תפריט עמוד

עונה מומלצת: כל השנה, למעט ימים גשומים בהם האדמה בוצית במיוחד

התאמת המסלול: רכבי 4X4

קושי המסלול: קל עד בינוני (או קל למעט הירידה התלולה מהר חזון)

אורך המסלול: כ- 16 קילומטר

משך המסלול: כשעתיים

מפות: מפת סימון שבילים מס' 2, "הגליל העליון". המסלול והשבילים המוזכרים כאן אינם מסומנים בצבע, יש להשתמש במפה רק לצורכי אוריינטציה כללית.

עוד טיולי ג'יפים כאן

הגעה מכרמיאל:

ממשיכים לנסוע מזרחה בכביש מס' 85 לעבר צומת עמיעד. כעבור 11 קילומטר נגיע אל צומת חנניה, בה נפנה שמאלה לעבר צפת, אמירים ופרוד. כעבור ארבעה קילומטרים וחצי לערך נגיע אל כביש הגישה אל מושב אמירים. מעברו האחר של הכביש ישנה דרך עפר המובילה אל יער שפר – זוהי נקודת ההתחלה.

המסלול

כמה יפה ונעים להשקיף אל עבר נוף פתוח ולאחר מכן לדלג אל העבר האחר ולהשקיף על המקום ממנו השקפנו קודם, במיוחד כשהדילוג איננו רגלי אלא נעשה על ידי רכב שמטפס על הסלעים.

הדרך ממשיכה לעבר משטרת שפר הבריטית. כעבור מאה מטר נפנה שמאלה בדרך המקיפה את פסגת ההר עליה נמצא בניין המשטרה. הדרך תוביל אותנו אל מושב שפר, אותו נחצה ונגיע אל הכביש היורד אל צומת חנניה. בחיבור אל כביש מס' 85 נפנה שמאלה לכיוון צומת עמיעד וכעבור קילומטר נפנה ימינה בצומת חלפתא. בסמוך, נוכל להתרשם מאלון התבור העצום הגדל מעל קברו של רבי מאיר חלפתא.

מול הכניסה לקיבוץ ענבר נפנה ימינה וניסע כקילומטר עד הפנייה שמאלה בדרך עפר טובה. כעבור קילומטר נוסף, נפנה שמאלה בדרך פחות טובה המעפילה על הר חזון. בקטע זה של הדרך יתאפשר לנו להשקיף על מורדות הגליל העליון – האזור בו נמצאים גם המושבים אמירים ושפר, מהם הגענו. שני היישובים הללו מהווים את השלב הראשון של ההתיישבות היהודית בגליל, שראשיתו מיד לאחר מלחמת השחרור. בתווך שבינינו לגליל העליון משתרעת בקעת חנניה, השלוחה המזרחית של בקעת בית הכרם. בזכות אדמת הסחף הפורייה המצטברת כאן, רוב הבקעה מעובדת. גדלים כאן עצי זית עבי גזע וכן עצי שזיף רבים הפורחים בכל שנה באביב. את בקעת חנניה תוחם ממערב ההר עליו בנוי קיבוץ מורן. היישוב הוקם בשנות השמונים במסגרת תוכנית המצפים והוא עובר לאחרונה שינוי גדול; בדומה ליישובים רבים בגליל, גם בו הולכת ונבנית שכונה חדשה שלא תנוהל במתכונת קיבוצית, אלא במתכונת יישוב קהילתי. דרכנו תחלוף ביער שהוא שילוב של נטיעות וחורש טבעי. בין עצי החורש הטבעי בולטים במיוחד הקטלב אדום הגזע וכליל החורש, שבאביב פורח בוורוד עז וסמיך, וגם האלון והאלה הנפוצים.

הדרך מתחברת שוב עם כביש אספלט המוביל אל מושב חזון. ממש בסמוך לשער המושב ישנה דרך עפר הפונה שמאלה. נפנה בה וניסע כ-500 מטר עד למזלג דרכים שבו נפנה ימינה. דרך זו תוביל אותנו ישירות אל פסגת הר חזון (584 מטר), ממנה נשקף נוף לא רק לכיוון צפון, אלא גם דרומה – לעבר בקעת סחנין. זוהי נקודת תצפית טובה שמאפשרת להבין את המבנה הטופוגרפי של הגליל התחתון העשוי לסירוגין רכסים ובקעות, שנמתחים ממערב למזרח, מה שהופך את התנועה לקלה יותר בכיוונים אלו מאשר חציה מדרום לצפון או מצפון לדרום כפי שאנו נוסעים. מסיבה זו רוב הדרכים הקדומות, אותן מחקים הכבישים המודרניים נמשכו בתוואי הבקעות או לאורך הרכסים. נוכל לראות מכאן את הכפרים (שכיום ראוי יותר לקרוא להם ערים…) דיר חנא, ערבה וסחנין. יש כאן גם שרידים לאחת המצודות שהוקמו על ידי יוסף בן מתתיהו במהלך ההיערכות למרד ברומאים. מפסגת הר חזון נרד לכיוון דרום, חזרה לעבר מושב חזון. משמלאנו נראה את בתי הכפר מע'ר, הבנוי על מורדותיו הדרום מזרחיים של הר חזון. הפעם ניכנס למושב, נחצה את הרחוב הראשי ובסופו נגיע אל מעבר בקר. בצומת ה-T שאחריו נפנה שמאלה ואחרי מאתיים מטר נפנה ימינה בירידה תלולה – זה הקטע הקשה של המסלול!

בסוף הירידה נגיע אל עלייה קצרה. ניקח את הפניה הראשונה שמאלה בדרך ששבה ועולה בהר חזון. אחרי כקילומטר וחצי נגיע אל פניה ימינה שתוביל אותנו אל הכפר מע'ר. אפשר לסיים את הטיול בארוחה מזרחית טובה באחת משפע המסעדות שבכפר.

לטייל עם אופניים בנגב

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: