תפריט עמוד

המאוזוליאום בהליקרנסוס קם לתחייה

שתפו:

אלפי שנים אחרי שהתמוטט ברעידת אדמה, המאוזוליאום בהליקרנסוס, בודרום של ימינו, ישוחזר. כך תשוב תהילת עולם לאחד משבעת פלאי תבל של העת העתיקה

פורסם 6.2.17

משבעת פלאי תבל של עולם העתיק רק אחד שרד: הפירמידה הגדולה של גיזה. ששת האחרים – הגנים התלויים בבבל, פסל זאוס באולימפיה, מקדש ארטמיס באפסוס, המאוזוליאום בהליקרנסוס, הקולוסוס ברודוס והמגדלור באלכסנדריה – כולם חרבו ואפשר רק לנחש עד כמה מרשימים ומעוררי התפעלות היו בזמנם. עכשיו, כל הנראה, נוכל לחזות בפלא תבל עתיק נוסף, או לפחות בשחזור שלו. על פי ידיעות שהתפרסמו בעיתון התורכי הורייט דיילי ניוז, המאוזוליאום בהליקרנסוס (כיום בודרום בדרום-מערב תורכיה) ישוחזר לתפארתו המקורית.


רישום משנת 1879 של הצד המערבי של המאוזוליאום בהליקרנסוס (בתמונה למעלה, אילוסטרציה מודרנית) 

לפני מותו, מאוזולוס, שליט קאריה בשנים 376-353 לפני הספירה, כבר תכנן את המצבה שתעמוד על קברו. אשתו ארטמיסיה היתה אחראית להוציא את התכנון אל הפועל. הבנייה הסתיימה ב-350 לפני הספירה, שלוש שנים לאחר מות המלך, והתוצאה הדהימה בגודלה ובעושר קישוטיה: מבנה בגובה של 42 מ' מוקף ב-36 עמודי שיש שבראשם פירמידה מדורגת ועליה פסל ברונזה של המלך בכרכרה רתומה לסוסים. כה גדול ומרשים היה הקבר עד כי עד היום קברים גדולים ומפוארים נקראים מאוזוליאום, על שמו של מאוזולוס.

מעט מאוד נותר בבודרום מהמוזוליאום המפואר ואדיר הממדים שעמד כאן | צילום: Carole Raddato

1,600 ניצב הקבר בשלמותו עד שסדרה של רעידות אדמה בראשית המאה ה-15 הרסה את חלקו העליון – הפירמידה והפסל הכרכרה התנפצו ורק הבסיס נותר. באותה מאה פלשו לאזור אבירים ממסדר סנט ג'ון ממלטה ובנו טירה גדולה שהשקיפה אל הים. את הטירה הם ביצרו באבנים שלקחו מהמאוזוליאום. אם תבקרו בבודרום תוכלו לזהות את האבנים הללו משובצות בטירה הצלבנית. במהלך העבודות לאיסוף האבנים נחשפו ארונות הקבורה של מאוזולוס ושל אשתו ארטמיסיה, אלא שהם נשדדו ולפני שהאבירים הספיקו לאחסן אותם וכך גם רבים מהאוצרות והפסלים ששרדו את רעידות האדמה. 

פסלים ותבליטים מהמוזוליאום מוצגים במוזיאון הבריטי בלונדון | צילום: Carole Raddato

אחדים מהפסלים והתבליטים הללו מוצגים במוזיאון הבריטי בלונדון וגם במוזיאון הארכיאולוגי באיסטנבול יש כמה פסלים מהמוזוליאום. באתר בבודרום נותרו שרידים מועטים, שלא מעידים על המבנה האדיר שעמד כאן.

פסל של אריה מהמוזוליאום בהליקרנסוס, מוצג במוזיאון הארכיאולוגי באיסטנבול | צילום: Helen Simonsson

עכשיו כל זה עומד להשתנות. חפירות ארכיאולוגיות שנערכות באתר נועדו לחשוף ממצאים חדשים לגבי המאוזוליאום וכן את הדרך העתיקה שהובילה מהקבר אל נמל בודרום, חומות העיר העתיקה והיפודרום בן 3,500 שנה. "התושבים המקומיים והתיירים המבקרים בבודרום לא מתארים לעצמם את גודל המבנה שעמד כאן, אחד משבעת פלאי העולם העתיק", אומר אוזי קרטל, מקרן האקדמיה למדינות הים התיכון, האחראית על עבודות השחזור. "אנחנו מתכוונים להחזיר למקום את תהילת העבר".

טירת בודרום. אבנים מהמאוזוליאום שימשו לביצורה 

מפת בודרום:

לחצו להגדלה

 

בתמונה הפותחת: איור בן ימינו המדמה את המאוזוליאום בהליקרנסוס | איור: שאטרסטוק

 

כדור פורח בקפדוקיה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: