11 בלילה, מסביב חושך מוחלט, מהסוג שנתקלים בו רק הרחק מכל מקום יישוב. אנחנו עומדים בפאתי היער, קבוצה קטנה של אנשים, כל אחד מכונס בתוך עצמו, מנסה כמיטב יכולתו להתחמם בלי לזוז יותר מדי, בלי להשמיע רחש. מעלינו מתוחים עצים ישרים כמו סרגל, מזדקרים לגובה של עשרות מטרים, צמרותיהם המחודדות כמו נוגעות בהמוני הכוכבים שנוצצים בשמים. דממה. אני חושבת על הפעם האחרונה שבה ראיתי כל כך הרבה כוכבים – בנגב, בלילה בלי ירח. אבל אנחנו רחוקים מאוד מהמדבר הישראלי, עומדים ביער בחבל הארדנים שבדרום בלגיה. מדהים כמה שקט וכמה חושך אפשר למצוא בלב-לבה של אירופה. מדי פעם מישהו משמיע צחקוק קטן ומיד המדריך מהסה אותו בתנועת יד נמרצת. רגע לפני שהאצבעות מאבדות תחושה מהקור, זה קורה. קול תרועה עמומה, כמו שופר שנתקע במרחק רב מאיתנו. ואז עוד תרועה ועוד אחת. המטרה הושגה: שמענו את קולות הייחום של הצבי. היציאה אל היער כדי לשמוע את קריאותיו של צבי זכר המכריז על הטריטוריה שלו היתה שיאו של טיול מיוחד במינו בבלגיה. ברוח התיירות הירוקה, ההולכת וצוברת תאוצה באירופה, יצאנו לתור את בריסל ואת חבל הארדנים: טיול בקצב איטי, עם לינה במקומות ידידותיים לסביבה (כאלה שעושים הרבה מעבר להמלצה לאורחים לא להחליף מגבות בכל יום) וארוחות ארוכות ומופלאות של אוכל המבושל ממוצרים טריים, בריאים ומקומיים. אבל כל הירוק הזה לא פגם כהוא זה בפינוקים ובתענוגות שבלגיה יודעת להרעיף על המבקרים בה. יער בארדנים. בלילות הסתיו אפשר לשמוע כאן את קריאות הצבאים
בדומה לוויכוח התמידי אצלנו על החומוס הכי טוב – זה אומר אבו חסן ביפו, האחר יגיד סעיד בעכו ויש מי שנשבע אמונים לבהדונס ברמת גן – כך בבריסל מתווכחים על הצ'יפס הכי טוב. ולפני שתעקמו את האף, כדאי לדעת שהבלגים גאים להפליא בצ'יפס שלהם, שנעשה מתפוחי אדמה מסוימים, הנחתכים בדרך ספציפית ומטוגנים באופן מיוחד כדי להגיע לפריכות המדויקת של המעטפת החיצונית ולרכות המושלמת בתוך הטוגן. מנת צ'יפס אותנטית, כזאת המוגשת בתוך נייר מגולגל לקונוס, גדולה כל כך עד שתתקשו לסיים את כולה. "לא כמו ההולנדים, שבמנה שלהם יש אולי עשר חתיכות", צוחק תושב מקומי למראה המבט המשתאה שלי. את הטוגנים הבלגים אוכלים בלוויית רטבים – מיונז כמובן, אבל גם רטבים אחרים המבוססים על מיונז. רק אל תבקשו קטשופ, יש דברים שפשוט אסור לעשותם, גם אם אתם לא מבינים למה… אז איפה מגישים את הצ'יפס הכי טעים בבריסל? אל הוויכוח הזה איננו מעיזים להיגרר, אבל אם התור המשתרך בשעת צהרים מול הצ'יפסרייה (תרגום חופשי ל- Friterie כפי שקוראים לזה כאן) של אנטואן, Maison Antoine, מעיד על הטיב – הרי שיש לנו מנצח. שני אירו וחצי יעלה לכם קונוס ענק של צ'יפס עם כמה רטבים בצד, ואפילו לא תצטרכו לאכול בעמידה: בכל אחד מבתי הקפה שבכיכר ג'ורדן, שם ממוקם היכל הצ'יפס, אפשר להיכנס עם הקונוס שלכם (לשם ביטחון, בדקו אם בחלון מופיע השלט עם השם Antoine וציור של צ'יפס). אתם מביאים את הצ'יפס, בית הקפה מספק את המשקאות וכולם שמחים, מרוצים ומשומני אצבעות.
Maison Antoine, כתובת: Place Jourdan 1, פתוח שבעה ימים בשבוע, בין 11:30 ל-13:00, בשישי ושבת עד 14:00. איטי, ירוק וטעים להפליא הכל גדל וצמח ושגשג עד לפני שעות ספורות בכפרים ובחוות באזור, והתוצאה: טעמים עזים ומפתיעים, שנעלמו מזמן מרוב הירקות והפירות שאנחנו אוכלים. אפילו הבירות המלוות את הארוחה אינן שגרתיות, אלא בירות ממבשלות בוטיק אזוריות.
החדרים, למקרה שתהיתם, מרווחים להפליא, מעוצבים לעילא ולעילא ונוחים עד אין סוף. טוב לסביבה, מצוין לאורחים. המלון ממוקם סמוך לפרלמנט האירופי ושלל משרדים נוספים של האיחוד האירופי וטיול רגלי בסביבתו מגלה את קסמה המיוחד של האדריכלות המודרנית, נקיית הקווים והקרה למראה. חדר רגיל עולה החל מ-90 אירו לילה, חדר משודרג מ-130 אירו ללילה וסוויטה מ-240 אירו ללילה. בסופי שבוע, כשאנשי העסקים ועובדי המשרדים מסביב חוזרים הביתה, המחירים יורדים.
• מוזיאון הטבע של בריסל (Museum of Natural Sciences) הוא מקום נפלא באמת, שישמח ילדים ומבוגרים גם יחד. בדרך לתצוגת המגוון הביולוגי עוברים בתערוכת דינוזאורים, השלישית בגודלה בעולם (והאוסף הגדול ביותר של שלדי דינוזאורים שלמים שנמצאו אי פעם במקום אחד). הבעיה היחידה בסידור הזה, שיש סיכוי שלא תרצו לעזוב את אולם הדינוזאורים, עם עשרות שלדים אמיתיים (לא משוחזרים!) שאפשר להשקיף עליהם בגובה העיניים. מדהים ומומלץ!
• בריסל אמנם אינה אמסטרדם, ורכיבה על אופניים ברחובות העיר לפעמים מאתגרת גם רוכבים מנוסים, שצריכים לתמרן בין המכוניות, אבל האפשרות לראות את העיר מגובה כיסא האופניים ובקצב הדיווש מושכת ומפתה. ארגון ProVélo ("בעד אופניים") יעזור לכם להכיר את בריסל ברכיבה עצמית (אפשר לשכור אופניים לשעה, חצי יום או יום שלם) או להצטרף לסיור מודרך בשכונות העיר ובפארקים הירוקים שלה. פרטים נוספים באתר האינטרנט.
אפשר לבקר במבשלה בכל יום פרט ליום ראשון, מ-9:00 עד 17:00 ולסייר בה באופן עצמאי (הסיור, שכולל גם טעימות, עולה 6 אירו). את הבירה הזאת ובירות בוטיק נוספות תוכלו לשתות גם בבר Moeder Lambic, שמציע סוגים רבים של בירה מהחבית ועובדיו הנלהבים והחביבים ישמחו להסביר לכם על כל אחת מהן. Cantillon Brewery, כתובת: 56 rue Gheude, אתר אינטנרט
בתוך האידיליה הירוקה הזאת, יש מקומות לינה מוצלחים יותר ופחות. אנחנו זכינו בכל הקופה עם אחד המלונות הכפריים הטובים ביותר שאפשר לתאר – l’Auberge du Sabotier, בכפר הזעיר אוואן (Awenne), הוא אי של שלווה מופלאה בתוך ים של ירוק. קשה להחליט מה קסום יותר: הבניין העתיק מהמאה ה-17, שחזיתו מכוסה בקיסוס, האח הבוערת המקבלת את פני האורחים, אזור ההסבה עם הכורסאות הרכות שמזמינות לשקוע לתוכן עם כוס של קיר רויאל מבעבע. החדרים קטנים ופשוטים אבל מספקים בהחלט, מה גם שהסביבה היפהפייה מבטיחה שתבלו את רוב זמנכם בחוץ.
חדר סטנדרטי עולה בשיא העונה 48 אירו לאדם (ללא ארוחות), מחוץ לעונה המחיר יורד ל-40 אירו ללילה לאדם. אבל מומלץ בחום לקחת את עסקת חצי הפנסיון הכוללת ארוחת בוקר וערב – שלושה לילות שכאלה יעלו בסביבות 300 אירו לאדם. משפחות שרוצות לבלות בחיק הטבע הבלגי יכולות לשכור את אחד משני הצימרים של לוק, בצדו האחורי של המלון – כל אחד מהם מאכלס עד שמונה נפשות ומרחבי הדשא שמתחברים עם היער מאחור מציעים שפע של מקום התרוצצות לילדים.
ומה עושים כאן? בכפר עצמו אין חנויות, בתי קפה או פאבים (על מרכז קניות או בית קולנוע אין בכלל מה לדבר). יש רק רחוב אחד, עם בתי אבן מקסימים, גינות פורחות וכנסייה. המסעדה היחידה בכפר היא זאת שבמלון (לא חייבים ללון כדי לאכול כאן, תפריט קבוע מראש בן ארבע מנות עולה 55 אירו לאדם, יין יוסיף למחיר עוד 23.50 אירו, ואפשר גם להזמין מנות בודדות). אבל מסביב הטבע קורא במלוא הדרו: טיולי הליכה ביערות, טיולי ניווט ברכבי שטח, ביקור במשקים חקלאיים, רכיבה על סוסים ועוד. המלצה שלנו – שכרו את שירותיו של רישר מינולה (Richard Mignolet, טלפון: 32-4-98573708, אתר אינטרנט – בצרפתית), מדריך שטח מעולה ואיש מצחיק להפליא, שמכיר את היערות בסביבה כאת כף ידו. בין אם תצאו איתו לטיול ביער או תתלוו אליו באישון ליל לעקוב אחרי קריאות הייחום של הצבי (בין אמצע ספטבמר לאמצע אוקטובר) – ההנאה מובטחת.
את רישר תוכלו לפגוש גם בפעילויות המיוחדות המוצעות בחבילות סופי שבוע ב-Auberge du Sabotier, הכוללות לינה, אוכל ופעילויות על פי בחירתכם, החל מטיולים בכרכרות רתומות לסוסים ועד לטיולי הליכה ביער, במחירים שמתחילים ב-270 אירו לאדם לשני לילות (כולל אוכל ופעילויות). עוד על הארדנים בכתבה הבאה:
|
התייר האקולוגי הנבון לא צריך לוותר על פינוקים בעודו מקפיד לא להזיק לסביבה. טיול בבריסל ובחבל הארדנים שבדרום בלגיה מגלה כמה קל לשלב בין עקרונות של תיירות בר קיימא עם תענוגות גשמיים כמו אוכל נהדר, בירה משובחת ומקומות לינה מצוינים פורסם 14.10.13 |
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 578
[name] => בלגיה
[slug] => belgium
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 578
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 79
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 579
[name] => בריסל
[slug] => %d7%91%d7%a8%d7%99%d7%a1%d7%9c
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 579
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 578
[count] => 48
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )