תפריט עמוד
התפרסם בספר "ישראל ארץ הפלאות" מאת יובל בן-עמי בהוצאת עם עובד

למי, למי, יש יותר כבוד? לקזבלן, כמובן. רק מעטים זוכים לפסל בגודל טבעי, עשוי כולו מרציפן. במוזיאון המרציפן בכפר תבור זכו לכך שניים: קזבלן חשוף החזה ואלביס פרסלי ארך הפאות. מכובדים אחרים ובהם הנשיא משה קצב וראש הממשלה המנוח יצחק רבין זכו רק לראש מפוסל. גם גיבורי טלוויזיה לא קיבלו כתפיים ממרציפן ואולי לא מגיע להם. אורנה בנאי הרי תלשה את אף המרציפן של ארז טל בתוכנית "רק בישראל" כאשר התארחה בה אמנית המרציפן המקומית ג'יליאן פלד. פסלו של טל ניצב על המדף נטול אף, לצד שלט המסביר את האירוע. אל המבקר בחדר ניבטים עוד פרצופים מוכרים: בן גוריון, שמעון פרס ואלי יצפאן, בקיצור, כל אבות האומה.

יש לא מעט סיבות להגיע לכפר תבור. ההר היפהפה והמנזר שבראשו, היין הטוב ודנדוני הפעמונים של הפרות השבות מן המרעה. מוזיאון המרציפן מספק סיבה נוספת. פלד, ילידת בריטניה, למדה את אמנות יצירת העיסה הפלאית והפיסול בה בסיציליה. היא השלימה את לימודיה בפינות אחרות של אירופה, ואז באה אל מטעי השקד העתיקים של הגליל כדי לעבוד עם בעלה בחברת המרציפן "אופנהיימר". סגירת המפעל דווקא עוררה את הרוח היצירתית שלה. פלד הציעה לראש המועצה ולאנשי מרכז המבקרים של כפר תבור להעשיר את המושבה באתר קטן אבל מיוחד. היא עצמה פיסלה את הדמויות שבחדר התצוגה המרכזי והוסיפה עליהן שולחנות מלאים במרציפן המחופש למאכלים אחרים, מארוחות בוקר עם טוסט וחביתה ועד מגשי סושי ועוגות מפתות.
תרבות המרציפן אינה מסתכמת בעבודותיה של אמנית אחת. זה כמה שנים נערכות במקום תחרויות פיסול במרציפן, כל אחת לפי נושא מיוחד, וכך מתמלאים מדפי המוזיאון במוצגים רעננים. לרגל תחרות "תרבויות העולם" של שנת 2005 פיסלה נופר שוקרון ראש אפריקאי נהדר שצלוחיות מרציפן מרחיבות את שפתיו ואת תנוכי אוזניו. "הבה נגילה" של טוני ארנון מציג ערבי, נוצרי ויהודי עשויים מרציפן מחוללים על הכביש החוצה את כפר תבור. תחרות "סיפורי התנ"ך" משנת 2004 הפיקה בין היתר תיבת נח מרשימה, ובתחרות של 2003 זכו דמויות מסרטי דיסני, אותן פיסל חררדו קיללאו.

השד הכחול מתוך "אלאדין" בביצועו של קיללאו הוא בפירוש כוכב תצוגת המרציפן וקורא תיגר אפילו על קזבלן שמעבר לפינה. האחראים לספר זה, רודפי כבוד בעצמם, מוכנים לעשות כל הנאֶה בעיני אמני עיסת השקד כדי להפוך לראשים במוזיאון הזה, אפילו במחיר קטימת אף, אבל לעת עתה אנחנו מסתפקים ברכישת צב עשוי מרציפן מן החנות הצמודה ויוצאים בין תפרחות השקד אל מוזיאונים מתוקים פחות.

איפה היינו?
מוזיאון המרציפן שוכן באזור התעשייה של כפר תבור בצמוד למרכז המבקרים של היקב. שלטים יעילים מוליכים אליו מן הצומת הראשי של המושבה

לטייל עם אופניים בנגב

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: