בשנים האחרונות, מאז שהמהפכה הטבעונית נכנסה לחיינו, קל יותר מתמיד להימנע לחלוטין ממוצרים מהחי, והימים בהם טבעונים היו נאלצים להסתפק בכרסום חסה במסעדה מזמן מאחורינו, וטוב שכך. ישראל היא אחת המדינות הידידותית בעולם לטבעונים, עם מאות מסעדות ובתי עסק טבעוניים, אבל מה קורה כשנוסעים לחו"ל? יש מדינות המציעות מגוון אפשרויות לטבעונים, לעומתן יש מקומות שבהם בשר מהווה תמיד חלק בלתי נפרד מהתפריט ואם תבקשו מנות טבעוניות אתם עלולים למצוא את עצמכם מול דג או שניצל. אז איך ממשיכים לאכול מאוזן ובריא גם בטיול, איך מוודאים שאין רכיבים מהחי במנה, איך מאתרים מסעדה טבעונית ולאן כדאי לנסוע אם רוצים חופשה טבעונית מוצלחת וטעימה? כל התשובות, לצד המלצות לשווקים ומסעדות טבעוניות מעולות, לפניכם:
לאן לנסוע?
השאלה הזו מושפעת כמובן מרשימת החלומות האישית שלכם, אבל אם מבחינתכם חוויה קולינרית היא חלק בלתי נפרד מהטיול, כדאי לכם לשקול לנסוע ליעדים שנחשבים לידידותיים במיוחד לטבעונים. בין רשימת הערים הידידותיות בעולם לטבעונים אפשר למצוא את לונדון, ברלין, ניו יורק, טורונטו ואפילו, תתפלאו – ורשה.
גם אם אתם לא מתכננים לבקר באחת הערים האלו, בטיול עירוני לרוב הרבה יותר קל לטבעונים להסתדר. במרבית הערים הגדולות יש לפחות כמה מסעדות טבעוניות, כמו גם היצע גדול של מסעדות שבהן תמצאו מנה טבעונית או שתיים. לעומת זאת, כשנוסעים לכפר נידח שיש בו רק מסעדה אחת במקרה הטוב, ההיצע הרבה יותר מצומצם. בערים יש גם מגוון של חנויות שבהן תוכלו להצטייד במוצרים טבעונים ולבשל בעצמכם.
מעבר לערים ספציפיות, יש מדינות שבאופן טבעי קל יותר לטבעונים לטייל בהן, שכן המטבח המקומי מבוסס על מנות רבות מן הצומח. הודו, שמרבית אוכלוסייתה צמחונית, היא בחירה מובנת מאליה. גם אתיופיה, שאפשר ליהנות בה מארוחות של אינג'רה עם מגוון תבשילי ירקות וקטניות, היא בחירה מצוינת. אפשרויות נוספות – יוון, עם אינספור מאזטים טבעוניים, איטליה, על שלל הפסטות והפיצות שלה (בחלק מהמקומות אפשר להשיג פיצה ללא גבינה) ותאילנד, בה אפשר לחגוג על מוקפצים טבעוניים (שימו לב שאתם מבקשים שלא יוסיפו רוטב דגים למנה).
צידה לדרך
• הצטיידו בנשנושים. גם אם דאגתם למצוא מסעדה טבעונית לערב, כדאי להצטייד מבעוד מועד בחטיפים בריאים לנשנוש במהלך היום: פירות טריים ויבשים, אגוזים, חטיפי גרנולה, שוקולד טבעוני ועוד. אלה יתגלו כשימושיים במיוחד בנסיעות ארוכות ויעזרו לכם להחזיק מעמד כשאתם לא מאתרים אוכל טבעוני בסביבה.
• גם כשיוצאים לטיול בטבע או באזורים כפריים, בדרך כלל יש עיר גדולה שמשמשת כנקודת מוצא לטיול. נצלו את העצירה בעיר לחיפוש אחר חנות טבע או סופרמרקט שמוכר מוצרים טבעוניים, והצטיידו במוצרים יבשים שלא דורשים קירור להמשך הטיול, במיוחד אם אתם מתכננים לבשל בעצמכם. למשל, פסטות ללא ביצים, קטניות ודגנים, ממרחים על בסיס זרעים ואגוזים, תחליפי חלב, טופו משי (אשר אינו מצריך קירור), שבבי סויה ועוד.
• קחו אתכם מהבית תמרוקים טבעוניים, שכן לא תמיד תמצאו כאלה בחדר הרחצה של המלון.
איפה מתארחים?
• אם אתם מתאכסנים במקום שמגיש ארוחות, כדאי להיות בקשר מראש עם בעלי המקום כדי לוודא שיש אפשרויות טבעונית בארוחות – למשל, חלב סויה לקפה של הבוקר וכמה מנות שלא מבוססות על חלב, דגים, נקניקים וביצים.
• אפשרות מומלצת לא פחות היא לשכור דירה עם מטבחון ב-airbnb. כך תוכלו לבשל לעצמכם באזורים שבהם אין מסעדה טבעונית קרובה. הרבה יותר פשוט למצוא מוצרי גלם מתאימים בחנויות, כמו פירות, ירקות, דגנים וקטניות.
• קאוצ'סרפינג זו אופציה זולה ופשוטה, שכן אפשר לבחור מארח טבעוני. למי שעוד לא מכיר, אתר קאוצ'רפינג מקשר בין מטיילים לבין מקומיים המציעים לינה בביתם ללא תשלום. בין האפשרויות המוצעות לבחירה, אפשר לסמן שאתם מעוניינים להתארח בבית טבעוני. מעבר לחיסכון הכספי, זוהי דרך נהדרת להכיר חברים חדשים ולטבעוניים יש עוד יתרון – הדיירים המארחים מחזיקים במטבח מוצרי מזון טבעוניים בבית ואם הם יסכימו, תוכלו לבשל ביחד ארוחות טבעוניות. בנוסף, הם ישמחו לשתף אתכם בטיפים למסעדות וחנויות טבעוניות בסביבה.
איפה אוכלים?
• חפשו באינטרנט לפני הנסיעה איפה יש מסעדות טבעוניות מומלצות במקום שאליו אתם נוסעים, ואם אין כאלה, חפשו אפשרויות ידידותיות לטבעונים. תוכלו לעשות זאת באמצעות אתרים כמו Happy Cow שיעזרו לכם לאתר מסעדות טבעוניות, צמחוניות וידידותיות לטבעונים בהתאם למיקום שלכם. בהמשך הכתבה תמצאו המלצות לכמה מסעדות טבעוניות מומלצות במיוחד ברחבי העולם.
• אוכל רחוב הוא דרך מצוינת להתוודע למטבח המקומי. אמנם הרבה פעמים מגישים בדוכני רחוב מנות בשריות או גבינות, אבל תמיד אפשר למצוא דברים נוספים, כמו תירס צלוי על האש בדרום אמריקה, דוסה (קרפ מקמח חומוס) בהודו, בוריטו עם אורז, ירקות ושעועית שחורה במקסיקו, מוקפץ טבעוני בתאילנד ועוד.
• שוקים הם מקום מצוין להצטיידות במוצרים טבעוניים. אחרי שתדלגו על אזור הבשרים והדגים ותתעלמו באלגנטיות מהגבינות, יחכה לכם גן עדן של ירקות, פירות ותבלינים, ולפעמים גם דוכנים של אוכל טבעוני מוכן. מומלץ במיוחד לחפש שוקי איכרים ושווקים אורגניים בהם ההיצע לטבעונים גדול יותר.
כמה שווקים מומלצים:
- שוק האיכרים ביוניון סקוור, ניו יורק. אחד משווקי האיכרים הגדולים והטובים בצפון אמריקה, עם 140 דוכנים הכוללים ירקות ופירות עונתיים, לחמים ומאפים איכותיים, חמוצים, ריבות, סירופ מייפל ועוד.
- אור טור קור, בנגקוק. השוק, שפועל במתחם של שוק צ'אטוטק, מציע פירות וירקות אקזוטיים כמו באק צ'וי, חציל תאילנדי או דראם סטיק, ומגוון של תבלינים, משחות קארי ועוד, מה שיאפשר לכם לשדרג כל ארוחה.
- שוק בורו, לונדון – בשוק הוותיק, שפועל מעל 150 שנה, תמצאו כמעט כל מה שעולה על דעתכם. התרחקו מדוכני הבשרים והדגים והתמקדו בירקות ופירות שגדלים באזור, לחמים טריים, תבלינים, ממרחי אגוזים והמון דוכנים של אוכל טבעוני מבושל, מהמבורגרים טבעוניים ועד אוכל הודי. בסביבת השוק יש גם הרבה מסעדות, בהן מסעדות צמחוניות וטבעוניות.
- נורדמרקט, אמסטרדם – שוק איכרים אורגני, שפועל בשבתות ברובע יורדן. אם תדלגו על דוכני הביצים והגבינות, תמצאו ירקות ופירות טריים, ממרחים, ממתקים תוצרת בית ועוד.
חשוב לדעת
• גם מנות שנראות תמימות עשויות להכיל רכיבים מן החי. למשל, פסטה שמכילה ביצים, מוקפץ "צמחוני" שמכיל רוטב דגים, תפוחי אדמה המטוגנים בחמאה או בשומן אווז וכיו"ב. לכן, כדאי לוודא שאין במנה רכיבים בעייתיים או לבקש גרסה טבעונית שלהם. וזה מוביל אותנו לטיפ הבא:
• הכירו את השפה. זהו אולי אחד הטיפים החשובים ביותר. בכל נסיעה מומלץ ללמוד כמה מילים בסיסיות בשפה המקומית שיעזרו לכם להסתדר, אבל כשיש דרישות קולינריות ספציפיות ההיכרות הזו חשובה במיוחד. לא צריך לדעת הרבה, אבל כן להיות מאוד מדויקים. בתרבויות רבות לא מבינים את המשמעות של טבעוני, באחרות חושבים שטבעוני אמנם לא אוכל בשר ועוף, אבל כן אוכל מוצרי חלב, ביצים ואפילו דגים. לכן, לא מספיק להצהיר שאתם טבעוניים. חשוב לדעת לבקש מנה שלא כוללת בשר אדום, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב או דבש. ואם אתם מתקשים, אפליקציית Veggie Passport עוזרת למטייל הטבעוני לבטא את דרישותיו הקולינריות ב-33 שפות שונות.
מסעדות מומלצות
ולסיום, הנה המלצות לכמה מסעדות מצוינות ברחבי העולם, שבכל אחת תיהנו מחוויה קולינרית טבעונית מוצלחת במיוחד:
Candle 79, ניו יורק
מסעדת גורמה יוקרתית ואינטימית המתאימה מאוד גם לארוחה רומנטית. מה בתפריט? רביולי פטריות פרא ברוטב עגבניות-קשיו ושמן כמהין, עוגת חומוס מתובלת בסגנון מרוקאי, אנצ'ילדס זוקיני עם גוואקמולה וגבינת קשיו, ולקינוח – מוס של שוקולד טבעונים עם חמאת בוטנים וקרמל מלוח, ועוגת גבינה ודלעת עם גלידת וניל טבעונית. לצד האוכל יש תפריט עשיר של יינות אורגניים.
כתובת: 154 E 79th St, ניו יורק, אתר אינטרנט
Haus Hiltl, ציריך
המסעדה, שנפתחה ב-1898, מחזיקה בשיא גינס בתואר במסעדה הצמחונית הפעילה הוותיקה בעולם ולצד המנות הצמחוניות תמצאו גם הרבה אפשרויות טבעוניות. אמנם יש תפריט א-לה קארט, אבל מומלץ בחום לוותר עליו לטובת המזנון הפתוח, או ליתר דיוק כמה מזנונים בהגשה עצמית הכוללים יותר ממאה מנות צמחוניות וטבעוניות: עשרות סוגים של סלטים, פשטידות, קישים, מנות מהמטבח ההודי ועוד, ובנוסף יש מבחר גדול במיוחד של קינוחים, אף הם בהגשה עצמית (שימו לב שבציריך כמו בציריך, המבחר אמנם עצום ומפתה, אבל המחירים לא בדיוק זולים). ביום יפה אפשר לקחת טייק אווי לפיקניק ליד הנהר או על גדת האגם.
כתובת: Sihlstrasse 28, ציריך, אתר אינטרנט
Mildreds, לונדון
מסעדה צמחונית וטבעונית ותיקה שלה כמה סניפים בלונדון (הסניף המקורי נמצא בסוהו). במסעדה הפיחו חיים במנות צמחוניות קלאסיות (ובינינו קצת משעממות) והפכו אותן ליצירות מופת קולינריות. תמצאו כאן מנות ממגוון מטבחי העולם – חומוס ופלאפל, ארטישוק רומאי ופוקצ'ות, המבורגרים טבעוניים, דמפלינגס, תבשילי קארי ועוד.
כתובת: 45 Lexington Street (ובמקומות נוספים בלונדון), אתר אינטרנט
Daigo, טוקיו
מסעדה יפנית בעיצוב מסורתי הממוקמת בגן מקסים למרגלות הר אטאגו, ומעוטרת בשני כוכבי מישלן. בכניסה הסועדים חולצים נעליים, נכנסים לאחד החדרים הפרטיים ומתיישבים לצד שולחנות נמוכים. אפשר לבחור בין כמה תפריטים, שכולם כוללים אפריטיף, מתאבנים, מרק, אורז, חמוצים, ומנות משתנות כמו אטריות סובה עם ירקות ואצות, מנות טמפורה, סושי טבעוני ועוד.
כתובת: 2 Chome-3-1Atago, Minato, טוקיו, אתר אינטרנט