פסגות הרים משוננות שחותכות את השמים, מדרונות ירוקים אינסופיים, עמקים מוריקים, כפרים ציוריים, נהרות ואגמים כחולים. וגם: שלג וקרח ומצוקי אבני גיר נישאים ופרחים מרהיבים. אין ויכוח: הדולומיטים, אשר בצפון-מזרח איטליה, מספקים נופים עוצרי נשימה, מהיפים בעולם. אולם בין המראות העוצמתיים, אפשר לזהות לא מעט רמזים להיסטוריה דרמטית לא פחות, שכדאי ומעניין להכיר כאשר מטיילים באזור: מנהרות וביצורים, תותחים וכמובן דרכי הברזל (באיטלקית: "ויה פראטה") – כבלי ברזל ופלדה הקבועים לאורך ההרים והמצוקים התלולים, ושבאמצעותם מטיילים עד היום מטפסי הרים וחובבי אתגרים למיניהם.
סופה של אימפריה החל משנת 1815 שלטה האימפריה האוסטרו-הונגרית (וקודמתה, האימפריה האוסטרית) בדרום טירול. במלחמת העולם הראשונה, לאחר שאיטליה הצטרפה למעצמות הברית, הגיעה המלחמה גם אל הדולומיטים. האוסטרו-הונגרים הקימו עמדות הגנה בשיאי הרכסים וקבעו לראשונה את דרכי הברזל על מנת להקל על מעבר כוחות, ציוד ואספקה. המלחמה בדולומיטים ארכה שלוש שנים וגבתה מחירים כבדים, בעיקר בשל גנרל חורף. השלג והקור, כמו גם הקושי בהעברת אספקה, גבו קורבנות בצבא האוסטרו-גרמני, וגם תושבי דרום טירול הקריבו מחיר כבד: על פי ההערכות, כ-70 אלף מתושבי הממלכה האוסטרו-הונגרית פונו במהלך המלחמה ויושבו מחדש באוסטריה, בוהמיה ומוראביה.
הכוחות האוסטרו-הונגרים הצליחו לשלוט בעמדותיהם שבדולומיטים, אולם בתום מלחמת העולם הראשונה הועבר האזור, כחלק מהסכם ורסאי, לשליטת האיטלקים. שבויי מלחמה ביצעו את העבודה המורכבת והמסוכנת של התקנת הסולמות והיתדות בדרכי הברזל, ובכך הניחו את היסודות למטיילים מכל העולם שנהנים עד היום מטיפוס מעל ומתחת לנופים בלתי נשכחים. טלטלה חדשה פוקדת לאחר שמוסוליני עלה לשלטון באיטליה, מצבם של תושבי האזור הפך גרוע אף יותר. בשנות ה-30 של המאה העשרים הגיע מספר האיטלקים המתגוררים בדרום טירול לכ-100 אלף וקרקעות הופקעו לטובת תחנות כוח הידרואלקטריות. כתוצאה מכך, מאגרי המים הציפו והחריבו כפרים רבים.
לאחר פלישת בעלות הברית לסיציליה, בשנת 1943, והפיכתו של מוסוליני על ידי הנאצים לשליט בובה בצפון איטליה, הוחל על דרום טירול השלטון הנאצי ובמקום יושבו מחדש דוברי-גרמנית. יהודי האזור גורשו למחנות הריכוז וההשמדה ונרצחו בהם, כמו גם מנהיגים מקומיים של תושבים שבחרו שלא לשוב לגרמניה או לאוסטריה לאחר משאל העם.
זה נגמר בשטורדל תפוחים המתיחות, שהתעצמה במהלך השנים, הפכה בראשית שנות הששים לטרור של ממש. תנועת מחתרת שהוקמה על ידי צעירים טירולים איימה להפוך את דרום טירול לאזור בלהות, כשביצעה פיגועי טרור והטמינה פצצות. לאחר מאבק של כעשר שנים, בשנת 1969, קיבלו תושבי דרום טירול אוטונומיה מוגבלת. אז מה נקנה לפיקניק? כיום, על אף שהתקווה לעצמאות מוחלטת לא נגוזה, קיימת הרמוניה יחסית בין תושבי דרום טירול האוסטרים לאיטלקים. פריחת התיירות והקשרים העסקיים שהתפתחו במהירות שיפרו מאוד את היחסים, והאזור משגשג ופורח מכל הבחינות. דרום טירול נהנית כיום מאוטונומיה חלקית, באזור מדוברות ונכתבות הן גרמנית והן איטלקית, ובכפרים שבעמקים ניתן ליהנות מהטיפוח והסדר האוסטריים הידועים, וכמובן – מבירה קרה ומשטורדל תפוחים נפלא. |
פסגות הרים משוננות, עמקים ירוקים, אגמים כחולים ופריחה מרהיבה. טיול אל הפסגות והרכסים מהיפים באירופה, בין כפרים, שלכל אחד מהם הסטוריה מרתקת עודכן 21.8.22 |
קרנבל ונציה - למאה ה-18 ובחזרה
Array
(
[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 558
[name] => איטליה
[slug] => %d7%90%d7%99%d7%98%d7%9c%d7%99%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 558
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 578
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3865
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 562
[name] => צפון איטליה
[slug] => %d7%a6%d7%a4%d7%95%d7%9f-%d7%90%d7%99%d7%98%d7%9c%d7%99%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 562
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 558
[count] => 147
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )