תפריט עמוד

חופשה בבודפשט: מה חדש ומתחדש בעיר היפהפייה

שתפו:

בנוסף לאתרים המרכזיים והמוכרים של בודפשט, העיר בעלת היופי המהפנט מציעה גם שלל מקומות חדשים וכאלה שעברו מתיחת פנים רצינית בשנה האחרונה. בין אם אתם חובבי תרבות ואדריכלות, מחפשים מקום עם אוכל טוב או חושקים לטבול במי מרחצאות חמימים, יש לנו המלצות שוות בשבילכם

עודכן 20.4.24

יש ערים שהן כל כך יפות עד שלא חייבים לגלות פינות חן נסתרות כדי להסתחרר מהמראה שלהן. כל שעליכם לעשות זה לעמוד במקום מרכזי בלב העיר, להביט סביבכם ולנסות להכיל את כל היופי הזה. כזו היא פריז, ללא ספק. גם אדינבורו וניס וסן פרנסיסקו. הרשו לי להוסיף עוד עיר לרשימה: בודפשט. יש בה כל מה שהופך עיר יפה ליפהפייה של ממש, כולל נהר מרהיב שחוצה אותה במרכזה, מצד אחד שלו יש גבעות ירוקות, מן העבר השני בניינים רבי הוד. ובתוך היופי הגלוי, יש פנינים חבויות שביקור בהן מוסיף עוד רובד של הנאה. הנה כמה מקומות חדשים, מחודשים או פחות מתוירים, שכדאי מאוד לבקר בהם במהלך טיול בבודפשט.

לקריאה נוספת:

הפארק העירוני: אין סוף להפתעות

אחד המקומות המפתיעים בבודפשט הוא הפארק העירוני, (Városliget בהונגרית), שעבר בשנים האחרונות מתיחת פנים רצינית והפך למקום מקסים, שאפשר לבלות בו כמה שעות ואפילו יום שלם שכולו תרבות, טבע וכיף.

הפארק העירוני עבר בשנים האחרונות מתיחת פנים רצינית ושווה מאוד לבקר בו

הפארק העירוני עבר בשנים האחרונות מתיחת פנים רצינית ושווה מאוד לבקר בו | צילום: רותם בר כהן

מה אפשר לראות בפארק? נתחיל באחד המקומות המדהימים ביותר מבחינה אדריכלית, לא רק בפארק העירוני או בבודפשט, אלא בכלל. בית המוזיקה (Magyar Zene Házát) נפתח אמנם רק בתחילת 2022, אולם הוא כבר קטף כמה תארים מרשימים מטעם ארגונים בינלאומיים נחשבים, בהם "אטרקציית התיירות החדשה המובילה באירופה לשנת 2022" ו"המבנה הציבורי הבינלאומי הטוב ביותר באירופה". מעבר לתארים ולכיבודים, אם אתם מתעניינים באדריכלות עכשווית ואוהבים מוזיקה, אתם פשוט חייבים להגיע לכאן!

בית המוזיקה, הטבע הופך חלק אינטגרלי מהמבנה

בית המוזיקה, מבחוץ ומבפנים. הטבע הופך חלק אינטגרלי מהמבנה

בית המוזיקה, מבחוץ ומבפנים. הטבע הופך חלק אינטגרלי מהמבנה | צילומים: רותם בר כהן

את המבנה החדשני והיפהפה תכנן האדריכל היפני סו פוג'ימוטו על מנת שישתלב באופן אורגני להפליא בין עצי הפארק. חורים שנפערו בגג מאפשרים לצמרות העצים לעבור דרכם והם גם מכניסים אור טבעי לחלל הפנימי. בנוסף לאולם קונצרטים עם קיר שכולו עשוי מזכוכית, כך שהצמחייה הופכת לחלק בלתי נפרד מהחלל, בקומה התחתונה יש אזור של תערוכות אינטראקטיביות על ההיסטוריה של המוזיקה באירופה. בכניסה הצטיידו באוזניות של אודו-גייד משוכלל שמזהה איפה אתם נמצאים בכל רגע נתון, כך אין צורך לחפש את מספר התצוגה או להסתבך עם לחיצה על כפתורים. תוך כדי הליכה בין התצוגות המלהיבות אתם שומעים, רואים וחווים צלילים בדרך ייחודית, שמנגישה את המוזיקה לכולם, גם לילדים צעירים. את הביקור אפשר לסיים בבית הקפה, שמאפשר הצצה נוספת על העצים ועל המבנה יוצא הדופן. מומלץ בחום! פרטים נוספים ותאריכי מופעים באתר של בית המוזיקה.

בית המוזיקה בפארק העירוני - תכנון ובנייה

מבנה מעניין נוסף שנפתח בפארק העירוני במחצית 2022 הוא המוזיאון לאתנוגרפיה (Néprajzi Múzeum). הבניין המודרני ונקי הקווים, בתכנון משרד האדריכלים ההונגרי Napur Architect, מדמה כבש החלקה לסקייטבורד, עם משטח דשא על הגג הקעור. המוזיאון, שנחשב לאחד החשובים מסוגו באירופה, אוצר מאות אלפי מוצגים אתנוגרפיים מהונגריה וממקומות נוספים בעולם, וכן אוסף גדול של צילומים, סרטים והקלטות נדירות. גם אם אתם לא מתכננים לבקר במוזיאון עצמו, היכנסו ללובי כדי להסתכל על הדגמים של בודפשט בעבר ובעתיד ואז לכו בצדו החיצוני של המבנה, בשביל שמטפס ויורד לאורכו או בסדרה של מסדרונות משופעים ומדרגות בתוך הבניין (אפשר לחצותו מבפנים גם בלי להיכנס לחדרי התצוגה). מובטחת לכם חוויה אדריכלית מרתקת. פרטים נוספים באתר המוזיאון לאתנוגרפיה.

המוזיאון לאתנוגרפיה בפארק העירוני מעוצב כמו כבש החלקה ענקי לסקייטבורד | צילום: Blue Corner Studio / Shutterstock.com

המוזיאון לאתנוגרפיה בפארק העירוני מעוצב כמו כבש החלקה ענקי לסקייטבורד | צילום: Blue Corner Studio / Shutterstock.com

בנוסף לשני המקומות המרתקים העכשוויים שבפארק, לא תוכלו להחמיץ את המבנה עתיר הקישוטים של טירת ויידהוניאד (Vajdahunyad vára). מתחם הטירה, שנבנתה במאה ה-19 לציון אלף שנים לייסודה של הונגריה, מציג שלל מבנים, שכל אחד מהם בנוי בסגנון שונה. הסגנון הרומנסקי נושק לזה של הרנסנס וזה מצדו מחובר למבנה בארוקי וכן הלאה, למעין בלילה אדריכלית מרנינה שכמו יצאה מסיפור אגדה. אין פלא, אם כן, שזהו מקום צילום חביב על כלות וחתנים. הטירה משקיפה על אגם מלאכותי, שבחורף הופך למשטח החלקה על הקרח עצום ממדים. גם אם אתם לא מתכוונים לשכור מחלקיים ולאוורר את יכולות ההחלקה שלכם, כדאי מאוד להקדיש זמן ולהשקיף על המקום השמח הזה.

טירת ויידהוניאד. בליל של סגנונות שחוברו להם יחדיו

טירת ויידהוניאד. בליל של סגנונות שחוברו להם יחדיו | צילום: רותם בר כהן

עוד בפארק העירוני: גן משחקים גדול ומושקע עם מתקנים מודרניים איכותיים, גנים בוטניים וגם כדור פורח מהסוג שאפשר למצוא בערים נוספות, בהן בתל אביב. הוא אמנם קשור לקרקע והשהות במרומים אורכת רק כרבע שעה, אבל התצפית על הפארק והעיר מרשימה בהחלט.

הכדור הפורח מאפשר תצפית ממעוף הציפור על העיר | צילום: Balazs Gyemant

הכדור הפורח מאפשר תצפית ממעוף הציפור על העיר | צילום: Balazs Gyemant

אי אפשר לסיים את הביקור בפארק העירוני בלי עצירה במרחצאות סצ'ני (Széchenyi Thermal Bath), אתר המרחצאות הגדול בבודפשט ומהגדולים באירופה. יש כאן שפע של בריכות פנימיות וחיצוניות, עם מים טרמליים בטמפרטורות שונות, והמבנה עצמו, מסוף המאה ה-19, הוא חלק מהחוויה הכוללת. אל תשכחו להביא בגד ים, מגבת וכפכפים (אם שכחתם את שני האחרונים, אפשר לשכור אותם בכניסה). פרטים על שעות פתיחה ומחירים באתר המרחצאות

מרחצאות סצ'ני, אתר המרחצאות הגדול בבודפשט ומהגדולים באירופה | הצילום באדיבות Visit Hungary

מרחצאות סצ'ני, אתר המרחצאות הגדול בבודפשט ומהגדולים באירופה | הצילום באדיבות Visit Hungary

הטירה של בודה מתחדשת

גבעת הטירה של בודפשט, המתנשאת מעל נהר הדנובה בצד של בודה, היא אחד המקומות המוכרים והמתוירים בעיר, ואין פלא. ממרומי הגבעה נשקף נוף נפלא של הדנובה ופשט, כשבמרכז ניצב בית הפרלמנט המרשים. בראש הגבעה נמצאים כמה אתרים רבי רושם – הארמון המלכותי, מצודת הדייגים וכנסיית מתיאש – ומשם יוצאים רחובות קטנים ומרוצפי אבן עם אווירה של פעם.

הנוף הנשקף ממרומי הגבעה של טירת בודה בשקיעה

הנוף הנשקף ממרומי הגבעה של טירת בודה בשקיעה | צילום: רותם בר כהן

סביר להניח שתגיעו למתחם של טירת בודה בשלב כזה או אחר של הביקור בבודפשט (כדאי לתזמן קצת לפני השקיעה, לתמונה רומנטית להפליא). אם כך, כדאי שתדעו שגם כאן דברים מתחדשים בתקופה האחרונה. כך למשל, אולם סנט סטפן (St Stephen's Hall), ששופץ להפליא ב-2021 ועכשיו פתוח לציבור. אמנם זהו רק אולם אחד מתוך הארמון שעדיין משווע לשיפוץ כולל, אבל איזה אולם! הראש מסתחרר משלל העיטורים שמקשטים את החדר – מומחים מתחומים שונים דאגו לשחזור מדוקדק מהרצפה ועד לתקרה, וכל הזהב והנוצץ שביניהן. באמת שאין דרך לתאר את כל העושר הזה, צריך לראות אותו כדי להבין. פרטים באתר

אולם סנט סטפן שלאחרונה חודש ושופץ באופן מעורר התפעלות

אולם סנט סטפן שלאחרונה חודש ושופץ באופן מעורר התפעלות | צילום: רותם בר כהן

עוד במתחם הטירה, היכל הרכיבה המלאכותי (Royal Riding Hall), שאף הוא שוחזר במהלך 2021. הבניין ששימש את המשמר המלכותי של הארמון משמש כיום לאירועים שונים ויש גם בית קפה צמוד, Royal Guard שמו, שבו אפשר לאכול מנות הונגריות מסורתיות או פשוט לשתות קפה או משקה אלכוהולי מוקפים בהוד וההדר של פעם. פרטים באתר.

רומנטיקה במצודת הדייגים, חלק ממתחם הטירה של בודה

רומנטיקה במצודת הדייגים, חלק ממתחם הטירה של בודה | צילום: רותם בר כהן

הרובע השביעי: לילות בודפשט

הרובע היהודי הוא עוד אחד מהאזורים המוכרים, בוודאי לנו הישראלים, עם בית הכנסת הגדול המרהיב (אל תחמיצו את האנדרטה המרגשת ליהודי בודפשט שנספו בשואה שנמצאת בחצר בית הכנסת). עם זאת, לא כולם מכירים את הצד האחר של הרובע.

ציור קיר ברובע השביעי. אמנות רחוב מוסיפה צבע לאזור שחלקים ממנו אפורים למדי

ציור קיר ברובע השביעי. אמנות רחוב מוסיפה צבע לאזור שחלקים ממנו אפורים למדי | צילום: רותם בר כהן

הרובע השביעי נחשב ללב הטרנדי והבוהמייני של בודפשט. הוא פחות מצוחצח ומפונפן מהרובע החמישי, שבו נמצא בניין הפרלמנט, או מהרובע הראשון, שם ממוקמת טירת בודה. זה המקום למצוא את צעירי העיר ואת הצעירים בנפשם. תמצאו כאן מבנים מתפוררים לצד כאלה שעברו לא מזמן שיפוץ נרחב, ציורי קיר ססגוניים מעטרים פינות אפורות וברים הרוסים (ruin bars) מתגלים מאחורי דלתות סתמיות. על הברים ההרוסים שווה להתעכב רגע: אלו בניינים נטושים, בתי דירות, מחסנים או מפעלים, שמיועדים להריסה, ועד שזה יקרה צצים בהם ברים מאולתרים, חלקם פועלים חודשים ספורים, אחרים פעילים לא מעט שנים. איש לא יודע מה יעלה בגורלם אם וכאשר יזמים יקנו את הבניינים האלה, בינתיים כדאי מאוד לבקר לפחות באחד מהם.

אחד מהברים ההרוסים של הרובע השביעי שנפתחו בבניינים נטושים. מעל הבר אפשר לראות את דלתות הדירות הריקות  | צילום: רותם בר כהן

אחד מהברים ההרוסים של הרובע השביעי שנפתחו בבניינים נטושים. מעל הבר אפשר לראות את דלתות הדירות הריקות  | צילום: רותם בר כהן

לכל בר כזה יש אופי ומראה משלו, אבל יש גם מהמשותף. הבר המרכזי שוכן לרוב בחצר פנימית של בניין מגורים ישן ומוזנח שדירותיו ריקות, אם מרימים את העיניים למעלה, אפשר לראות את דלתות הכניסה של הדירות הזעירות לאורך מרפסות צרות וארוכות. בערבים ובסופי שבוע המקומות הללו מלאים עד אפס מקום, עם מוזיקה, תאורה, הרבה אלכוהול ואווירה שונה לגמרי ממה שתמצאו במקומות מעונבים ומהוגנים. Szimpla Kert הוא הבר ההרוס הראשון שהוקם ברובע והגדול מכולם, עם שלל חדרונים, כוכים, חללים מוזרים וסדרה של מסדרונות שכדי להגיע אליהם צריך לעלות או לרדת בגרמי מדרגות שחלקם נראים מסוכנים למדי, בטח אחרי ששתיתם כמה כוסיות. הוסיפו לכך אורות בצבעי אדום וסגלגל, מוזיקה חיה, הקרנות של סרטים ואווירה מחשמלת ותגלו טפח מחיי הלילה המקומיים (כתובת: Kazinczy u. 14, אתר).

Szimpla Kert, הבר ההרוס הראשון ברובע השביעי והגדול מכולם | צילום: Spectral-Design / Shutterstock.com

Szimpla Kert, הבר ההרוס הראשון ברובע השביעי והגדול מכולם | צילום: Spectral-Design / Shutterstock.com

אם הגעתם מוקדם ואתם מרגישים מסוחררים מהצבעים, המוזיקה והאלכוהול, בסמוך נמצא שוק אוכל קטן וחמוד, Karaván שמו, עם דוכנים ופוד טראקס. בפוד טראק שמציע כמה סוגים של גולש בחרנו במרק גולש, שהוגש בתוך כיכר לחם עגולה. ניגבנו עם חלקים מהלחם את שאריות המרק, ולמרות שלא ממש נשאר מקום בבטן, הלכנו על קיורטוש לקינוח. הקיורטוש ההונגרי המקורי לא מגיע ממולא בגלידה או בקרם כלשהו, אלא פשוט מוגש כמו שהוא – גליל בצק גדול שנאפה דקות ספורות מול עיני המזמין, המסורתי ביותר נאפה על אש פתוחה אבל לרוב זה קורה בתנור סלילים חשמלי, ומוגש כמו שהוא או מגולגל בסוכר, קינמון או פתיתי קוקוס (כתובת: Kazinczy u. 18, פייסבוק).

הדרך המסורתית להכין קיורטוש, אם כי ברוב המקומות משתמשים בתנור חשמלי | הצילום באדיבות Visit Hungary

הדרך המסורתית להכין קיורטוש, אם כי ברוב המקומות משתמשים בתנור חשמלי | הצילום באדיבות Visit Hungary

ואם כבר הזכרנו אוכל, קבלו המלצה למסעדה הונגרית-יהודית נהדרת (לא כשרה) במרחק של פחות משני קילומטרים מבית הכנסת הגדול. מסעדת Rosenstein מנוהלת על ידי משפחת רוזנשטיין, אבי המשפחה טיבור ייסד את המקום והוא עדיין מנצח על המטבח ביד רמה, עם השנים הצטרף אליו בנו. האוכל משלב מנות מהמטבח היהודי המזרח אירופי והמטבח ההונגרי המסורתי. כך, למשל, תמצאו בתפריט מנות כמו כבד אווז ברוטב יין טוקאי (יין ממחוז טוקאי בצפון-מזרח הונגריה), ברווז צלוי עם שזיפים מיובשים, כרוב מאודה ולביבות תפוחי אדמה או מרק בשר עם קניידלך ועוד ועוד. התפריט מגוון וגדול להפליא וההפתעה הגדולה – התיאור של כל המנות מופיע גם בעברית! כתובת:  Mosonyi u. 3, אתר

האי מרגיט: להיות בעיר, להרגיש בטבע

את המראה שנגלה לעיני מחדר המלון בקצה הצפוני של האי מרגיט קשה לתאר במילים. הגבעות הירוקות של בודה ועליהן פזורים בתים קטנים לבנים, כמו קוביות משחק שהתפזרו במדרון. וכל היופי הזה מעוטר בתחילתה של השלכת – נקודות של כתום, צהוב ואדום שמעניקות לנוף מראה קסום.

האי מרגיט (Margitsziget), בלב הדנובה, יפה בכל עונה וביקור בו מהווה מפלט נעים במיוחד מהמולת העיר הגדולה. אפשר ללכת ברגל לכל אורכו, פחות משלושה קילומטרים מקצה לקצה, בין עצים, מדשאות ונקודות עניין. אין כניסה למכוניות ובכביש היחיד שחוצה את האי נוסע רק קו אוטובוס יחיד, שעוצר בכמה תחנות, למקרה שהתעייפתם באמצע הדרך. בדרום האי יש גשר מרשים, גשר מרגיט, שמחבר בינו לבין פשט מצד אחד ובודה מן הצד השני.

שביל באי מרגיט. הכניסה למכוניות אסורה מה שהופך את האי למקום שקט ונעים במיוחד בלב העיר

שביל באי מרגיט. הכניסה למכוניות אסורה מה שהופך את האי למקום שקט ונעים במיוחד בלב העיר | צילום: רותם בר כהן

האי נקרא על שמה של מרגיט, בתו של מלך הונגריה בלה, שנדר כי אם ינצח בקרב הוא יעביר את ילדתו בת התשע לחיות במנזר שעל האי, וכך היה. גורל לא משמח חיכה לילדה הקטנה, שחיה באומללות במנזר עד מותה ממחלה קשה עוד לפני שמלאו לה 20. שרידיו של המנזר הזה, לצד מנזר נוסף ומגדל מים מראשית המאה ה-20 מעטרים את האי ומוסיפים לו נופך רומנטי. יש כאן גם מזרקה מוזיקלית, בריכת שחייה, גן יפני, גן חיות קטן, כמה מקומות נחמדים לשתות משהו חם או אלכוהולי,  מתקני ספורט באוויר הפתוח ועוד.

נהר הדנובה כפי שהוא נראה מהקצה הדרומי של האי מרגיט, מרחוק בית הפרלמנט בצד של פשט

נהר הדנובה כפי שהוא נראה מהקצה הדרומי של האי מרגיט, מרחוק – בית הפרלמנט בצד של פשט | צילום: רותם בר כהן

בקצה הצפוני של האי יש שני מלונות, באותה בעלות, המחוברים ביניהם במעבר תת קרקעי. הגדול שבהם, Ensana Thermal Hotel, הוא מלון ארבעה כוכבים מודרני, נעים ונוח, מוקף בעצים וצמחייה – מושלם למי שרוצה ללון בעיר ולהרגיש בחיק הטבע. בסוף יום עמוס בפעילויות ברחבי העיר, אין כמו לרדת אל קומת הספא והמרחצאות של המלון, לטבול במי המעיינות החמים, שמטיבים עם הגוף והנפש ולמלא את המצברים לקראת ההרפתקה הבאה. כתובת: Margitsziget, Budapest, טלפון: 36-1-889-4700+, אתר אינטרנט

ליהנות מהמים: המלצה על מלון מחוץ לעיר

נסיים עם המלצה למלון נוסף, בפרבר ירוק מחוץ לעיר. בהתחלה אולי לא תבינו למה כדאי להתמקם במלון שנמצא כחצי שעה נסיעה ממרכז האקשן, אבל כשתגיעו לכאן תבינו… Aquaworld Resort הוא מלון ארבעה כוכבים שמתאים מאוד למשפחות, אבל גם לכל מי שמשתוקק לטבילה ארוכה ונינוחה במים הטרמליים הטובים של הונגריה.

כפי שהשם מעיד, זהו עולם של מים. ראשית, יש כאן פארק מים עמוס בבריכות פנימיות וחיצוניות עם מגלשות, משחקייה מושקעת לילדים, שכוללת הפעלות והופעות מיוחדות גם לפעוטות ושלל דוכני אוכל מהסוג שילדים אוהבים – המבורגרים, פיצות, פסטות, נקניקיות וגלידה. פארק המים מומלץ לביקור במהלך טיול משפחתי בהונגריה גם אם אתם לא לנים כאן. אבל עם מחירים נוחים מאוד והאפשרות ללון בדירה מרווחת עם יציאה אל גינה וכל שעשועי המים ממש על סף הדלת, בהחלט כדאי לשקול להישאר ללילה או כמה לילות.

Aquaworld Resort, תענוגות מימיים מכל הסוגים ולכל הגילים | הצילום באדיבות Aquaworld Resort

Aquaworld Resort, תענוגות מימיים מכל הסוגים ולכל הגילים | הצילום באדיבות Aquaworld Resort

בעוד הילדים גולשים, קופצים ונרטבים, המבוגרים נהנים מספא שפתוח רק להם וכולל טיפולים ועיסויים נהדרים במחירים נוחים בהרבה ממה שתמצאו במלונות בישראל, כמה בריכות שקטות עם מים עשירים במינרלים טבעיים בטמפרטורות שמגיעות עד 38 מעלות, וזרמים שמעסים את הכתפיים, הרגלים, הגב והקרקפת. כל הפעילויות בפארק המים ובאזור השקט למבוגרים (חוץ מהעיסויים) כלולות במחיר הלינה. למרות שתכננתי לקחת מונית אל מרכז בודפשט לשיטוט עירוני אחרון, הספיק לי מבט אחד בבריכה השקטה הפנימית, שממנה אפשר לעבור בשחייה ישירות אל בריכה שקטה חיצונית – וכל התכניות השתנו. וכך ביליתי לי שעות על גבי שעות בציפה נינוחה בבריכה החמימה ובישיבה מתחת לזרמי המים השוצפים, עם הפסקות לביקור בכמה מהסאונות הרבות והמגוונות, ושוב אל המים וחוזר חלילה. כאבי הרגליים מעשרות הקילומטרים שהלכתי במהלך הביקור בבודפשט נעלמו כלא היו ולצד הגוף, גם הנפש הרגישה שמחה ומסופקת. כתובת  Íves út 16 , טלפון: 36-1-231-3600+ ,אתר

מפת בודפשט:

Many thanks to Vitalij Izbriszov from Visit Hungary for the warm welcome and to Balazs Gyemant for his great guidance around Budapest and beyond

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: