תפריט עמוד

דרום סין – ארץ אלף הטרסות

שתפו:

למתבונן מהצד נראות טרסות האורז של דרום סין כתמונה דוממת, אבל ההר שוקק חיים וקול - פכפוך המים, קרקור ברווזי הבר, גערות האיכר החורש בעזרת תאו. הצצה לפלא הנדסי והידרולוגי, שמתוחזק בעזרת מעדר וטורייה

עודכן 19.5.18
במחוזותיה ההרריים של סין כמעט שאין אדמה מישורית נוחה לעיבוד, ולכן התעורר הצורך בטרסות לגידול אורז, דגנים ושאר ירקות. הטרסות המדהימות של מחוז יואניאנג (Yuanyang) נוצרו לפני כאלף שנה על ידי בני המיעוט ההאני. זהו פלא־טבע מעשה ידי אדם, המכסה רכסים שלמים בגובה 1,200 מטרים מעל פני הים ונפרש לאורך מאות קילומטרים. למתבונן החולף נראות הטרסות כמוצג דומם, אבל האמת היא כי ההר שוקק חיים וקול – פכפוך מים בלתי פוסק, קרקור ברווזי בר, גערות חקלאי החורש בעזרת תאו וצחקוק עליז של זורעות שתילי האורז.

שתי נשים בנות המיעוט ההאני צועדות בין טרסות האורז | צילום: אייסטוק

בדרום סין יש שני מחזורי גידול אורז בשנה, ובכל אחד מהם שבעה שלבים קבועים: הפיכת קרקע, הצפה, חריש, זריעה, קציר, דיש וייבוש גרגירי האורז. הטרסות נבנות בשיפוע של עד 70 מעלות, גובה כל טראסה יכול להגיע לשני מטרים. הטרסות הן פלא הנדסי והידרולוגי שנבנה ומתוחזק בטורייה ובמעדר, עם מים ניגרים המגיעים בכוח המשיכה לכל פינה במתחם הבלתי נתפש הזה.


טרסות האורז של מחוז יואניאנג

תחזוקת המתחם הענקי מחייבת שמירה על מבנה חברתי קשוח ועל אחריות הדדית מלאה. מכיוון שמאות הכפרים תלויים אלה באלה, תושבי הכפרים העליונים מתחשבים בתושבי הכפרים התחתונים, ועיבוד הקרקע נעשה מתוך שיתוף פעולה. ראשי הכפרים קובעים בדיוק מי יעשה מה, ויש גם היררכיה וחלוקה שבטית־מעמדית.

לקריאה נוספת:

המטבח הסיני - גלגולו של ברווז
המטבח הסיני – גלגולו של ברווז
ישראל אהרוני
הברווז הפקינזי, שעלה על שולחנות קיסרים, שינה שם לברווז בנוסח יונאן והפך למאכל עממי. זהו סוד ההישרדות של המטבח הסיני, שעבר תהפוכות שלטון ושחיתויות – ויצא כשידו על העליונה

סין של פעם: הכפר שאשי במחוז יונאן

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: