הפסיפסים הכי יפים בעולם

שתפו:

בדרך כלל אנחנו לא מייחסים חשיבות מיוחדת לרצפה שאנחנו דורכים עליה, אבל היו זמנים שבהם רצפות היו לא פחות מיצירות אמנות. רצפות פסיפס, המורכבות משברי אבנים צבעוניות שחוברו יחדיו, היו בשימוש כבר בעת העתיקה. הרומים הפכו את רצפות הפסיפס לאמנות של ממש ועיטרו בפספסים מקדשים, מבני ציבור, בתי מרחץ ואף בתי מגורים. ככל שעבודת הפסיפס מורכבת מאבנים רבות יותר, כך היא נחשבת לאיכותית יותר. אמנות הפסיפס הגיעה לשיאה במהלך התקופה הביזנטית. רצפות פסיפס יפהפיות אפשר למצוא ברחבי אירופה ואגן הים התיכון, כולל אצלנו בישראל, כאן אפשר למצוא פסיפסים מרהיבים במיוחד. ליקטנו כאן כמה רצפות פסיפס יפהפיות מהארץ והעולם:


פסיפס בווילה הרומית בסיציליה. בפסיפסים ניתן לראות סצנות מהמיתולוגיה לצד תמונות של בעלי חיים ושל ציד

הווילה הרומית, פיאצה ארמרינה, סיציליה
כמה מדוגמאות הפסיפס היפות בעולם נמצאות בווילה הרומית (Villa Romana del Casale) ששוכנת בקזאלה, ליד פיאצה ארמרינה באי סיציליה. בווילה, שנבנתה במאה הרביעית לספירה, יש 50 חדרים, שרובם מעוטרים בפסיפסים – זהו האוסף הגדול בעולם של עבודות פסיפס, והוא נחשב לעשיר ולמורכב מכולם. בנוסף לכמות המסחררת של פסיפסים, הם גם השתמרו בצורה יוצאת דופן. בפסיפסים בווילה הרומית, שנוצרו ככל הנראה על ידי אמני פסיפס מצפון אפריקה, אפשר לראות סצנות מהמיתולוגיה, תמונות של בעלי חיים ושל ציד, תמונות מחיי היום-יום, פסיפסים ארוטיים ועוד. אחד מן הפסיפסים המרשימים ביותר הוא "הציד הגדול", פסיפס מפורסם אחר הוא "עשר הבתולות", המכונה "נערות הביקיני" בשל לבושן של הנשים המופיעות בו.


פסיפס עשר הבתולות, המכונה "נערות הביקיני" בווילה רומנה

מידבא, ירדן
אחד מהפסיפסים החשובים בעולם התגלה בכנסיה הביזנטית הקדומה גאורגיוס הקדוש בעיר מידבא שבמערב ירדן. רצפת הפסיפס, שזכתה לכינוי מפת מידבא, מתוארכת לתקופה שבין המאה השישית לשביעית לספירה והיא מתארת את ארץ ישראל בעת ההיא. אמנם בעולם התגלו פסיפסים שהשתמרו בצורה טובה יותר, אבל החשיבות של הפסיפס במידבא היא בכך שזוהי המפה הקדומה ביותר של ארץ ישראל. זוהי גם העדות הוויזואלית הראשונה לבנייתה של כנסיית הקבר. המפה אינה מדויקת וקנה המידה בה אינו אחיד –  האתרים והמקומות בה מתוארים לפי חשיבותם הדתית, כך שככל שהמקום קדוש יותר, הוא גדול ומובלט יותר במפה. 


מפת ארץ ישראל בכנסיית גאורגיוס הקדוש במידבא

הווילה הרומית לה אולמדה, פדרוסה דה לה וגה, ספרד

הווילה הרומית לה אולמדה (La Olmeda), שנבנתה במאה הרביעית והתגלתה רק ב-1968, היא אחד מהאתרים הרומיים החשובים ביותר בספרד. מרבית חדרי האחוזה משובצים בפסיפסים, ובאולם הראשי נמצא אחד הפסיפסים הרומיים החשובים ביותר. הפסיפס, שהשתמר היטב, מתאר שתי סצנות: הראשונה מציגה את אודיסאוס בחצרו של מלך סקירוס, כשהוא מחופש לסוחר ומנסה לשכנע את אכילס, המחופש לאישה, להצטרף למלחמת טרויה. השנייה היא סצנת ציד – נושא שמופיע בפסיפסים רבים באימפריה הרומית.


סצנת הציד בפסיפס בלה אולמדה | צילום: By Valdavia, cc-by 3.0 

הפסיפסים בוולוביליס, מרוקו
העיר וולוביליס, ששוכנת ממערב למקנס, היא אחת הערים הרומיות החשובות במרוקו, ואתר העתיקות הרומיות שבה השתמר היטב. העיר מפורסמת, בין היתר, בפסיפסים הנפלאים שקישטו את בתי העשירים. כמה עשרות פסיפסים שרדו בוולוביליס והם נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: פסיפסים עם מוטיבים גאומטריים וצורות של צמחים, פספסים עם בעלי חיים ופספסים עם דמויות מהמיתולוגיה, בהן נפטון, אל הים, דיאנה, אלת הציד ועוד. הבית הפרטי הבולט בעיר מוכר בשם "בית אורפאוס", על שום אחד הפסיפסים שבו, המראה את אורפאוס מנגן על כלי נגינה מסורתי. 


דיאנה עולה מן האמבט, פסיפס בוולוביליס. בעיר התגלו עשרות פסיפסים במצב מצוין | צילום: Jerzy Strzelecki, cc-by 3.0


בפספסים בוולוביליס יש מוטיבים גאומטריים, צמחים ובעלי חיים ודמויות מהמיתולוגיה הרומית

פסיפס הגלדיאטורים, גלריה בורגזה, רומא
בגלריה בורגזה (Galleria Borghese) ברומא, בין שלל יצירות האמנות, נמצא אחד הפסיפסים הרומיים היפים והשמורים ביותר – פסיפס הגלדיאטורים. הפסיפס, המתוארך למחצית הראשונה של המאה הרביעית, נחשף ב-1834 באחוזה של משפחת בורגזה בטורנובה. בפסיפס נראות 33 דמויות של גלדיאטורים שהתאמנו ונלחמו ברומא, כשליד כל אחד מהם מופיע שמו, וליד חלקם מופיע הסימן Ø שמשמעותו היא שהגלדיאטור מת בקרב. הפסיפס עשיר בפרטים ומרבית הדמויות בו נראות בתנועה, מה שמפיך בו חיים והופך אותו למרשים כל כך.


סצנה מתוך פסיפס הגלדיאטורים. הסימון Ø המופיע לצד כמה מהגלדיאטורים מעיד כי לוחם זה נהרג בקרב

פסיפס אלכסנדר, פומפיי (מוצג בנאפולי)
פסיפס אלכסנדר הוא פסיפס רומי מרהיב ומורכב במיוחד משנת 200 לפנה"ס, שהתגלה בבית מגורים בפומפיי ומוצג במוזיאון הארכיאולוגי בנאפולי. הפסיפס, שרוחבו 5.83 מטר וגובהו 3.13 מטר, מורכב מכמיליון אבני פסיפס.  מתואר בו קרב בין אלכסנדר מוקדון לדריווש השלישי, מלך האימפריה הפרסית. מרבית חוקרי האמנות סבורים שמדובר בקרב איסוס שנערך בשנת 333 לפנה"ס, אבל יש גם כאלה הטוענים שזהו קרב גאומגלה משנת 331 לפנה"ס בו ניסה אלכסנדר לתפוס את מקומו של דריווש. כך או כך, ניתן לראות בבירור את אלכסנדר, הלבוש בשריון המפורסם שלו, ואת דריווש בורח במרכבתו מצבאו של אלכסנדר. על אף שהפסיפס לא השתמר בשלמותו, זוהי יצירה מרשימה במיוחד הודות לפרטים הרבים ולרגשות העזים שמובעים בעזרת האבנים הקטנות.


שתי סצינות מתוך פסיפס אלכסנדר

בשונה מהרבה פסיפסים, לדמויות המופיעות בפסיפס אלכסנדר יש הבעות פנים מורכבות

הכנסיות של רוונה, איטליה
פסיפסים לא תמיד מוצאים רק על הרצפה. העיר רוונה במחוז אמיליה רומאנה באיטליה שימשה כבירתה של האימפריה הרומית המערבית, והיא מפורסמת בפסיפסים המורכבים המעטרים את קירות כנסיותיה, אשר נבנו במאות החמישית והשישית. שלוש מהכנסיות של רוונה אף הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו הודות לפסיפסים הנהדרים המעטרים אותן. בבזיליקת סן ויטאלה (Basilica di San Vitale) הביזנטית אפשר לראות פסיפסים יפהפיים המתארים סצינות מחייו של ישו, פסיפסים המציגים נושאים מקראיים, כמו סיפור קין והבל ומשה והסנה הבוער, ופסיפסים המציגים את הקשר בין הכנסייה והשלטון האימפריאלי, למשל פסיפס המתאר את הקיסר יוסטיניאנוס הראשון ופמלייתו.


פסיפס של ישו יושב על כדור הארץ בבזיליקת סן ויטאלה ברוונה

בבזיליקת סנט אפולינרה נואובו (Basilica di Sant'Apollinare Nuovo) יש סדרת פסיפסים המתארת סצנות מחייו של ישו, בהן הפסיון של ישו, הסעודה האחרונה, מריה אוחזת את ישו התינוק ומסביבה מלאכים ועוד. גם בזיליקת סנט אפולינרה אין קלאסה (Basilica di Sant'Apollinare in Classe) מעוטרת בפסיפסים נהדרים, בהם פסיפס גדול המראה צלב שמשני צדיו ניצבים משה ואליהו.


סצינה מחיי ישו בפסיפס בכנסיית סנט אפולינרה נואובו ברוונה
פסיפסים בישראל

ציפורי
בגן הלאומי ציפורי שבגליל התחתון נמצא ריכוז גדול של פסיפסים מהיפים בארץ. ציפורי היתה בעבר בירת הגליל, וברחבי האתר יש עשרות פסיפסים יפהפיים בעלי חשיבות בינלאומית מהתקופה הרומית והביזנטית. אחד המרשימים שבהם נמצא בבית חג הנילוס והוא מתאר את חגיגות הנילוס במצרים. בבית דיוניסוס, וילה רומית אשר חדריה מרוצפים בפסיפסים, נמצא פסיפס הנחשב בעיני רבים ליפה בישראל –  ברצפת פסיפס המתארת את פולחן אל היין דיוניסוס מופיע דיוקן של אישה אשר זכה לכינוי "המונה ליזה של הגליל".


"המונה ליזה של הגליל", חלק מרצפת פסיפס בציפורי | צילום: איתמר גרינברג, משרד התיירות

בית הכנסת בית אלפא, קיבוץ חפציבה

בקיבוץ חפציבה שבעמק חרוד נמצאים שרידיו של בית כנסת מהמאה החמישית לספירה. באולם המרכזי יש רצפת פסיפס מרשימה המחולקת לשלושה חלקים: באחד מהם מתואר ארמון הקדוש, באחר מתואר סיפור עקדת יצחק ובו רואים את אברהם אוחז במאכלת ואת יצחק עקוד בחבלים. בשלישי רואים את גלגל המזלות, בו שמות המזלות רשומים בעברית. במרכז המעגל נראה הליוס, אל השמש, דוהר במרכבה רתומה לסוסים. בארבע פינות הפסיפס יש דמויות של נשים, המייצגות את עונות השנה. ייחודו של הפסיפס בכך שהוא חתום על ידי האמנים שיצרו אותו – מריאנוס וחנינא בנו. 


פסיפס גלגל המזלות בבית אלפא. שמות המזלות כתובים בעברית

פסיפס הציפורים בקיסריה
קיסריה מפורסמת בעתיקות הרומיות שבה, אבל אחת הפינות המפתיעות נמצאת דווקא מחוץ לעיר העתיקה, בליבה של שכונת מגורים – זוהי רצפת פסיפס הציפורים, הנמצאת בארמון ביזנטי מסוף המאה השישית, שהיה שייך למשפחה נוצרית אמידה. רצפת הפסיפס, שאורכה 16 מ' ורוחבה 14.5 מ', מעוטרת במסגרת המורכבת מעצי פרי וביניהם יונקים גדולים כמו אריות, נמרים ודובים. בתוך המסגרת יש 120 מדליונים עגולים ובתוכם דמויות ציפורים גדולות וצבעוניות. המדליונים מסודרים ב-12 שורות, כשבכל אחת יש מין אחר – טווסים, חסידות, פסיונים, פלמינגו, חוגלות עוד. 


פלמינגו, פרט מתוך פסיפס הציפורים בקיסריה


כלב ועץ רימון, פרט נוסף מתוך פסיפס הציפורים בקיסריה

בתמונה הפותחת: פסיפס בווילה רומנה בסיציליה

צילומים מפליקר: תמuנה פותחת – Neil Weightman, פסיפס הציפורים – premasagarCarole Raddato, כנסייה ברוונה – Lawrence OP

 

 

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: