תפריט עמוד

מוזיאונים לכל המשפחה

שתפו:

ביקור במוזיאון יכול להיות חוויה נהדרת לכל המשפחה, וגם דרך מצוינת לברוח מהחום שבחוץ. אם בעבר מבחר המוזיאונים הידידותיים לילדים בישראל היה מצומצם יחסית, הרי שהיום יש בישראל מגוון רחב של מוזיאונים ידידותיים לילדים, שמאפשרים לילדים ללמוד דרך התנסות חווייתית. הנה חמישה מוזיאונים בישראל שכל המשפחה תיהנה מהביקור בהם:

לקריאה נוספת:

 

מדעטק, חיפה

מבין המוזיאונים המוזכרים כאן, המדעטק  – המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל  – הוא הוותיק ביותר וגם הגדול ביותר. המוזיאון שוכן בבניין ההיסטורי של הטכניון בחיפה, ובחצר שלו יש עץ דקל אותו נטע ב-1923 לא אחר מאשר אלברט איינשטיין. התצוגות המוצגות במוזיאון מוקדשות למגוון נושאים – תעופה, קסמים, אסטרונומיה, לאונרדו דה וינצ'י, אנרגיה ירוקה, אור וחושך, גלים ועוד. כמעט בכל התערוכות יש מוצגים אינטראקטיביים שמאפשרים לילדים ללמוד, להתנסות ולגלות. הם יוכלו להפריח בועות סבון ענקיות, לצייר בחול על שולחן מואר, לנגן בנבל דיגיטלי שמיתריו עשויים מקרני לייזר, להפיק אנרגיה הידרו אלקטרית ולעשות קסמים.

חצר המוזיאון היא למעשה פארק מדע רחב ידיים עם מוצגי ענק אינטראקטיביים שממחישים עקרונות מדעיים חשובים – מעין לונה פארק מדעי. כאן תוכלו להעלות סירות בעזרת גלגלות וחבלים, לפתוח סכרים ותאי שייט בדגם "העיר האידיאלית" שנעשה על פי תכנון לאונרדו דה וינצ'י, להתנדנד בנדנדה בעזרת מטוטלת ועוד.

פארק המדע במדעטק | צילום: נדב רותם

פארק המדע במדעטק | צילום: נדב רותם

במוזיאון מוצגות גם תערוכות מתחלפות, והתערוכה של הקיץ הנוכחי  – Behind the Screens – עוסקת בנושא שמעסיק הרבה ילדים ובני נוער – סודות הדיגיטל. התערוכה הזו תחשוף בפניכם את הפוטנציאל והיופי של העולם הווירטואלי וגם את האתגרים הגלומים בו, וגם אם לא תגמול את הילדים שלכם ממסכים, היא תסייע להם להסתכל עליהם במבט ביקורתי. גם התערוכה הזו מאפשרת לכם ולילדים ללמוד דרך התנסות: – תוכלו ללכת במבוך דיגיטלי שעוקב אחרי כל צעד שלכם וללמוד איך הפעילות שלנו באינטרנט וברשתות החברתיות נשמרת, תבקרו בחלל שמציג את המציאות בצורה שונה עבור כל אחד מהמבקרים ותעסקו במשחק ניחושים וירטואלי שיאפשר לכם לזהות מבקרים שנמצאים מעברו השני של המסך. כל אלה הופכים את המוזיאון למקום נהדר לבילוי של חצי יום.

כתובת: שמריהו לוין 25, חיפה.

טלפון: 04-8614444, אתר אינטרנט

התערוכה Behind the screens במדעטק חיפה | צילום: אסף אורן

התערוכה Behind the screens במדעטק חיפה | צילום: אסף אורן

עולם קטן גדול, יוקנעם

מוזיאון לא חייב להיות רחב ידיים בשביל לשבות את לבם של המבקרים בו. דוגמה טובה לזה היא מוזיאון המיניאטורות עולם קטן גדול ביוקנעם. המוזיאון שוכן במתחם קטן בתוך בניין משרדי הייטק, אבל למרות גודלו הצנוע הוא מציע עולם ומלואו. המוזיאון מהווה הצצה לעולמו של משה זמטר, שנפטר בשנת 2020. במשך שלושה עשורים, מאז יצא לפנסיה, יצר זמטר עשרות עולמות מיניאטוריים – חלקם פרי דמיונו, חלקם מבוססים על מקומות שהכיר וזכר, כמו המטבח של אם סבתו ואחרים מבוססים על מקומות קיימים כמו מוזיאון הלובר או ההייד פארק בלונדון.

סדנה במוזיאון עולם קטן גדול

סדנה במוזיאון עולם קטן גדול

בין היתר תראו כאן חנות כובעים, כיתה בבית ספר של פעם, בית כפרי, מאפייה, לונה פארק, אתר סקי ועוד ועוד, כל "עולם" כזה מורכב מעשרות עד מאות דגמים זעירים שזמטר יצר. בחנות הבשמים תראו המון בקבוקוני זכוכית זעירים שזמטר יצר מחרוזים, בחנות הפרחים יש סלסלות מתוקות ובהן זרי פרחים זעירים בשלל צבעים, ואילו בכנסת תראו חברי כנסת עשויים מקליפות של פיסטוק. זמטר יצר כמעט מכל חומר שמצא בסביבה שלו, ובעיקר מהרבה חומרים טבעיים כמו קליפות, מחטי אורנים, אצטרובלים, גרעינים ועוד. ליד חלק מהמוצגים יש הסברים שיכניסו אתכם לראש של זמטר ויתנו לכם רעיונות והשראה ליצירה. בתחילת הסיור במוזיאון מוקרן סרט קצר על זמטר, על חייו ועל מקורות ההשראה שלו. זמטר הוא איש מעורר השראה והצפייה בסרט תדביק גם אתכם באופטימיות ובאהבת האדם שלו. מהצפייה בסרט וגם בתצוגות לא תוכלו שלא להתפעל מהיסודיות של זמטר – כדי ליצור את המיניאטורות הוא למד והתמחה בשללה מלאכות – תפירה, קרמיקה, ויטראז' ועוד, כך שהכל עשוי בקפידה ומשדר אותנטיות.

משה זמטר ואחד הדגמים המיניאטוריים שיצר

משה זמטר ואחד הדגמים המיניאטוריים שיצר

הביקור במוזיאון הוא חוויה בין דורית מומלצת, ומגיעות אליו הרבה משפחות בהרכב מלא, כולל הסבא והסבתא. זהו מוזיאון אינטימי שלא מציע טכנולוגיות חדשניות אבל זה בדיוק סוד הקסם שלו – הוא מספק הצצה לעולם הולך ונעלם. המבקרים הצעירים נכנסים לעולם קסום ומלא דמיון והמבוגרים נשטפים בגל של נוסטלגיה למראות שהיו ואינם עוד ולתמימות ולפשטות של פעם. למרות שהתצוגה לא משתנה, יש רבים שחוזרים לכאן שוב ובכל פעם שמים לב לפרטים חדשים, כאלה שהתפספסו בפעם הקודמת, אולי בגלל שיש כל כך הרבה פרטים כאלה. התצוגות כאן לא אינטראקטיביות – למעט תצוגת הלונה הפארק שלחיצת דוושה גורמת לכל המתקנים בו לנוע (לא במקרה ילדים רבים מהופנטים במיוחד לתצוגה הזו). את מקומם של המסכים והטכנולוגיות החדשניות מחליפות הפעילויות המקסימות שמוצעות פה – הרכבת פאזלים של היצירות המיניאטוריות המוצגות (אחרי שתרכיבו, חפשו את היצירה במוזיאון), צעצועים נוסטלגיים וסדנאות יצירה של מיניאטורות. ואכן, המקום הזה ייתן לכם המון השראה ויצירתיות – אחרי שתחזרו הביתה תמשיכו להתבונן על חפצים יומיומיים שבדרך כלל מושלכים לפח ותנסו להבין איך הם יכולים להשתלב ביצירה המיניאטורית שלכם. זהירות, זה ממכר.

כתובת: הצמיחה 1, יוקנעם עילית

טלפון: 054-4834210, 052-8715001, אתר אינטרנט

כמה דגמים מיניאטוריים, מוקפדים עד אחרון הפרטים, בעולם קטן גדול | צילום: מילי שאואר

כמה דגמים מיניאטוריים, מוקפדים עד אחרון הפרטים, בעולם קטן גדול | צילום: מילי שאואר

מוזיאון הטבע, תל אביב

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרט באוניברסיטת תל אביב הוא החדש ביותר ברשימה. הוא נפתח לפני שש שנים ומציע חווית ביקור שלא נופלת מזו שמציעים מוזיאונים דומים בעולם. המוזיאון שמשתרע על כמה מפלסים מציג  אוסף עשיר במיוחד של אלפי פריטים (שנבחרו בקפידה מתוך אוסף מדעי בן חמישה מיליון וחצי פריטים מהאוספים של אוניברסיטת תל אביב). גולת הכותרת היא אוסף הפוחלצים המרשים שכולל יונקים (כמו נמרים ודובים), עופות ודגים. בתערוכה "ארץ, עיר, חי צומח" תוכלו להתרשם מתמונות נוף של מגוון בתי הגידול בישראל – מהמדבר ועד החרמון, עם בעלי החיים האופייניים להם. בתערוכה "צורה, מבנה, תפקוד" – אפשר ללמוד דרך פוחלצים ודרך מוצגים אינטראקטיביים על הדרך בה מבנה גופם של בעלי החיים והיכולות שלהם מותאמים לסביבה ולתנאי המחיה.

ילדים ופוחלצים במוזיאון הטבע | צילום: שי בן אפרים

במוזיאון הטבע תוכלו להתרשם מתמונות נוף  של מגוון בתי הגידול בישראל עם בעלי החיים האופייניים להם | צילום: שי בן אפרים

יש ילדים שיתלהבו מאוד מהפוחלצים, אבל אחרים עשויים לפחד. הבשורה הטובה היא שלמרות שקשה לחמוק מהמראה של הפוחלצים, שמהווים חלק מרכזי בתצוגות המוזיאון, יש בו תצוגות רבות נוספות. התערוכה "חרקים וקרובים" מציגה את עולמם העשיר והמופלא של פרוקי הרגליים, ולמרות שיש בה גם פוחלצים, למשל של פרפרים מרהיבים או של טרנטולות, יש בה גם הרבה פרוקי רגליים חיים – מתיקנים נושפים ממדגסקר – תיקני ענק שהמראה שלהם אינו מלבב במיוחד, דרך אלמנה שחורה ועד למקלונים, שמפליאים ביכולת ההסתוות שלהם. תצוגה אחרת במוזיאון  – "מהו אדם" – עוסקת בהתפתחות המין האנושי. תראו בה מוצגים פרהיסטוריים, כמו מאובנים וכלי אבן, שלדים וגולגלות וממצאים נוספים דרכם תלמדו על מוצא האדם, על ההתפתחות האנטומית והפיזיולוגית שלו ועל היכולות הייחודיות שהתפתחו אצלו , כמו תכנון, חשיבה סימבולית, התפתחות הכתב ותקשורת לא מילולית. יש גם תצוגה אינטראקטיבית בשם "הכדור בצלחת שלך", עם שישה מסכי מגע, שעוסקת בדרך שעובר המזון עד שהוא מגיע אלינו, בבזבוז מזון ובמזון אולטרה מעובד ומעודדת את הילדים (אולי בצורה ביקורתית מדי) לצרוך יותר מזון טבעי מן הצומח. תצוגות אחרות עוסקות במשבר האקלים, בהשפעה שלנו על הסובב אותנו ובטביעת הרגל הפחמנית שלנו (משחק אינטראקטיבי יאפשר לכם לגלות מהי טביעת הרגל הפחמנית שלכם, ומילים אחרות –  כמה אורח החיים שלכם משפיע על הסביבה).

במוזיאון מוצגות גם תערוכות מתחלפות. בימים אלה מוצגת בו התערוכה המרהיבה "שירת האלמוגים". שונית האלמוגים נחשבת למבנה הביולוגי הגדול ביותר בכדור הארץ, אבל מי שמייצר אותה הם בעלי חיים פשוטים – אלמוגי אבן – שבונים את השונית לאט ובהתמדה במשך אלפי שנים כשהם מתמודדים עם אינספור איומים וסכנות. בתערוכה, שנעשתה בשיתוף האמן צורי גואטה, תוכלו להתפעם מהיופי ומהמורכבות של שוניות האלמוגים.

בתערוכה שירת האלמוגים תוכלו להתרשם מהיופי והמורכבות של שונית האלמוגים | צילום: שי בן אפרים

בתערוכה שירת האלמוגים תוכלו להתרשם מהיופי והמורכבות של שונית האלמוגים | צילום: שי בן אפרים

כל התערוכות מציעות בדיוק את המינון הנכון לביקור משפחתי – המוצגים מתוחזקים היטב וליד כל המוצגים יש הסברים, לא ארוכים מדי, כאלה שגם ילדים יכולים להתחבר אליהם. בכל התצוגות יש מסכים, משחקים והפעלות אינטראקטיביות, אבל לא על חשבון איכות ומגוון המוצגים, והמדריכים שמסתובבים מעשירים את המבקרים בסיפורים מעניינים והסברים, אך מבלי להעיק. לאורך השנה ובמיוחד בקיץ מתקיימות ובמוזיאון סדנאות ופעילויות מיוחדות לילדים: שעת סיפור לילדים בעקבות הספר "סבתא דג" (מדי יום בחודש אוגוסט), סדנאות "חקר טבע" לכל המשפחה, עם מגוון תחנות ופעילויות (מדי יום בחודש אוגוסט) הופעה של שחר אבן צור משירי האלבום "אגדה חיה" ועוד.

כתובת: קלאוזנר 12, תל אביב

טלפון: 073-3802000, אתר אינטרנט

מוזיאון האשליות, תל אביב

המוזיאון הפופולרי הזה, ששוכן בהאנגר בנמל תל אביב מבוסס על קונספט שזכה להצלחה  בכל העולם – מתחם לא מאוד גדול אך עשיר במוצגים שמבוססים על אשליות אופטיות וממחישים שהדברים הם לא תמיד כפי שהם נראים. יש כאן הולוגרמות מהפנטות ותמונות מתעתעות אבל המוצגים הפופולריים ביותר הם אלה שמצטלמים טוב באינסטגרם (ולכן גם בני נוער יצטרפו אליכם לביקור בשמחה). החדר של איימס נראה כמו חדר רגיל, אבל אם תעמדו בפינה אחת של החדר תיראו ענקיים ובאחרת תיראו זעירים. מי שיראה את התמונות שלכם מהחדר ההפוך יחשוב שאתם עומדים על הקירות או שוכבים על התקרה. מעל הבאר האינסופית תוכלו לקפוץ בלי להישאב למטה, ולא רחוק משם תוכלו להצטלם כשאתם אוכלים את הראש של שותפיכם לביקור, כשהוא מוגש על צלחת. בחדר האינסוף, שהמראות בו משכפלות אתכם ויוצרות תחושה של חלל אינסופי. ילדים ייהנו במיוחד במנהרת מערבולת, בה הולכים על משטח שטוח ויציב אבל המוח מוטעה לחשוב שהקרקע זזה מתחת לרגליים.

החדר של איימס במוזיאון האשליות | צילום: באדיבות מוזיאון האשליות

החדר של איימס במוזיאון האשליות | צילום: באדיבות מוזיאון האשליות

מרבית המבקרים מגיעים לכאן בשביל הכיף והצילומים היפים, אבל אפשר בהחלט להפוך את הביקור לחוויה מעשירה אם קוראים את ההסברים שלצד המוצגים ולומדים קצת פיזיקה. גם המדריכים שמסתובבים במוזיאון ישמחו לענות לכם על שאלות וגם לסייע בצילום תמונות מחמיאות. המוזיאון צבעוני, שמח  וגדוש בגירויים חושיים, וכדאי לקחת את זה בחשבון אם מגיעים עם ילדים שסובלים מהפרעות בוויסות חושי או הפרעות קשב וריכוז. שעה – שעה וחצי יספיקו כדי לגלות את כל המוצגים, ואחרי זה תוכלו להמשיך לבלות בנמל הצמוד.

כתובת: נמל תל אביב, מתחם צפוני, מבנה 26, תל אביב

טלפון: 03-5664433, אתר אינטרנט

חדר האינסו, במוזיאון האשליות | צילום: באדיבות מוזיאון האשליות

חדר האינסו, במוזיאון האשליות | צילום: באדיבות מוזיאון האשליות

הביטלס – מסע הקסם המסתורי- במוזיאון הילדים, חולון

המוזיאון שפועל כבר למעלה משני עשורים בחולון מציע מגוון מסלולי פעילות מודרכים ואינטראקטיביים לילדים ולמבוגרים, כולם כולם מטפחים אינטליגנציה רגשית, סובלנות וקבלת האחר. המסלולים מתאימים לשכבות גיל שונות (חלקם לקטנטנים וחלקם לילדים מגיל תשע ולמבוגרים, כמו "דיאלוג בחשכה" ו"הזמנה לשקט"), אבל יש בו מסלול פעילות אחד  – "הביטלס  – מסע הקסם המסתורי" – שבאמת מתאים לכל המשפחה, במובן הרחב של המילה. ילדים בגיל חמש, בני נוער, הורים ואפילו  סבא וסבתא – כולם יוצאים מהמסלול שנמשך כשעתיים עם חיוך ענק מרוח על הפנים ושיר בלב, וקשה לדעת מי נהנה יותר.

מתחפשים לחברי הביטלס במוזיאון הילדים | צילום: מושי גיטליס

מתחפשים לחברי הביטלס במוזיאון הילדים | צילום: מושי גיטליס

התערוכה הזו מיועדת גם למעריצי ביטלס מושבעים וגם למי שרוצה לחשוף את ילדיו למוזיקה ולתופעה של ארבעת המופלאים. המסלול מתחיל בהיכרות קצרה עם הביטלס (וגם עם המדריכ.ה ואחד עם השני), דרך סיפורים מעניינים ומשעשעים, חידונים ופרטי טריוויה שחלקם יחדשו גם למעריצים מושבעים.  המוזיקה של הביטלס מתנגנת ברקע, ובחלל החדר תלויות שלל מזכרות, ובהן תלבושות, עטיפות תקליטים, תמונות, גיטרות ועוד.  כל אלה ילמדו אתכם איך הפכה רביעייה של בחורים צעירים ואוהבי מוזיקה מליברפול ללהקה הכי משפיעה בעולם. תלמדו גם על חברי הלהקה, על ההתפתחות שלה, על הרעיונות האמנותיים שלה ועוד.

מתנסים בעבודת אולפן במסלול הביטלס במוזיאון הילדים | צילום: מושי גיטליס

מתנסים בעבודת אולפן במסלול הביטלס במוזיאון הילדים | צילום: מושי גיטליס

הכיף האמתי מתחיל ככל שמתקדמים בתערוכה והיא הופכת ליותר אינטראקטיבית. בחדר Being a Beatle תוכלו ללבוש את החליפות הפסיכודליות של חברי הלהקה, לעמוד על במה המאובזרת בגיטרה, בס ותופים ולהצטלם כשאתם מנגנים את "Hello Goodbye" תוך שאתם מחקים את התנועות של חברי הלהקה שמוקרנות על המסך ממול. באולפן הקלטות תוכלו להתנסות בנגינה על כלי נגינה שונים (הפעם אמתיים) ולהתנסות בעבודתו של המפיק המוזיקלי עם ערוצי סאונד במיקסר ולהבין את החשיבות של כל אחד מכלי הנגינה בשיר.  הדובדבן שבקצפת, שמגיע רגע לפני הסוף  – עריכת השיר (והקליפ)  – All you need is love, על בסיס קליפים קצרצרים של אנשים מכל העולם ששרים מקטעים מהשיר. התערוכה של הביטלס מצליחה להיות בעת ובעונה אחת מעשירה, מעניינת, מצחיקה ומרגשת, כזו שתשמחו לחזור אליה שוב ושוב.

כתובת: שדרות ירושלים 210, חולון

טלפון: 03-6503000, אתר אינטרנט

 

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

  1. ברמת השרון ישנו המוזיאון הגיאולוגי. אוסף של אבני חן וגבישים שנאספו בכל העולם. צנוע, קטן וענין.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: