תפריט עמוד

טיולים מיוחדים בישראל

שתפו:

גם מי שכבר חרש את הארץ לאורכה ורוחבה יכול לגלות בה פנים חדשות ומפתיעות. לפעמים, גם במקום מוכר לעייפה אפשר למצוא זווית חדשה ומרתקת שעוד לא הכרנו. אם אלו ערים שבתקופות מסוימות של השנה מתקשטות ולובשות חג, אם אלו רחובות שחלפנו בהם עשרות פעמים בלי לדעת שיש מאחוריהם סיפור מיוחד, ואם זה השדה ליד הבית שמתגלה כעולם ומלואו של הפתעות קולינריות. לחלק מהסיורים המיוחדים מומלץ מאוד לצאת עם מדריך, שיידע להעניק ערך מוסף לטיול, אבל ישנם גם טיולים מיוחדים שאפשר לעשות באופן עצמאי. הנה כמה הצעות לסיורים מיוחדים ומרתקים ברחבי הארץ:

עוד טיולים בישראל כאן

אתיופיה בירושלים
בירושלים נמצאים כמה אתרים מרתקים הקשורים לנצרות האתיופית, אשר מונה כ-25 מיליון מאמינים ברחבי העולם הסבורים כי הם צאצאי שלמה המלך ומלכת שבא. לנוצרים האתיופים יש מנהגים רבים שדומים למנהגי היהדות, כמו יום מנוחה בשבת (בנוסף ליום ראשון), ברית מילה לפני הטבלה לנצרות, טהרת המשפחה ועוד. הביקור באתרי הנצרות האתיופית בירושלים ירתק את כל מי שמתעניין בתרבויות ובדתות. ניתן לבקר בכל האתרים או בחלקם במסגרת סיור עצמאי או מודרך. האתר המפורסם והמוכר מכולם הוא הכנסייה האתיופית שליד רחוב הנביאים. הכנסייה שוכנת במבנה עגול ייחודי שנבנה במאה ה-19. זוהי כנסייה צנועה למדי, אשר מפורסמת בציורי הקיר היפהפיים שמעטרים את קירותיה ובהם ציורים של הסעודה האחרונה, של קדושים ושל ישו התינוק השחור. כתובת: רחוב אתיופיה 10, ירושלים.


הכנסייה האתיופית בירושלים, ביום מושלג | צילום: משה פילברג

פנים הכנסייה האתיופית | צילום: רון פלד

אתר מרתק נוסף שלא כולם יודעים על קיומו הוא הכפר האתיופי דיר א-סולטן שעל גג כנסיית הקבר. המקום, אשר נחשב לתחנה התשיעית של דרך הייסורים, נתון תחת סכסוך בעלות מר מזה שנים רבות. אחרי מלחמת ששת הימים הכנסייה האתיופית לקחה חסות על המקום ומאז מתקיים על גג הכנסייה מעין כפר קטן שבו נזירים אתיופים מתגוררים בחדרונים פשוטים ומקיימים חיי שיתוף סגפניים.


נזיר אתיופי בכניסה לכנסיית הקבר. על גג הכנסייה גרים נזירים אתיופים בתאים קטנים | צילום: רון פלד

טיולי ליקוט ובישול בשטח

לפעמים לא צריך להרחיק הרבה כדי לגלות עולם ומלואו של טעמים חדשים. כחלק ממגמת המזון הבריא שמתפשט בשנים האחרונות, סיורי הליקוט צוברים פופולריות הולכת וגדלה. בסיורים האלה לומדים להכיר צמחי מאכל שרבים מהם תוכלו למצוא אפילו בשדה סמוך לבית, כמו חלמית (חוביזה) וחמציץ, המשמשים להכנת מאכלים נפלאים. מי שהתחיל את הטרנד הוא היסטוריון המזון אורי מאיר צ'יזיק, ובסיורים שהוא מדריך מסיירים בטבע, מקבלים הסבר על פרחי הבר וזיהויים, מלקטים ואז מבשלים בשטח ארוחה טעימה. הסיורים של אורי מאיר צ'יזיק מתקיימים ביער בית קשת, שמורת המסרק, נאות קדומים, יער ציפורי ועוד ועוד. טלפון: 052-3633489, אתר אינטרנט


עלי סרפד שלוקטו בטיול בדרך להפוך למרק סרפדים טעים ובריא | צילום: אלה אל עמי

עופר אבל, אחד המובילים בתחום טיולי הליקוט, מציע ביחד עם אשתו איריס סיורי ליקוט מוצלחים וטעימים בגליל המערבי, שמסתיימים בארוחה עשירה שהמטיילים מכינים מהצמחים שליקטו. בין המטעמים שתלמדו להכין: מרק סרפדים, קציצות עלים, כיסוני חרצית ועוד. על טיולי הליקוט שלו תוכלו לקרוא בכתבה הבאה >>
טלפון: 050-7405367, אתר אינטרנט


הכנת ארוחה מצמחי מאכל שלוקטו במהלך טיול בהדרכת עופר אבל | צילום: אלה אל עמי

סיור חנוכיות בירושלים
בעוד שבמרבית הערים בארץ חנוכה הוא חג שמורגש יותר בתוך הבתים ופחות בחוצות העיר, בערים בהן ישנם ריכוזים גדולים של דתיים וחרדים ניתן לחוש את אווירת החג ולראות את אורות החג גם ברחוב. בירושלים ישנן שכונות בהן נהוג להניח את החנוכייה על אדן החלון ואף מחוץ לבית. כדי להתגבר על הרוחות והגשם, המציאו מעין אקווריום זכוכית שמגן על החנוכיות הבוערות, ובו כוסיות מלאות בשמן ופתילים.

המראה של חנוכיות דולקות בחלונות הבתים, בעיקר בימי החג האחרונים, מחמם את הלב | צילום: אמיר ארליך

המראה של החנוכיות הדולקות, בעיקר בימי החג האחרונים כשמרבית הקנים מוארים, מחמם את הלב. מעניין לראות שבבתי הספרדים נהוג להדליק חנוכייה אחת לכל המשפחה, ואילו אצל האשכנזים לכל אחד יש חנוכייה משלו, ובחלון רואים מעין מגדל חנוכיות. המקומות הטובים ביותר לסיורי חנוכיות בירושלים הם הרובע היהודי ושכונת נחלאות הציורית. מידע על סיורי חנוכיות וסיורים נוספים בירושלים באווירת הנוכה תמצאו כאן >>


חנוכיה דולקת בעיר העתיקה בירושלים | צילום: משה פילברג

חג המולד בנצרת
בעוד שחנוכה הוא חג שנחגג בעיקר בתוך הבתים, מי שמטייל בחודש דצמבר באירופה או בארצות הברית לא יכול להתעלם מאווירת החג, עם העצים המקושטים והמוארים, שוקי חג המולד וחלונות הראווה החגיגיים, כך שגם מי שאין לו כל זיקה לנצרות לא יכול שלא להתפעל מהצבעוניות המרובה.

עץ חג המולד (הגדול במזרח התיכון) בכיכר המעיין בנצרת | צילום: גיא מלל

מי שרוצה לקבל טעימה קטנה מכל אלה בארץ, יכול להגיע בחג המולד לנצרת. העיר הערבית הגדולה בישראל, שבה כמה אתרים מקודשים לנצרות, עוטה אווירת חג כמעט אירופית. בכיכר המעיין מדליקים את עץ חג המולד הגדול ביותר במזרח התיכון, ובאזור הכיכר וברחובות הסמוכים מתקיים שוק חג מולד אשר דוכניו המוארים מציעים למכירה קישוטים ומתנות. בנוסף, ב-24 בדצמבר מתקיימת בכנסיית הבשורה מיסת חצות חגיגית, וברחוב פאולוס השישי מתקיימת תהלוכת חג.


מיסת חג המולד בכנסיית הבשורה בנצרת | צילום: רון פלד

בעקבות משוררות בכנרת
בשנים האחרונות יש פריחה של סיורים בעקבות סופרים ומשוררים, כשאחד האזורים הפופולריים לטיולים מסוג זה הוא עמק הירדן הכנרת. האגם הלאומי שלנו היווה מאז ומתמיד השראה לכותבים רבים, כמו רחל המשוררת שהתגוררה בחצר כנרת או נעמי שמר שהתגוררה בקבוצת כנרת וכתבה את השיר חורשת האיקליפטוס על חורשת האיקליפטוסים שבקיבוץ, לגדות נהר הירדן. חורשת האיקליפטוס היא תחנת חובה בסיור בעקבות משוררות בכנרת, כמו גם חצר כנרת, החווה החקלאית שהוקמה לגדות הכנרת בשנת 1908 ובה הכשירו פועלים יהודים לעבודה חקלאית ועשו ניסיונות להקמת הקבוצה, הקיבוץ והמושב. גם ברל כצנלסון, זלמן שז"ר ואחרים חיו ופעלו כאן. הסיור הספרותי באזור לא יהיה שלם ללא ביקור בבית הקברות כנרת. בבית הקברות שעל שפת האגםקבורות המשוררות רחל בלובשטיין, אלישבע ביחובסקי וונעמי שמר, ושם גם קבורים גם כותבים, הוגים, פעילים ציוניים ומנהיגי תנועת העבודה, כמו משה הס, נחמן סירקין וברל כצנלסון.

דקל שפל צמרת על שפת הכנרת. לטייל בעקבות רחל המשוררת | צילום: שאטרסטוק

מימי חסקין, ראש החוג לספרות כללית בסמינר הקיבוצים, מדריכה טיולים ברחבי הארץ, ובהם טיול ספרותי באזור הכנרת, שכולל את בית טריידל, אשר שימש השראה ל"ארמון רב התפארת" בשירו של יעקב פיכמן אגדה (המוכר יותר כ"על שפת ים כנרת"), חצר כנרת, בית הקברות של כנרת, דגניה ועוד. הסיור מתובל בסיפורים מרתקים על חייהן של המשורת רחל ואלישבע, על המשולש הרומנטי של ברל כצנלסון ואהובותיו ועוד. טלפון: 054-4562009.


בית טריידל, שהוזכר בתור "ארמון רב תפארת" בשירו של יעקב פיכמן | צילום: עידו בי, ויקיפדיה עברית

בעקבות אריק איינשטיין בתל אביב
"כל חיי לא יצאתי מתחום קילומטר מרובע אחד, ובתוכו התנהלו כל חיי", נהג להצהיר אריק איינשטיין, אשר נולד בתל אביב, גדל בה וחי בה עד למותו בשנת 2013. אפשר לטייל בתל אביב באופן עצמאי או להצטרף לסיור מודרך בעקבות תחנות בחייו של איינשטיין, בנופים שעיצבו את חייו ואת יצירתו.

מתחם הבימה בתל אביב. כאן הילד אריק איינשטיין בילה שעות רבות לצד אביו השחקן | צילום: Boris-B / Shutterstock

סיור כזה יכול לכלול, בין השאר, את בית הולדתו של איינשטיין ברחוב גורדון 31 (ניתן להתבונן מבחוץ, אך לא להיכנס), מתחם הבימה שם בילה רבות בילדותו כבנו של השחקן יעקב איינשטיין, בית החינוך א"ד גורדון בו התחנך בילדותו, חוף מציצים בו נהג לבלות בצעירותו עם אורי זוהר, רחוב דיזנגוף שגם בבתי הקפה שלו נהג לבלות, מסעדת כתר המזרח הוותיקה ברחוב אבן גבירול 115 בה נהג איינשטיין לשבת עם חבריו, ביתו האחרון של איינשטיין ברחוב חובבי ציון 40 וגם בית הקברות טרומפלדור, שם נקבר (כמו גם אמנים ואנשי רוח נוספים דוגמת חיים נחמן ביאליק, שושנה דמארי, נחום גוטמן ואחרים). כדי להפיק מן הסיור את המיטב מומלץ להצטרף לסיור מודרך מזמר, כמו זה שמעביר ד"ר איתי פלאות, אשר משלב נגינה בגיטרה ושירה בציבור משיריו של איינשטיין. טלפון: 052-2971119

 

 

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: