עולם עסקים בלתי פוסק, סדר מופתי של נחילי אדם הנפלטים מרכבות דחוסות, ממהרים לשוב ממקום עבודתם, ושלטי ניאון ענקיים ונוצצים של מיטב מותגי האלקטרוניקה מקדמים את פני המטייל ביפן. אולם אפילו במרכז טוקיו הסואנת ובסביבתה ממתין טבע מדהים ביופיו: בפארקים רחבי ידיים, בגינות זעירות עד כדי אדנית שהטבע משתקף בהן במלוא הדרו, ובהרים מיוערים המקיפים את המטרופולין. בארכיפלג היפני חמש עונות בשנה: קיץ, סתיו, חורף, אביב ועונת הגשמים, הנמשכת שלושה עד חמישה שבועות. למי שגדל בארצנו, שבה שתי עונות בולטות, קיץ וחורף, קשה לדמיין עד כמה משתנה יפן בתפאורותיה השונות עם התחלף מחזור העונות. פריחת הדובדבן האביבית היא אחד הסמלים של יפן ועילה לשפע חגיגות עממיות. קצת פחות מפורסמת היא השלכת היפנית, הקויו (מילולית: "עלים אדומים"). עם בוא הסתיו, בספטמבר, מתחילים עצי האדר היפניים לעטות שלכת בשלל גוני אדום, כתום וצהוב. אין פלא שבסופי שבוע סתוויים נוצרים פקקי תנועה אינסופיים בדרכי הרים נפתלות. למידע נוסף:
הרגישות ותשומת הלב לעונות השנה מתבטאות בכל התחומים. בכל בית יפני מסורתי יש פינה מיוחדת הנקראת טוקונומה והמוקדשת לקישוט – בדרך כלל ציור וסידור פרחים – המדגיש את העונה. מכתבים רשמיים יחלו בדרך כלל בברכה עונתית טיפוסית. בסתיו, לדוגמה, ייפתח מכתב במשפט כמו: "מיום ליום אנו חשים ברוח הקרירה, מה שלומכם?". במהלך הקיץ נוהגים לשלוח גלויה, שבה שואלים הכותבים את מכריהם כיצד עובר עליהם החום. גם האופנה משקפת את העונתיות. שום אישה יפנית שמכבדת את עצמה לא תלבש באביב או בקיץ קימונו עם דגם שלכת סתווי. לעתים די בפריחת השזיף כדי לבשר ששיא החורף חלף, וחיש מהר יסירו את בגדי החורף ממדפי החנויות ויחליפו אותם בבגדי אביב, עם דוגמאותיהם האופייניות.
מחזוריות החורבן והלידה מחדש יפן היא ארכיפלג געשי, השוכן במערב האוקיינוס השקט וממזרח ליבשת האירו־אסייתית. שטח המדינה כ־378 אלף קילומטרים רבועים, בערך אחד חלקי עשרים וחמישה מגודלה של ארצות הברית ופי אחד וחצי מבריטניה. יפן מורכבת מכמה אלפי איים ואיונים. העובדה שהיא פרושה על פני כעשרים מעלות אורך מבטיחה גיוון אקלימי. בצפון יפן האקלים ממוזג ודומה לזה שבקוריאה ובסין, וככל שמדרימים, האקלים נעשה חם יותר. באיי ריוקיו
הגיוון האקלימי הוא אחת הסיבות לעושר הרב של הצמחים ובעלי החיים המאפיינים את יפן. 66 אחוז משטח המדינה מכוסים יערות, ויש בה כ־4,500 מיני צמחים, מהם 1,600 אֶנְדֶמיים, ייחודיים ביפן. בעלי החיים פזורים ביפן באופן המעיד על ההתפתחות הגיאולוגית שלה, שבמהלכה התנתקו האיים מהגוש המרכזי האירו־אסייתי, שבו והתחברו אליו ושוב התנתקו ממנו. הרשימה החלקית הבאה מדגימה את המגוון הרב של בעלי החיים ביפן ואת פיזורם הבלתי שיטתי לאורכה. מהאזורים החמים בדרום יפן הגיעו קופי המקוק היפניים, איילים יפניים, דובי ההימלאים וסנאים מעופפים ענקיים. מהאזורים הקרים, כנראה בתקופות קרח שבהן היה גשר יבשתי לצפון יפן, הגיעו בעלי חיים אחרים, כמו תת מין של הדוב החום ומינים אחדים של כלבי ים. בגלל בידודה הגיאוגרפי של יפן יש בה בעלי חיים אנדמיים, כמו סרו יפני (מין של עז). בעלי חיים מסוימים, כמו חתולי איריומוטה, נמצאים באחד מאייה הזעירים בלבד.
לבעלי החיים ייחסו היפנים הקדמונים תכונות על טבעיות ופיתחו מיתולוגיה מרתקת המספרת את סיפוריהם. העגור והצב, למשל, מסמלים חיים ארוכים; השועל הוא שליח האלים, המסוגל להפוך לכל דמות שיבחר ולשטות בבני אנוש; גם האיילים הלבנים, שאותם אפשר למצוא בקרבת המקדשים בנארה (Nara), בירתה הקדומה של יפן, ובאי קינקזאן (Kinkazan), נתפשו כשליחי האלים.
אין בכך לומר כי ליפנים לא היתה הבנה בטבע. להיפך. לכל אורך השנים הם גילו סקרנות כלפי עולם החי והצומח ביבשה ובים. טיבם של כל פטרייה במעבה היער, שרך, צמח או אצה במעמקי הים נבדק: האם הם אכילים, האם ניתן להפיק מהם צבע מסוים או אולי תרופה. ההיכרות האינטימית הזו של היפנים עם הטבע הפכה אותו לחלק בלתי נפרד מהעולם, מהתרבות, מהחיים. |