תפריט עמוד

זה כלב או נמר? על כלבים בשמורות טבע

שתפו:

לעתים יש גם סיבות טובות לאיסור הכנסת בעלי חיים בכלל, וכלבים בפרט, לאתרים. לא רבים יודעים כי הסיבה לאיסור זה בגן לאומי חוף השרון היא הימצאותם של צבאים במקום. לא תמיד זה נגמר בכך שהצבאים נבהלים ומתרחקים בשל כך משבילי המטיילים: באחת השבתות נטרפה צבייה צעירה על ידי כלבים שהסתובבו בגן לאומי חוף השרון.
הצבייה, בת כ-8 חודשים, היא חלק מעדר הצבאים שהושב לגן בשנים האחרונות. ברשות הטבע והגנים, שהשקיעה ב-5 השנים האחרונות מאמצים רבים בהשבת הצבאים לאיזור, מזכירים כי כניסת כלבים למקום אסורה. נוכח המקרה, מזהירים ברשות כי כלב שייתפס על ידי הפקחים יועבר להסגר וקנס יוטל על בעליו, וכי כלבים לא מזוהים עלולים להיות מושמדים.
במהלך שנת 2000 איתרו פקחי הרשות קבוצה בת 23 פרטים של צבי ישראלי בפינת החי של קיבוץ גבעת השלושה, שהוחזקה בתנאים לא נאותים. אחרי התייעצות עם הגורמים המקצועיים ברשות, הוחלט להוציא את בעלי החיים מפינת החי ולפתוח בהליכים משפטיים נגד האחראי עליה. במקביל, עלה רעיון להעתיק את הצבאים לגן הלאומי חוף השרון. הגן הוא שטח טבעי על חוף הים, שכולו מגודר ונתון תחת בקרה, וגודלו (יחד עם שמורת הטבע נחל פולג) 1,800 דונם. "שני דברים עמדו לנגד עיננו", מסביר מנהל מרחב שרון ברשות הטבע והגנים, רז אמיר. האחד הוא שיקום אקולוגי שכלל השבת צבאים, והשני הוא העשרת חוויית הביקור בגן הלאומי". מטרה שעולה בקנה אחד עם מגמת הגברת התיירותיות של הרשות, שזכתה לביקורת.

צילום: רז אמיר
לעתים אנחנו שוכחים שידידו הטוב ביותר של האדם הוא טורף | צילום: רז אמיר

הרעיון היה שקבוצת הצבאים תהיה גרעין לשחזור אוכלוסיית צבאים במרחב שבין נתניה לבין ארסוף, מהים ועד לכביש מס' 4. המיוחד כאן, לדברי אמיר, הוא השבת צבאים מן השבי לטבע. עד להוצאת הרעיון אל הפועל, לא שרדו רוב הצבאים מפינת החי של גבעת השלושה את תנאי המחייה בה, ובינואר 2001 שוחררו בגן הלאומי זכר אחד ושמונה נקבות (אחת מתה בהעברה) על ידי ילדי קיבוץ שפיים, ששולבו בפרויקט. הצבאים התחילו להסתגל לשטח במכלאה בת שניים וחצי דונם שנבנתה לשם כך, ואחרי תקופת איקלום של כחודשיים (במהלכה מת גם הזכר והוחלף באחר) שוחררו באביב 2001 צבי אחד ו-6 צביות לשטח הגן.
מאז הם שם. כבר בקיץ הראשון נולדו עופרים בעדר הצבאים הקטן שחי בין הרצליה לנתניה, ומדי פעם מוסיפים אליהם עוד צבאים: כאלה שהוחרמו בפינות חי (על פי החוק אסור להחזיק בצבאים בשבי ללא היתר), כאלו שנמצאו על ידי חיילים בבתים בשטחים והועברו לרשות הבטע והגנים, כאלו שנמצאו פצועים, טופלו והחלימו. כמו כן מועברים למקום עופרים ש"הוחתמו" על ידי מטיילים שלקחו אותם על הידיים, וגרמו לנטישת העופר על ידי אמו.
לא ידוע כמה צבאים בדיוק כבר יש בשרון, אבל יש דיווחים על תצפיות מכל המרחב שבין אפולוניה לבין עיר ימים נתניה, משני צדי כביש החוף. לאחרונה נראתה במצוק הכורכר  קבוצה של 12 צבאים, ובאחד הלילות השבוע נראו באגן נחל פולג 7 פרטים. בכל מקרה מדובר במספר כזה, שכל אחד מהצבאים שם הוא נכס. המטיילים במקום מקבלים מידע על אודות הצבאים ויכולים לראות את העקבות שהם מותירים באדמה ואת הגללים, המשמשים לסימון הטריטוריה. מי שבא מוקדם בבוקר ומתמזל מזלו, גם יכול לראות לפעמים את הצבאים עצמם. בשבת האחרונה זכו לכך מטיילים אחדים, אך גם בחוויה קצת פחות נעימה.
"קיבלתי טלפון ממטיילים שראו עופר מבוהל רץ אל תוך הגן ונתקע בגדר שלו", מספר אמיר "עוד לא ידענו שזו עופרה". הגן אמנם מגודר, מסביר אמיר, אך הצבאים יכולים לצאת ממנו ללא בעיה דרך המעברים המיועדים למטיילים. הצבאים יוצאים מהגן, בעיקר לחפש דשא, וחוזרים אליו. "מיד נסעתי לכיוון, ובדרך כבר סיפרו לי המטיילים שהיא מתאוששת ונכנסת לגן". לאחר כחצי שעה הגיע אמיר למקום והחלק סורק את הגן כדי לאתר את העקבות של בעל החיים הצעיר. "פתאום אני רואה שני כלבים על הצבייה הזאת", הוא מספר ומוסיף כי הכלבים לא הספיקו לקרוע לגזרים את העופרה המתה, ורק ליקקו ממנה את הדם.
לעתים אנחנו שוכחים שידידו הטוב של האדם, כמו האדם עצמו, הוא טורף. צבי הוא רועה יום, והנוכחות של טורף מלחיצה אותו. הוא לא חייב לראות אותו, מספיק שהוא מריח אותו, או אפילו את השתן שהטיל הטורף ביום האתמול כדי להבהילו. הצבאים אגב, לא מפחדים לשווא. אמיר מספר כי ביישובים שמסביב לגן לאומי חוף השרון נמצאו בעבר עופרים שהובאו על ידי כלבים. בעקבות המקרה החליטו ברשות לשנות את התייחסותם לנושא הכלבים. עד עכשיו הכלי למניעת הכנסת כלבים לשטח השמורה היה הסברתי, אומר אמיר. "מעתה ואילך אנחנו הולכים לתפוס את הכלבים האלה, ולהעביר אותם להסגר".

סיכום העתקת צבי ישראלי לגן הלאומי חוף השרון

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: