איפה ומתי נוסעים בכביש מס' 222 בין צאלים לרביבים. 9.5 קילומטרים מערבית לרביבים עוברים בגשר מעל ערוצו של נחל הבשור. סימון שבילים כחול מכוון אל דרך עפר דרומה. במרחק שני קילומטרים מהכביש הראשי נמצאות חורבות העיר הקדומה חלוצה. יוצאים לטיול במקום שבו נדמה שלא היו בעבר חיים אנושיים שוכנים כיום כמה ישובים מרשימים. אחד מהם הוא חלוצה, הנמצאת בלב החולות. אזור החולות משתרע מרפיח במערב ועד רמת חובב ומצאלים בצפון ועד ניצנה בדרום. כיוון שכמות המשקעים באזור גדולה יחסית לאזורי מדבר אחרים בישראל, מכוסות הדיונות בצמחייה המייצבת אותן ומונעת חלקית את נדידתן, עם זאת אין כיום יישובים בתחומיהן.
חלוצה, ובערבית אל-ח'לסה, הוקמה במאה השלישית לפני הספירה כאחת התחנות על דרך הסחר הנבטית שקשרה את חצרמוות בתימן עם נמלה הגדול של עזה, ממנו יוצאו הסחורות, ובעיקר בשמים, לרומא שבמערב. כאן יכלו השיירות להצטייד במים ולנוח קמעה בטרם ימשיכו בדרכן. כמו יתר תחנות הסחר הנבטיות גם חלוצה הגיעה לשיאה בתקופה הביזאנטית, עת הנגב ידע מהפיכה של התיישבות עירונית. בניגוד לאתרים אחרים, הגם שנערכו בה חפירות חלוצה מעולם לא הוסדרה לביקורים ולכן נותרה לא מתוירת. הכניסה אליה חופשית, אך העזובה פושה והדי קולות הירי משטחי האש של צאלים מפרים את השלווה שהייתה יכולה להתקיים במקום. חשוב לציין כי האתר אינו נמצא בשטח אש, אך כל נסיעה הלאה ממנו אל עומק השטח אסורה בהחלט ללא תיאום מול גורמי הצבא בשטח. בחפירות שנערכו בחלוצה התגלו שרידי תיאטרון, כנסייה גדולה מהתקופה הביזנטית, בתי מגורים וביצורים (שכנראה הקיפו את העיר משלושה עברים למעט צד הערוץ). כלל הממצאים בעיר ובייחוד אלו של בתי הקברות מעידים על המעבר מאוכלוסייה נבטית לתרבות שסיגלה לעצמה את אמונות העולם הנוצרי והביזנטי. בחלקה הדרומי של העיר, סמוך לערוץ הנחל, התגלתה באר עמוקה שממנה נשאבו מי תהום בקרקע הערוץ, ככל הנראה היא זו שאיפשרה את החיים במקום. לאחר הכיבוש הערבי במאה השביעית לספירה ננטשה העיר ובהדרגה כוסתה בחולות הסוגרים עליה כיום. בתקופה העות'מאנית הוקם על מקומה הכפר הערבי ח'לסה שהתקיים עד מלחמת העצמאות.
כדאי לבקר: מצפה גבולות שופץ לאחרונה והפך לאתר מסודר. ניתן להגיע מכביש מס' 222, בין צאלים למגן. שילוט ברור מפנה אל הקיבוץ. לפני שנכנסים לקיבוץ פונים ימינה ובדרך מתפתלת המקיפה אותו מגיעים אל המצפה. המקום פתוח בשבתות בין 10:00-16:00. רצוי לתאם מראש את ההגעה בטלפון 08-9983195 (או 0547-919043). בחצר המצפה ניתן לראות שחזור של המבנים הראשונים העשויים לבני בוץ מיובש, את מגדל התצפית, בורות המים ואת כלי מלטשת היהלומים שפעלה במקום. הסיור לעצמאים נערך בלוויית דפי הסבר מפורטים. לחלקנו, ובפרט לילדים, צפויה חוויה מיוחדת בסדנא הפתוחה להכנת לבני בוץ. בתיאבון: בפארק גולדה חורשה מוצלת עם שולחנות וספסלים. בפונדק אסא בצומת אורים מגישים ארוחות מזרחיות. |
נתקלת בטעות בכתבה? חוסר עדכון? נשמח לקבל ולעדכן
>>