גיברלטר (Gibraltar) מרתקת מכמה סיבות. ראשית, למרות הסמיכות לספרד, זוהי טריטוריה בריטית, והשפה הרשמית היא אנגלית. שנית, המקום הקטנטן הזה, ששטחו רק שבעה קילומטרים רבועים, נמצא במיקום אסטרטגי במיוחד: בנקודת הכניסה של האוקיינוס האטלנטי לים התיכון, בקצה הדרומי-מערבי של אירופה, בנקודה האירופית הקרובה ביותר לאפריקה.
גם מי שביקר בגיברלטר, ודאי יגלה כאן כמה דברים שלא ידעם. אז הנה עשרה דברים שאולי לא ידעתם על גיברלטר: • בגיברלטר יש מערת נטיפים, מערת סנט מייקל (St Michel Cave), שבכל שנה מגיעים אליה תיירים רבים. אחת החוויות המיוחדות, שלא כולם יודעים עליה, היא הקונצרטים המדהימים שמתקיימים במערה כמה פעמים בשנה. כוכבי אופרה או רקדני בלט נודעים מכל העולם מגיעים לגיברלטר ומופיעים במרכז המערה למול מאות צופים נלהבים. מניסיון אישי, זו חוויה עוצרת נשימה.
• שירות האוטובוסים בגיברלטר ניתן בחינם לכלל התושבים. אבל בביקור הבא בגיברלטר אל תחשבו לרגע לעלות לאוטובוס מבלי לשלם, השירות הזה ניתן רק למקומיים המציגים תעודת תושב לנהג האוטובוס. • גיברלטר היא קולוניה בריטית, אך אם אתם מרגישים שעל אף שהיותכם דוברי אנגלית רהוטה אתם לא בדיוק מבינים את השפה שלהם – אתם לא לבד… השפה המדוברת בגיברלטר היא ג'אניטו או יאניטו (Yanito/Llanito). תושבי המקום משלבים במשפט אחד מילים באנגלית ובספרדית (בהשפעת השכנה ספרד, כמובן). הגיברלטרים בהחלט גאים בשפתם הייחודית ומדי שנה הם מוציאים לאור מילון שנקרא Yanito. אבל אל דאגה, אם תפנו לעזרה מאחד התושבים, הם יעזרו לכם באדיבות ויכוונו אתכם בשפה אחת בלבד – אנגלית או ספרדית.
• הקהילה היהודית בגיברלטר הגיעה ברובה לפני שנים רבות ממרוקו ומספרד ומונה כיום כ- 600 יהודים וכ-100 ישראלים. לפני גירוש ספרד, בזמן שגיברלטר היתה עוד שייכת לספרדים, פנו היהודים למלך ספרד וביקשו ממנו לקנות שטח בגיברלטר. המלך הסכים ומכר להם את השטח המבוקש, ואף חתם עמם על הסכם קנייה. כאשר תהליך הרכישה הסתיים, המלך חזר בו מהחלטתו, הוא שמר את הכסף לעצמו וגירש את היהודים מארצו. לאחרונה, דוכס ספרדי מהעיר מדינה-סידוניה (Medina-Sidonia) העניק ליהודי גיברלטר הצהרה ובה כתוב שספרד מתנצלת מעומק ליבה על אשר נעשה ליהודים בעבר. כיום הקהילה היהודית בגיברלטר מובילה ומשפיעה מאוד על הלך הרוח בגיברלטר.
• היום הלאומי של גיברלטר (National Day) נחגג כל שנה ב-10 בספטמבר, לציון היום בו התושבים הצביעו, בשנת 1967, נגד המעבר לריבונות ספרדית ובחרו להישאר תחת ריבונות בריטית עם מוסדות של ממשל עצמי. זהו יום חופש וכולם מתלבשים בו באדום ולבן, כצבעי דגל גיברלטר. החגיגות נמשכות מהבוקר ועד השעות הקטנות של הלילה וכוללות ארוחות משפחתיות, מסיבות והרבה אלכוהול.
• שדה התעופה של גיברלטר נכלל ברשימת "עשרת שדות התעופה המסוכנים בעולם". יש לו מסלול נחיתה/המראה אחד, ומשני צדדיו יש ים, ואם לא די בכך – רחוב וינסטון צ'רצ'יל העמוס חוצה את המסלול! וכך, בכל פעם שמטוס נוחת או ממריא, הכביש הראשי נסגר לתנועה. לעומדים על הקרקע זהו מחזה מיוחד במינו, אך לטסים מומלץ להתפלל לנחיתה רכה ונטולת סכנה.
• ב-20 במרץ 1969 נישאו ג'ון לנון ויוקו אונו בחתונת בזק בגיברלטר. מאז, זוגות אוהבים רבים ממסדים את הקשר שלהם בגיברלטר או לפחות מגיעים כדי לבלות את ירח הדבש כאן (ב-1981, לאחר חתונתם, שהו הנסיך צ'ארלס ואשתו דיאנה בגיברלטר וממנה יצאו להפלגה בים התיכון), גם בשל יופיו של המקום וגם בשל הקלות הבירוקרטית של תהליך הנישואין. • איש אינו יודע כיצד ולמה הגיעו קופי המקוק הברברי (Barbary Macaque) לגיברלטר, אבל דבר אחד ברור – זוהי אוכלוסיית המקוק הברברי הגדולה באירופה. בין האגדות שנקשרו בקופים, יש אחת האומרת שכל עוד יש קופים בגיברלטר, המקום יישאר תחת שליטה בריטית.
• חברות ההימורים הגדולות והמובילות בעולם נמצאות בגיברלטר, בשל הטבות המס הרבות שיש למקום להציע לחברות גדולות ולעסקים קטנים. בשל עובדה זו, יותר מעשרה אחוזים מהאוכלוסייה המקומית עובדים בחברות ההימורים, כגון Bet Victor, 888, Bwin.Party ואחרות.
מפת גיברלטר: Gibraltar Pass – כל האתרים השווים בגיברלטר בכרטיס אחד רוכשים את הכרטיס באופן מקוון באמצעות האתר www.GibraltarPass.com כרטיס זה מעניק לכם גישה לאטרקציות הפופולריות ביותר של המצוק המפורסם של גיברלטר, הנחות, הפתעות ומתנות. כל שעליכם לעשות זה להציג את הכרטיס שרכשתם במכשיר הנייד שלכם בכניסה לכל אטרקציה. אנשי הצוות בכל אתר יסרקו את הכרטיס וכך תוכלו להכנס ללא כל עלות נוספת. הכרטיס כולל את כל אתרי התיירות בגיברלטר. כמו כן מעניק תחבורה חינם בקווי אוטובוס 5 ו-10 (ממעבר הגבול עם ספרד למרכז העיר ולרכבל). כמו כן מגוון רחב של הטבות, הנחות ומתנות בלעדיות בחנויות ומסעדות ברחבי גיברלטר. המחיר לכרטיס עבור יום אחד הוא 45 ליש"ט למבוגר, 40 ליש"ט לילד (מתחת לגיל 12). |
משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:
על שם מי נקראת הקולוניה גיברלטר?