תפריט עמוד

ברלין – בירת התרבות

שתפו:
כשהגעתי לברלין בפעם הראשונה, הרגשתי שהעיר, שחגגה באותם ימים שמונה שנים לקריסת החומה, מחזירה אותי שישים שנה אחורה, לשנות השלושים והארבעים של המאה העשרים. אוטובוס קומתיים חלף על פני ועל מלוא שתי קומותיו נפרשה פרסומת ענק שהחלה במלה "עבודה" (Arbeit) ותהיתי אם גם המוצר אותו פרסמו משחרר ממש כמו העבודה. אני עם מחשבותי, ונהג המונית התורכי עם משחק הכדורגל שעמד להתקיים למחרת בין גאלאטאסריי התורכית ובין אחת מקבוצותיה של ברלין (התורכים ניצחו).


השלט "ברוכים הבאים לעיר התורכית השלישית בגודלה בעולם" אמנם לא קידם את פני כשהוא תלוי מעל שער ברנדנבורג, אבל הגרמנים והתורכים תמימי דעים בטענתם שברלין היא העיר עם האוכלוסייה התורכית השלישית בגודלה בעולם, לאחר איסטנבול ואנקרה. בין אם זו האמת ובין אם לאו, לא מפתיע שברלין נחשבת לאחת הבירות החשובות של הפעילות התרבותית הקוסמופוליטית.

בית תרבויות העולם
לברלין הגעתי פעמיים כשנערך בה יריד מוזיקת העולם הגדול, ה־WOMEX – World Music Expo.היריד התקיים אז ב"בית תרבויות העולם" (Haus der Kulturen der Welt), מרכז שמוקדש לתערוכות, כנסים, מופעים וירידים בינלאומיים של תחומי האמנויות השונים. כיום פעילותו מתמקדת בעיקר בקניין התרבותי של ארצות העולם השלישי — אסיה, אפריקה ודרום אמריקה — ובמיזוגו באירופה. ה־WOMEX אמנם העביר את פעילותו לעיר הגרמנית אסן (Essen), אך "בית תרבויות העולם" ממשיך בפעילותו.

קרנבל התרבויות

אחת לשנה מתקיים בברלין "קרנבל התרבויות", שבבסיסו עומד הרעיון להביע את רבגוניותם של תושביה. בעיר המאכלסת 440 אלף מהגרים מ־180 מדינות ומתיימרת להיות מטרופולין תוסס שמשנה תדיר את פרצופו, היה זה רק טבעי שייווצר קרנבל שכזה – חגיגה אינטראקטיבית בין ישן לחדש, בין מקומי לזר, בין מסורתי למודרני.

בשמונה שנות קיומו הפך "קרנבל התרבויות" לפסגת האירועים התרבותיים בבירה הגרמנית והוא מושך אליו תיירים רבים מרחבי המדינה ומחוצה לה. בשנה שעברה נאמד מספר הצופים והמשתתפים באירועיו במיליון וחצי בני אדם. ברחבי העיר נבנו ארבע במות מרכזיות המייצגות את התרבויות השונות: "פאראפינה" (אפריקה), "באריו לאטינו" (דרום אמריקה), "אירואסיה" (אירופה ואסיה) ו"הבזאר המזרחי" (המזרח הקרוב והרחוק). על הבמות מתקיימות הופעות תיאטרון, מחול ומוזיקה מרחבי העולם, ומסביבן – ירידים של מזון ומשקה ודברי אמנות מארבע רוחות השמים.

במצעד הרחוב המתקיים במסגרת הקרנבל משתתפות עשרות תזמורות עם אלפי צועדים מעשרות מדינות, למעשה רובם תושבי ברלין. חלק מהצועדים לבושים בתחפושות, אחרים – בבגדים לאומיים, והם מפגינים את כישוריהם כתקליטנים, לוליינים, ליצנים, רקדנים וכדומה.

תחנת מולטי־קולטי
לאוהבי מוזיקת העולם מציעה ברלין את אחת מתחנות הרדיו החשובות בתחום – תחנת "מולטי־קולטי" (בתרגום מילולי "הרבה תרבויות"), המשדרת 24 שעות ביממה מוזיקת עולם ותכנים תרבותיים כלל עולמיים. שעות הלילה מוקדשות לתוכניות מוזיקת עולם מרשתות רדיו מכל רחבי הגלובוס, כאשר כל תוכנית משודרת בשפתה המקורית, ועם כל ה"פריצות" והפרסומות המקוריות. בלילה אחד יכול לדוגמה המאזין לשמוע תוכניות בספרדית, קרואטית, אנגלית, גרמנית, צרפתית ואפילו בעברית. שדרי הרדיו ששולחים את תוכניותיהם לתחנה הם חברים בארגון שנקרא World Music Chart Europe, ארגון שבוחר אחת לחודש את עשרים אלבומי מוזיקת העולם הטובים ביותר שיצאו בעת האחרונה ברחבי העולם. הרשימה מתפרסמת בכל עיתוני ואתרי התחום, ולמעשה חלק גדול מתעשיית המוזיקה מתבסס על אותם מצעדים חודשיים. את התחנה ניתן לשמוע גם באינטרנט באתר www.multikulti.de.

אלו הן רק חלק מהפעילויות הרב תרבותיות המתקיימות בברלין – עיר שגם אם היא זורקת אותך לעבר שהוא לא כל כך רחוק אבל מאוד קודר, וגם אם אתה מסתייג מלבקר בה או במדינה שהיא בירתה – ברגע שהגעת אליה אין ספק שתהנה ממגוון תרבותי עשיר ובלתי נדלה.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מברלין

אי המוזיאונים: הצד המפואר של ברלין
אי המוזיאונים: הצד המפואר של ברלין

לצד תרבות אלטרנטיבית, אמנות רחוב ומסיבות עד אור הבוקר, ברלין מציעה צדדים אחרים, מהודרים ומהוגנים מאוד. אי המוזיאונים, בלב נהר השפרה שחוצה את ברלין, הוא מקום כזה - אתר מורשת ...

עודכן 6.6.24

רותם בר כהן | צילומים: רותם בר כהן

רובע קרויצברג: הצד המחוספס של ברלין
רובע קרויצברג: הצד המחוספס של ברלין

אם אתם רוצים להכיר את ברלין האחרת, זו שמעבר לשער ברנדנבורג ואי המוזיאונים, כדאי לכם להגיע לאזורים הרב-תרבותיים והמחוספסים יותר. למשל, רובע קרויצברג, שבחלקים ממנו שומעים יותר תורכית מגרמנית ויש ...

עודכן 29.3.23

רותם בר כהן | צילומים: רותם בר כהן

רדוף שדים: שפרה-פארק, מזרח ברלין
רדוף שדים: שפרה-פארק, מזרח ברלין

זה לא כל כך נעים לראות גן סגור ובטח לא גלגל ענק מפורק. עמי בן בסט ביקר בפארק רפאים נטוש בפרוורי ברלין – מזרח גרמניה של פעם

עודכן 16.12.21

עמי בן-בסט | צילומים: עמי בן-בסט

שתפו: