מה יש בו בגליל המערבי שכה שובה את הלב ומשמח את העין? בראש וראשונה, הצבעוניות. הכחול של הים ומנגד – אלף גוונים של ירוק, ובין לבין, גגות רעפים אדומים וגגות לבנים שטוחים של בתי הישובים הקטנים, הפזורים על פסגות ההרים ובמורדותיהם. גם הגיוון מרנין: ישובים עירוניים וישובים קהילתיים, כפרים, קיבוצים ומצפים. בארץ מסוכסכת כשלנו, נדיר לטייל באזור בו חיים זה לצד זה בני חמש דתות – יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים ובהאים. הוסיפו לאלה את הנופים המפעימים ואת הטעמים הגליליים ותתחילו להבין את סוד הקסם. פריחות בגליל המערבי – חרציות וכליל החורש בחגיגה צבעונית ומשמחת הגליל המערבי מציע המון מקומות נפלאים, חלקם מוכרים מאוד, כמו עכו וראש הנקרה, אחרים נמצאים מחוץ למסלול הטיולים הרגיל. לפניכם שני מסלולי טיול שונים, כאלה שיורדים מהכבישים הראשיים ועוצרים בפינות חמד שונות, שלא רבים מכירים. בסוף הכתבה תמצאו את מפת המסלולים. צבעי הגליל המערבי: באופק כחול הים ומכך עבר – ירוק השדות והחורשות מסלול 1 – סובב מצפה הילה
מצפה הילה הוא ישוב קהילתי טובל בירק ומשקיף על נוף שלרוב צריך לטוס כמה שעות מערבה כדי להתענג על שכמותו. החנו את המכונית והקדישו כמה דקות לעצמכם, מלאו את הראות באוויר גלילי צלול, הקשיבו לשקט. זאת הרגיעה המופלאה שהגליל יודע לספק טוב כל כך. עכשיו המשיכו אל "תמר וגפן", חאן גלילי של תמר וירון כהן, שמכיל שלושה צימרים יוקרתיים, יקב בוטיק ומרכז תרבות יין. קל לשכוח את טרדות היום-יום כאן: המיקום בלב חורש ירוק, השלווה הנהדרת ושלוש הסוויטות היפהפיות, שלכל אחת יש חצר משלה המשקיפה אל יער אלונים, ג'קוזי במרפסת ואח עצים ללילות קרירים. האורחים יכולים לסייר ביקב הבוטיק המשפחתי, בלוויית הסברים והדגמות. רוב הענבים מגיעים ליקב מכרם שבמצפה הילה, עם חיזוק של ענבים מרמת הגולן.
עכשיו הגיעה העת להרחיב את טווח הטיול ולהמשיך הלאה. ממצפה הילה חוזרים לכביש 89 ונוסעים לכיוון מזרח, אחרי כ-1.1 ק"מ פונים ימינה (דרומה) לכביש 8833 וממשיכים עד כפר ורדים. כשאתם משוטטים בישוב היפה שימו לב שהרחובות כאן נקראים על שם פרחים, עצים, נחלים או הרים ולא על שם אישים כמקובל במחוזותינו. ברחוב מירון 1 תמצאו את בית הקפה מארג, שממוקם במרכז אומנויות מיוחד, המשלב בין אמנים בעלי צרכים מיוחדים לקהילה המקומית. ההכנסות מבית הקפה מוקדשות לשיפור איכות החיים של אנשים מוגבלים, מה שממתיק עוד יותר את טעמו של האוכל (חלבי, כשר) הכולל מטעמים גליליים ומנות טבעוניות. המקום מוקף בחורש טבעי ומציע נוף מסחרר. בגלריה הפועלת בבית הקפה אפשר לרכוש מתנות שעשו האמנים של מארג ממגוון חומרים – עץ, נייר טבעי, טקסטיל וקרמיקה, והכל במחירים אטרקטיביים. אפשר לערוך כאן סדנאות יצירה לקבוצות ואם יתמזל מזלכם והדבר יתאפשר, יערכו לכם סיור בין סדנאות היצירה שבמקום. קפה מארג, כפר ורדים פתוח בימים א'-ה' 16:00-8:00, שישי עד 14:00, בימי שישי יש בופה גלילי. אתר אינטרנט
מכאן נמשיך לביקור במוזיאון הפתוח תפן. מכפר ורדים נוסעים בכביש 854 עד לגן התעשייה תפן, שנמצא ברמת תפן ההררית, המשקיפה על נוף מקסים. המקום משלב חממה עסקית לחברות הזנק ומפעלים בתחילת דרכם, לצד מרכז מבקרים, גן פסלים, בית ספר וארבעה מוזיאונים. בגלריה לאמנות במוזיאון תפן מוצגות תערוכות מתחלפות, בימים אלו מוצגת שם תערוכה מרתקת "הכי רחוק מתל אביב" של הפסלת ורדה יתום, שיוצרת את עבודותיה מעוררות המחשבה בסטודיו שלה בקיבוץ סאסא. גן הפסלים במוזיאון הפתוח תפן. היצירות משתלבות בנוף המסחרר שנשקף מכל עבר עוד במוזיאון הפתוח תפן – מרכז מורשת הייקים, מוזיאון המספר את סיפורה של היהדות דוברת הגרמנית בארצות מרכז אירופה עד ימי מלחמת העולם השנייה ואת פועלם של הייקים בארץ ישראל; מוזיאון התעשייה המציג אבני דרך בהתפתחות הכלים ומכונות החיתוך מתקופת האדם הקדמון ועד לימינו; אוסף מכוניות עתיקות, הגדול מסוגו בארץ, ובו עשרות מכוניות מתחילת המאה ה-20 ועד ימינו, כולל מכוניות קלאסיות דוגמת פורד מוסטאנג 1965 ואלפא רומיאו 1974. בגן הפסלים, המשתרע על פני עשרות דונמים, מוצגות כ-100 עבודות אמנות, פרי יצירתם של מיטב הפסלים הישראלים, שמשתלבות להפליא בצמחייה המקומית ובנוף הגלילי. במוזיאון הפתוח תפן נערכים לאורך כל השנה אירועים ופעילויות למבוגרים ולילדים, כדאי להתעדכן לפני שאתם מגיעים. מתוך אוסף המכוניות העתיקות בתפן, האוסף הגדול מסוגו בארץ מתפן ניסע בכביש 854 ונמשיך ממנו לכביש 8655 עד לכפר הדרוזי כיסרא. כאן, בינות לחורש צפוף של עצי אלון, אלה וקטלב, יש פארק סלעים מופלא, שמזמין לטיול קצר וקליל. הפארק התברך בסלעי גיר עתיקים במגוון צורות שמסעירות את הדמיון – מעמודים ופטריות ועד לדינוזאורים וחיות ענק. הפארק מתחלק לשלושה קטעים – שביל הקטלב, שביל היערן ושביל הממותות, שבו גושי סלע ענקיים, נקיקים ומקומות מחבוא. עוד על גן הפסלים בכסרא בכתבה הבאה. פארק הסלעים בכיסרא, בינות עצי החורש פזורים סלעים עתיקים במגוון צורות המלהיבות את הדמיון עכשיו, אחרי שטיילנו ושבענו נופים ומראות, הגיעה העת להפסקת אוכל. בשנים האחרונות, ככל שתרבות האוכל מתפתחת בארץ, מרבים לדבר על מסעדות שף ועל אוכל גלילי. חיבור נהדר של השניים תמצאו במסעדת אלומה בתרשיחא. תרשיחא הפכה למעצמה קולינרית לא קטנה ומומלץ בחום לבקר בשווקי ומסעדותיה. אם אתם מחפשים אוכל גורמה יצירתי, המשלב בין המטבח הערבי למטבח הערבי – אלומה ביסטרו היא המקום בשבילכם. המקום יפה להפליא, הנוף – השדות שבקצה הכפר, והאוכל יצירתי ומסעיר. בין השאר תמצאו כאן סשימי גלילי – מוסר ים, טבולה, עשבים, לבנה וצנוברים; קרפצ'ו קולורבי עם שמן כמהין; סלקים אפויים, רכז רימונים, עלים ארומטיים ופטה עיזים; נתח קצבים צרוב במחבת, רגו עדשים שחורים וציר בקר ועוד ועוד. קרפציו קולורבי במסעדת אלומה. שילוב מרנין בין המטבח הערבי למטבח המערבי | צילום: אנטולי מיכאלו מה שלא תבחרו לאכול באלומה, השאירו מקום לעוד משהו מתוק במקום אחר בתרשיחא – הגלידה הנפלאה של בוזה, מיזם משותף של עלאא סוויטאת, ממסעדת אלומה, ואדם זיו מקיבוץ סאסא. בבוזה, "גלידה" בערבית, מכינים גלידה מחומרים טבעיים בטעמים מפתיעים מהסוג שלא תמצאו בשום מקום אחר – ממבחר משתנה ומתחלף של סורבטים, בהם סורבה תאנים ועראק או סורבה רימונים שנקטפו ממטעים באזור ועד גלידות עם מרקם קרמי ועשיר, דוגמת גלידת פיסטוק, קשיופאה, המלכה הלבנה, קרם בוזה ועוד. מבעד לחלון הזכוכית תוכלו להתבונן בתהליך ייצור הגלידות בעודכם מתענגים על הטעם. סיום מתוק לטיול.
אם רוצים לסייר בסמטאות תרשיחא עם מורה דרך שמכיר את המקום כאת כף ידו, את הפינות הנסתרות, הסמטאות הצרות, השווקים, החנויות ואת הסיפורים שמאחורי כל אלה – מומלץ לפנות לאמנון גופר, טלפון: 6549191 – 054. לאחר השיטוט בתרשיחא, אפשר לסיים את הטיול ולחזור הביתה. אם אתם נשארים לעוד לילה ב"תמר וגפן", חזרו בנסיעה קצרה אל מצפה הילה. מסלול 2 – ים והרים: מנהריה לבית ג'אן (או לקיבוץ לטם) ארוחת בוקר מפנקת בקפה בריוש. דרך נהדרת להתחיל את הטיול קפה בריוש, רחוב קק”ל 16, נהריה (חלבי, כשר). פתוח בימים א’-ה’ 22:00-7:00, בימי שישי פתוח עד 15:00, טלפון: 077-4260520, אתר אינטרנט מנהריה נמשיך צפונה על כביש 4 עד ראש הנקרה, שם נעצור לתצפית מרהיבה על כל רצועת החוף, מהיפות בארץ. אמנם קשה להתנתק מכל היופי הזה, אבל עוד דברים רבים ומלהיבים מחכים לנו בהמשך הדרך.
נחזור לכביש 4 וניסע בו דרומה פחות מקילומטר עד הפנייה שמאלה (מזרחה) לכביש 899 שיוביל אותנו לשלומי. בשלומי נבקר בבית יוצא דופן שכמותו לא תראו בשום מקום אחר… עאפיה זכריה הלכה לעולמה בשנת 2002 בגיל מאה ועד כמעט יומה האחרון לא הפסיקה לצבוע את ביתה ולצייר על קירותיו. למען האמת לא רק על הקירות ציירה זכריה, אין פינה שלא זכתה לטיפול אוהב וצבעוני: התקרה, הרצפה, ארונות הבגדים, מפסקי החשמל ועוד ועוד. ואם לא די בעולם הצבעוני המופלא שבראה, הרי שנוספו לו אוספים של בובות שהולבשו בתלבושות תימניות מסורתיות ואוסף של תרנגולי קרמיקה צבעוניים. הבית המצויר בשלומי. יצירה מפתיעה ומלבבת במיוחד של אמנות עממית משלומי נצא לשאוף אוויר גלילי צח בעין כובשים שביער חניתה. נעלה בכביש 8990 עד ליער חניתה. בעין כובשים יש מעיין משוקם, שמימיו נקווים לבריכת שכשוך קטנה, פינת פיקניקים נעימה ואתר חומה ומגדל בו התיישבו ראשוני חניתה. במקום מתנוסס מגדל עץ מוקף בחלקו בחומת עץ. למרגלות המגדל יש סלע גדול ועליו חקוקים שמות הנופלים בהגנה על היישוב. סמוך למגדל נמצא החניון המרכזי ביער ולידו שביל הליכה סלול. אתר חומה ומגדל ביער חניתה | צילום: ד"ר אבישי טייכר, CC BY 2.5 מיער חניתה נחזור בכביש 8990 ומשם דרך כביש 899 נחבור לכביש 70 ונמשיך איתו דרומה עד לפנייה למושב נתיב השיירה. כאן ממוקמת מסעדת בשרים משובחת, ארנולד'ס, של השף אורי ארנון. ארנון מוכיח שאפשר לנפץ את המיתוס "כשר או טעים" ומגיש אוכל כשר איכותי ומוקפד, שמשלב מוצרים גליליים מקומיים עם נגיעות מהמטבח הים תיכוני והצרפתי. בתפריט מנות כמו אנטריקוט עגל מיושן על הגריל בציר בקר וקברנה; קדירת בקר ביין אדום וירקות שורש; אסאדו מעושן; דגים ועוד. ויש גם ארוחת טעימות וארוחה פיקס (תפריט קבוע). את הארוחה כדאי ללוות ביין – תפריט היינות עשיר ומגוון שם דגש על יינות ישראלים איכותיים. לתוספת שמחה, החלו בארנולד'ס במסורת חדשה: מידי שישי בצהרים, החל בשעה 12:00, הופכת המסעדה לטברנה יוונית, עם אוזו, מאזטים וזמרת יווניה. ולא שכחו שם גם את הצלחות מתנפצות…
אופציה אחרת לארוחת צהריים: פול ניירנס, שגר באזור הכפרי של הגליל מזה כשלושים שנה, הקים את Galileat, המציעה מפגשים בלתי אמצעיים עם מטבחים גליליים ביתיים בכפרים הערבים והדרוזים. בטיול שלנו נצטרף לסדנת בישול בכפר הדרוזי ג'וליס. אורך הסדנה תלוי בזמן העומד לרשותכם, אפשר להצטרף לסדנה מקוצרת שבה לומדים להכין מנה אחת או לסדנה בת שלוש שעות שבה מכינים כמה מנות מסורתיות, כשהתפריט משתנה על פי עונת השנה. להעשרת החוויה אפשר להוסיף לסדנת הבישול גם סיור ליקוט של צמחי מאכל בשדות. בתום הבישולים, מצטרפים למארחים ונהנים מהארוחה שהכנתם. Galileat גם מארגנת סיור בכפרים, בהדרכת מורה דרך מקומי וביקור בשווקים וחנויות מקומיות. איך מגיעים לג'וליס? מנתיב השיירה נוסעים דרומה בכביש 70, בכפר יאסיף פונים שמאלה לכביש 8533 המוביל לג'וליס. Galileat, לבשל ולאכול את האוכל הגלילי האותנטי בבתי התושבים בכפרים אחרי כל האוכל הגלילי הנהדר ניסע בכביש 8533 החוצה את הכפר הדרוזי ירכא. בקצה המזרחי של הכפר, על ההר, נמצא בית תפילה עם מרפסות מוקפות בעמודים וקשתות. מכאן יש תצפית יפה על נופי הגליל המערבי. מירכא ממשיכים בכביש 8544 אל קיבוץ תובל שם נמצא יקב שטרן, יקב בוטיק משפחתי שהוקם ב-2004 על ידי ג'וני שטרן (לפני כן שטרן הכין יינות בממ"ד הביתי…). אל תמהרו כאן, קחו את הזמן, כי אצל ג'וני לא רק שותים יין – הסיור בין החביות שזור בסיפורים אישיים מפיו של ג'וני, שעלה מברזיל וסלל את דרכו בעולם היין מתחביב ועד ליינן מוביל בתעשיית היינות הישראלית.
ביקב שטרן מייצרים כ-18 אלף בקבוקים של יינות זניים (קברנה סובניון רזרב, קברנה סובניון, קברנה פרנק וסוביניון בלאן) ויינות ממסך, אשר זוכים להכרה ולפרסים ועיטורים בתחרויות יין ישראליות ובינלאומיות. במרכז המבקרים של היקב אפשר להתרשם מהיקב, מהיינות הנהדרים ומיצירות עץ ייחודיות, שאף הן מעשה ידיו של הייננן שטרן. הטעימות נעשות סביב שולחן עץ כבד באווירה חגיגית ומשמחת. ניתן לערוך ארוחות ואירועים ביקב. חמש דקות מיקב שטרן נמצאת "התצפית האלוהית", כשתגיעו לשם תבינו את פשר השם… "התצפית האלוהית" ליד יקב שטרן. כשתגיעו לשם תבינו את פשר השם מתובל ממשיכים דרומה בכביש 8534 עד החיבור לכביש 85 ומיד פונים ימינה אל כרמיאל. במרכזה של העיר, בגן נאה ומטופח בשכונת רמת רבין, נמצא אתר ארכיאולוגי מרתק – חירבת קב. אחד הממצאים החשובים שנמצאו בחפירות כאן הוא גת עתיקה לדריכת ענבים. הגת הריבועית שקועה באדמה ומדרגות חצובות יורדות אל בריכה מטויחת, שבבסיסה יש מקום עיגון לבורג הסחיטה. לצד הגת נמצאו שרידים של כנסייה ביזנטית עם רצפת פסיפס צבעונית שנותרה כמעט בשלמותה. סמוך לשם נמצא פארק הגליל שהוקם במחצבה נטושה. בפארק המקסים יש מפלי מים הצונחים לבריכה מעוטרת בצמחי מים ומסביבה נטועים עצים רבים וביניהם פסלים. אל תחמיצו את מרפסת הנוף, הצופה על כל בקעת בית הכרם. מכרמיאל נחזור לכביש 85 וניסע מערבה עד צומת ראמה. כאן אפשר לבחור באחת משתי האפשרויות לסיום המסלול שלנו: אפשר לפנות ימינה בכביש 804 לקיבוץ לטם או שמאלה לכביש 864 לבית ג'ן.
אם פניתם שמאלה בצומת ראמה תגיעו אל בית ג'ן, כפר דרוזי הממוקם על פני כמה רכסים, שהגבוה בהם נמצא יותר מאלף מ' מעל פני הים. הגובה והנופים כמו נלקחו מארץ אחרת, רחוקה, וכך גם מזג האוויר – בעיצומו של הקיץ נעים כאן ובעיצומו של החורף קר מאוד ולעיתים מושלג. הסביבה המיוחדת הזאת מהווה תפאורה מושלמת לאיה נטוראל, שם מפתחים ומייצרים תמרוקים ומוצרי קוסמטיקה טבעיים, כשרכיב הדומיננטי הוא שמן זית המופק במטעי הזיתים של הגליל. את חווית הביקור מעשירים ההסברים והסיפורים של הכימאי ג'מאל חמוד, שגדל על מסורות גליליות (ושמיש בעבר ראש ענף בחיל הרפואה). חמוד מארח את המבקרים, מסביר על תהליכי הייצור ועל המוצרים הסופיים. בתום הביקור אפשר להתנסות במוצרים וכמובן גם לקנות. ג'אמל חמוד, הכימאי של איה נטורל, על מרפסת המפעל, ממנה נשקף נוף שאין שני לו | צילום: אנטולי מיכאלו אם פניתם ימינה בצומת ראמה, תסיימו את הטיול לעת שקיעה בקיבוץ לטם, במרפסת הקסומה של יקב לטם, הצופה אל מול הנוף המרהיב של הכנרת והגליל התחתון. יקב לטם הוא יקב אורגני, שהיינות שלו מיוצרים מענבים מכרם קיבוץ צבעון ליד הר מירון. הייננים, יניב קמחי ויונתן קורן, מאמינים בשילוב איכויות האדם והאנרגיות שהוא מביע, איכות האדמה והמוזיקה הממזגת אותם לתרכובת ייחודית. מסיבה זאת, מושמעת מוזיקה ליין במהלך הייצור ובתהליך ההתיישנות. ביקב לטם מייצרים כ-12,000 בקבוקים של יינות אדומים יבשים ורוזה. הזנים בשימוש כאן הם קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, שירז ונביולו. ביקב מתקיימים אירועים וסדנאות, בהם סדנת “יין מוזיקה ואנרגיות” – סדנה משולבת של יין ואנרגיה. לקיבוץ לטם מגיעים מכביש 85, מיד אחרי כפר ראמה פונים ימינה (דרומה) לכביש 804 עד לקיבוץ. הייננים יונתן קורן ויניב קמחי במרפסת יקב לטם | צילום: מיכל שילוח
מפת המסלולים בגליל המערבי (לחצו עליה להגדלה): |
בתמונה הפותחת: מבט מראש הנקרה אל רצועת החוף היפהפייה של הגליל המערבי | צילום: עפר גדנקן