תפריט עמוד

מעיינות בעמק המעיינות

שתפו:

עמק בית שאן הוא אחד האזורים החמים בארץ, אבל יש בו המון מעיינות שיעזרו לכם לצנן את החום, חלקם מוסדרים ומטופחים, חלקם עדיין בתוליים ופחות מטוילים. הנה כמה מעיינות נהדרים שלא תרצו להחמיץ בעמק המעיינות

עודכן 1.8.24

עמק בית שאן הוא אזור ירוק ופסטורלי,  אבל גם אחד האזורים החמים ביותר בארץ. כאן נמדדו הטמפרטורות הגבוהות ביותר מאז החלו לתעד את האקלים בארץ ישראל (54 מעלות צלזיוס, בטירת צבי בשנת 1942). איזה מזל שהעמק שופע מעיינות שאפשר להתקרר בהם ועדיין ליהנות מהטבע והנוף שמסביב. לא במקרה זכה העמק לכינוי עמק המעיינות. חלק מהמעיינות של העמק מפורסמים ומתויירים להפליא, וגם מסודרים מאוד (יש שיאמרו יותר מדי) כמו הסחנה ומעיינות פארק המעיינות. אחרים עדיין סודיים יחסית (נכון לשעת כתיבת הכתבה), ושמרו על אופי בתולי יותר. כך או אחרת סביר שתמצאו בעמק בית שאן מעיין כלבבכם.

פארק המעיינות

פארק המעיינות הוא פארק טבע שכולל בשטחו שלושה מעיינות – עין מגדל, עין שוקק ועין מודע, וכן את נחל הקיבוצים, שדות חקלאיים ובריכות דגים. בעבר אתרי הפארק היו פזורים בין רשויות מקומיות שונות והם לא היו מוסדרים, מה שהביא להרבה רעש, לכלוך ופגיעה בטבע. הקמת הפארק, דרשה שיתוף פעולה בין כמה גופים, ביניהם קק"ל, רשות הטבע והגנים, המועצה האזורית עמק המעיינות ועוד. אלה הסדירו בשטח הפארק מסלולים באורך 15 ק"מ להולכי רגל, אופניים ורכבי גולף חשמליים, ואסרו על כניסת כלי רכב מנועיים. המהלך הזה זכה, לצד תגובות חיוביות, גם לביקורת רבה, הן בשל מרחקי ההליכה הגדולים מהחניה למעיינות (לחלופין, ניתן לשכור אופניים או רכבי גולף בתשלום), והן בשל הפיתוח הרב שפגע באופי הפראי של המעיינות. היום המעיינות נקיים ומטופחים, ויש האומרים שהם מטופחים מדי. אלה המעיינות שתוכלו לראות בפארק המעיינות:

איך מגיעים לפארק המעיינות? מכביש 669 פונים לכיוון הגן הלאומי גן השלושה. חולפים על פני הכניסה לגן וממשיכים בנסיעה עם הכביש המתעקל שמאלה עד שמגיעים למגרש החניה של פארק המעיינות. מכאן תוכלו לעקוב אחר השילוט לכל אחד מהמעיינות, ברגל, באופניים או ברכב גולף.

עין מגדל

נחל הקיבוצים, מאתרי הטיול הפופולריים בעמק בית שאן, מוזן על ידי שני מעיינות. אחד מהם הוא עין חומה, והשני, ניחשתם נכון – עין מגדל, וזאת משום שהיישוב הסמוך למעיינות, ניר דוד, היה הראשון מבין ישובי חומה ומגדל. חברת מקורות שואבת את המים מעין חומה ומזרימה אותם לעין מגדל, ומשם הם זורמים לנחל הקיבוצים. מי הטורקיז, שנמצאים כאן בשפע כל ימות השנה, צלולים להפליא, נעימים (טמפרטורה של כ-24 מעלות) ומאוד מפתה להיכנס אליהם, למרות או בגלל הדגים שבתוך המים. יחד עם צמחיית הגדות שמסביב מתקבל אחד המעיינות היפים בישראל. עומקה של הבריכה הוא כ-1.4 מ', כך שמבוגרים ובני נוער יוכלו לטבול בנחת, ולצעירים יותר כדאי להביא מצופים או גלגלים. רבים משלבים את הרחצה במעיין עם הטיול בנחל הקיבוצים הסמוך. בעבר המעיין לא היה מאוד מוער אך בשנים האחרונות הוא צובר פופולריות ולכן מומלץ להגיע בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים המאוחרות.

המים הצלולים בעין מגדל | צילום: Ori Mey Raz, CC BY-SA 4.0

המים הצלולים בעין מגדל | צילום: Ori Mey Raz, CC BY-SA 4.0

עין מודע

מעיין נוסף שמהווה חלק ממתחם פארק המעיינות וככזה, איבד את אופיו הבתולי והפך למאורגן ומסודר יותר. המעיין נובע לתוך בריכה רחבה ויפה שנבנתה בתקופת השלטון העות'מני, והוא זורם לתוך נחל בזק. כמו רבים מהמעיינות באזור, הטמפרטורה של מי המעיין קבועה ועומדת על 24 מעלות. עומקה של הבריכה מגיע ל-1.5 מ', מימיה צלולים והיא מרוצפת בחלוקי נחל. בסוף המעיין יש נחל צר, בו גם ילדים קטנים יכולים לטבול. הבריכה מוקפת בעצי איקליפטוס, אורנים, חרובים ודקלים וסביבה יש פינות ישיבה וספסלים. זהו מעיין מטופח ונעים, ידידותי במיוחד למשפחות.

רוחצים במעיין עין מודע | צילום: ד"ר אבישי טייכר

רוחצים במעיין עין מודע | צילום: ד"ר אבישי טייכר

עין שוקק

המעיין הזה, ששוכן גם הוא בפארק המעיינות, הוא מהגדולים במעיינות עמק בית שאן. מי המעיין הצלולים, שלהם טמפרטורה קבועה של 25 מעלות, נאגרים בבריכה עגולה ויפה שעומקה נע בין 0.5 מטר ל-1.5 מטר. מי המעיין זורמים לנחל שוקק שנשפך לנחל הקיבוצים. הבריכה מוקפת בצמחיית נחלים – גומא, פטל קדוש וקנה, וכן עצים בני עשרות שנים שמצלים על שולחנות הפיקניק.

עין שווקק, מהגדולים והיפים במעיינות עמק בית שאן | צילום: Yair Aronshtam, CC BY-SA 2.0

עין שווקק, מהגדולים והיפים במעיינות עמק בית שאן | צילום: Yair Aronshtam, CC BY-SA 2.0

עין נזם

ליד קיבוץ שדה אליהו, בין השדות, בתוך צמחיית גדות, מסתתרת בריכה צלולה ויפה בעומק כשני מטרים. מי המעיין מליחים ואינם מתאימים לשתייה ולכן ככל הנראה לא נשאבו והבריכה מלאה כל השנה. שמו המקורי של המעיין היה עין חנזיר (כלומר, חזיר), אבל שמו הוסב לעין נזם על בסיס הפסוק בספר משלי "נזם זהב באף חזיר". ליד המעיין יש פרגולה מצלה, ויש אפילו מקפצה למים וסולם שיורד למים העמוקים. בתוך המים אולי תראו דגי אמנון ואולי גם צבי ביצה. אחד היתרונות הגדולים של המקום הוא שאפשר להגיע עם הרכב כמעט עד המים. אם אתם מטיילים עם ילדים קנים או מי שעדיין לא יודע לשחות, יש להצטייד במצופים/גלגלים שכן המים עמוקים.

איך מגיעים? כקילומטר דרומית לכניסה לקיבוץ שדה אליהו פנו מערבה לדרך עפר, "שביל עמק המעיינות", וסעו בה כחצי ק"מ עד שתגיעו למעיין.

המקפצה בעין נזם | צילום: Harel M, CC BY-SA 4.0

המקפצה בעין נזם | צילום: Harel M, CC BY-SA 4.0

עין צמד

המעיין, המכונה גם "מעיין המסיל", על שם הכפר מסיל אל ג'יזל שהתקיים בקרבתו עד מלחמת העצמאות,  נמצא בסמוך לקיבוץ כפר רופין ומזין את נחל אבוקה הסמוך. המים נובעים מבטן האדמה ומוזרמים באמצעות צינור לבריכה יפה וצלולה, המוצלת בעצי איקליפטוס. גובה המים משתנה בהתאם לעונה – קחו זאת בחשבון אם אתם מגיעים עם ילדים שלא יודעים לשחות. בתוך הבריכה שוחים דגיגים שיעשו לכם פילינג ברגליים. מעל המעיין נמצא תל צמד, תל קדום שעליו פסל של לוחמים הנושאים את שאול המלך לאחר מותו בקרב על הגלבוע.

עין יזרעאל

מעיין הנקבה התת קרקעי שנובע לרגלי העיר המקראית יזרעאל, בסמוך לגלבוע, גדוש בהיסטוריה. הוא נזכר כבר בתנ"ך, בהקשר לקרב של שאול נגד הפלשתים, במשפט ”וְיִשְׂרָאֵל חֹנִים בַּעַיִן אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל”. היתה לו חשיבות גם בהיסטוריה המודרנית – הנסיעה הורחבה בתקופת המנדט הבריטי כדי להגביר את שפעת המים, ואנשי ה"הגנה" נהגו להתאמן ולהסתתר בו בשל הצמחייה השופעת שמסביב. ב-2009, לאחר שהמעיין יבש כמעט לחלוטין, החלה חברת מקורות להזרים אליו מים מקידוח סמוך והמעיין שוב שופע מים וזוכה לפופולריות רבה. בתוך הבריכה, שעומקה מגיע למטר, נמצא בית המשאבות שכבר אינו פעיל. המים כאן פחות צלולים משל המעיינות האחרים באזור, אבל מסביב לבריכה יש עשרות עצי איקליפטוס שנותנים את צילם והופכים את המעיין ליעד נהדר לפיקניק. אפשר לעשות כאן גם טיול קצרצר, אל הנקבה שמזינה את המעיין. היפה שלה צורת האות T. ניתן להיכנס לנקבה וללכת בה עם פנסים, אך קחו בחשבון שגובהה כ-1.5 מ' ותיאלצו להתכופף.

איך מגיעים? מכביש 71 בין עפולה לבית שאן פנו לכביש 675 וסעו בעקבות השילוט לעין יזרעאל עד שתגיעו לחניה.

עין יזרעאל ומתקן השאיבה שבתוכו | צילום: Ori~, Wikimedia commons

עין יזרעאל ומתקן השאיבה שבתוכו | צילום: Ori~, Wikimedia commons

עין יהודה

המעיין, הממוקם בסמוך לקיבוץ עין הנצי"ב, (ולכן מכונה גם עין הנצי"ב) קרוי על שם הרב נפתלי צבי יהודה ברלין שעל שמו קרוי גם הקיבוץ. בעבר היה זה מעיין בתולי ופראי, שהיה חביב על המטיילים אך סבל מהזנחה ומלכלוך. בשנים האחרונות, מאז הוכרז כגן לאומי ב-2021, עבר המעיין שינוי גדול. ממש לאחרונה הוא נפתח לאחר שיפוץ מקיף, שהפך אותו לאתר מאוד מסודר, נגיש ונוח, אך רבים טוענים שהוא מלאכותי מדי. היום יש כאן בריכת רחצה עמוקה עם מי טורקיז, שהטמפרטורה שלהם נעה בין 24-22 מעלות צלזיוס, בריכת שכשוך רדודה ובריכת שכשוף נוספת, עם מפלון שוצף. מסביב יש צמחיית קנה ועצי תמר, ריצוף, שולחנות פיקניק, ספסלים ופינות ישיבה. יש גם מלתחות ושירותים, קיוסק, חניה נוחה ואפילו שירותי הצלה בבריכה העמוקה. כדי להנות מכל היופי הזה בשלווה יחסית, מספר המבקרים מוגבל והכניסה מותרת רק לאחר רישום מראש באתר רשות הטבע לחלון זמן ספציפי. שימו לב: האתר פתוח בימים ראשון-חמישי בשעות 17:00-8:00 ובשישי עד השעה 16:00. בימי שבת האתר סגור בשל אופיו הדתי של הקיבוץ הסמוך.

איך מגיעים? מכביש 90 פונים לכביש 6678 לכיוון עין הנציב-שדה אליהו. אחרי כ-800 מטר פונים ימינה לעין הנצי”ב. בכניסה ליישוב פונים שמאלה וחונים בחניון העפר הגדול הצמוד לאתר.

עין הנצי"ב. מטופח ומסודר, אולי יותר מדי | צילום: Nitcr, CC BY-SA 4.0

עין הנצי"ב. מטופח ומסודר, אולי יותר מדי | צילום: Nitcr, CC BY-SA 4.0

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: