חשיבות האבץ בגוף
אבץ הינו חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון. הוא ממלא תפקיד בפיתוח והפעלה של תאי חיסון, ועוזר לגוף להתגונן מפני זיהומים שונים אליהם הוא חשוף. אנזימים רבים בגוף דורשים אבץ כקו-פקטור עבור פעילותם. אנזימים אלו מעורבים בתהליכים חשובים בגוף האדם כגון סינתזת חלבון ו-DNA, עיכול והגנה נוגדת חמצון. האבץ הינו הכרחי לסינתזה של קולגן, שהוא חלבון החיוני לריפוי פצעים. הליך זה מקדם תיקון רקמות ועוזר לשמור על שלמות העור והריריות. האבץ חשוב לגדילה והתפתחות תקינה, במיוחד בתקופות של גדילה מהירה כמו ילדות, התבגרות והריון. האבץ אף מעורב בסינתזה של DNA וחלוקת תאים. בנוסף, הוא גם קשור לחושי הטעם והריח.
כחלק מכך, מחסור באבץ עלול להוביל לשינויים בתפיסת הטעם ולהפחתת הרגישות לריחות.
האבץ גם מעורב בבריאות הרבייה, כולל ייצור זרע אצל גברים ותפקוד תקין של מערכת הרבייה הנשית – לכן, אם אתן מתכננות היריון לפני שתקלטו ותתחילו להשתמש בפועל באותו מחשבון הריון כדאי לבצע בדיקות דם ולוודא שאין מחסור באבץ – ובמידה ויש מחסור שכזה כדאי לפעול על מנת להשלים אותו.
הסימנים אשר יכולים להעיד על מחסור באבץ
זיהומים תכופים או משך מחלות ממושך עשויים להעיד על מערכת חיסונית מוחלשת, אשר יכולה להיות קשורה במישרין או בעקיפין לנושא של מחסור באבץ.
בין הסימנים אשר מעידים על כך ניתן לציין: הליך ריפוי איטי במיוחד של פצעים בעור או התפתחות של כיבים בעור עשויים לרמז על מחסור באבץ – שכן, המינרל חיוני לסינתזה של קולגן ותיקון רקמות. בעיות עור כגון עור יבש, אקזמה או אפילו אקנה עשויות גם הן להיות קשורות למחסור באבץ.
ירידה בתיאבון או שינויים בתפיסת הטעם, כולל תחושה של טעם מתכתי בפה, יכולים להיות סימנים למחסור באבץ.
דילול שיער, נשירת שיער או שינויים במרקם השיער עשויים להיות קשורים גם הם למחסור באבץ – כאשר, האבץ הינו חיוני לשמירה על זקיקי שיער בריאים.
אצל ילדים, מחסור באבץ יכול להוביל לעיכוב בגדילה, עיכוב בהבשלה מינית ובעיות התפתחותיות שונות.
חוסר באבץ יכול לבוא לידי ביטוי גם בתסמינים נוירולוגיים כגון ריכוז ירוד, בעיות זיכרון והפרעות במצב הרוח – אשר כאמור, גם הם עשויים להיות קשורים למחסור באבץ.
אצל גברים, מחסור באבץ יכול להוביל להפחתת ספירת הזרע ולבעיות פוריות. אצל נשים, מחסור זה עלול להשפיע על סדירות המחזור ואף לפגוע בפוריות.
גם שינויים בראייה, קושי להסתגל לחושך (עיוורון לילה) ובעיות אחרות הקשורות לעיניים עשויים להיות קשורים למחסור באבץ. חשוב לציין שבעוד שסימנים אלו עשויים לרמז על מחסור באבץ, הם יכולים גם להעיד על מצבים בריאותיים אחרים. כאשר עולה החשד לגבי הנושא מחסור באבץ, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לאבחון והכוונה נכונה.
לסיכום, חשוב לזכור, כי קיימת אפשרות להשיג אבץ באמצעות תזונה מאוזנת אשר כוללת בין היתר מקורות מזון כמו בשר, מוצרי חלב, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים. במקרים מסוימים, תוספי מזון עשויים להיות מומלצים בפיקוח של רופא או איש מקצוע מעולם הרפואה.