תפריט עמוד

בעקבות נהר הקולורדו: סיפור על אנשים ומים

שתפו:

נהר קולורדו, שזורם בדרום-מערב ארה"ב ובמקסיקו, באזורים שהם צחיחים ברובם, מהווה עדות לשיתוף פעולה, חדשנות, נחישות וכושר המצאה, אך גם לסכסוכים היסטוריים מתמשכים על משאבי מים. נועם בדין, פעיל בנושאי תיירות בת קיימא ודיפלומטיית מים, יצא למסע לאורך הנהר וגילה שדרך ההתמודדות עם האתגרים הסביבתיים בדרום-מערב ארצות הברית יכולה לשמש השראה למזרח התיכון

עודכן 22.12.24

נהר הקולורדו, המשתרע על פני 2,330 ק"מ, זורם דרך שבע מדינות בארה"ב ושתי מדינות במקסיקו, משמורות ההרים בקולורדו ועד לשפך הנהר במפרץ קליפורניה.  הנהר מהווה עדות לשיתוף פעולה, אך גם לסכסוכים היסטוריים הנובעים מהמאבק על משאביו.

כפעיל בנושא תיירות בר-קיימא ואקטיביסט דיפלומטיית מים, אני חוקר בשנים האחרונות את האתגרים המורכבים של מחסור במים ואת החשיבות של שיתוף פעולה חוצה גבולות, בהשראת הסכמי אברהם. דרכי נשענת על הקשרים העמוקים בין מים, טבע וחוסן אנושי – מהתמודדות עם הירידה הדרמטית במפלס ים המלח ועד למערכות מים חכמות ופיתוח דרכי שימור סביבה באיחוד האמירויות ואוצרות המים של בחריין.

אין זה מפתיע, אם כן, שנהר הקולורדו הפך לאחת מנקודות הציון המשמעותיות במסע שלי ברחבי הטבע הפראי של צפון אמריקה. המסע שלי לאורך נהר הקולורדו באריזונה הינו שילוב של למידה, התבוננות אישית ושאיפה לחזק את החיבור בין מים לאנושות.

לקריאה נוספת:

מעבר קיצוני: מסיאטל לאגם הוואסו

המסע שלנו התחיל בשינוי קיצוני – מעבר מהשמים המעורפלים והנופים הירוקים של סיאטל למדבר הצחיח של אריזונה. אחרי טיסה ללוס וגאס, העיר המרכזית הקרובה ביותר, ונסיעה של כשעתיים וחצי, הגענו אל אגם הוואסו (Lake Havasu), המקום המיושב החם ביותר בצפון אמריקה- ב-29 ביוני 1994 נמדדו כאן 53 מעלות צלזיוס.  השהות בת תשעת הימים שלנו הפכה להזדמנות ללמוד כיצד קהילות מדבריות שורדות ומשגשגות באחת הסביבות הקשות ביותר.

אגם הוואסו, הידוע במיקומו המדברי ובטמפרטורות קיץ שעולות על 49 מעלות צלזיוס וממוצע של 15 ימי גשם בלבד בשנה, מסמל כושר המצאה וחוסן אנושי, ושואב את מקור חייו מנהר הקולורדו. תושבי האזור פיתחו פתרונות חדשניים לניהול מים, כגון מערכת מתקדמת של אגירת מים ושימוש בהם לפעילות יום-יומית, בילוי ותעשייה. אחד הסמלים הבולטים באזור הוא גשר לונדון, אשר הועבר מארץ המקור שלו באנגליה לאריזונה, שם נבנה מחדש כתמריץ כלכלי ותיירותי.

נהר הקולורדו, שמזין מעל 35 מיליון אנשים בדרום-מערב ארה"ב, הוא עורק חיים חיוני. במהלך שהותנו, זכינו לפגוש ולשוחח עם ראש העיר קאל שיהי. השיחה, שהתמקדה בחידושים ישראליים בניהול מים, הדגישה את הקשרים בין האתגרים של דרום-מערב ארה"ב לאלו של המזרח התיכון. ראש העיר הביע עניין רב בהעמקת שיתופי הפעולה בין האזורים, מתוך הכרה בחשיבות פתרונות חדשניים לשימור המים, בין היתר מיזמי תיירות בר-קיימא חדשניים.

אחד הסמלים הבולטים באזור הוא גשר לונדון, אשר הועבר מארץ המקור שלו באנגליה לאריזונה, שם נבנה מחדש כתמריץ כלכלי ותיירותי

אחד הסמלים הבולטים באזור הוא גשר לונדון, אשר הועבר מארץ המקור שלו באנגליה לאריזונה, שם נבנה מחדש כתמריץ כלכלי ותיירותי

 

סכר פרקר: סיפור של סכסוך וחדשנות

נסיעה קצרה של שעה דרומה הביאה אותנו לסכר פרקר, הסכר העמוק בעולם, המשתרע על נהר הקולורדו וממלא תפקיד חיוני בחלוקת המים ברחבי דרום-מערב ארה"ב. עם זאת, ההיסטוריה שלו מסומנת בסכסוך. במהלך שנות ה-30, המתחים הידועים כ"מלחמות המים באריזונה" התלקחו כאשר בניית הסכר בקליפורניה איימה על זכויות המים של אריזונה. המצב הסלים עד לנקודה שבה אריזונה פרסה את המשמר הלאומי שלה כדי להגן על חלקה,  מה שהמחיש את הנחישות שבה נוקטות קהילות כדי לשמור על משאבי המים שלהן.

במזרח התיכון ניתן לראות מקבילות למורשתו של סכר פרקר, כאשר משאבי מים משותפים – כמו נהר הפרת, החידקל, הנילוס וגם נהר הירדן – הם גם מקורות לסכסוך וגם לשיתופי פעולה אפשריים. במהלך ספטמבר 2023, השתתפתי במשלחת מנהיגים צעירים מהמזרח התיכון בוושינגטון הבירה, שאורגנה על ידי ישראליז (ISRAEL-is) והוועד היהודי האמריקאי (AJC). במשלחת זו בחנתי כיצד דיפלומטיית מים יכולה לבנות אמון בין מדינות לקראת ציון שנה שלישית להסכמי אברהם. ה-Colorado River Compact – הסכם היסטורי שנחתם בשנת 1922 בין שבע מדינות בארצות הברית שמשתמשות בנהר הקולורדו על מנת להסדיר את חלוקת המים מהנהר בין המדינות – הניח בהצלחה את הבסיס לשיתוף פעולה בארה"ב, ומציע מודל להסכמים בינלאומיים באזור מזרח התיכון וצפון אפריקה (MENA).

הגרנד קניון: פלא טבע עוצר נשימה

הגרנד קניון, שמרוחק כ-3.5 שעות נסיעה מאגם הוואסו ומשתרע בגובה 2,400-2,100 מ'  מעל פני הים, הוא לא רק פלא ויזואלי אלא עדות לחוסן טבעי. כשהגענו בסוף נובמבר, חווינו את הניגוד החד בין הימים החמים – בסביבות 11 מעלות צלזיוס – ללילות קפואים, עם ירידה בטמפרטורות ל- 4 מעלות צלזיוס מתחת לאפס ורוחות סוערות. הסביבה המחוספסת הזו, עם כתמי הקרח ונקודות המבט החשופות שלה, כמו זו הנשקפת מתצפית פוינט, הדגישה את כוחו של הטבע.

שהות של ארבעה לילות בכפר הגרנד קניון, בו מתגוררים כ-250–300 תושבים התומכים ב-חמשת מיליון המבקרים השנתיים של הפארק, אפשרה לנו לחזות במחויבות יוצאת הדופן של הקהילה. שומרי הגרנד קניון מגלמים את הקשר העמוק בין האדם לאדמה, תוך הבטחת שימורו של פלא טבע זה לדורות הבאים. בעזרת Planet Zula, רשת של מארחים נוצרים המארחים מטיילים ישראלים ברחבי העולם, קיבלה אותנו משפחה מקומית בכפר, והעשירה את המסע שלנו בתחושת קהילה והכרת תודה.

השינויים העדינים של האור והצבע לאורך היום יחד עם מראה הנהר המתעקל מדגישים את הפאר של הקניון

השינויים העדינים של האור והצבע לאורך היום יחד עם מראה הנהר המתעקל מדגישים את הפאר של הקניון

בביקור בשבילים פחות מוכרים ובנקודות אגדיות כמו Hopi Point ו-Desert View, הרגשנו את הפאר של הקניון בשינויים העדינים של אור וצבע לאורך היום, יחד עם נופים רבים של חלקים מנהר הקולורדו הזורמים ומתעקלים בקניון הפרהיסטורי. בין לבין, השהייה בכפר גרנד קניון, הממוקם באמצע יער עבות, הייתה מקום מפגש יומי עם צבאים ואיילים, העוברים ושבים בין בתי המגורים. אחת החוויות האהובות ביותר שלנו הייתה צפייה בזריחה מעל הקניון. קרני השמש הראשונות שציירו את הקניון בגוונים זהובים היו תזכורת עמוקה לפאר ולחוסנו של הטבע.

האתגרים העונתיים של הגרנד קניון והמסירות של אלה שמטפלים בו משקפים את הנושא הרחב יותר של סינרגיה בין אדם לסביבה. יופיו המתמשך של הקניון, שנחצב במשך אלפי שנים על ידי נהר הקולורדו, מסמל את הרוח המתמשכת הן של הארץ והן של האנשים שקוראים לה בית.

זריחה מעל הגרנד קניון

זריחה מעל הגרנד קניון

 

מסע של אחדות ותקווה משותפת

התחקות אחר דרכו של נהר הקולורדו דרך אריזונה הייתה יותר מסתם הרפתקה משפחתית; זו הייתה אודיסיאה של גילוי, השתקפות והשראה. מהחוסן והרוח החדשנית של אגם הוואסו, דרך השיעורים ההיסטוריים בסכר פרקר, ועד לגרנד קניון מעורר הכבוד והאירוח של Planet Zula, המסע הזה הדגיש את הקשרים העמוקים בין מים, חוסן ואנושות.

ישנן כמובן עוד כמה נקודות ציון אייקוניות של נהר הקולורדו באריזונה, במרחק של כמה שעות בודדות צפונית מזרחית לגרנד קניון, כמו למשל Horseshoe Bend ואגם פאוול (Lake Powell). חוויות אלו מובילות לעבודתי בדיפלומטיה במים ובתיירות בת קיימא, ומנחות אותי לבנות גשרים – בין אם בין אנשים, תרבויות או מערכות אקולוגיות. הם מזכירים לנו שניתן להתמודד עם אתגרים באחדות ובצמיחה קולקטיבית. על ידי תמיכה בניהול מים בר-קיימא וטיפוח דיאלוג בין-תרבותי, נוכל לרתום את הכוח של האמפתיה ושיתוף הפעולה. כאשר קהילות ויחידים מתאחדים, הם הופכים לכוח אדיר לשינוי חיובי.

 

 

 

 

 

 

 

לאן נעלמו הכוכבים?

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מפארקים בארצות הברית

חשיפה כפולה 1: דיאלוג בהרי הסמוקי
חשיפה כפולה 1: דיאלוג בהרי הסמוקי

מדור חדש: אנחנו אורית ורפי, בני זוג מכרכור, בני חמישים וקצת. שנינו מצלמים, והצילום הוא חלק בלתי נפרד, ואפילו משמעותי, מהטיול שלנו. בטיול המתואר להרי הסמוקי בארה"ב ...

רפי קורן ואורית גוטרבוים-פרטוק | צילומים: רפי קורן ואורית גוטרבוים-פרטוק

עודכן 4.6.23

טיול מהבית: סיורים וירטואליים בפארקים לאומיים
טיול מהבית: סיורים וירטואליים בפארקים לאומיים

גם בתקופות שבהן אין מגבלות על טיולים, טיול בשמורות הטבע האמריקאיות מצריך תכנון רב, במיוחד בשמורות המרוחקות והפחות מוכרות. אז עד שאפשר יהיה לחזור ולטייל בחופשיות, וגם ...

מערכת מסע אחר אונליין

עודכן 20.4.20

טרקים בארצות הברית
טרקים בארצות הברית

הדרך הטובה ביותר להכיר את נופיה המגוונים של ארצות הברית היא בטרק רגלי. בין אם אתם בוחרים בטרק יומי או רוצים לצאת למסע ארוך ומאתגר, יש לנו ...

מערכת מסע אחר אונליין

עודכן 20.6.19

שתפו: