הרומן שלי עם בריסל התחיל מהרגע הראשון שרגלי דרכה בה, לפני כמעט עשור וחצי. מאז אני חוזרת אליה שוב ושוב, לפעמים פעם בשנה, לפעמים יותר. בעיני זוהי עיר מרתקת, תוססת, מלאת חן ועניין, עם מוזיאונים מעולים, אמנות רחוב מלבבת ופארקים ירוקים, כולל אחד שנראה יותר כמו יער מאשר פארק עירוני. ויש לי בה גם חברים אהובים, שבזכותם למדתי להכיר את השכונות שמעבר למרכז העיר, למרות שגם למרכז אנחנו חוזרים יחד מדי פעם, כדי שאראה מה התחדש שם.
בעזרת אותם חברים, ששותפים לאהבתי להרפתקאות קולינריות, אני מזמינה אתכם להכיר צד טעים במיוחד של בריסל. בירת בלגיה מציעה שפע כמעט בלתי נדלה של אפשרויות קולינריות, המתאימות לכל טעם ולכל כיס. מאוכל רחוב ועד מסעדות גורמה מעוטרות בכוכבי מישלן, וכל מה שביניהם. למעשה, המסעדה המקומית Villa Lorraine היתה הראשונה מחוץ לצרפת שקיבלה שלושה כוכבי מישלן. זה קרה ב-1972, וכיום וילה לוריין היא אחת מארבע מסעדות בבריסל המעוטרות בשני כוכבים, ויש עוד 12 מסעדות בעלות כוכב אחד. כלומר, מגוון שיספק כל חובב אוכל גורמה. מידע על מסעדות מומלצות מישלן בבריסל, בהן כאלה עם כוכבים, תמצאו כאן.
פיצה מרובעת, אר נובו וכיכר היפסטרית
עם כל הכבוד לכוכבי מישלן, ויש הרבה כבוד, את הטיול הקולינרי שלנו בבריסל אני רוצה להתחיל דווקא עם פיצה. Pinsaci Tu היא פיצריה מקסימה, מעוצבת ברוב חן, עם פיצות מלבניות בסגנון רומאי. אחד המשקיעים במקום הוא השוקולטייר לורן גרבו, שעוד נגיע אליו בהמשך, ואם אתם רוצים להיראות מביני דבר, הזמינו את "הבחירה של לורן". הפיצה הזאת, שלא נמצאת בתפריט, כוללת ארבע גבינות וממרח נקניק חריף (לא כשר בעליל, ולא רק בשל השילוב של גבינה ובשר). אני בחרתי פיצה טורטופו, עם כמות נדיבה של פרוסות כמהין, קרעי סטרצ'יאטלה וצנוברים, והכל על בסיס של בצק עבה, רך במרכז ופריך ושחום בקצוות. רק ארוחה נוספת שחיכתה לי כמה שעות לאחר מכן אחראית לוויתור על פיצה שוקולד לקינוח… • סגור בימי שלישי, בשאר השבוע פתוח מ-12:00 עד 14:00 ושוב מ-17:00 עד 22:00, כתובת: Rue Americaine 89, פייסבוק.
סן ג'יל (Saint Gilles, בצרפתית כידוע לא מבטאים את כל האותיות), השכונה שבה נמצאת הפיצרייה המוצלחת הזאת, היא אחד האזורים החביבים עלי בבריסל. באותו רחוב נמצא מוזיאון הורטה ואם אתם חובבי אדריכלות ואמנות, כדאי לכם מאוד לתאם ביקור. המוזיאון ממוקם בבניין ששימש סטודיו ובית מגורים של האדריכל הבלגי הנודע, ויקטור הורטה (1947-1861), ממובילי זרם האר נובו באירופה. כל הפרטים – מסורגי החלונות ומעקה המדרגות, דרך הרהיטים ועד לאחרון חפצי הנוי, מעוצבים להפליא בסגנון של בעל הבית, והתוצאה הרמונית, אלגנטית ושובת לב. הבית הזה, ביחד עם עוד שלושה בניינים בשכונה, אף הם בסגנון אר נובו, הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. • כתובת: Rue Américaine 27, פתוח בימים ג'-ו' בין 14:00 ל-17:30, שבת, א' מ-11:00 עד 17:30, סגור בימי שני. הביקור מותנה בהזמנה מראש באתר המוזיאון.
במרחק הליכה קצרצרה נמצאת כיכר שאטליין (Place du Châtelain) המקסימה, עם שלל מסעדות, בתי קפה וברים, חנויות עיצוב וגלריות אמנות. בכל יום רביעי, בין 14:00 ל-19:00, מתקיים בכיכר שוק איכרים קטן ואיכותי עם תוצרת חקלאית מקומית, מאפים ולחמים אורגניים, פרחים, יינות ועוד. זוהי הזדמנות מצוינת לטעום מהתוצרת הבלגית המשובחת. לפני או אחרי שאתם יושבים בכיכר עם חופן של אוכמניות טריות, עוגיות טבעוניות או כוס של יין אורגני, כדאי לבקר במרכז אמנות חדש שמוקדש לצילום – Hangar שמו. במקום מוצגות תערוכות צילום מעוררות מחשבה. • כתובת: Place du Châtelain 18, פתוח ג'-שבת מ-12:00 עד 18:00, אתר
סיור שווקים
השוק של כיכר שאטליין הוא רק אחד השווקים המרנינים של בריסל. הנה עוד כמה:
שוק פארוויס דה סן ג'יל (Marché du Parvis de Saint-Gilles), אחד השווקים העתיקים בבריסל נמצא בשכונה הנחמדה סן ג'יל. מלבד הביקור בשוק עצמו, כדאי לשוטט ברגל ברחובות מסביבו ולגלות קצת מקסמו של האזור הזה, שאינו תיירותי כמו מרכז העיר. השוק פתוח מרביעי ועד ראשון, בימות השבוע יש פה בעיקר תוצרת חקלאית טרייה, בסופי שבוע מצטרפות גם משאיות אוכל (פוד טראקס), כך שרעבים לא תצאו מכאן. ואם בכל זאת נשאר קצת מקום בבטן, מסביב השוק יש בתי קפה נחמדים שם אפשר להמשיך בחגיגה הקולינרית. • כתובת: Parvis Saint-Gilles, השוק פתוח בימים ד'-ה' מ-11:00 עד 19:00, בסופי שבוע מ-8:00 עד 14:00.
שוק פלאז'ה (Marché Flagey) – אחד השווקים החביבים עלי בבריסל. הכיכר הגדולה מתמלאת בדוכני פירות, ירקות, פרחים, מזון מוכן וגם בגדים במחירים סבירים מאוד. השוק אמנם פתוח לאורך כל השבוע, אבל האקשן האמיתי קורה בסופי שבוע, בשבת וראשון, אז המונים גודשים את הכיכר ואת בתי הקפה והברים מסביבה. לא תמיד קל למצוא שולחן פנוי, אבל אם מצאתם – שבו עם בירה, יין או קפה והסתכלו סביבכם על העוברים והשבים. תענוג אמיתי. • כתובת: Chau. d'Ixelles 7799 , מומלץ להגיע בסופי שבוע, שבת או ראשון, אז פתוח מ-7:00 עד 14:00.
בנוסף לשווקים הגדולים, בשכונות השונות מתקיימים שווקים קטנים יותר, לרוב פעם בשבוע. כך, למשל, בשכונת אוקלה (Uccle) שבדרום בריסל תמצאו שני שווקים נחמדים עם תוצרת איכותית מאוד, כיאה לשכונה האמידה. בימי ראשון, בין 8:00 ל-14:30 מתקיים שוק פתוח בכיכר Place Homère Goossens, בימי שני, בין 8:00 ל-13:00 תוכלו לבקר בשוק שבכיכר Saint-Job.
אם אתם מחפשים בעיקר אוכל מוכן, כדאי לכם להגיע לשוק אוכל חדש שנמצא כחמש דקות הליכה מהכיכר המרכזית היפהפייה. הגראן פלאס (Gand Place) עברה לאחרונה קרצוף ומתיחת פנים ועיטורי הזהב של הבניינים המרהיבים שמקיפים אותה בוהקים מתמיד. Wolf Sharing Food Market או בקיצור וולף, הוא שוק של אוכל רחוב, בסגנון שרונה מרקט התל אביבי. יש פה ייצוג למגוון מטבחים במחירים הוגנים – מסושי דרך פסטה בעבודת יד ועד קינוחים של שף-קונדיטור בעל שם. אל האוכל אפשר לצרף בירה ממבשלת בוטיק שבמתחם. שוק האוכל ממוקם במה שהיה אזור הבנקים, ואפשר לראות בו סועדים מעונבים לצד צעירים ותיירים. במקום מתקיימים לעיתים אירועים, לאו דווקא קולינריים. • כתובת: Rue du Fossé aux Loups 50, פתוח כל יום מ-12:00 עד 22:00. אתר
הצ'יפס המושלם – רך מבפנים, קריספי מבחוץ
לבריסל יש כמה מנות קלאסיות, שמוגשות כמעט בכל בראסרי מסורתית. בין השאר, ניתן למנות בהן מולים ברוטב יין, סטייק אמריקן – בשר טחון נא שמעליו ביצה חיה, כדורי בשר ברוטב (Boulet à la liégeoise), קרוקטים של סרטנים אפורים זעירים מהים הצפוני ועוד. אם אתם פחות מתחברים למפות שולחן מעומלנות ורוצים ליהנות ממנה טיפוסית ככה סתם ברחוב, גשו לאחד מדוכני הצ'יפס, חכו בסבלנות בתור, ובינתיים נסו להחליט איזה רוטב תרצו להזמין מתוך מבחר שיכול להגיע לכמה עשרות סוגים.
הצ'יפס, שנקראים כאן frites, נמכרים בדוכני רחוב ברחבי בריסל, ומה שהופך אותם לטעימים במיוחד הוא העובדה שהם עוברים טיגון כפול. בדוכני ה-frites המסורתיים מוכרים את הטוגנים השמנמנים, רכים ונימוחים באמצע ופריכים בחוץ, כשהם עטופים בקונוס מנייר. את הצ'יפס אוכלים עם רוטב – המקומיים מעדיפים מיונז, אבל בהחלט אפשר לצרף להם קטשופ, חרדל, רוטב אלף האיים, צ'ילי חריף ועוד שלל אפשרויות (הרוטב לרוב בתשלום נוסף). הנה כמה דוכני צ'יפס מומלצים:
Antoine Masion – אחד מדוכני הצ'יפס הפופולריים בעיר שפועל כבר יותר משבעה עשורים. הדוכן, שלרוב משתרך לפניו תור ארוך, נמצא ברובע האירופי, ואחרי שתסיימו את הצ'יפס, מומלץ בחום לשוטט ברובע ולהתרשם מהאדריכלות המודרנית עתירת המתכת והזכוכית של מוסדות הפרלמנט האירופי. בתפריט – צ'יפס קטן – 3.30 אירו, צ'יפס גדול – 3.70 אירו, אפשר לבחור מתוך עשרות סוגים של רטבים, בתוספת של 0.90 אירו לכל רוטב. • כתובת: 1 Place Jourdan, פתוח 7 ימים בשבוע, מ-11:00 עד 01:00, אתר
Tabora Friterie– במרכז העיר, סמוך לכיכר הגדולה, תמצאו את דוכן הצ'יפס הזה, שהתור הארוך מעיד על הפופולריות שלו. יודעי דבר אומרים שפיצחו כאן באופן מושלם את הסוד להכנת צ'יפס אווריריים מבפנים וקריספיים מבחוץ. • כתובת: 2 Rue Tabora, פתוח מ-9:00 עד 02:00.
View this post on Instagram
Bintje – המקום שליד כיכר שאטליין (ראו למעלה) מגדיר את עצמו "בר צ'יפס". בשונה מדוכני הרחוב שבהם נהוג לאכול את הצ'יפס בישיבה על ספסל או תוך כדי הליכה, כאן יש חלל ישיבה נעים עם שולחנות עץ בהירים, עציצים וקיר של לבנים חשופות, כיאה לסביבה ההיפסטרית. כל החומרים אורגניים – מתפוחי האדמה ועד לשמן שבו הם מטוגנים (פעמיים). לצד הצ'יפס והרטבים אפשר להזמין המבורג בשרי או צמחוני. עסקית צהרים – 10 אירו, המבורגר – 9 אירו. • כתובת: 62 rue simonis, פתוח ג'-א' בין 12:00 ל-23:00, אתר
• המלצות נוספות על דוכני צ'יפס בבריסל תמצאו כאן >>
משחקים מתוקים: שוקולטיירים מומלצים
אי אפשר לדבר על קולינריה בבריסל בלי להזכיר שוקולד. רבות נאמר ונכתב על השוקולד הבלגי האיכותי, וחברות בלגיות מפורסמות, כמו גודייבה, לאונידס, נויהאוס ואחרות פתחו סניפים במקומות רבים בעולם (חלקן גם אצלנו). על השוקולד שלהן לא נרחיב פה, תמיד אפשר לקנות קופסה או שתיים, בין השאר בחנויות דיוטי פרי ברחבי תבל. וכן, אני מכירה היטב את בוטיק השוקולד של פייר מרקוליני בכיכר סבלון הגדולה, ביקרתי בו לא מעט פעמים, אבל גם מרקוליני פתח סניפים במקומות שונים בעולם, ואני מעדיפה להמליץ על שוקולטיירים שאפשר למצוא רק (או כמעט רק) בבריסל. אז הנה שלושה מקומות שבהם תמצאו שוקולד שהוא הרבה יותר מהממתק לילדים.
Laurent Gerbaud – לורן גרבו, שכבר הוזכר כאן בהקשר אחר (ראו פיצה, למעלה), נבחר על ידי מדריך גו-מיו לשוקולטייר הטוב ביותר בבריסל לשנת 2021. הוא מתמחה בשילוב של מרכיבים לא צפויים – מתוקים ומלוחים, חריפים ומרירים, שיוצרים טעמים נועזים ויוצאי דופן. למרות שעבר לא מעט זמן מאז שטעמתי בחנות שלו שוקולד עם זיתים שחורים, הטעם המפתיע עדיין זכור לי היטב. יש גם מבחר גדול של שוקולדים טבעוניים. • כתובת: Rue Ravenstein 2D, פתוח מ-12 עד 18:00 (עד 18:45 בסופי שבוע), סגור בשני. בשבתות, ב-11:30 וב-13:00, מתקיימות סדנאות שוקולד בתשלום ובהרשמה מראש. אתר
View this post on Instagram
Frederic Blondeel – פרדריק בלונדיל מוביל את הטרנד המכונה "בין טו בר" – מבחירת פולי הקקאו ועד חפיסת השוקולד. יותר מכל הוא גאה ביכולות הקלייה שלו, שאחראיות לטעמים של השוקולד שהוא מייצר. מטיב הקלייה אפשר להתרשם גם בקפה שמגישים בחנות-בר שלו. לצד שוקולדים ופרלינים, אפשר לקנות שם גם ממרחים מתוקים, אבקת קקאו איכותית ועוד. • כתובת Rue de Ganshoren 39, פתוח ב'-שבת 9:30 עד 18:30, ראשון מ-12:00 עד 18:00. אתר
View this post on Instagram
Mary – רשת מקומית קטנה של חנויות שוקולד על שמה של המייסדת, מארי דלוק (Mary Delluc). מארי, שהיתה השוקולטיירית האישה הראשונה בעיר, ייצרה שוקולד איכותי ונחשק, לא דבר של מה בכך ב-1919. הטאץ' המיוחד של ממשיכי דרכה ניכר לא רק בתוצרת המצוינת, אלא גם בעיצוב של חלונות הראווה ובקופסאות המקסימות שבהן השוקולד נארז – מתנה אידיאלית מהטיול בבריסל. יש כמה סניפים בעיר, בהם אחד בגראן פלאס. • הסניף המקורי נמצא ב-73 Rue Royale, הסניף בכיכר המרכזית נמצא ב- 23 Grand Place, שעות פתיחה ומידע נוסף באתר.
מתאילנד ועד מקסיקו – מסעדות אתניות בבריסל
כמו ערים אירופאיות גדולות אחרות, גם בריסל ידעה גלי הגירה גדולים לאורך השנים, וכל גל כזה תרם לעיר מבחינה קולינרית. וכך, בנוסף למטבח בלגי מסורתי, תמצאו כאן מגוון מסחרר ממש של מטבחים – מזרח תיכוניים, אסייתים, דרום אמריקאים ואחרים. קצרה היריעה מלספר על כל המסעדות המצוינות שהייתי בהן לאורך השנים בבריסל, לכן קבלו ממש על קצה המזלג המלצות לכמה ארוחות משובחות שאכלתי בביקור האחרון בעיר:
Les Larmes du Tigre – לפני 37 שנים, כשהמסעדה הזאת, שפירוש שמה "דמעות הנמר" נפתחה, המטבח התאילנדי היה בגדר אטרקציה לא מוכרת בבריסל. גם היום, כשיש לה מתחרות לא מעטות, זוהי עדיין מסעדה נהדרת, שחביבה על עורכי דין, ולא רק בשל הקרבה שלה לבניין המרשים של בית המשפט הגבוה לצדק. בימי חמישי השף מציע תפריט טעימות ב-50 אירו (השוו זאת למחיר של תפריטי טעימות במסעדות דומות בישראל…). • כתובת: Rue de Wynants 21, אתר
View this post on Instagram
KAIJU – נישאר באסיה, הפעם עם אוכל רחוב הונג קונגי. בקומת הקרקע של מלון הבוטיק JAM נפתח לאחרונה בר-מסעדה צעיר וקופצני, עם סועדים שרובם בשנות העשרים שלהם ותפאורה בהתאם. אם אתם אוהבים את המטבח של הונג קונג (ואיך אפשר שלא?) ומרגישים צעירים בגיל או ברוח, תיהנו פה מאוד, פחות מתאים לארוחה רומנטית שלווה. את הערב אפשר לסגור עם קוקטייל בבר שעל גג המלון. • כתובת: Chau. de Charleroi 132 , פתוח ב' עד שבת מ-19:00 עד 23:00, סגור בראשון. אתר
Kafenio – מסעדה יוונית מצוינת ברובע האירופי, עצירה מומלצת בדרך למוזיאון האמנות וההיסטוריה (Musée Art & Histoire), המוזיאון הצבאי המלכותי (Royal Military Museum) או מוזיאון המכוניות (Autoworld). אנחנו הלכנו על ארוחת טעימות לשניים (39 אירו לסועד), שכללה מבחר מאזטים עם לחם הבית, ולעיקריות צלעות כבש וסלט יווני. המנות לא ענקיות, אבל המבחר גדול והטעמים לא מביישים את הטברנות הטובות במולדת. • פתוח ב'-ו' מ-12:00 עד 14:45 ושוב מ-18:00 עד 22:30, שבת מ-18:00 עד 23:00, סגור בראשון. כתובת: 134 Rue Stevin, אתר
Vérigoud – על דלת המסעדה המקסיקנית הקטנה שנפתחה לאחרונה כתוב בפשטות Food & Tequila, בפנים המקום היה עמוס בצעירים מעודכנים, מן הסתם תושבי השכונה (אנחנו שוב ליד כיכר שאטליין), שנראו שמחים מאוד בחלקם. פתחנו בקוקטייל הבית על בסיס מסקל (יש גם גרסה לא אלכוהולית), ואחרי לגימה או שתיים מהמשקה הירקרק גם אנחנו הפכנו לשמחים מאוד בחלקנו. התפריט קטן ומעניין, עם מנות כמו סביצ'ה, טאקו שרימפס, טאקו צמחוני וצ'ילי קון קרנה ירוק. יש גם תפריט קטן ומוקפד של קוקטיילים ושוטים של טקילה ומסקל. • כתובת: Rue Américaine 85, פתוח ג'-ד' 18:00 עד 22:00, ה'-ו' 12:00 עד 14:00 ומ-18:00 עד 22:00, שבת 12:00 עד חצות. פייסבוק
Relais Saint-Job – את ארוחת הפרידה שלי מבריסל בחרנו לערוך קום איל פו, כלומר כמו שצריך. הבחירה לא היתה קשה. כבר אכלנו כאן יחד בעבר והשכונה הנעימה והמהוגנת, לחלוטין לא תיירותית, התאימה למצב הרוח. זוהי בראסרי בלגית מסורתית בכיכר יפה בשכונת אוקלה, עם תפריט שלא נגמר וסועדים מקומיים שמרגישים פה בבית. בזמן שחיכינו לאוכל קשרנו שיחה עם הקשישה שישבה בגפה בשולחן מימין וליטפנו את הכלבלב המתוק של הזוג בשולחן משמאל. האוכל היה מצוין, היין טוב לא פחות. לקינוח זביונה שנמס בפה כמו ענן קסום, נקישת כוסות יין וברכת Santé ("לחיים") אחרונה, וזהו, תם ונשלם. • פתוח 7 ימים בשבוע, מ-12:00 עד חצות, כתובת: Place de Saint Job 1, אתר
באוויר הצונן של הלילה, למרות הצביטה הקטנה בלב, ידעתי שממש כמו שארנולד שוורצנגר אמר בשליחות קטלנית – אני עוד אחזור. ממליצה גם לכם. • המלצות קולינריות נוספות והרבה מעבר תמצאו באתר של לשכת התיירות Visit Brussels