירים נוצרים.


שלוש קשתות האבן שמאחוריהן מסתתרת המערה | צילומים: אמנון גופר

השביל היוצא משיפולי הכפר דיר אל אסד (מנזר הארי) מתפתל מעל כרמי הזיתים, מטפס באיטיות ובמתינות אל רכס מתלול צורים, ומגלה למטייל אט-אט את נופי הבקעה, מכרמיאל במערב ועד ראמה במזרח, כשמרחוק נראים רכסי הגליל התחתון כאילו יד אמן הניחה את חמוקיהם ללטף זה את זה כבמעשה אהבים.

שלוש קשתות אבן בנויות הן התפאורה החיצונית. מאחוריהן מסתתרת מערה, המשמשת רועים בלילות החורף הקרים, וליד המערה – חצוב בצלע ההר ומאחורי דלת ברזל ישנה – מצוי בית תפילה קטן צבוע כחול ובתוכו פרוסים שטיחי תפילה, נרות, בד ירוק עקוד בקיר, ספרי קוראן, שמן וקטורת.


הנוף שנשקף מחזית המערה לא ישאיר אתכם אדישים

על הקיר מישהו רשם את בקשתו בפחם שחור, ומישהו אחר הוסיף פסוק מהקוראן. בשקע קטן, הנראה כאגן טבילה, מונחות אבנים קטנות, ומהתקרה משתלשל בד ירוק עקוד סביב זיז בקיר, להזכירינו את אל-חאדר – הירוק, ואת צבע דת האסלאם.

בור מים ריק ברחבה שבחזית המערה שימש בעבר את המתבודדים בכוכים, ואנקול ברזל התלוי מהתקרה מספר את טקסי הנדר המוסלמים והדרוזים, בהם שוחטים כבש ועושים סעודה לפתח מערת אליהו. הנוף הנשקף מהמרפסת שבחזית המערה לא ישאיר אתכם אדישים.


בקעת בית הכרם נפרשת למרגלות המערה

איך מגיעים? נכנסים לכפר דיר אל-אסד, מטפסים בכביש המזרחי, 50 מטר לפני בית הספר, על הגדר, יש סימון אדום של שביל הפונה ימינה. סעו בעקבות הסימון. החנו את הרכב היכן שנגמר הכביש והתחילו ללכת – 500 מטר מתונים אל מול הנוף, והגעתם.

אמנון גופר – מדריך טיולים ומספר סיפורים המתמחה בתרבות הגלילית, כתב את הספרים "סודות גליליים" ו"חמש דקות מהצימר" בהוצאת עם עובד

 

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: