שפים ישראלים, שהביאו למסעדות שלהם ניחוחות מהעולם הגדול, וריבוי של תוכניות טלוויזיה העוסקות באוכל העצימו בשנים האחרונות את העניין של ישראלים רבים בבישול עילי. ההתעניינות הזאת באה לידי ביטוי גם בסוג המסעדות שמטיילים מחפשים במהלך חופשה בחו"ל. נכון שתמיד נחמד לגלות מסעדה עממית המגישה צלחות גדושות של אוכל ביתי במחיר שווה לכל כיס, אבל לפעמים מתחשק לחרוג מהשגרה, לאכול במסעדה שקיבלה שניים או שלושה כוכבי מישלן, לבדוק על מה כל המהומה והאם היא מצדיקה את המוניטין ואת המחיר (שיכול להגיע למאות אירו לסועד, לא כולל יין וטיפ). למרות שעל טעם וריח אין להתווכח, שפים, מבקרי מסעדות ואוהבי אוכל מושבעים מסכימים על כמה מסעדות שנחשבות לטובות מסוגן. מלבד המדריך האדום של מישלין, שמעניק כוכבים למסעדות מצטיינות (כוכב עד שלושה) ומדריך גו-מיו שמעניק נקודות ומצנפות (מ-20-10 נקודות וממצנפת עד ארבע מצנפות), יש כמה רשימות המדרגות את המסעדות הכי בארצות הברית, באירופה, באסיה וכדומה. בין אלה, הרשימה של מגזין רסטורנט, שמדרג מדי שנה את חמישים המסעדות הטובות בעולם, נחשבת למוצלחת ולאמינה במיוחד. מעניין לציין, שהמסעדות המגיעות למקומות גבוהים ביותר ברשימה של רסטורנט הן לאו דווקא של השפים הוותיקים והמפורסמים, אלא של הדור השני והשלישי – שפים צעירים, שאפתנים, חרוצים ומלאי השראה, כאלה שאחרי תקופת התמחות אצל המאסטרים, פתחו מסעדה משלהם והוכיחו שהם לא נופלים ממוריהם.
אם תרצו לסעוד באחת המסעדות הטובות מסוגן באירופה, תיאלצו לוותר על ספונטניות. ברבות מהן צריך להזמין מקום זמן רב מראש, לעיתים כמה חודשים. ומה תקבלו כשתתיישבו סוף סוף אל השולחן? מנות שהושקעה בהן מחשבה רבה, מעוצבות כמו עבודות אמנות מרהיבות ומורכבות מחומרי גלם מפתיעים ולא תמיד מובנים. טעים או לא – זה כבר עניין של טעם ועליו, כאמור, לא מתווכחים. טיפ קטן: גם במסעדות היוקרתיות אפשר לעיתים לסעוד במחירים שפויים יותר אם מגיעים בשעת צהרים במקום בערב או בוחרים תפריט במחיר קבוע. נומה, קופנהגן במטבח של נומה. המנות מכילות אזובים, חזזיות, פטריות וטחבים שלוקטו ביערות דנמרק | צילום: Mikkel Heriba המצרכים מגיעים למטבח של נומה מכל רחבי האזור הנורדי, כולל מאיי פארו הנידחים ומגרנלנד הקפואה, ואלה מצטרפים לעשבי תיבול, פטריות, טחבים, אזובים, חזזיות וקליפות עצים שהטבחים מלקטים ביערות הסמוכים לקופנהגן. אפילו המים המשמשים לבישול ולשתייה נשאבים מגזעי עצים ביער. בשלב הזה יהיו כאלה שיגחכו, אבל עם הצלחה קשה להתווכח. הסועדים משלמים מחיר קבוע, שבתמורתו מקבלים תפריט טעימות המכיל 20 מנות קטנות וקטנטנות, כולן מפתיעות, חלקן מוזרות ואפילו הזויות – טרטר בקר עם נמלים ואזוב איילים מטוגן עם פטריות ספ הן רק שתי דוגמאות מייצגות. ואם אתם עדיין לא משוכנעים, כדאי שתדעו שכמה מהשפים הצעירים המבטיחים בעולם עברו דרך המטבח של רדזפי, כולל השף הישראלי מאיר אדוני (מסעדת כתית).
איפה? Strandgade 93, קופנהגן, טלפון: 45-32963297, אתר אינטרנט. כמה? תפריט טעימות בן 20 מנות עולה 1,600 קרונות דניות (215 אירו), תפריט יינות שהותאם במיוחד לארוחה יוסיף עוד 135 אירו, ומי שרוצה לשמור על ראש צלול יכול להסתפק בתפריט מיצים (הרבה מעבר לתפוזים ולימונדה…) בתוספת של כ-85 אירו. כוכבי מישלן: שני כוכבים איך מזמינים מקום? לא פשוט, ולא רק כי בתחילת 2015 המטבח כולו, על השף הראשי ושלל טבחיו, עבר לחודשיים למלון מנדרין אוריינטל בטוקיו, שם נפתחה מסעדת נומה זמנית, עם דגש על מוצרים יפניים. במרץ 2015 הכל ישוב למקומו והמסעדה תיפתח מחדש בקופנהגן. אבל אל תבנו על שולחן פנוי גם אם אתם מגיעים לעיר באפריל או במאי. באתר המסעדה אפשר להזמין מקומות אונליין, אבל כמעט כל יום שבו תרצו להגיע תפוס (בין השאר כי במסעדה יש רק 12 שולחנות). אפשר להירשם לרשימת המתנה בתאריכים ובשעות ספציפיים ולקוות לטוב. מסעדת נומה. פשטות נורדית במחיר לא שווה לכל נפש אל סייאר דה קאן רוקה, ג'ירונה, ספרד
על המלאכה מנצחים שלושה אחים לבית רוקה: חואן הבכור הוא השף הראשי, ג'וזף, האמצעי, אחראי על אוסף אדיר של יינות ספרדיים ובינלאומיים משובחים, והצעיר בחבורה, ג'ורדי, הוא שף קינוחים. ביחד הם מביאים פרשנות יצירתית ואישית למטבח הקטלוני המסורתי שעליו גדלו. גם כאן הסועדים מגלים את כישוריו המגוונים של השף דרך תפריט טעימות המכיל הפתעות שונות (ולעיתים משונות) שפועלות על כל החושים, לא רק על חוש הטעם. אחת המנות האהובות על הסועדים הקבועים היא סרטן המלך על הגריל, אבל כל קשר בינה לבין סרטנים שתקבלו במסעדות אחרות בעיר מקרי בהחלט, שכן כאן הסרטן מוגש גם שלם וגם מפורק לחלקיו, גם צלוי על הגריל וגם מבושל במיצוי מבושם שהוכן מחלקי סרטנים. ואם כבר הזכרנו מיצויים מבושמים, השיא שייך לקינוחים, שחלקם נעשו בעקבות בשמים מפורסמים. הסועדים מרחרחים את הבושם המקורי ואז מקבלים את הגרסה האכילה והטעימה להפליא שלו. אל סייאר דה קאן רוקה. האחים רוקה לקחו את המטבח שעליו גדלו והעיפו אותו לגבהים חדשים איפה? Can Sunyer 48, חירונה, טלפון: 34-9722221572, אתר אינטרנט. כמה? תפריט טעימות מצומצם (שש מנות) – 135 אירו, תפריט טעימות מורחב (14 מנות) – 165 אירו. תוספת של כ-100 אירו תזכה אתכם בהתאמת יינות למנות. כוכבי מישלן: שלושה כוכבים איך מזמינים מקום? מתאזרים בסבלנות – יש רשימת המתנה של כחודשיים. אפשר להזמין דרך הטלפון או אונליין, באתר המסעדה. אוסטריה פרנצ'סקנה, מודנה, איטליה
אלא שכאן נכנסת לתמונה אוסטריה פרנצ'סקנה (Osteria Francescana), ששוברת את כל הכללים. השף, מסימו בוטורה, אינו חושש לקחת את המטבח האיטלקי לא צפויים. בתפריט שלו יש מנות איטלקיות קלאסיות, כמו טליאטילה ברוטב ראגו, לצד מנות חדשניות, שמזכירות את המקור האיטלקי, אבל לוקחות אותו למחוזות אחרים ומפתיעים, דוגמת "חמישה דורות של גבינת פרמזן", מנה פרועה ויפהפייה, שכל אחד מחלקיה מוגש בטמפרטורה ובטקסטורה שונה (ראו תמונה למעלה). מי שסומך על בחירת השף יכול להתענג על אחד משני תפריטי טעימות ויש גם תפריט רגיל, עם מבחר נאה של מנות ראשונות, פסטות ומנות בשריות. אם התאהבתם בטעמים, תוכלו לרכוש את ספרו של בוטורה, בעל השם המשעשע "לעולם אל תסמוך על שף רזה", ובו הסברים על טכניקות בישול שונות, היכרות עם חומרי גלם איטלקיים ועשרות מתכונים. לקינוח המפורק (בכוונה כמובן) הזה קורא שף בוטורה "אופס, הפלתי את טארט הלימון" | צילום: Paolo Terzi איפה? Via Stella 22, מודנה, טלפון: 39-059223912, אתר אינטרנט. כמה? תפריט טעימות משתנה – 195 אירו, תפריט יינות המותאם לו במיוחד יוסיף 140 אירו; תפריט טעימות של שבע מנות – 170 אירו, תוספת של 110 אירו ליינות מלווים. למעדיפים להזמין מנות בודדות: פסטה, ריזוטו או מרק (האיטלקים, כידוע, מחשיבים פסטה כמנה ראשונה ולא עיקרית) – בסביבות 50 אירו; מנה עיקרית (בשר, דגים או מאכלי ים) בין 60 ל-80 אירו. כוכבי מישלן: שלושה כוכבים איך מזמינים מקום? הכי יעיל להזמין אונליין באתר המסעדה – יש ארבעה סבבים שבהם מושיבים את הסועדים, שניים בצהריים (ב-12:30 וב-13:00) ושניים בערב (20:00 ו-21:00), באתר אפשר לבחור יום ושעה, למלא טופס עם הפרטים שלכם, ללחוץ על "הזמן" ולקוות לטוב… ההמתנה ארוכה, אבל עם קצת מזל לא תיארך יותר מחודש (פחות משתי המסעדות הראשונות שברשימה). שולחן פינתי באוסטריה פרנצ'סקה. עיצוב כבד ראש, אוכל פרוע ויצירתי מירזור, הריביירה הצרפתית מנה צמחונית (למעלה) ובשרית במירזור. השף מפשיט את הבישול העילי למינימליזם קיצוני | צילומים: Eduardo Torres התפריט מצומצם ומשתנה בכל יום, אבל תמיד אפשר למצוא בו לפחות מנה אחת של ירקות מהגן האורגני של המסעדה, מנת דגים ומאכלי ים ומנה בשרית. ובשונה ממסעדות יוקרה אחרות, יש כמה תפריטים קבועים במחירים שפויים יחסית (ועדיין תידרשו להיפרד מכמה מאות שקלים לארוחה, ללא תוספת יין). איפה? 30 Ave Aristide Briand, מנטון (בריביירה הצרפתית), טלפון: 33-4924186 אתר אינטרנט כמה? בתפריט הרגיל, המשתנה בכל יום, מנה ראשונה עולה 29 אירו, מנה עיקרית (דג, מאכלי ים או בשר) – 49 אירו וקינוח – 25 אירו. תפריט הכולל בחירה אחת מכל קטגוריה עולה 113 אירו, כשאפשר גם לבחור בתפריטים מצומצמים יותר ב-70 אירו או ב-98 אירו. כוכבי מישלן: שני כוכבים איך מזמינים מקום? הכי נוח להזמין אונליין, כשהתאריכים הפנויים מסומנים באופן בולט וברור. בזמן כתיבת שורות אלו היתה המתנה של חודש לשולחן, לא הרבה במושגים של מסעדות יוקרה, אבל אולי הסיבה לכך שבאזור יש כמה וכמה מסעדות משובחות, כולל שתי מסעדות של שפים מפורסמים במיוחד במונטה קרלו: לואי ה-XV של אלן דוקאס (שלושה כוכבי מישלן) ומסעדתו של ג'ואל רובושון (שני כוכבי מישלן). מסעדת מירזור. משקיפה על בתי העיירה והים הכחול דינר, לונדון
איפה? במלון מנדרין אוריינטל הייד פארק, נייטברידג', לונדון, טלפון: 44-2072013833, אתר אינטרנט כמה: תפריט צהרים (בין 12:00 ל-14:30) בן שלוש מנות (יש אפשרות בחירה מתוך שתי מנות פתיחה, שתי מנות עיקריות ושני קינוחים) – 38 ליש"ט (כ-49 אירו), מנות מתוך התפריט הרגיל – ראשונות בסביבות 17 ליש"ט המנה, עיקריות 48-28 ליש"ט, קינוחים 12 עד 14.5 ליש"ט. כוכבי מישלן: שני כוכבים איך מזמינים מקום? הפלא ופלא! בהתרעה קצרה מאוד, אפילו בתוך יום-יומיים. אמנם לא כל שולחן ולא בכל שעה, ובכל זאת לא צריך לדחות סיפוקים לאורך זמן. אפשר להזמין מקום בטלפון או דרך אתר המסעדה. ונדום, ברגיש גלאדבך, גרמניה מסעדת ונדום של השף ויסלר, שעל אף גילו הצעיר הוא נחשב לאחד מהאבות של המטבח הגרמני החדש איפה? מלון Grandhotel Schloss Bensberg, ברגיש גלאדבך, טלפון: 49-402224609, אתר אינטרנט כמה? תפריט צהריים עולה 120 אירו וכולל כוס שמפניה, מים וקפה, בערב אפשר לבחור מנות בודדות מהתפריט (65-38 אירו למנה עיקרית) או לבחור בתפריט של חמש, שש או שבע מנות (כשהמנה השביעית היא מבחר גבינות) ב-170, 190 או 210 אירו בהתאמה, לא כולל יין. תפריט טעימות עונתי, בן 17 מנות, עולה 268 אירו, 108 אירו נוספים יסדרו לכם יינות שילוו את האוכל. כוכבי מישלן: שלושה כוכבים איך מזמינים מקום? באופן מפתיע, לא צריך לחכות חודשים לשולחן, אולי כי המסעדה גדולה יותר ממסעדות אחרות שמוזכרות כאן או כי היא פתוחה גם בצהריים וגם בערב, עם כמה מושבים. בכל מקרה, אפשר להזמין מקום בתוך שבוע-שבועיים, דרך הטלפון או בלוח השנה המופיע באתר המסעדה.
על קצה המזלג – עוד כמה מסעדות מהוללות: מוגריץ, סן סבסיטאן, צפון ספרד איפה? Aldura Aldea 20בעיירה Errenteria מדרום לסן סבסטיאן, טלפון: 34-943522455, אתר אינטרנט פיאצה דומו, אלבה, איטליה
איפה? 5 rue de Montalembert, פריז, טלפון: 33-1-24226565, אתר אינטרנט
בתמונה הפותחת: מנה צמחונית של השף מאורו קולאגרקו ממסעדת מירזור בריביירה הצרפתית | צילום: Luis de Zubiria לקריאה נוספת:
|