כמעט בכל מקום בעולם אפשר להסתדר בלי לאכול בשר. לא משנה היכן תטיילו, לא תישארו רעבים. אפילו במדינות קרניבוריות מובהקות, כמו מדינות דרום אמריקה או מזרח אירופה, לחלופין, תמיד תוכלו להטביע את רעבכם בקערה גדושה בתפוחי אדמה. אבל אוכל הוא הרבה יותר משובע, אוכל הוא גם תרבות, והוא חלק בלתי נפרד מההנאה של הטיול. בחרנו כמה מדינות ברחבי העולם, שבהן לא רק שתיהנו מתפריט צמחוני טעים ומאוזן, אלא גם תוכלו לקחת חלק בחוויה הקולינרית של המקום ולדעת שלא פסחתם על החלק החשוב הזו בתרבות של המדינה. אגב, גם ישראל היא מדינה ידידותית מאוד לצמחונים, ולא רק בגלל הטרנד הטבעוני שפשט במקומותינו ושפע של מסעדות צמחוניות וטבעוניות. המטבח המזרח תיכוני מציע הרבה מנות טבעוניות טעימות ואפילו מזינות, כמו חומוס, פלאפל, מג'דרה, קוסקוס עם ירקות והמון סלטים. למעשה, ישראל נחשבת לאחת מהמדינות הידידותיות בעולם למטיילים צמחונים וטבעונים. הנה עוד כמה מדינות שבכל אחת מהן תוכלו לאכול מצוין גם אם אתם צמחוניים: הודו בין המנות הצמחוניות הקלאסיות אפשר למנות את הדאל – תבשיל עדשים כתומות, סמוסה – כיסוני בצק פריך במילוי ירקות, אלו גובי – תבשיל של כרובית ותפוחי אדמה, פאקורס – ירקות מטוגנים בציפוי קמח חומוס, פלאק פניר – תבשיל של תרד וגבינה, מלאי כופתה – כופתאות של גבינה, אגוזים וירקות ברוטב, ואורז ביריאני – אורז בשמתי עם תערובת ירקות, תבלינים ואגוזי קשיו. בהודו פופולריות מאוד ארוחות טאלי – מגש אוכל אישי שעליו אורז לבן, דאל עדשים, תבשיל ירקות, לצד כמה צ'פאטי (מעין פיתה הודית דקיקה), מטבל יוגורט ולעיתים גם סלטים ותבשילים נוספים. אתיופיה בתבשילי הוואט מככבים רכיבים כמו אפונה, עדשים, חומוס, תפוחי אדמה, גזר ועלי סלק. כך מתקבלת ארוחה שהיא לא רק טעימה ומשביעה אלא גם מאוד מזינה. כמה מהמנות הבולטות הן שירו – תבשיל של גרגרי חומוס טחונים ומתובלים, גומן – תבשיל של עלי מנגולד עם פלפלים חריפים, בצל ושום, אזיפה – סלט של עדשים ירוקות ומסיר – נזיד עדשים כתומות המבושלות עם ברברה – תערובת תבלינים חריפה שכוללת פלפל אדום ופלפל שחור, הל, כמון, כורכום, קינמון, ציפורן ועוד. איטליה גם טבעונים, אגב, יחגגו באיטליה. הם אמנם יצטרכו לוותר על הפיצה, על רטבים שכוללים חמאה, גבינה ושמנת ועל אטריות שכוללות ביצים, אבל יש גם הרבה פסטות שלא מכילות ביצים, ואפשר לשלב אותן עם רטבים נפלאיים על בסיס עגבניות או שמן זית והרבה ירקות, כמו פסטה פרימוורה – פסטה עם שמן זית, שום והמון ירקות טריים. שימו לב שרוטב הפסטו באיטליה כולל בדרך כלל גם גבינת פרמזן, ולכן חשוב לוודא שרוטב הפסטו שאתם מזמינים אינו מכיל גבינה (בקשו senza formaggio). בפיצריות כדי להזמין פיצה מרינרה (Pizza Marinara) שמבוססת על רוטב עגבניות ושמן זית, ללא גבינה. כולם מכירים מנות איטלקיות קלאסיות כמו האנטיפסטי – ירקות קלויים בשמן זית, פסטה נפוליטנה (פסטה ברוטב עגבניות), מרק מינסטרונה, קנלוני (גלילי פסטה ממולאים במילויים שונים גמו גבינה ותרד) לזניה וריזוטו, אבל הנה עוד כמה מנות איטלקיות קלאסיות צמחוניות: סלט פנצנלה, שמבוסס של עגבניות ולחם יבש, קפונטה – תבשיל ירקות סיציליאני עם הרבה חצילים ועגבניות, ארטישוק רומאי, שמבושל עם לימון, פטרוזיליה, שום ושמן זית, ארנצ'יני – כדורי אורז ממולאים, לרוב בגבינת מוצרלה, מצופים בפירורי לחם ומטוגנים בשמן עמוק, ופולנטה – דייסת קמח תירס מצפון איטליה שמוגשת עם תוספת שונות כמו גבינת פרמזן, פטריות או ירקות. יוון הנה כמה מהן: ממרח חומוס (שלא מזכיר בטעמו את הממרח המזרח תיכוני אבל טעים מאוד) או ממרח עדשים צהובות, ירקות כמו קישואים, חצילים ופלפלים בטיגון עמוק, Dolmadakia – עלי גפן ממולאים באורז וירקות, גבינה מטוגנת, פאי תרד וגבינה ועוד. בעיקריות תוכלו למצוא פה Briam – הגרסה המקומית לרטטוי, גמיסטה – ירקות אפויים ברוטב, שעועית אפויה ברוטב עגבניות ועשבי תיבול, עלי כרוב ממולאים באורז ועוד המון מנות נפלאות. תאילנד ומה צמחונים אוכלים בתאילנד? ובכן, מלבד שפע של פירות טרופיים מענגים, יש בתאילנד המון מנות צמחוניות נהדרות, או מנות קלאסיות שאפשר להזמין בגרסה צמחונית. למשל, סלט סום טאם (Som Tam), שהוא סלט נפלא של פאפאיה ירוקה שכולל לרוב גם לוביה, עגבניות שרי, שום ובוטנים; פאד תאי (Phat Thai) – אטריות אורז מוקפצות עם ביצה, טופו, נבטים, בצל ירוק ובוטנים; פאד סיאו (Phat Si Io) – אטריות אורז רחבות ומושחמות שמוקפצות עם רוטב סויה שחורה, ביצה, טופו, בצל ירוק וקנה – הגרסה המקומית לברוקולי; גרסאות שונות של ירקות וטופו מוקפצים, עם אורז דביק בצד, תבשילים של ירקות וטופו בחלב קוקוס וקארי אדום או ירוק, והרבה ירקות ייחודיים למטבח התאילנדי, כמו פאקנה, פאק בונג, קפאו ועוד. רק זכרו – לא משנה מה אתם מזמינים, הדגישו שאתם צמחונים ומעוניינים במנה ללא קוטב דגים או צדפות. בתמונה הפותחת: סמוסה, מעדן מהמטבח ההודי – כיסוני בצק ממולאים בירקות לקריאה נוספת:
|