גנואה (Genoa), בירת חבל ליגוריה בצפון איטליה, זכורה ודאי למי שצפה בשנות השמונים בסדרה "הלב" והמתעניינים במגלי ארצות מכירים אותה כעיר הולדתו של כריסטופר קולומבוס. אבל לא כולם יודעים שגנואה היא עיר מרתקת ומלאת חיים, שיש לה המון מה להציע למבקרים. גנואה נמצאת בין הים הליגורי להרי האפנינים בצפון-מערב איטליה. יש בה רובע עתיק מהגדולים באירופה, כיכרות אלגנטיות, ארמונות מפוארים, כנסיות מרשימות, נמל מלא חיים ומסעדות מצוינות. גם המיקום שלה, לא רחוק מהגבול עם צרפת, מאפשר לצאת ממנה לטיולים נהדרים משני צדי הגבול. ומה עושים בגנואה? הנה המלצות לדברים נפלאים שלא כדאי לוותר עליהם:
לקריאה נוספת:
הכיכרות של גנואה
לכל עיר אירופית גדולה יש כיכר מרכזית, שמהווה את הלב הפועם שלה. לגנואה יש שתי כיכרות כאלה. כיכר פרארי (Piazza De Ferrari) נמצאת בלב העיר, כשהרחובות הכי הומים, בהם הרחוב הראשי Via XX Settembre, מובילים אליה. בלב הכיכר יש מזרקה יפה ומסביבה ארמונות ומוסדות אמנות ותרבות, כמו האקדמיה לאמנויות יפות או Teatro Carlo Felice, מבתי האופרה הגדולים והיפים באיטליה. מומלץ לשבת באחד מבתי הקפה הרבים שבכיכר, להתפעל מהבניינים המרשימים ולצפות בעוברים ושבים. בסמוך נמצאת כיכר מטאוטי (Piazza Matteotti) הגדושה גם היא בבניינים היסטוריים ובכנסיות, כמו קתדרת סן לורנצו וארמון הדוג'ה.
קתדרלת סן לורנצו
גנואה מתגאה בהיצע נאה של כנסיות, אבל עולה על כולן היא קתדרלת סן לורנצו (San Lorenzo), המוכרת גם כקתדרלה של גנואה. הקתדרלה עברה כמה וכמה גלגולים – היא הוקמה במאה ה-12 כבזיליקה רומנסקית, עוצבה מחדש ככנסייה גותית במאה ה-14, ובמאה ה-16 קיבלה מראה רנסאנסי. חזית הכנסייה בנויה משיש ואבן עם פסים בשחור-לבן. פנים הכנסייה מרשים לא פחות, עם עמודי שיש ורוד ותקרה המעוטרת בפרסקאות מרשימים.
הארמונות של ויה גריבלדי
הטיול בוויה גריבלדי (Via Garibaldi) הוא חגיגה אמתית לכל אוהבי האדריכלות, האמנות וההיסטוריה. הרחוב הצר משובץ בארמון אחרי ארמון, עם חזיתות נאות, פרסקאות, גילופי אבן ושערים מרשמים, עדות למאות ה-16 וה-17 בהן גרו פה המשפחות העשירות והחזקות של גנואה. הריכוז המרשים של הארמונות אחראי לתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. מרבית הארמונות סגורים לקהל הרחב, אך תענוג להתבונן בהם. בין הארמונות שפתוחים לביקור – פלאצו רוסו (Palazzo Rosso, הארמון האדום), פלאצו ביאנקו (Palazzo Bianco, הארמון הלבן) ופלאצו טורסי (Palazzo Tursi), כולם גדושים ביצירות אמנות. בפלאתו טורסי מחכה הפתעה נוספת: כינור של ניקולו פגניני, המלחין והכנר בן העיר.
המוזיאונים של גנואה
לגנואה אמנם אין שם של עיר אמנות כמו רומא או פירנצה, אבל מי שיבקר בה יגלה היצע גדול של מוזיאונים משובחים, רבים מהם ממוקמים בארמונות. בארמון הלבן תמצאו בין היתר יצירות אמנות של רובנס ושל קראווג'יו, בארמון האדום מוצגות עבודות של טיציאן ודירר ובמוזיאון של מנזר סן אוגוסטינו מוצג אוסף מרשים של פסלים מהמאות ה-18-10. בפלאצו ריאל (Palazzo Reale), ארמון מרשים שהוסב למוזיאון, תוכלו לראות יצירות של טינטורטו, ואן דייק ואחרים.
הנמל של גנואה
הנמל של גנואה הוא הגדול באיטליה והשני בגודלו בים התיכון ויש בו הרבה בתי קפה, מסעדות ומקומות בילוי. אבל בראש וראשונה, זהו נמל פעיל ואפשר להתרשם בו מהספינות ולספוג את האווירה התוססת. אחד מסמלי הנמל הוא המגדלור, Lanterna di Genoa, אחד המגדלורים העתיקים בעולם. אזור הנמל הישן הפך למוקד בילוי משפחתי עם הרבה מאוד אטרקציות. אחת מהן היא האקווריום של גנואה, אחד הגדולים באירופה. באקווריום אפשר לצפות ביצורים ימיים מגוונים, כמו דגים, כרישים, צבי ים, מדוזות ודולפינים. אטרקציה נוספת בנמל היא המוזיאון הימי. המוזיאון, אחד הגדולים מסוגו באירופה, מוקדש לעבר הימי המפואר של גנואה ובארבע קומותיו תמצאו מודלים של ספינות, תצוגה של אטלסים וגלובוסים עתיקים ומוצגים נוספים.
התצפית היפה בגנואה
כל בית צריך מרפסת וכל עיר זקוקה לנקודת תצפית טובה. בגנואה התצפית הזו נמצאת ב- Spianata Castelletto. כדי להגיע אליה תצטרכו לטפס ברגל בעלייה תלולה או לעלות בקלילות במעלית הציבורית המעוצבת בסגנון אר-נובו מפיאצה דל פורטלו (Piazza del Portello). כך או כך, כשתגיעו למעלה תחכה לכם תצפית של 360 מעלות על העיר, הנמל והים.
רובע הדייגים בוקדסה
רובע בוקדסה (Boccadasse), למרות שהוא נמצא במרחק נסיעה קצרה ממרכז העיר, נראה יותר ככפר דייגים שליו מאשר שכונה של העיר השישית בגודלה באיטליה. במפרץ הקטן יש חוף עם חלוקי אבן, סירות דייגים ובתים הצבועים בשלל צבעים, מה שיוצר מראה פוטוגני במיוחד. אין הרבה פה הרבה אטרקציות, כדאי פשוט להגיע לכאן פנות ערב, לשוטט בסמטאות הצרות, ללקק גלידה ולצפות בשקיעה.
אוכל רחוב בגנואה
כעיר השוכנת ליד הים, גנואה משלבת בין מנות איטלקיות קלאסיות כפיצות ופסטות עם דגים מאכלי ים טריים. המטבח של גנואה עשיר בעשבי תיבול והוא תרם לעולם כמה תשורות קולינריות. כאן נולד ממרח הפסטו, הסלסה די נוצ'י – ממרח אגוזי מלך וגם הפוקצ'ה. עוד מנות נוספות הייחודיות למטבח המקומי הן פרינאטה – לחם שטוח על בסיס של קמח חומוס וטורטה פסקואלינה – פאי במילוי עלי סלק וירקות. לצד מסעדות מצוינות, מומלץ גם להתנסות באוכל הנמכר בדוכני רחוב, אפשרות טעימה וזולה. ברחבי העיר תמצאו דוכנים של פיצות ופוקצ'ות בשלל תוספות, Friggitorie – שמציעים פירות ים וירקות מטוגנים, ו-Sciamadde – חנויות מסורתיות הממוקמות בעיקר באזור הנמל הישן שבהן אפשר לקחת לדרך מטעמים חמים וקרים מהמטבח המקומי.
ערב בבר
אחרי שהשבעתם את הרעב, או אולי דווקא כאפריטיף לפני ארוחת הערב, מגיע הזמן לצאת לסיבוב ברים. לערב רומנטי נסו את אחד מהברים של קורסו איטליה (Corso Italia), הטיילת הראשית של גנואה. הטיילת משובצת בברים אפנתיים בהם תוכלו לשבת על ספה מול השקיעה, ללגום קוקטייל וליהנות מריח הים ומרחש הגלים. גם סמטאות העיר העתיקה גדושות בברים. ריכוז נאה נמצא בפיאצה דלה ארבה (Piazza delle Erbe). חלק מהברים כאן מתמחים ביין, באחרים תמצאו בירות מקומיות, ובכולם תיהנו מאווירה טובה.
מחוץ לעיר: פורטופינו
למרות שיש המון מה לעשות בגנואה עצמה, אם יש לכם זמן, תמיד נחמד לטייל קצת מחוץ לעיר כשעה נסיעה מגנואה תביא אתכם לפורטופינו (Portifino), בעבר כפר דייגים צנוע והיום אחת מעיירות הנופש היוקרתיות באיטליה. בנמל הזעיר, המוקף בבתים צבעוניים, עוגנות יאכטות מנקרות עיניים, אל תתנו לכסף החדש לפגום לכם בהנאה. הסמטאות הצרות ומרוצפות האבן מקסימות כתמיד והמיקום פורטופינו חלומי – במפרץ סלעי ומיוער עם מי טורקיז צלולים.
מידע מעשי על גנואה
איך מגיעים לגנואה? בעבר הופעלו טיסות שכר ישירות מנתב"ג לגנואה. נכון למועד כתיבת הכתבה אין טיסות ישירות. ניתן לטוס ליעדים אחרים באיטליה, אליהם פועלות טיסות ישירות, כמו מילאנו או רומא, ומשם לנסוע לגנואה ברכב שכור או ברכבת. משך הנסיעה ברכבת ישירה מרומא לגנואה הוא כארבעה שעות וארבעים חמש דקות. משך הנסיעה ברכבת ישירה ממילאנו לגנואה הוא כשעה וחצי.
מתי להגיע לגנואה? כיאה לעיר גדולה, הביקור בגנואה מתאים לכל עונה. העונה הנעימה ביותר לטיולים בעיר ובסביבה היא האביב המאוחר (אפריל/מאי) וראשית הסתיו (ספטמבר/אוקטובר). בימים יפים בעונות אלה תוכלו ללכת אפילו לים. הקיץ עמוס, אבל זוהי תקופה נהדרת לבילוי בחופים. החורף מתאים לטיולים בעיר ויש מעט מאוד תיירים בעיר, אבל עשוי להיות גשום מאוד.
גנואה ממעוף הרחפן
תחבורה בגנואה: בגנואה יש רכבת תחתית נוחה, נקייה ותדירה, אבל יש לה רק שבע תחנות כך שהיא לא מכסה את כל אזורי העיר. לאזורים אחרים תוכלו להגיע באוטובוסים – בעיר פועלים 140 אוטובוסים שנוסעים בכל רחבי העיר. בנוסף, פועלים בעיר רכבלים ומעליות שמקשרים בין המרכז לאזורים הגבוהים של העיר. כרטיס לנסיעה בודדת תקף ל-110 דקות ולכמה אמצעי תחבורה – רכבת תחתית, אוטובוסים (למעט האוטובוס ל/מ נמל התעופה), רכבל ומעליות. תיירים יכולים לרגוש כרטיס MetDaily שתקף ל-24 שעות ולכל אמצעי התחבורה, כולל רכבת אזורית וקו האוטובוס לפורטופינו. את הכרטיסים לנסיעה בודדת ניתן לרכוש במכונות אוטומטיות בתחנות וכן בדוכני עיתונים וטבק. את הכרטיס היומי לתיירים ניתן לרכוש, בנוסף, סניפי לשכת התיירות של גנואה.
מפת גנואה:
>
שולמית הגיב:
שאלה
האם אפשר להגיע מהנמל של גנואה לפורטופינו בשייט ?