מי שנקלע במקרה לרחובות בריסל בצהרי היום שטופי השמש של שלהי מאי, בוודאי היה בטוח, לפחות ממבט ראשון, שהבלגים לגמרי ירדו מהפסים. המחזה שנגלה לעין היה מרהיב וסוריאליסטי כאחד: דמויות ערופות ראש במעילים ארוכים וכסיות פצחו בריקוד, לצידן פסעו דמויות רפאים של חתן וכלה, וסביבן דמויות גרוטסקיות בשלל צבעים ותלבושות דמיוניות. מאחת הכיכרות הגיחה אל השדרה חבורה גדולה של נוודים מראשית המאה ה-20, מלווה בעגלות קש עמוסות מזוודות מרופטות, ובעקבותיה תהלוכה אחרת, המייצגת סוהרים ואסירים מבתי הכלא במדינה ובידיהם כרזות ומסרים שלוקטו מהאסירים במשך חודשים ארוכים. מכיוון אחר הובילה פסנתרנית על גבי עגלה משונעת תהלוכה נוספת בה נישאה על כפיים בובת ענק בחליפה ועניבה המייצגת את הבוס הגדול הנישא בכל עת על ידי עובדיו במייצג המעלה בצורה הומוריסטית את השאלה מיהו בעצם המושך בחוטים.
המצעד עובר בכיכר הבורסה, המקום שהפך למוקד ההנצחה של קורבנות הטרור לא נכנעים לטרור שיאו של האירוע התרחש בכיכר הבורסה, שמאז הפיגועים הפכה למוקד האבל וההנצחה של הקורבנות. המון גדול גדש את מדרגות הבורסה, שעד עתה כוסו באלפי זרי פרחים ונרות נשמה לזכר הנפגעים, וקיבל בתרועות שמחה ומטחי קונפטי עליזים את התהלוכות הססגוניות. ורק העיניים וזרי האבל שעדיין ניצבים כאן הסגירו במשהו את כאב הזיכרון שצרבו בעיר האירועים האחרונים, אבל גם את הנחישות להתרומם בחזרה כמו עוף החול ולא להניח לטרור המאיים על היבשת לשבש את האווירה הקוסמופוליטית התוססת של העיר. "לא ניתן לשום טרוריסט כזה או אחר להוריד את העיר הזו על הברכיים", אמר אחד החוגגים. גם מארגני המצעד תארו אותו כמרגש במיוחד השנה. לדבריהם, המחשבה לדחות את מועד הקרנבל ההמוני בעיתוי הזה לא עלתה אף לא לרגע אחד. נהפוך הוא, נראה היה חשוב יותר מאי פעם לקיימו, הם אומרים.
בשעות אחר הצהריים המאוחרות החלו להתפזר אחרוני החוגגים לביתם, כדי להתארגן לפסטיבל הג'ז שכבש את סמטאות העיר ללא הפסקה הזו לעת ערב. הכיכר התרוקנה זמנית מההמון, ומאחור נותרו רק כמה סרטים צבעוניים ובלונים, מתערבלים ברוח עם זרי האבלות. מצעד הזינקה, שזכה בפרס התרבות הפלמית לאמנויות חובבים, הוא אחד הפסטיבלים המיוחדים והגדולים בבריסל, ומהווה קליידוסקופ ססגוני של שילוב רב-תרבותי ומגוון רחב של אמנויות, החל ממוסיקה ומחול ועד לפיסול, עיצוב מסכות ותלבושות, תיאטרון רחוב ועוד, שמטרתו ליצור גשר בין בני כל הלאומים, התרבויות, הקהילות והקשת החברתית המרכיבה את בריסל על כל שכונותיה ומחוזותיה. רעיון זה, כמו גם משהו מההומור הבלגי, משתקף גם בשמו של הפסטיבל: " Zinneke" הוא כינוי לתושבי בריסל, שמקורו בשם שניתן לכלבי רחוב שנהגו לשוטט לגדות נהר הזנקה (Zenne), ובגלגולו מהמאה ה-16 גם כינוי לזרוע הנהר, ומשמעותו – אחד שיש לו מקורות מרובים, המסמל את תושבי העיר ואת אופייה הקוסמופוליטי והרב-תרבותי של בריסל. מתברר כי לצד פסל הילד המשתין המפורסם, ובת הזוג שנוספה לו בשנות ה-80, ניתן למצוא בבריסל סמל נוסף באותה פוזיציה: פסל הכלב המשתין (Zinneke-Pis). השם זינקה נועד לשקף את הרעיון העומד בבסיס המצעד: תערובת של כל ההשפעות והמגוון התרבותי והחברתי החוברים יחדיו.
עיר של כל תושביה
במהלך יותר משנה טרם מצעד הבינאלה, מתקיימות במוקדים שונים בעיר סדנאות מגוונות שההשתתפות בהן פתוחה לכולם ללא תשלום והן מהוות מקום מפגש בין אנשים מכל גווני הרקע החברתי, האתני והתרבותי, מכל השכונות, קהילות והמחוזות של בריסל וגם ממקומות נוספים, שסביר שאלמלא כן נתיבי חייהם לא היו נפגשים לעולם, ומחברת בין כולם בתהליך של יצירת דינמיקה חברתית, אמנותית ויצירתית משותפת, ששיאה בקרנבל הזה. בין השאר משתפים בהן פעולה מרכזי תרבות, מוסיקה ולהקות מחול, בתי ספר, מרכזי נוער, ארגונים, עמותות, אמנים וכל תושב המעוניין לקחת חלק בפרויקט. לא מעט מהאנשים עמם שוחחנו כאן ראו בזינקה סוג של תשובה בלגית לטרור, או לפחות אחת מהדרכים שבהן יש לפעול למניעתו. יש מי שייראה בתגובה של בריסל לטרור מעשה נאיבי, אחרים רואים בכך מודל ריאליסטי ומעשי על מידת החשיבות שמייחסים כאן לפרויקט הזה, מעידה גם העובדה כי המצעד והפרויקט שמאחוריו עלו על סדר היום בפגישה שקיים ראש עיריית בריסל, איבן מיור, עם מקבילתו בפריז, אן הידלגו, לאחר הפיגועים, לבחינת דרכי ההתמודדות עם מתקפות הטרור הקשות שספגו שתי הערים. הידלגו, הידועה בהשקפתה שלא מהגרים הם הבעיה, כי אם האופן שבו קולטת אותם החברה וכי "רק חיזוק הסולידריות והקשרים החברתיים בין כל מי שחי בעיר ותחושת שייכות היא הדרך לחזק עיר ולהפוך אותה לאמידה כנגד סיכונים מכל הסוגים ולחסל את הרדיקליות והשנאה שהתפרצו בצרפת", הביעה התלהבות מהרעיון והכריזה באותה מסיבת עיתונאים על כוונתה לאמצו ולארגן בפריז מצעד Zinneke כמו זה של בריסל. היו מי שכינו את הקו בו נוקטים השניים "חלומות נאיבים של דובוני אכפת לי", אחרים רואים בו מודל ריאליסטי ופרגמטי. כך או כך, מדובר באירוע מרהיב ומרתק ששווה לתזמן אליו את ביקורכם הבא בעיר. רוצים לראות עוד תמונות מהאירוע? היכנסו לסרטון הבא:
הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של בריסל ,Visit Brussels, לשכת התיירות Wallonie-Bruxelles Tourisme וחברת Brussels Airlines המפעילה 14 טיסות שבועיות בקו תל אביב-בריסל |