בשנים האחרונות אוכל הופך לחלק בלתי נפרד, ואפילו משמעותי, מחוויית הטיול. יש המסתפקים בביקור בשוקי איכרים, ארוחות במסעדות גורמה והשתתפות בסדנאות בישול. ויש מטיילים שמגדילים לעשות ושמים את הקולינריה במרכז הטיול. כמעט בכל יעד אפשר ליהנות מחוויה קולינרית מרנינה, אבל יש יעדים שמתאימים במיוחד למטרה הזו בזכות מטבח מקומי ייחודי, ריכוז גדול של מסעדות שף מהוללות או חוויות קולינריות מיוחדות. הנה כמה יעדים מסביב לעולם שבכל אחד מהם תוכלו ליהנות מחופשה קולינרית טעימה במיוחד:
דגים ויין בצפון פורטוגל
מטיילים מגלים בשנים האחרונות את פורטו (Porto), העיר השנייה בגודלה בפורטוגל, שמציעה אדריכלות מקסימה, אווירה נינוחה ומחירים סבירים. ועוד יתרון יש לפורטו: היא יעד נהדר לפודיז. העיר, שממוקמת על שפך נהר הדורו לאוקיינוס האטלנטי, מציעה מטבח פשוט, לא מתחכם אך טעים להפליא, שמבוסס בעיקרו על דגים ומאכלי ים. אחד המקומות הטובים ליהנות מהאוכל המקומי הוא פרבר מטוזיניוש (Matosinhos) שעל החוף. אם מתחשק לכם משהו מתוק, תוכלו לחגוג על סופגניות הבולה הנהדרות, הממולאות בקרם ונמכרות בקונדיטוריות ברחבי העיר.
אבל אוכל הוא רק חלק מהסיפור. פורטו ועמק נהר הדורו הם מקום מצוין ללגום יין. היין המוכר ביותר באזור הוא הפורט, יין אדום מתוק ומחוזק, המכיל כ-20 אחוז אלכוהול. תוכלו לטעום אותו, לצד יינות מקומיים נוספים, במסעדות ובמרתפי היין הרבים בפורטו ובווילה נובה דה גאיה, עיר סמוכה, מעברו השני של נהר הדורו. להיכרות מעמיקה במיוחד בקרו ב-Porto Cruz בווילה נובה דה גאיה, מתחם שמוקדש לתרבות היין, עם חנות יינות, חדר טעימות, תצוגה אינטראקטיבית על מקורות הפורט, תערוכות מתחלפות, הופעות, מסעדה ולאונג' על הגג עם תצפית נהדרת על העיר. פורטו משמשת בסיס לטיולי יינות ויקבים בעמק הדורו, ואפשר גם לצאת לשייט בנהר, שעל גדותיו נטועים כרמים רבים בטרסות יפהפיות.
מסעדות מישלן בבריסל
בריסל מתהדרת בלא פחות מ-25 מסעדות המעוטרות בכוכבי מישלן, מה שהופך אותה למוקד עלייה לרגל לחובבי קולינריה. לכך מצטרפים האווירה הנינוחה, הפשטות והממדים הצנועים – ודאי לעומת פריז או לונדון, שאף הן מככבות בראש הרשימה של אוהבי מסעדות שף, כך שתוכלו לדלג בקלילות (ככל האפשר אחרי ארוחה מלאה) ממסעדה למסעדה. אחת המסעדות המפורסמות בעיר היא Comme Chez Soi. המסעדה הוותיקה של השף ליונל ריגולה מעוטרת בשני כוכבים והיא מציעה מנות מהמטבח הצרפתי הקלאסי עם טוויסט, כמו כבד אווז עם ג'לי פטריות כמהין או פילה מיניון עם ירקות פריכים וזרעי חרדל. מסעדות נהדרות אחרות הן La Truffe Noire שמגישה מנות המבוססות על כמהין שחורות ו-Le Chalet de la Forêt ששוכנת בלב יער ומציעה תפריט עונתי אורגני.
מי שמעדיף חווית אכילה עממית יותר ימצא בבריסל דוכני צ'יפס ודוכני וופל בלגי (גופרה), מסעדות אתניות המייצגות את המגוון הרב של מהגרים שהגיעו לכאן מכל קצות תבל ובוטיקים מפונפנים של שוקולטיירים בעלי שם, שם אפשר להצטייד בשוקולדים מהטובים בעולם.
ציד כמהין בפריגור, צרפת
פטריות הכמהין הגדלות בחבל פריגור (Perigord) בצרפת מכונות היהלום השחור ומחירן מגיע לכ-5,000 אירו לקילו. הכמהין גדלות מתחת לאדמה, בסימביוזה עם שורשי עצים דוגמת אלון, לוז וערמון. לא פשוט לאתר אותן ולכן, בשונה מפטריות אחרות שאותן מלקטים, את איסוף הכמהין מכנים ציד. בעונת הכמהין, לרוב בין נובמבר למרץ, יוצאים ציידי הפטריות בלוויית כלבים או חזירים שנמשכים לריחן העז וכך מאתרים את מיקומן. כמה חברות טיולים, כמו למשל Travel J'adore, מציעות לתיירים להצטרף לציידי כמהין ביערות פריגור, חוויה בלתי נשכחת לכל אוהבי האוכל, הטבע וההרפתקאות.
בנוסף, אפשר לבקר בשווקי כמהין, כמו Marché aux Truffe Sorges או Marché aux Truffes Périgueux, להשתתף בפסטיבלי כמהין, ליהנות מטעמי כמהין במסעדות האזור ולהשתתף בסדנאות בישול שבהן מככבות הכמהין.
חוות אורגניות בכרתים
האי היווני כרתים אמנם מוכר בעיקר בשל אתרי הנופש בחופים, אבל הרחק מהחופים ההמוניים תמצאו כפרים הרריים מסורתיים, שנראה כאילו הזמן עצר בהם מלכת. זהו גם מקומן של המסעדות הקטנות עם תפריט עונתי המבוסס על תוצרת מקומית. חלק מהמסעדות הללו נמצאות בתוך חוות, בהן חוות אורגניות, שמספקות למסעדה חלק ניכר מהתוצרת. באחדות מהחוות הללו תוכלו ליהנות מחוויה שלמה, הכוללת השתתפות בפעילויות חקלאיות, סדנאות בישול וכו'.
אחת החוות הבולטות היא Agreco, בקרבת רת'ימנו. בשטח החווה יש מטעי זיתים, כרמים, מטעי פרי, בית בד, טחנת רוח, ערוגות ירק וחיות משק, כמו כבשים, עזים ותרנגולות. בחווה פועלת טברנה שמציעה תפריט עונתי עם מנות כמו ארטישוקי פרא מוחמצים, פרחי קישוא ממולאים ועוד מטעמים. בנוסף לארוחות, ניתן להשתתף בסיורים מודרכים בחווה ולהתנסות במגוון פעילויות: חליבת עזים וייצור הגבינה, איסוף ביצים, קטיף ירקות, מילוי עלי גפן, בציר ענבים, אפיית לחם, הכנת מאפה גבינה טיפוסי לכרתים, ועוד.
אוכל עממי ומלכותי במרקש
מרקש היא הבירה הקולינרית של מרוקו, ועם היצע השווקים המסחרר שלה זה לא מפתיע. כיכר ג'מע אל פנה היא הלב הפועם של מרקש, ויש בה הרבה דוכני אוכל ומסעדות שמגישות תבשילים מקומיים נפלאים. מסביב לכיכר יש מסעדות משפחתיות קטנות, שמציעות ממיטב המטעמים של המטבח המרוקאי, כמו קוסקוס עם בשר וירקות, בשרים בגריל, מרק חרירה, פסטייה – מאפה של בצק פילו במילוי בשר ובניחוח קינמון, וטאג'ין – תבשילי קדרה המתבשלים בקדרת חרס מיוחדת, כמו עוף בלימון או בשר כבש עם שזיפים.
מהאוכל המרוקאי אפשר ליהנות לא רק במסעדות עממיות אלא גם במסעדות יוקרה, שמציעות חווית אכילה מלכותית – בעיצוב, בשירות ובאוכל, וממוקמות לרוב בריאד, שזוהי חצר פנימית שבמרכזה מזרקה ומסביב גנים יפים. המסעדה הכי יוקרתית במרקש היא La Grande Table Marocaine במלון Royal Mansour. המסעדה עטורת השבחים מעוצבת בסגנון מסורתי ומגישה קלאסיקות מהמטבח המרוקאי בפרשנות חדשנית ויצירתית.
מטבח חובק עולם במלבורן
יותר מרבע מתושביה של מלבורן נולדו מחוץ לאוסטרליה והגרו אליה מיותר מ-200 מדינות – בריטניה, אירלנד, איטליה, יוון, קפריסין, תורכיה, גרמניה, סין, הודו, וייטנאם, דרום אפריקה ועוד ועוד. סצנת האוכל במלבורן מושפעת מהרב-תרבותיות הזו ואפשר למצוא בה מסעדות שמייצגות את כל מטבחי העולם. לא במקרה נחשבת מלבורן לבירה הקולינרית של אוסטרליה: ביום אחד אפשר ליהנות בצהריים מדמפלינגס במסעדה קנטונזית בצ'יינה טאון, מבורשט ובליני במסעדה רוסית בערב, ובין לבין ללגום אספרסו איטלקי משובח – מלבורן היא מעצמת קפה והמהגרים הרבים מאיטליה תרמו לכך. בשוק המלכה ויקטוריה תמצאו מגוון דוכנים של תוצרת חקלאית טרייה, בשרים, נקניקים וגבינות לצד דוכנים של אוכל מוכן משלל מטבחים.
השפע הקולינרי של מלבורן בא לידי ביטוי בפסטיבל האוכל והיין שמתקיים כל שנה בחודש מרץ וכולל סדנאות בישול, טעימות יין, סיורים בין מבשלות בירה, הדגמות של שפים מובילים מהעולם, מסיבה שכל האוכל והאלכוהול בה מבוססים על צמחים אכילים, ארוחת צהריים המונית, עם יותר מאלף משתתפים ועוד אירועים מלהיבים.
בישול איטי בעמק נאפה, קליפורניה
עמק נאפה (Napa Valley) שנמצא בקליפורניה, מצפון לסן פרנסיסקו, מפורסם ביינות שלו, והכרמים, אחוזות היין והעיירות המקסימות אכן מהווים תפאורה מושלמת לחופשה קולינרית נינוחה. בין השאר, תוכלו לצאת לסיורי טעימות ביקבים (בעמק יש יותר מ-300 יקבים), להצטרף לסדנאות בישול, לבקר בשוקי איכרים ולסעוד במסעדות "מהחווה לשולחן" (Farm to Table), שמתמחות בבישול איטי ובשימוש במוצרים מקומיים, לעתים קרובות אורגניים. להשלמת החוויה – טיול אופניים בנופים הפסטורליים או כדור פורח מעל הכרמים.
אחת הדרכים המהנות לחוות את כל הטוב של העמק היא בנסיעה ברכבת היין, רכבת וינטג' שיוצאת מהעיירה נאפה, נוסעת בין הכרמים ועוצרת לטעימות ביקבים. בדרך הנוסעים נהנים מארוחת גורמה המלווה ביין מקומי.
אחת המסעדות הטובות בעמק היא Bottega, מסעדה אלגנטית שממוקמת ביקב ותיק והמציעה תפריט איטלקי-קליפורני. מסעדה מומלצת נוספת היא Farmstead, הממוקמת בחוות הבקר Long Meadow Ranch ומגישה מנות המבוססות על תוצרת החווה – ירקות ובשר משובח.
אם תרצו לקחת אתכם את הטעמים המקומיים הביתה, בעמק נאפה יש בתי ספר רבים לבישול, בהם בתי ספר גדולים ובעלי שם כמו Silverado Cooking School או Culinary Institute of America, לצד סדנאות בישול אינטימיות, כמו Cooking with Julie, שבהן לומדים לבשל עם רכיבים עונתיים.