למרות הנטייה להיצמד למזגן, גם בקיץ אפשר וכדאי לצאת לטיולים בחיק הטבע. הנה כמה הצעות לטיולים יפים במקומות מוצלים, לצד מקורות מים, על ראש הר או מתחת לאדמה. וחשוב לא פחות – לאף אחד מהטיולים האלה לא תידרשו לשלם דמי כניסה. עין דבשה איך מגיעים? נוסעים בכביש 918, לכיוון גונן. כתשעה קילומטרים אחרי צומת גדות עובר מצד ימין של הכביש צינור ברזל עבה, ורואים כתם ירוק של צמחייה. זה המקום. מצד שמאל יש רחבה קטנה, שבה מחנים את הרכב. עוד מעיינות במורדות הגולן:
פסגת התבור איך מגיעים? בכביש 65, מעט אחרי צומת דברת, פונים שמאלה אל שיבלי, דבוריה והר תבור. חוצים את שיבלי ולאחר מכן מגיעים לפניה חדה שמאלה המובילה לדרך המעפילה אל ראש ההר. חונים בחניון ליד הכנסייה, ומכאן יוצאים ברגל בשביל המקיף את הפסגה (בתחילתו הוא מסומן בירוק ולאחר מכן בשחור). על טיול מיוחד בהר תבור: נחל הקיבוצים נחל הקיבוצים, ביחד עם עין חומה ועין מגדל, הוא חלק מפארק עמק המעיינות, שהכניסה אליו בחינם. השכרת רכב חשמלי אינה זולה וגם עבור נסיעה בשאטל תידרשו לשלם (20 שקל לאדם לכל היום), אבל אפשר ללכת ברגל ואם הבאתם אתכם אופניים תוכלו לרכוב עליהם עד לנקודת ההתחלה.
נחל השופט |
כשאזור רמות מנשה עוטה את ירוק החורף הרענן, ובהמשך את שפע הפריחה, אין שום טעם לחפש יופי במקומות אחרים. אפילו לא בטוסקנה. וגם בקיץ יש כאן שפע של עניין ויופי |
נחל חלילים
מסלול הליכה מעגלי המתאים לכל המשפחה, שעובר בסמוך לבתיה של מבשרת ציון. השכונות ההולכות ומתקרבות אל הנחל מאיימות על הטבע היפה שעדיין נותר בלתי מופרע, ויש לקוות כי הוא לא ייבלע כליל ויעלם תחת שלמת בטון ומלט. בינתיים, עדיין אפשר ליהנות כאן מהליכה נעימה, תצפיות נוף, ציפורים לרוב, צמחייה אופיינית, כולל עצי תאנה, שבתקופה זו של הקיץ הריח המשכר של התאנים מבשם את האוויר, וגם מערכת מחילות ומערות שאפשר לזחול לתוכן (אל תשכחו להביא פנסים להאיר את הדרך), שרידי מבנים עתיקים, מערות קבורה, גתות לדריכת ענבים ובורות מים חצובים בסלע.
איך מגיעים? במחלף הראל על כביש מס' 1 פונים למבשרת ציון, עוברים את הקניון וממשיכים ישר בכביש הראשי עד לכיכר. בכיכר פונים ימינה לרח' הברוש ובכיכר הבאה פונים שמאלה לרח' השלום. רחבת החנייה נמצאת סמוך לבית ספר "השלום". משאירים את הרכב ומקיפים ברגל את מגרש הספורט של בית הספר. כעבור כמה עשרות מטרים מגיעים לסימון שבילים ירוק – זוהי תחילת המסלול שלנו.
עוד על טיול בנחל חלילים:
הפעם נצא אל מסלול יפה בהרי יהודה, באזור שיפי הטבע בו הולך ונעלם בקצב מהיר תחת גלגלי דחפורים ואספלט |
מערת לוזית
עולם תת קרקעי מופלא יתגלה בפניכם סמוך למושב לוזית, מקום מושלם לטיול ביום קיץ חם. בשונה מהמערות בגן הלאומי בן גוברין, המשולטות והמוארות היטב (ואשר הביקור בהן כרוך בתשלום), המערות באזור לוזית אינן מסודרות למבקרים, ובכך טמון חינן המיוחד. הליכה זהירה כדי לא ליפול לאחד הבורות הפזורים כאן, תוביל אתכם לסדרה של מערות פעמון מרהיבות. אחרי הביקור בהן, ממשיכים כמה עשרות מטרים דרומה אל מערת קולומבריום (עץ תאנה מסמן את פתחה), שאפשר לרדת אליה בזהירות ולהתרשם מכוכים בצורות שונות.
איך מגיעים? נוסעים על כביש לעבר מושב לוזית. מול הכניסה למושב, ליד תחנת הסעה יש פנייה שמאלה לדרך עפר טובה המסומנת בסימון שבילים כחול. לאחר כקילומטר תגיעו למגרש חנייה. סמוך לשביל המסומן בכחול תגלו את מערות הפעמון המרהיבות.
עוד על מערות בשפלת יהודה:
אלפי מערות חבויות מתחת לפני השטח בשפלה. פעם היו מאחסנים בהן מזון, לוקחים מהן אבני בנייה ולפעמים גם מסתתרים מהשלטונות. היום אפשר לסייר בהן, לטפס, לזחול ולגלות עולמות עתיקים |
נחל חוורים
זה אולי נשמע כרעיון רע לטייל במדבר בקיץ, אבל דווקא בעונה זו יפה כאן במיוחד, בעיקר אם מטיילים בשעת בוקר מוקדמת או עדיף – לאור ירח מלא. הטיול בנחל חווארים, ליד שדה בוקר, עובר בנופי מדבר מרשימים, עם צמחייה אופיינית ובורות מים עתיקים – עדות לחיים שהתנהלו כאן בעבר. כשאור הירח מלטף את קירות סלעי החוואר הרכים היופי הרומנטי ימיס גם את הקשוח שבלבבות.
איך מגיעים? נוסעים דרומה על כביש 40 לכיוון מצפה רמון. כקילומטר וחצי אחרי מדרשת שדה בוקר פונים שמאלה לכיוון בור חווארים (יש שילוט), וממשיכים עד למגרש החנייה, מכאן מתחיל המסלול שלנו. למרות הרומנטיקה הכרוכה בטיול, בשל ריבוי הפריצות לרכבים באזור עדיף לשלוח נהג תורן לנקודת הסיום: חוזרים צפונה בכביש 40, פונים ימינה למדרשת שדה בוקר וממש לפני השער פונים ימינה לכיוון הגן הלאומי עין עבדת. יורדים עם הכביש כארבעה קילומטרים עד ערוץ נחל צין וחונים בחניון הקטן מצד שמאל.
עוד על טיול בנחל חווארים:
מסלול משפחתי אל שוליה של רמת עבדת. ביקור בבור עתיק שנבנה על ידי הנבטים וטיול לאורכו של נחל חווארים היוצר קניון צר עם תצורות נוף מיוחדות. היי דרומה למדבר הקסום |
עין ירקעם
אנחנו נשארים במדבר: עין ירקעם, נביעה קטנה בלב המדבר, קלה להגעה וגם בקיץ מצוקי הסלע מטילים צל מבורך. מהחניון הולכים כעשר דקות בערוץ הנחל, בשביל מסומן בירוק, עד שמגיעים למפל יבש שמתחתיו יש כמה גבי מים. בתחתית אחד הגבים יש נביעה קטנה, ואפשר לטבול רגלים במים או פשוט לשבת לצדם וליהנות מהשקט המדברי הנפלא.
איך מגיעים? מירוחם נוסעים בכביש 225 לכיוון מזרח. הכביש מתפתל אל תחתית המכתש הגדול וכשהוא יוצא ממנו הוא מצטלב עם כביש צומת רותם-אורון. פונים ימינה לכיוון אורון ולאחר כ-200 מ' יש שילוט לחניון עין ירקעם.
עין ירקעם. לשבת לצל המצוקים ולשכשך רגלים במים
ועוד כמה טיולים, על קצה המזלג, שמתאימים לקיץ (ויפים גם בעונות אחרות), ואשר בהם לא תידרשו לשלם דמי כניסה:
• נחל סלוודורה באזור ים המלח