המקומות האקזוטיים המרהיבים בעולם, כמו הנופים הפראיים, הסוואנות והג'ונגלים של מדינות אפריקה, האתרים המרתקים של דרום אמריקה ומקומות נוספים, מציעים חוויות נפלאות של היכרות עם תרבות חדשה. אך, מעבר לנופים הציוריים גם הגוף שלנו נחשף לפלאי הטבע העשויים לעתים לסכנו. אתם עשויים לגלות כי טפילים שונים נצמדו לגופכם, יצורים זעירים כגון חיידקים או ווירוסים שאינם נפוצים במרבית מדינות העולם המערבי. לכן, כפי שהתחסנתם לפני היציאה לטיול על מנת להגן על הגוף ממרבית הפגעים שציינו, חשוב גם להיבדק על ידי רופא בדרך חזרה הביתה ולגלות אם חזרתם מהטיול עם מעט יותר מזיכרונות מופלאים ותמונות ציוריות.
אלה הבדיקות שאסור לשכוח כאשר חוזרים מטיול בחו"ל.
בדיקות דם – האם יש לכם חום?
הדרך הטובה ביותר לגלות אם אתם חולים במחלה כלשהי עוברת דרך המדחום שלכם. בדרך כלל כאשר אנו נדבקים במחלה כלשהי הגוף יגיב ויציג סימנים כגון חום גוף גבוה. נכון, יתכן ומדובר בשפעת בלבד אך קיימות שלל מחלות אחרות שיכולות לתקוף את הגוף. לרוב בדיקות דם יוכלו לזהות עוד לפני עליית החום אם יש סיכון למחלות
ארגון הבריאות האמריקאי ערך מסמך מקיף בנושא והנחה את מהרופאים המטפלים לברר באיזה מקום גאוגרפי שהה המטופל לפני שהגיע חזרה לביתו. בין השאר צוינו המחלות הבאות לפי האזורים הגיאוגרפיים:
הקאריביים, דרום אמריקה ומרכז יבשת אמריקה
באזורים אלה נפוצה מחלת המלריה (במיוחד בהאיטי), ניתן למצוא בהם גם סיכון לזיקה, צ'יקונגוניה דנגי – שתי האחרונות דומות זו לזו ומועברות באמצעות עקיצות של יתושים.
דרום, מזרח ומרכז אסיה
באזור אסיה המחלות הגורמות לחום יהיו בעיקר מלריה וקדחת דנגי.
אפריקה
היוצאים לאפריקה חוזרים לעתים עם מחלות נדירות יותר כמו טריפנוסומיאזיה, קדחת אנטריק וכן עם מלריה ודנגי.
חשוב לדעת כי חלק מהמחלות אינן מופיעות מיד לאחר ההדבקות, וכפי שציין ארגון הבריאות האמריקאי יתכן והחום יופיע רק חודש עד שנה אחרי הטיול. לכן, כדאי לפנות לבדיקה רפואית ולפעול לפי המלצות הרופא.
בדיקת HIV
במידה וטיילתם באזורים בהם יש אחוז נשאות גבוה של HIV (כגון חלק ממדינות אפריקה) או קיימתם יחסי מין (מוגנים או לא מוגנים) וישנו חשש כי הפרטנר הינו נשא של המחלה, חשוב לבצע בדיקת HIV.
כיצד ניתן לבצע את הבדיקה? רבים חשים מעט מבוכה לבקש מרופא המשפחה בדיקת HIV. לכן הוועד למלחמה באיידס מציע כיום גם בדיקות HIV אנונימיות (בתשלום) שאת תוצאותיהן ניתן לקבל בתוך מספר ימים או בבקשה מיוחדת לבצע גם בדיקה מהירה.
בדיקות של מערכת העיכול
בדיקה נוספת שנמליץ לבצע לאחר החזרה מטיול באזורים בהם סכנת ההדבקה גבוהה, היא בחינה של מערכת העיכול. חלק מהטפילים עשויים לגרום לבעיות עיכול ולתופעה הקרויה – "שלשול מטיילים". תופעה זו יכולה לנבוע משתייה של מים באזורים בהם ההיגיינה לקויה או ממזון רחוב שאינו נבדק כראוי. באסיה, דוכני רחוב רבים מציעים מאכלי ים המבוססים על דגים העשויים להכיל חיידקים שונים החל מסלמונלה וכלה בחיידקים אקזוטיים יותר הפחות מוכרים בארץ. מספר מחקרים מציעים אף ליטול תוספים פרוביוטיים על מנת לחזק את הנוכחות של "חיידקים חיוביים" במערכת העיכול.
שינוי במצב הנפשי
לצד האספקטים הפיזיים עשויים להיות גם שינויים במצב הנפשי. שינויים אלה יכולים לנבוע משלל סיבות כגון נטילה של סמים או הדבקת מזהמים היכולים לגרום למלריה מוחית, דלקת קרום מוח ויראלית או חיידקית, טיפוס או טריפנוסומיאזיס (הנגרם מטפיל ומועבר לגוף באמצעות עקיצה של זבוב הצה-צה וגורם לנמנום וחוסר הכרה).
לסיכום, יציאה לטיול להתאוורר מעט ולגלות עולם יכולה להיות חוויה נפלאה רק רצוי לוודא כי אכן חזרתם בריאים מהטיול הזה. נסו, עוד לפני הטיול לתכנן את הבדיקות הרפואיות שתבצעו כאשר תחזרו ממנו. כמו כן, לא כדאי לוותר על החיסונים המומלצים על ידי הרופא שלכם לפני הטיול וליטול תוספים פרוביוטיים על מנת לחזק את מערכת העיכול שלכם הנחשפת למזון חדש ולתנאי היגיינה ירודים בהשוואה לזו שהכרתם בארץ.
____
* אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.