תפריט עמוד

טיולים בעקבות הפריחה הסתווית

שתפו:

זוהי תקופה של התחלה: גשמים ראשונים, שיחים ועצים מתנקים משכבות האבק, ריח אדמה יבשה שסופגת אליה את הרטיבות, זרעים, שורשים, בצלים ופקעות מתעוררים, נובטים ומלבלבים והארץ מתכסה במרבד ירוק. האם זה סופו של הסתיו או שמא ראשיתו של החורף? כך או כך, זו תקופה מעוטת פריחה בהשוואה לחודשי האביב אשר יבואו בהמשך, אך יש מה לראות וכדאי אף להרחיק נדוד כדי לחזות בפריחה מיוחדת זו.

מרביתם של הצמחים המקדימים לפרוח הם צמחי בצל ופקעת. הם אגרו בחלקים התת קרקעיים שלהם כמויות מזון שמאפשרות להם לפרוח מיד עם רדת הגשמים החזקים הראשונים. יש אף הקוראים לקבוצת צמחים זו "בני היורה". בקבוצה זו אנחנו פוגשים את הכדן קטן הפרחים, סתווניות וכרכומים למיניהם, מיני אחילוף, רקפת, נרקיסים, חיננית הבתה וכתמה עבת שורשים. קבוצת צמחים שמסיימת בעונה זו את פריחתה היא קבוצת "מבשרי הגשם", גם הם צמחי בצל ופקעת, ובהם בן חצב, חבצלת, חלמונית, סתווניות וכרכומים, אשר פורחים ללא תלות בגשם בחודשים ספטמבר־אוקטובר ויש בהם הממשיכים לפרוח גם בנובמבר. נציע כאן כמה רעיונות לטיולי פריחה בראשית החורף, מצפון לדרום.

סתוונית התשבץ

יער של כרכומים

הגולן חוגג במרבדי סתווניות, כרכומים וחלמוניות. נתחיל בצפון הגולן, במרבדי הכרכומים של יער אודם. זהו יער של עצי אלון, וקרחות היער שבין האלונים מצמחות לאחר הגשמים הראשונים מרבד ירוק ועליו מעין רקמה בסגול ולבן. האחראים לצבעים אלה הם ארבעה מיני כרכומים: כרכום השבכה וכרכום נאה הסגולים־ורודים, עם עורקים דקיקים המשורטטים על עלי הכותרת, וכרכום גיירדו וכרכום צהבהב הלבנים. איך נדע שהוורודים הללו הם כרכומים ולא סתווניות? נספור אבקנים. אם יש לפרח שישה אבקנים, הרי שזו סתוונית; ואם שלושה אבקנים לו – לפנינו כרכום.

ריכוזם העיקרי של הכרכומים ביער אודם הוא מדרום לג'ובת אל־כבירה (הג'ובה הגדולה, או הבור הגדול) – עמק קטן במערבו של היער, שנוצר כנראה בעקבות תהליכים געשיים. כרכומים נוספים יימצאו גם בצידו המזרחי של יער אודם, שם תוכלו לעקוב אחר סימון השבילים: להיכנס ליער עם השביל המסומן כחול, לעלות איתו לתל געשי קטן, ולפנות ימינה (צפון־מזרחה) בשביל המסומן אדום. עם שביל זה לכו לאורך מטע תפוחים חזרה לרכב. הכרכומים פורחים מאמצע אוקטובר עד אמצע דצמבר, ולטיול הקסום ביער יצטרפו גם כתמי צבע ויופי של השלכת הצהובה־אדומה.

עוד בגולן

בשוליה של בריכת בראון, מאגר טבעי האוסף אליו בחורף מי גשמים, ובעקבותיהם גם בעלי חיים ופרחים – גדלה סתוונית התשבץ, ולה פרח סגול־ורוד ענקי. על עלי הכותרת שרטוט עורקים שנתן לה את שמה. בנוסף נפגוש כאן סתוונית קצרת עלים בוורוד ואת ארבעת הכרכומים מיער אודם – כרכום השבכה, כרכום נאה, כרכום גיירדו וכרכום צהבהב (הסתווניות פורחות מאמצע אוקטובר עד אמצע נובמבר והכרכומים ממשיכים עד דצמבר).

במזרח הגולן, ממש על הגבול עם סוריה, מתנשא הר חוזק. פרט לתצפית מרהיבה וצבעי שלכת, נוכל לפגוש כאן חלמונית גדולה בפרחיה הצהובים (עוד על החלמונית הגדולה ראו בהמשך), כרכום השבכה, סתוונית התשבץ וסתוונית היורה (מאמצע אוקטובר ועד תחילת דצמבר).

חלמונית גדולה

ומכאן לדרום הגולן, לשמורת מצוקי האון, שאליה נגיע דרך קיבוץ מבוא חמה. מהתצפית שבצפון־מערב הקיבוץ הולכים ברגל אל שפת המצוק, נהנים מהנוף שנפתח מערבה, עוברים בשער ופוגשים את סתוונית ירושלים, בעלת הפרח הוורוד הגדול. השביל ממשיך דרומה, בין מדרגות המצוק, שם מופיעה במלוא הדרה הצהוב החלמונית הגדולה. אליה מצטרפים רקפת מצויה, כרכום החרמון זן ארצישראלי בצבע תכול־סגול, וסתוונית היורה הוורודה, שלה פרח קטן מזה של סתוונית ירושלים (הפריחה מאמצע אוקטובר עד אמצע דצמבר). לאחר הליכה של כקילומטר לאורך המצוק השביל חוזר אל מעל למצוק, משם אפשר לחזור אל הרכב.

הצהוב הגדול

המלכה הבלתי מעורערת של עונה זו היא החלמונית הגדולה. "הצהוב הגדול" מפתיע תמיד: פרחים גדולים, קרובים לקרקע, המופיעים בדרך כלל בקבוצות גדולות שיוצרות כתמים צהובים מרהיבי עין. החלמונית הגדולה מופיעה בחגורת הספר (רצועה צרה המפרידה בין האזור הים תיכוני לאזור המדברי) לאורכה של הארץ, ואפשר לראותה מן הגולן ועד לנגב הצפוני. בנוסף להר חוזק ושמורת מצוקי האון, שכבר הוזכרו, הנה עוד כמה אתרים שבהם מופיעה החלמונית במלוא הדרה.
אחד המופעים הגדולים של החלמונית הוא בנחל דישון שבגליל העליון המזרחי. פוגשים אותן על המדרון שמצפון לנחל, כמה עשרות מטרים מעל הדרך (הפריחה בנובמבר). לא רחוק משם נראה ריכוז גדול של חלמוניות על המדרון הדרומי של הר אדמון (או בשמו הישן, הר בן זמרה), ומשם להר מירון – בהליכה לאורך שביל הפסגה, המקיף את פסגת ההר סביב-סביב, נהנים מהנוף ובצידי השביל פוגשים חלמוניות (מאמצע אוקטובר עד תחילת דצמבר), ואם לא איחרנו את המועד, ייתכן שעוד נזכה לראות את הסתוונית הבכירה, מהגדולות שבחבורה, שצבעה ורוד חיוור, ואת הכרכום הנאה בצבעו הסגול-ורוד
.

יפות ומפעימות לא פחות – ואולי אף יותר – הן החלמוניות שבדרום הארץ. ממזרח ליישוב להבים, הצפוני מעט מבאר שבע, יש ריכוז שלהן בקרחת שבין עצי היער הנטוע (מאמצע אוקטובר עד אמצע נובמבר).

כרכום צהבהב

אך המפורסמות מכולן הן כנראה חלמוניות ירוחם, שנתנו את שמן לשמורת טבע במורדות רכס ירוחם. שמורת חלמוניות ירוחם מושכת מדי סתיו מבקרים רבים לראות את הפלא: שפע נפלא של חלמוניות גדולות באמצע המדבר. הן צומחות להן בגאווה בערוצים הקטנים הזורמים אל נחל רביבים ובסדקי סלעים במדרונות: היזהרו שלא לדרוך! החגיגה נמשכת מאמצע אוקטובר עד אמצע נובמבר.

לסיכום, בקשה: תנו כבוד לקטני ארץ אלה. תיהנו מפריחתם, אך שמרו עליהם מכל משמר.

מידע מעשי – איך להגיע לאתרי הפריחה:

יער אודם
מצומת נפח (צומת השריון) נוסעים לכיוון מסעדה בכביש 978. כ-300 מטר צפונית לכביש הכניסה למושב אודם פונים שמאלה לג'ובת אל כבירה. כדי להגיע לצד המזרחי של היער: נמשיך בנסיעה עם הכביש לכיוון מסעדה עד להצטלבות עם כביש 98, נפנה בו ימינה (דרומה), ולאחר כקילומטר וחצי נפנה מהכביש הראשי ימינה לדרך עפר ובה ניסע מעט.

בריכת בראון
מול קיבוץ מרום גולן, על כביש 959 (הבריכה נמצאת מצפון לכביש; לא לבלבל עם מאגר בנטל, מאגר מלאכותי הנמצא מדרום לכביש זה).

הר חוזק
נוסעים על כביש 98 ופונים מזרחה קילומטר וחצי צפונית לכביש הכניסה לאלוני הבשן. עולים עם הכביש הפנימי כמעט עד לפסגת ההר.

שמורת מצוקי האון
מכביש 98 נכנסים לקיבוץ מבוא חמה, ומיד בכניסה פונים בכביש ימינה ונוסעים עד לתצפית, הנמצאת בקצה הצפון-מערבי של הקיבוץ. משם ממשיכים ברגל כמוסבר.

נחל דישון
מכביש 89 פונים בצומת חירם צפון-מזרחה לכביש 899. כעבור שני קילומטרים פונים ימינה (מזרחה) לכביש 8967, היורד לנחל דישון. אחרי חמישה קילומטרים וחצי חולפים על פני הפנייה לכיוון ריחניה, אך ממשיכים עוד כמה מאות מטרים עד שהכביש חוצה את נחל דישון. יורדים מהכביש לדרך העפר ונוסעים בה כארבעה קילומטרים.

הר אדמון
נוסעים בכביש 886 מצומת עין זיתים צפונה, עוברים את כביש הכניסה למושב כרם בן זמרה וממשיכים עוד כקילומטר אחד. חונים ויורדים ברגל ימינה (דרומה), בדרך עפר, אל עבר ערוץ נחל חצור. הולכים בערך קילומטר על המדרון הדרומי התלול של הר אדמון (שימו לב: כאן המסלול הוא מעט קשה יותר להליכה).

הר מירון
מכביש 89, בין חורפיש לסאסא, פונים דרומה לכיוון בית ספר שדה הר מירון. ממשיכים עם הכביש כחמישה קילומטרים, עד לקצהו בחניה שליד פסגת הר מירון.

להבים
מכביש 40 (כביש תל אביב-באר שבע) פונים מזרחה בצומת להבים לכביש 31. כ-500 מטר אחרי הכניסה השנייה (המזרחית) ליישוב להבים, יורדים ימינה (דרומה) לדרך עפר. הולכים כמה מאות מטרים במעלה הגבעה ומחפשים את קרחת היער, סמוך לבריכת מים מקורה.

רכס ירוחם
מכביש 204, בין ירוחם לשדה בוקר, כשני קילומטרים דרומית לכניסה לירוחם, שלט מכוון אל שמורת חלמוניות ירוחם: יורדים ימינה (מערבה) לדרך עפר טובה, נוסעים בה כ-700 מטר וחונים. חוצים ברגל את ערוץ נחל רביבים הרחב והחולי, ועולים מערבה כמה מאות מטרים במעלה ערוץ קטן. החלמוניות ייראו בערוץ זה ובערוצים נוספים המובילים אל נחל רביבים.

ראיתם פריחה ברחבי הארץ? אתם מוזמנים לעדכן בדף הפייסבוק שלנו
_______

צילומי הפרחים בכתבה: אורי פרגמן; צילום תמונה פותחת: ברוך גיאן

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מישראל

אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)
אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)

דריה מעוז משתפת בחופשה משפחתית מהנה באילת שחוותה ממש לאחרונה. הטיול מתחיל מהדרך – אפשר לנסוע מכביש ים המלח ולחזור דרך מצפה רמון (או ההפך). באילת בחרה ...

ד"ר דריה מעוז | צילומים: דריה מעוז

עודכן 12.11.24

מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות
מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות

רפי קלמר ביקר בחוות האלפקות בהר הנגב ונזכר שהתאהב בהן לראשונה כבר בטיול בדרום אמריקה. 17 שנים עברו ועדיין נשארו הגעגועים ללאמות ולאלפקות, והמפגש איתן בחווה הקרובה ...

רפי קלמר | צילומים: דניאל בר וחיים רבייה

עודכן 4.9.24

נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?
נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?

אחרי קרוב לארבע שנות 'מבוא לנדודים' בקרוואן בארץ ישראל, הבשיל בי הרצון להמשיך את המסע האישי שלי אל מרחבי העולם כולו. ארבע שנים, מאז ראשית ימי הקורונה, ...

רונן רז | צילומים: רונן רז

עודכן 29.8.24

שתפו: