בשנת 1946 נפל דבר בתחום הנופש בישראל: לוטה אייזנברג החליטה לפתוח על חוף הכנרת מלון בסגנון האירופי שזכרה מחופשות משפחתיות בילדותה. המלון שלה, גלי כנרת, פתח את שעריו בחורף של אותה שנה. היה זה המלון הראשון שהקום צמוד לכנרת, באזור שהיה באותם ימים במרחק לא מבוטל מבתיה של טבריה, שטיפסו ההר. העיצוב היה אירופאי למהדרין, עם שטיחים רכים באזורים הציבוריים, ספות וכורסאות נוחות בלובי ועיטורי קרמיקה בטרקלין ובבר. חיבתה של לוטה לאמנות באה לידי ביטוי בפריטים עתיקים שמצאה ביפו ובירושלים ובאוסף האמנות שלה שקישט את קירות המלון. דלתות זכוכית גדולות הובילו מהחלל המרכזי למרפסת רחבת ידיים שהשקיפה לכנרת. למלון היה מזח פרטי ובו סירה שעמדה לרשות האורחים.
שמו של המלון האיכותי יצא למרחקים ועד מהרה החלו להתארח בו מנהיגים מהארץ ומחו"ל, בהם זלמן שזר, חיים הרצוג, לוי אשכול, שמעון פרס, צמרת צה"ל וגם מלכים ונשיאים זרים שהגיעו לביקור בישראל. בן גוריון ורעייתו פולה נהגו להתארח בגלי כנרת דרך קבע, החדר שלהם לא היה שונה מחדרים אחרים, אלא שהותקן בו באופן מיוחד טלפון על מנת לאפשר לבן גוריון להמשיך לנהל את ענייני המדינה גם בזמן החופשה. מספרים שכאשר בן גוריון היה עולה לחדרו למנוחת צהרים, פולה נהגה לשבת על כיסא במסדרון, לפני הדלת, ולהסות את האורחים שעברו בסמוך כדי שלא ירעישו ויפריעו את מנוחתו.
סוויטת בן גוריון וספא חלומי
המוטיבים ההיסטוריים ניכרים גם כיום במלון גלי כנרת, שעבר לידי ישראל קנדה מלונות והושקעו בשיפוצו 70 מיליון שקלים, ולאחרונה הוא נפתח מחדש. על העיצוב הנוכחי הופקד סער צפריר, מעצב ישראלי, שפועל בעיקר בזירה הבינלאומית. בין השאר, הוא חתום על עיצוב מלונות בלונדון, אמסטרדם, בריסל וברלין. צפריר הקפיד לשמור על הקו העיצובי המקורי, והוסיף פריטים מיוחדים שמתייחסים לעבר ההיסטורי. כך, למשל, מאווררי עץ מעטרים את התקרות וצלחות חרסינה עם דוגמאות של פעם מוצגות לראווה בוויטרינות במסעדה.
כמו בימים ההם, גם היום למלון יש חוף פרטי עם סירה שעומדת לרשות האורחים, שיכולים ליהנות משייט לאורך חופי הכנרת, להתנסות בסקי מים ועוד. בריכת המלון עוצבה עם מוטיבים רומאיים, זכר לעבר של טבריה, הבריכה משקיפה לנוף הכנרת והגולן, ויש גם ספא מדהים הכולל ג'קוזי ענקי מול הכנרת, סאונה יבשה ורטובה, חדר כושר ומרכז טיפולים ועיסויים ייחודיים. כדי שהאורחים יוכלו ליהנות מחופשה רגועה במיוחד, הוחלט להגביל את האירוח לגיל 16 ומעלה.
בגלי כנרת יש 123 חדרים בשני מבנים צמודים, ששומרים על הקונספט האדריכלי המקורי, עם הקווים הישרים והמינימליסטיים. יש כמה סוגי חדרים, בהם חדרי גן עם ג'קוזי ענק במרפסת, חדרים עם מרפסת המשקיפה לכנרת, סוויטות ועוד. סוויטה מיוחדת היא זאת הנקראת על שמו של בן גוריון, ולמרות שהיא מפנקת ונוחה, גם היא שומרת על הקו העיצובי המודרניסטי והנקי. כמעט אפשר לדמיין את פולה מגרשת את האורחים שעוברים במסדרון ליד החדר….
לוטה, המסעדה החדשה של אסף גרניט
אוכל, כידוע, הוא חלק בלתי נפרד מהנאת החופשה, ובסעיף הזה גלי כנרת מצטיינת במיוחד. אסף גרניט פתח כאן את המסעדה החדשה שלו, לוטה, שנקראת על שמה של המייסדת, לוטה אייזנברג. התפריט נבנה לאט ובמחשבה מעמיקה במשך שבעה חודשים לפני הפתיחה. תשומת לב מיוחדת הוקדשה לכל דבר, מעיצוב הצלחות וכלי ההגשה ועד למטבח הפתוח שמאפשר לסועדים לראות את השף והטבחים עוברים בין הסירים, טועמים, מתבלים ומצלחתים את המנות.
כמו במסעדות אחרות של גרניט, שהמסעדה הפריזאית שלו, "שבור", זכתה בינואר 2021 בכוכב מישלן, גם לוטה מגשרת בין ירושלים, שם נולדו המסעדות הראשונות של קבוצת מחניודה, לבין המקום בו המסעדה נמצאת – במקרה הזה טבריה. לפני בניית התפריט, נערך תחקיר מעמיק על המטבח הטברייני לאורך השנים, וכך למשל נולדה מנה שנקראת הרמב"ם – אפיו של שורש סלרי וגבעולי סלרי קונפי. עוד מנה מקומית המוגשת בלוטה היא סרדין כנרת עם סלט תורכי, קרעי לחם מחמצת איולי לימון כבוש ושמן שמיר. את הקישור לירושלים אפשר למצוא במנות כמו קיגל כרוב שמכיל פלפל שחור, שומן אווז, קרם קשיו מלוח וציר עוף.
המוצרים שמרכיבים את המנות בלוטה מגיעים מאזור הכנרת, הגליל והגולן. כך, למשל, במקרר היישון תלויים נתחי בשר מרמת הגולן ובשעות הבוקר מוגשות גבינות ממחלבת ברקנית בכפר יחזקאל. המסעדה כשרה ולכן היא סגורה בשבתות. בערבים, גם אנשים מבחוץ יכולים להזמין שולחן, על בסיס מקום פנוי. אסף גרניט, ביחד עם השף אליעד דנון, הופכים את הארוחה בלוטה לחוויה שמחה ומלאת חיים, לא פחות משהיא טעימה, מה שהופך את הארוחה כאן לחגיגה של ממש.
• מלון גלי כנרת, רחוב אלעזר קפלן 1, טבריה. טלפון: 04-6707070, אתר. האירוח מגיל 16 ומעלה. חדר זוגי החל מ-1,215 שקל.