אחד הדברים הראשונים ששמנו לב אליהם כשטיילנו ברחובות הערים בגרמניה הוא השקט. הרחובות, השווקים, מרכזי הקניות שוקקים והומי אדם, אבל כמעט אף אחד לא מדבר בטלפון ברחוב, מלבד אולי קומץ נערים השקועים במרדף לוהט אחר פוקימונים, איש לא נדחף, לא מרים את הקול ולא צועק מקצה אחד של הרחוב לקצהו השני. גונתר, המלווה המסור שלנו, אומר שהגרמנים בבסיסם הם עם די קולני, אבל החינוך וכללי הנימוס הקפדניים, ובעיקר החשיבות שהם מעניקים לשמם הטוב, מאלצים אותם לשמור על איפוק, לקחת נשימה ארוכה ולספור עד עשר. הלוואי עלינו. הגענו לפרנקפורט ביום קריר וגשום באמצע יולי. החום והלחות שהשארנו מאחור נראו כל כך רחוקים ולא מציאותיים, עד שלרגע נדמה היה לנו שאנחנו נמצאים בתוך חלום או ביקום מקביל. עוד נגלה ששניהם נכונים. למרות שפרנקפורט היא עיר יפה ומרתקת שכדאי לבקר בה, לא התעכבנו והמשכנו דרומה פרייבורג: ממלכת בירה בגראז' מחתרתי
התנדנדנו החוצה מבושמים קלות ועשינו את דרכנו למלון העתיק ביותר בגרמניה, ואחד היפים שבהם, Ringhotel Zum Roten Bären (בעברית: בית הארחה לדובים האדומים), השוכן בלב העיר העתיקה של פרייבורג, לארוחת ערב במסעדת המלון. פתחנו במרק פטריות עשיר, שעשה לנו נעים בבטן, המשכנו בסלט צבעוני של עלים ירוקים, עגבניות שרי, עולש סגול וגבינת עיזים מטוגנת, והתעלפנו על נתחי טלה בגריל שהונחו באלגנטיות על מצע של משולשי פולנטה וירקות מאודים. לקינוח קיבלנו צלחת ענקית עם מיני פטיפורים, מוס פירות אוורירי ועוגת היער השחור (Schwarzwälder kirschtorte) בגירסה מקורית של השף. את כל הטוב הזה ליוו יין מקומי מצוין וקנקני בירה, למי שהתגעגע. בשלב הזה כבר היינו כל כך מסוחררים שוויתרנו על טיול לילי ברחובותיה היפים של פרייבורג. מחר גם כן יום. (כתובת: Oberlinden 12, אתר אינטרנט)
הבוקר שלמחרת קיבל את פנינו בשמיים קודרים וטפטוף עקשני, שהפך את הסיור ברחובות העיר העתיקה ובסמטאות האבן המקיפות אותה לרומנטי במיוחד. התחלנו בקתדרלה הגותית שבמרכז העיר, מונסטרפלאץ' (Münsterplatz), המנשאת לגובה 116 מטרים ויש בה ויטראז'ים, פסלים ויצירות אמנות רבות, שכל אחד מהם מציג סיפור מקראי אחר. ברחבה שלרגלי הקתדרלה פועל מדי יום שוק איכרים קטן, שמציע מפגש אותנטי עם חיי היומיום בעיר. אנחנו ניצלנו את השוק החביב למסע זלילות ודגמנו בשרים קרים ונקניקים בעבודת יד, חרדל בטעמים על קרעי פרעצל חם ובשרני, ולקינוח – עוגת גבינה רכה וחלומית שרק בשבילה שווה לחזור לפרייבורג. מהשוק המשכנו לשוואבנטור (Shwabentor), הידועים כשערי העיר העתיקה, ובדרך חלפנו על פני אבני הנגף הרבות (Stolpersteine) השקועות במדרכות, שמנציחות את תושבי העיר אשר נספו בשואה. לא ויתרנו ועצרנו ללגימה צוננת של Gutedel, יין לבן מתקתק, ומעורפלים קלות התפעלנו מיופיה של כנסיית הלב הקדוש, שכיפותיה הירוקות נעוצות גבוה בשמיים.
בדרך חזרה לכיכר העיר לא נזהרנו ומעדנו, לקול צהלתם של חברינו לקבוצה, לתוך באשלה (Bächle) – תעלות מים צרות וארוכות החוצות את העיר העתיקה. את ביקורנו בפרייבורג, שלמרות גילה המופלג (מעל 900 שנים) היא עיר אוניברסיטאית צעירה ותוססת, סיימנו במסעדה מקומית המשקיפה לקתדרלה, Ganter Brauereiausschank, בה טרפנו קנודל (Knödl), כופתאות לחם ממולאות בבשר קצוץ, ושפצלה (spätzle), אטריות בצק נפלאות, עם שניצל ברוטב פטריות ושמנת, ובירה כמובן. היה מושחת לתפארת (כתובת: Münsterplatz 18-20, אתר אינטרנט). נפרדנו בחיבוקים מאולריקה המדריכה החייכנית שלנו, ושוב יצאנו אל הדרך. שטוטגרט: יין, מכוניות יוקרה והחיים הטובים
רוב האטרקציות מרוכזות במרכז ההיסטורי שבלב העיר, משם גם התחלנו את הסיור שלנו. נקודת המוצא לכל טיול בשטוטגרט היא הכיכר הגדולה (Schlossplatz), שבמרכזה ניצב בניין הארמון החדש (Neues Schloss) והיא מוקפת גנים ומזרקות. בצידה הדרומי מצויה טירה עתיקה, שנבנתה במאה ה-14 כמקום מגוריהם של שליטי המדינה וכיום מאכלסת את מוזיאון ההיסטוריה של וירטמברג. מאחורי הטירה נמצאת כיכר שילר (Schillerplatz), עם פסלו של המשורר והמחזאי הגרמני פרידריך שילר המתנוסס במרכזה. בכיכר היפה מתקיים שוק פרחים ובצידה המערבי פועל שוק אמנים ססגוני. מדי שנה באוגוסט היא מארחת את פסטיבל היין של שטוטגרט, ובתקופת הכריסטמס מתקיים בה שוק חג המולד המסורתי. מגדל הטלוויזיה של שטוטגרט, חלוץ מגדלי הטלוויזיה בעולם | צילום: Rolf G Wackenberg / Shutterstock חלפנו בדמעות על פני מדרחוב הקניות המלכותי קוֹניגשטראסה (Königstrase), שהזמן הדחוק שעמד לרשותנו לא איפשר לנו להסתער עליו בארנקים שלופים ושמחה בלב, והתנחמנו בכך שהיעד הבא שלנו הוא שוק האוכל של שטוטגרט (Markthalle Stuttgart). אין לתאר את ההתלהבות שאחזה בנו למראה הדוכנים המצוחצחים, שמציגים את מרכולתם בסדר מופתי ובצורה אמנותית, כמו מוצגים במוזיאון. התעלמנו מקריאות האזהרה של המצפון וטעמנו גבינות מקומיות נהדרות, דגים כבושים, פרוסות של נקניק ובשר מעושן על לחם שיפון משגע ואיך לא – בירה קרה ועוקצנית ממבשלת בוטיק מקומית (כתובת: Dorotheenstr. 4, אתר אינטרנט).
עיר עשירה שטוטגרט, משופעת במפעלים גדולים ותעשייה משגשגת, שתושביה נהנים מרמת חיים גבוהה. זה גם המקום להתרשם בו מההיסטוריה המפוארת של תעשיית הרכב הגרמנית. יש כאן שני מוזיאוני רכב יוקרתיים – מוזיאון מרצדס בנץ ומוזיאון פורשה, שמוצגים בהם דגמים יפהפיים של המכוניות הנחשקות. כיוון שלא הצלחנו להחליט, רכשנו לעצמנו דגם אחד מכל חברה. בגודל מיניאטורי, כמובן. לאחר הרכישות המוצלחות, שישמחו בעיקר את הזאטוטים שהשארנו בבית, המשכנו לבית האופרה המהודר ונהנינו מאתנחתא קלה על שפת נהר הנקאר החוצה את העיר וסביבו מדשאות מטופחות ופינות מנוחה נעימות. כיאה לעיר שהיא יצרנית יין מהגדולות בגרמניה, סגרנו את היום בארוחת ערב טעימה, שכללה צלי בשר עם תפוחי אדמה אפויים וכרוב כבוש, בבר יין (Weinhaus Stetter) תוסס ומלא חיים ברובע השעועית (Bohneviertel). זהו רובע המגורים העתיק ביותר בשטוטגרט, שזכה לשמו בהשראת בעלי מלאכה והיהודים העניים שהתגוררו בו והמאכל היחיד שעלה על שולחנם היה שעועית. כיום זהו אזור טרנדי עם בוטיקים, גלריות, מסעדות וברים. קנקנים של יין לבן ואדום זרמו לשולחננו כאילו אין מחר, וכיוון שהיה זה ערב שבת ניצלנו את ההזדמנות וערכנו קידוש מאולתר, שזיכה אותנו במחיאות כפיים וקריאות אמן מאורחי המקום (כתובת: Rosenstrasse 32, אתר אינטרנט).
קסם העולם הישן ממלא את רחובות האבן של העיר העתיקה, המשובצים בבוטיקים יפים, גלריות וברי יין מפתים, ומשתלב בהרמוניה מושלמת עם קצב החיים המודרניים. חלפנו על פני טירת אסלינגן (Esslingen castle) הדרמתית החולשת על העיר ועל האזור כולו למעלה מ-700 שנים, על פני בתי האצילים המהודרים שחיו כאן בעבר וכיום מתגוררים בהם עשירי העיר, והצטרפנו לסיור מאלף לאורך פס הייצור ובמרתפי היין הישנים של מפעל היינות המבעבעים Sektkellerei Kessler, העתיק ביותר בגרמניה (כתובת: Georg Christian von Kessler Platz 12, אתר אינטרנט). סיימנו את הביקור בטעימת יין מבעבע מתוק וקליל וריחפנו לעבר מסעדה ספונת עץ מהמאה ה-13, המפורסמת בכל גרמניה כמסעדת קנודל (אותו דמפלינג נפלא ממולא בבשר) הטובה ביותר (כתובת: Heugasse 17, אתר אינטרנט).
מינכן: "אוקטוברפסט" באמצע יולי
מינכן היא עיר עם היסטוריה תרבותית עשירה ויש בה כמה מוזיאונים גדולים וחשובים. ביקרנו בארמון רזידנץ (Munich Residenz) המהודר, ששימש בעבר כמקום משכנם של מלכי בוואריה והיום פועלים בו ארבעה מוזיאונים; והתרשמנו במיוחד ממוזיאון פינאקוטק הישן (Pinakothek Alte), שנחשב לאחד הטובים בעולם ומכיל מאות יצירות מופת של אמנים אירופיים דגולים מימי הביניים ועד תקופת הרוקוקו. בדרך לבילוי הערב היומי שלנו, חלפנו על פני הגנים האנגליים (Englischer Garten), פארק גדול ומטופח המצוי במרכז העיר ובו מסלולי הליכה ורכיבה, אגמים בהם שטים להנאתם ברבורים וברווזים, וכמובן גני בירה (Biergarten) גדולים. מינכן ידועה גם כעיר בעלת מסורת עתיקת יומין של שתיית בירה, ומדי שנה היא מארחת את פסטיבל הבירה "אוקטוברפסט", שמושך אליו חובבי בירה מכל העולם. אנחנו סגרנו את היום במבשלת הבירה Hofbräuhaus, בית בירה ותיק ומפורסם, שמציע חוויה בווארית אותנטית עם בירה בקנקני ענק, אוכל בווארי מסורתי ומוסיקה כפרית. עוד רגע זה נגמר, חשבנו לעצמנו בפרץ של רגשנות, כשהזדחלנו שיכורים למיטה בשעת לילה מאוחרת. רגנסבורג: שייט על הדנובה, בירה אחרונה ופרידה
הלכנו במסלול מקסים שנקרא “all about water & wine”. חלפנו על פני בניינים מעוטרים בפסלים וקישוטי קיר מסוגננים, גלריות וכנסיות יפות. עצרנו לארוחת צהריים במסעדה היסטורית (Historische Wurstkuche), שמגישה נקניקיות מסורתיות, וטרפנו ערימה של נקניקיות נהדרות על מצע של כרוב מבושל (כתובת: Thundorferstraße 3, אתר אינטרנט). אחר הצהריים עבר עלינו בשיטוט נעים ברחבי העיר, קצת שופינג (בעיקר שוקולדים) ולקינוח – גלידת ספגטי ברוטב עגבניות, שגרמה לנו לפרוץ בקריאות עונג בלתי נשלטות ומביכות למדי. מדובר בגלידת וניל איכותית המוגשת בצורת אטריות דקיקות ועליה רוטב תותים אדום ומתוק. נשמע פשוט, אבל משהו בשילוב הבנאלי הזה היה כל כך טעים, שלא התאפקנו וירדנו על עוד קערת ספגטי. מחר חוזרים הביתה, ניחמנו את עצמנו מתוך ערפול חושים של עודף סוכרים.
ערב ירד על רגנסבורג. תושבי העיר והתיירים הרבים שמילאו אותה החלו להתקהל סביב במה במרכז העיר העתיקה, כדי לצפות בהופעה מוזיקלית של להקה מקומית. ויתרנו על החלק הבידורי של היום העמוס ויצאנו לשייט רגוע לאורך הדנובה בספינת עץ עתיקה, שנראית כמו ספינה של שודדי ים. בעבר שימשה הספינה את כורי המלח שבאזור וכיום היא משמשת כמסעדה ובר בווארי צף. לגמנו בירות בוואריות נהדרות, אכלנו ארוחת ערב עם המון בשר, תפוחי אדמה וכופתאות לחם, נהנינו מהנוף היפה, מרוח הערב הקרירה ומהסיום המוצלח לטיול נפלא, שיילווה אותנו עוד הרבה מאוד זמן. בתמונה הפותחת: אסלינגן על נהר הנקאר | צילום: Esslingen Stadtmarketing & Tourismus הכותבת היתה אורחת של לשכת התיירות הגרמנית |