ורשה, ארבע אחר הצהריים. חושך בחוץ וקר, שש מעלות. אבל הגענו מוכנים. מעיל פוך, גופיה טרמית ושני זוגות גרביים. לא לפולין של השואה, לא לפולין של השופינג. הפעם לפולין של השיק והסטייל באווירת חג המולד, ולא לבד ולא בחושך. הפולניות כבר מזמן מבלות באור יקרות, במלונות בוטיק מעוצבים ומסעדות גורמה עם מדבקה אדומה של מומלצות מישלן על הדלת. והיה גם חיבור בלתי נמנע עם ההיסטוריה היהודית שלנו בפולין, כי עם פולין איטצ קומפליקייטד.
לקריאה נוספת:
Hotel Indigo-Warsaw, מלון בוטיק יפהפה במרכז העיר סמוך לקניון Złote Tarasy, מקבל אותנו עם אווירה ועיצוב שגורמים לנו לשלוף את הסמארטפון לסט מיידי של צילומים. פיר ענק עולה מהלובי עד לגג וממלא אותו סבך מהפנט של כדורים צבעוניים שמרחפים בחלל.
ארוחת הבוקר בהתאם. מזנון שופע עם פריטים מעודכנים כמו פודינג חלב קוקוס עם זרעי צ'יה ואוכמניות. אבל הפריט, שעוד לא נולד הישראלי שיעמוד בפניו, ניצב לו בשקט על השולחן הקטן סמוך למיטה בחדר המפנק של אינדיגו ורשה: סמארטפון של המלון לשימושו של האורח, עם גלישה חופשית, שיחות ליעדים מקומיים ובינלאומיים, מדריך לוורשה וחיוג מקוצר לקבלה ולשירותי המלון – חינם. מחיר לחדר זוגי בדצמבר: 540 זלוטי ללא ארוחת בוקר. מחוץ לעונה: 300-400 זלוטי. אתר אינטרנט
ורשה: מטעמי חורף ונגוהות בארוק
Café Bristol הוא המקום המושלם לנשנש משהו לפני שמתחילים לחרוש את העיר. בית הקפה האלגנטי ברחוב Krakowskie Przedmiescie מס' 42-44, הצמוד למלון בריסטול, מתהדר במסורת של 117 שנות קונדיטוריה ונראה כמו בית קפה וינאי קלאסי. הסלטים ומרק הפטריות היו מצוינים ואת הקפה קיבלנו עם ציור קצף מקסים של איש שלג. יש להם מגוון של ציורי קצף לקפה, כולל דיוקנאותיהן של מרילין מונרו ופרידה קאלו.
הזמנו גם חרבטה זִ'ימוֹבָה – "תה חורף" שעוד נפגוש גרסאות רבות שלו בכל המסעדות לאורך הדרך. זהו תה ארומטי מועשר בקינמון, ציפורן, ג'ינג'ר, דבש פלחי תפוז, לימון ותפוחים. בקפה בריסטול מגישים אותו מפורק – כל התוספות מגיעות על צלוחית נפרדת. ומשהו שאסור לצאת בלעדיו מקפה בריסטול: הפלורנטינים שלהם – ביסקוויטי חמאה ודבש עם אגוזים ופירות. אתר אינטרנט
בוורשה התנהג כוורשאי. אז גם אנחנו הולכים לבלות את הערב באטרקציית החורף העונתית ב- Royal Garden of Light בארמון וילאנוב. הארמון מהמאה ה-17, המכונה "ורסאי של פולין" והפארק היפהפה המקיף אותו מייצגים את תפארת הבארוק הפולני והצליחו לשרוד בשלמותם את ההפצצות של מלחמת העולם השנייה. בחורף הופכים גני הבארוק והרנסנס של הארמון למופע מקסים של אורות ומוסיקה, שמתקיים בין 16:00- 21:00 ובשבת וראשון בשעות 18:30, 19:30, ו-20:30, מוקרן מופע אורקולי בשלושה ממדים, מלווה במוסיקת בארוק (עד 24 בפברואר). אתר אינטרנט
מוזיאון POLIN לתולדות יהודי פולין הוא must לא רק מהסיבות המובנות של מוצאנו. הוא מרשים ויוצא דופן באופן הבלתי צפוי שבו הוא מגולל את סיפורם של יהודי פולין לאורך 1000 שנה. שמונה גלריות מובילות בסדר כרונולוגי על פני שגשוגם של החיים היהודיים בפולין, מתוך כוונה לקרב את המבקר הפולני אל מאפיינים של המסורת היהודית כמו הצגת חתונה יהודית. בהמשך הוא סוקר את האנטישמיות, עלילות הדם, פרעות חמלניצקי, תולדות גטו ורשה ושואת יהודי פולין ויש בו לא מעט רגעים מרגשים. למשל חדר האמנים וכוכבי הקולנוע היהודים הפולנים או הכתובת על הקיר שהיא לשון המברק שנשלח לברלין עם חיסול גטו ורשה: "16 במאי 1943: הרובע היהודי בוורשה לא קיים עוד". יפה במיוחד הוא בית הכנסת המשוחזר מהמאה ה-17 עם התקרה המצוירת המרהיבה. אתר אינטרנט
בדוכן ממתקים בשוק חג המולד ב- Plac Zamkowy ההכנות בעיצומן. בעל דוכן בבגדי סנטה מסתבך עם הזקן. "תיכף, תיכף", הוא רוטן, וכשהוא מצליח לקבע את הזקן במקומו הוא לוקח את הפעמון ומצלצל לעומתנו במרץ. בדוכני מאכלי החורף המסורתיים בוחשים ביגוס – תבשיל הכרוב והנקניקיות, ועל הגריל מונחים עשרות גושים צהבהבים של אוֹסְצִיפֵּק עם ז'וּרָבִינָה – גבינת עיזים חמה עם קונפיטורת חמוציות. האחות קתרינה, נזירה ממנזר בבלארוס, מקדמת את פנינו בחיוך רחב. היא באה לוורשה למכור איקונות וקישוטי עץ לחג המולד לטובת המנזר שלה.
אנחנו סוגרים את הערב בהאלה קושיקי (Hala Koszyki), אחד ממרכזי הבילוי והקולינריה הטרנדיים בעיר. מתחם האר-נובו הענק היה בעבר השוק המקורה המיתולוגי של ורשה. הרבה וודקה זרמה שם מימי דוכני המזון של העידן הקומוניסטי ועד לברים ומסעדות הסושי של היום. המלצרים של Bar Koszyki, שתופס את השדרה המרכזית של החלל העצום הזה, מתזזים עם שייקרים וקוקטיילים כמו ארנבי אנרג'ייזר על פני הבר הארוך שלא רואים את סופו. 18 מסעדות, 11 חנויות אוכל, שוק מזון וחנויות, והכל תוסס ושמח במסעדות ובברים ופתוח עד 01:00 בלילה. אתר אינטרנט
פרק השופינג הפעם קצר וסמלי, אבל לפני שאנחנו עוזבים את ורשה לטובת קרקוב משאיר אותנו המדריך שלנו, אדם קורן, עם חומר למחשבה. "בקיץ הבא פותחים בוורשה חנות של פרימארק". רשמנו.
קרקוב: ליאונרדו, ויסלבה ואווז אפור
ה-Pendolino, רכבת הפרימיום המהירה והנוחה, מובילה אותנו לקרקוב. משך הנסיעה שעתיים וחצי. ברכבות הרגילות זה לוקח שלוש עד ארבע שעות. כדאי להזמין מקומות מראש. מחיר הנסיעה בקניית כרטיס מראש – 100 זלוטי. ברכישה במקום – 150 זלוטי.
אם מדברים על סטייל אין ספק של- Balthazar Design Hotel יש את זה ביג טיים. מלון בוטיק יפהפה חדש, 28 חדרים, עם דגש על עיצוב ומיקום מושלם למרגלות טירת ואבל בלב העיר העתיקה (רחוב Grodzka מס' 63, המחיר לחדר זוגי 500 זלוטי).
מסתבר שהמלון הזה הוא גם ממשפחה טובה – בבעלות Main Square Hospitality Group , קבוצת יזמים, שבבעלותה 11 מסעדות נחשבות בקרקוב. את ארוחת הערב אנחנו אוכלים באחת מהן – Szara Ges (שָארָה גנש – האווז האפור), ב-Rynek Glowny מס' 17. כבר מהמנות הראשונות מזנק האווז הזה אל ראש רשימת המומלצים שלנו. מטבח פולני מודרני עם איכות, צילחות ותענוג של שירות. היו שם מנות ראשונות נפלאות, סטייק אנטרקוט בלתי נשכח ברוטב כמהין עם פירה דלעת, והיה גם קינוח. מארז'נה, ששולטת בסצנה הקולינרית המקומית, מתעקשת שנזמין את "קינוח האווז האפור". הגיע קן ציפורים לבן ועדין למראה עשוי צמר גפן מתוק, ובתוכו, הס פן תעיר, ביצת שוקולד לבן עם מילוי עלום. על פי הוראותיו של קספר, המלצר שלנו, היקשנו בצייתנות על כיפת הביצה ו"חלמון" צהוב-כתום של קרם מנגו ניגר ממנה על מצע "זרדי" השוקולד של הקן (המחיר לסועד כולל יין – 375 זלוטי).
מהאווז יצאנו השוקה. שוק חג המולד של קרקוב שופע כל טוב. דוכני כובעים וצעיפים, דברי מתיקה, קישוטים לעץ חג המולד, דוכני פירוגי ווינו גְזַ'אנֶה – יין חם מתובל. בפס הקול העליז נמהלים צלילי הנקישות של פרסות הסוסים של הכרכרות, המובילות תיירים רומנטיים חנוטים במעילים וצעיפים בסמטאות העיר העתיקה.
ככל הידוע לא זרמה בעורקיו של ליאונרדו דה וינצ'י אף טיפת דם פולני, אבל יצירתו "הגברת עם הסמור" שייכת חוקית לעם הפולני ונחשבת לאוצר לאומי. במוזיאון הלאומי של קרקוב היא זוכה לאולם משלה. מרתק לצפות בדיוקנה של הגברת – דיוקן אלגורי של צ'צ'יליה גלראני, פילגשו של דוכס מילאנו, ולשמוע את הסיפור שמאחורי הציור. עוד במוזיאון (עד מאי 2019) תערוכת ענק של 900 מציוריו של ולדיסלב ויספיאנסקי, הצייר, הסופר והמשורר הפולני הנערץ בן המאה ה-19. אוהבי ויסלבה שימבורסקה יתרגשו לראות שם עד סוף 2018 את חדר ההנצחה הקטן שיצרו לכבודה, שכולל כמה מחפציה האישיים – ספרים, קולאז'ים ואת שידת המגירות שלה. אתר אינטרנט
בכיכר Wolnica בלב רובע קז'ימייז' מתנוססת על קיר בניין שלם תמונה ענקית של שימבורסקה, פולנייה נהדרת שכמותה, שמציינת את מקומה של ספריה. בבוקר דצמבר עם שמונה מעלות נדמה שקז'ימייז', פעם הרובע היהודי, וכיום רובע המסעדות, הברים והבילויים של העיר, הוא המקום הכי מחמם, את הבטן ואת הלב.
על גשר Kładka Ojca Bernatka, המחבר בין רובעי קז'ימייז' ופודגוז'ה נעים ברוח תשעה פסלי דמויות הקרקס של האמן ג'ירי קז'יורה ומעניקים לגשר מראה סוריאליסטי. שוק הפשפים ב- plac Nowy מלא פעילות ופרצופים ידידותיים ומוקף בתי קפה וברים. ב-plac Nowy מספר שבע אנחנו נכנסים ל- Pijalnia Wódki i Piwa, לשוט מחמם של וודקה לימון (ארבעה וחצי זלוטי), אתר אינטרנט. בקפה Kladka ברחוב Mostova מס' 12 עוצרים לקפה ואחר כך אנחנו מציצים ל-Alchemia. הבר האפלולי הזה הוא המקום לבלות בו ערב של מוסיקה ואלכוהול. הוא מארח הרכבים מוסיקליים ומשתתף קבוע בפסטיבלי הג'אז והכליזמרים הנודעים של קרקוב. אתר אינטרנט
הגיע הזמן לאכול משהו. במסעדת Miodova (רח' שרוקה מס' 3), מומלצת מדריכי מישלן וגומיו, אנחנו הולכים על מרק ראמן פולני טעים (29 זלוטי) וביסק סרטן נהרות. הגרסה שלהם לתה חורף כוללת אשכולית, לימון, ג'ינג'ר, פטל, רוזמרין ופלפל אדום.
ורוצלב: עיר הגמדים
הן שונות זו מזו, ורשה קרקוב וורוצלב. אבל ורוצלב שונה משתי אחיותיה. אולי מפני שהיתה פעם עיר גרמנית וגרמניותה עדיין שם איכשהו, באוויר, בחזיתות הבתים. "המיוחד בוורוצלב הוא המיקס של התושבים שלה, שהגיעו מכל רחבי פולין", אומר ווייטק זאלבסקי, קרטוגרף במקצועו ומורה דרך בעיסוקו. "כאן מדברים פולנית אחרת, בלי דיאלקט, והמטבח המקומי מורכב ממאכלים שיובאו מפוזנן, מוורשה, מלבוב. מנת בשר החזיר ברוטב פירות יבשים עם דמפלינג תפוחי אדמה מקורה במטבח הגרמני. היא נשתכחה במשך 70 שנה ופתאום חזרה למסעדות".
אבל זה לא רק השפה והאוכל. "בקרקוב אם תרצה להיות מנהל תיאטרון אתה חייב שלפחות סבא שלך יהיה קרקוביאני. ורוצלב הרבה יותר פתוחה בגלל המיקס הזה של אחרי המלחמה. היינו חייבים להיות סובלניים כדי להסתדר", זאלבסקי אומר.
אנחנו חוצים בקרונית תיירים חשמלית את "גשר האהבה" הציורי באוסטרוב טומסקי – אי הקתדרלה – הרובע העתיק ביותר של ורוצלב. ליד הקתדרלה אנחנו מגלים את הגמד הראשון. בוורוצלב מפוזרים יותר מ-500 פסלוני גמדים. הם צצו תחילה כחלק מהמחאה הלא אלימה של תנועת "האלטרנטיבה הכתומה" כנגד המשטר הקומוניסטי בשנות השמונים של המאה הקודמת, ובהמשך הפכו לגימיק מקסים של העיר. לעיתים הם מקושרים לאתרים שהם ניצבים לידם – ליד לשכת המודיעין במרכז העיר ניצב גמד עם מצלמה.
אנחנו נכנסים לביקור ב"בית כנסת החסידה הלבנה" ברחוב Pawła Włodkowica מס' 7, במה שהיה הרובע היהודי של העיר. התערוכה בקומה העליונה מציגה את הדמויות המובילות בקהילת יהודי ורוצלב. עכשיו משפצים שם את המקווה. האם יהיה מי שיטבול בו? כנראה שלא.
שוק חג המולד של ורוצלב נפלא. השנה יצרו בו את מתחם "יער האגדות". קטנים וגדולים מצטופפים מול תצוגות מקסימות של בובות נעות בסצנות מתוך שלגיה, עמי ותמי, פינוקיו, מלוות בקולו של מספר. על שלט צבעוני קטן בדוכן קישוטים יש ציור של יהודי עם זקן ופאות ותחתיו הכתובת: "מי שיש לו יהודי בבית לעולם לא יהיה עני". מחיר הפריט: 10 זלוטי. איטצ קומפליקייטד, כבר אמרנו.
גלריית צילומים משוק חג המולד של ורוצלב (לחצו להגדלה):
כבר מזמן לא אכלנו משהו. הפלטה הפולנית של מסעדת Pod Fredra (ברחוב Rinek מס' 1) באה לנו טוב – הרינג כבוש, חזיר מעושן, סלמי פיקנטי, חזרת לבנה ואדומה, מטבל חמוציות ומלפפונים חמוצים. בעקבותיה עולה על השולחן המחמם האולטימטיבי של דצמבר – מרק ז'וּרֶק עם פטריות, ביצה קשה ונקניקיות בתוך כיכר לחם עגולה. שלג היה יכול להיות מושלם פה, אבל הוא יגיע רק יום אחרי שנחזור הביתה.
עוד במומלצים:
- מסעדת Brasserie Warszawska, ברחוב Gornoslaska מס' 24, בוורשה, היא מומלצת מדריך מישלן ומציעה שילוב של מטבח ורשאי עם מטבח אירופי עכשווי, ועיצוב פנים מוקפד, שעליו היתה סבתא שלי אומרת "באמת בטוב טעם". תוכלו לאכול שם שישה אסקרגו אה-לה-בורגיניון (36 שקל), סטייק אנטרקוט (90 שקל) וקינוח הורס של כדור קרמו שוקולד מריר עם קרמל מלוח (28 שקל). אתר אינטרנט
- מלון אירופאום, ורוצלב: מלון קטן ונעים במרכז העיר, עם חדרים נוחים ושירות ידידותי במרחק 200 מ' מכיכר השוק, אתר אינטרנט
- אדם קורן, מדריך טיולים פולני-ישראלי (או להיפך. תחליטו בעצמכם אחרי שתשמעו את הסיפור האישי המעניין שלו) בוורשה ובפולין, אתר אינטרנט
- ווייטק זאלבסקי, מורה דרך מעמיק בוורוצלב
תמונה פותחת: תאורת חג המולד בוורשה | צילום Warszawska Organizacja Turystyczna
Special thanks to Polish Tourism Organization and to Marzena Sarzyniak for her good taste and for sharing all the excellent places in Warsaw, Kraków and Wroclaw
דניאל צימט הגיב:
אין כמו קרקוב היפיפייה בתקופת פסטיבל התרבות היהודי בעיר העתיקה קז'ימייז . לכל מי שהקור הוא לא משאת ליבו, הצעתי לא להחמיץ את הפסטיבל המלהיב בעיר בתקופה של מזג אויר נוח, קרי, 21-30 ביוני 2019.
אינדירה הגיב:
כתבה מלוקקת והכותב לא טורח אפילו לכתוב שהוא לא שילם שקל בשביל הטיול הפולני שלו