אני עומד על אי הצף על ימת הטיטיקקה (Titicaca) הכחולה והנהדרת, הימה הגבוהה בעולם. מולי נשקפות פסגות הקרח הנישאות של הרי האנדים שבלב אמריקה הדרומית, ושמש נפלאה מלטפת את המפרצים הנפתלים המעלסים עם הימה. סביבי אינדיאנים המתהדרים בלבוש ססגוני. שלווה אלוהית נסוכה בם. לקוח לי זמן לעכל שאני לא נמצא בתוך חלום פסיכודלי, אלא בתוך מציאות מדהימה של איים צפים מעשי ידי אדם, הממוקמים באיזור ייחודי על גג העולם. בני האורו עוברים לגור על המים אגדה אינדיאנית מספרת שלבני האוּרוֹ יש דם שחור, המסייע להם לשרוד את הלילות הקרים ומגן עליהם מפני טביעה. הסיפור שמאחו רי האגדה קשור לתנאים הגיאוגרפיים והאקלימיים הקיצוניים, שהקשו על מימוש הרעיון היצירתי של בניית איים צפים. ההגעה אל איים אלה, בניגוד לאיים אחרים בעולם, אינה כרוכה בהפלגות ובחציית ימים ואוקיינוסים, אלא בהעפלה לגבהים עצומים. גובהה של ימת הטיטיקקה מגיע ל־3,856 מטרים מעל פני הים, מה שמכתיר אותה בתואר הנישא "מִקווה המים הגבוה בעולם האפשרי לשיט". הגובה הרב הזה משפיע, כמובן, על הטמפרטורות, שעלולות לצנוח במהלך הלילות למינוס עשרים מעלות צלזיוס בערך.
הקרקע מתנדנדת מתחת לרגלים הסירה עשתה את דרכה אל האיים הצפים, ששמם אוּרוֹס, כשמו של השבט האינדיאני המקורי שיצר לעצמו את האיים. לפני כשישים שנה מתו רבים מבני שבט האוּרוֹ מחמת רעב שפקד את האיזור, והנותרים התפזרו למקומות שונים. אך ההתיישבות על האיים לא פסקה: אנשי שבט קֶצ'וּאָה – צאצאי האינקה ובני שבט אַיְימָרָה תפסו את מקומם של האוּרוֹ, אימצו את אורחות חייהם ואף שמרו על שם האיים כשם השבט המייסד.
הצעדים הראשונים על קרקע האי גרמו לתחושה משונה מאוד של חוסר יציבות. כמעט איבדתי את שיווי המשקל, שכן הקרקע שקעה מעט כנגד כל צעד שעשיתי. סמוך למים ממש וגם באזורים רופפים אחרים, די בצעד לא זהיר כדי לשקוע בעיסה מימית עד גובה הברכיים. עשיתי את דרכי בין הבקתות אל החצרות האחוריות. תרנגולות, חזירים וכבשים שוטטו בהן, ומעניין היה לראות שהכבשים הניזונות מקש לועסות בעצם את האי עצמו… פסעתי בשבילים הצהבהבים, ולפתע גיליתי דייג זקן מבני השבט, העסוק בניקוי דגים קטנים שנדוגו זה עתה והוכנו לייבוש. הוא פרס אותם לאורכם לשני חלקים שווים ואחר הניח אותם על הקרקע, ערוכים בעשרות ובמאות כגדוד חיילים, למען יתייבשו בשמש. את מלאכתו זו עשה בישיבה, שכן מהברך ומטה היתה רגלו מעובה פי עשרה לערך מעוביה המקורי וחרושה קפלי עור מפותלים וגסים, המזכירים את רגלו של פיל. תופעה זו קרויה אֵלֵפַנְטיאזיס, מושג שמשמעו "דמוי פיל". תסכולי כרופא היה רב, מאחר שידעתי שהוא זקוק לבדיקות מקיפות ולטיפול רציני, ובמקום כזה כנראה לא יזכה בהם לעולם. מה באמת הם עושים כאן כשהם צריכים רופא, הרהרתי לעצמי, האם הם עוזבים את האיים ומרחיקים מהם? הדייג סיפר לי שמעת לעת שטים תושבי האי אל פוּנוֹ כדי לערוך בה קניות, או כשהם זקוקים לשירותים שונים, כמו דואר או בנק. עם זאת הוא, כמו רב ים אחרים, לא עזב את האי שבועות ואף חודשים, ואורח חייו דומה לזה של יושבי האיים האלה זה מאות בשנים. הם עדיין מתפרנסים מדיג ומתעשייה של עבודות יד. אך רבים אחרים מתפרנסים מתיירות – ממכר מזכרות ועבודות יד, אירוח תיירים והשטתם בימה.
להקפיץ כדור על קש רבים מהילדים היו לבושי בלויים ויחפים. נראה שלא היו מורגלים בביקורי תיירים בחלק זה של האי: כשהבחינו בי שמחו מאוד, והובילו אותי בגאווה גלויה אל פנים בית הספר. הם התארגנו במהירות ופצחו בשירה, ואני נוכחתי שמרחק של תרבויות ועולמות לא שינה דבר במקרה זה, שכן הם זימרו מנגינות בינלאומיות מוכרות ("אחינו יעקב", למשל). הם חזרו על הפזמונים האלה בשלוש שפות: ספרדית, קצ'וּאה – שפת האינקה, ואיימרה – שפה אינדיאנית המדוברת באיזור אגם טיטיקקה ובאזורים אחרים בבוליביה. כמו במקומות אחרים בעולם, גם באיים הצפים התיירות פוגמת באותנטיות, אך יארך עוד זמן רב עד ששלוות המקום תופר ופלא האיים והיושבים בהם יימוגו. בהפלגתי הלילית בחזרה, שבוי בקסם האיים, צפיתי בזריחתו של ירח תפוזי וענקי, שהציף באורו את האיים הצפים, את ימת הטיטיקקה ואת פסגות האנדים המושלגות שבאופק. איך מגיעים? מידע מעשי |
לאחר שסבלו מרדיפה ומגירוש מכל מקום שבו ניסו להתיישב, החליטו בני שבט האורו לגור על המים. במו ידיהם הם יצרו איים עשויים קש, שצפים כבר מאות שנים על ימת טיטיקקה, בגבול שבין בוליביה לפרו פורסם 10.1.11 |
פרו: קונדורים מעל קניון קולקה
Array
(
[area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 696
[name] => אגם טיטיקקה
[slug] => %d7%90%d7%92%d7%9d-%d7%98%d7%99%d7%98%d7%99%d7%a7%d7%a7%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 696
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 693
[count] => 8
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 676
[name] => דרום אמריקה
[slug] => south-america
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 676
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 509
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 693
[name] => פרו
[slug] => peru
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 693
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 676
[count] => 106
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )