באפריל 2013, 70 שנה אחרי פרוץ מרד גטו ורשה, נפתח בוורשה מוזיאון מרתק לתולדות יהדות פולין. למבקרים בוורשה מומלץ מאוד להגיע אליו. לפני מלחמת העולם השנייה היהודים היוו כעשרה אחוזים מאוכלוסיית פולין, ורבים מהם התגוררו בוורשה. למעשה, ורשה, ששליש מאוכלוסייתה היתה יהודית, היתה העיר עם האוכלוסייה היהודית הגדולה באירופה. המוזיאון לתולדות יהודי פולין מוקדש להיסטוריה ארוכת השנים של יהודי פולין, שהגיעה לסיומה בשואה. המוזיאון נבנה במהלך חמש שנים בכיכר גיבורי הגטו, מול האנדרטה שהוקמה לזכרם של גיבורי הגטו. לקריאה נוספת:
עוד לפני שנכנסים אל תוך המוזיאון, כדאי להקדיש זמן להתבונן במבנה המודרני ונקי הקווים. יותר ממאה אדריכלים השתתפו בתחרות לתכנון המוזיאון, שבה ניצחו צמד אדריכלים מפינלנד, ריינר מהלמאקל ואילמארי להדלמה. מהלמאקל ראה את הבניין כמגדלור קורן בחלל פתוח, המסמל את העתיד והתקווה, ועם זאת, בר סמלי חוצה את הבניין – אזכור קבוע לשבר בתולדות יהודי פולין. הבניין עצמו עשוי מבטון ועטוף במעטפת זכוכית ונחושת, כשהקירות המעוגלים של אזור הכניסה מסמלים את ים סוף, דרכו משה הוביל את בני ישראל במנוסתם משבי מצרים – סמל נוסף לחירות ושחרור.
למרות שהמטרה העיקרית של המוזיאון היא להציג את העבר, הקומות העליונות מוקדשות להווה ולעתיד. מצויים שם חדר כנסים, אולמות אירועים קטנים, חדרים לתערוכות מתחלפות, קולנוע, אולם קונצרטים, מסעדה ובית קפה. פרטים נוספים על המוזיאון, הפעילות המתקיימת בו והתערוכות המתוכננות אפשר למצוא באתר האינטרנט. |