אל סלוודור, המדינה הקטנה במרכז אמריקה, עברה בשנים האחרונות מהפך דרמטי שהפך אותה מאחת המדינות המסוכנות ביותר לאחת הבטוחות ומעוררות ההשראה באמריקה הלטינית. במסגרת המאמצים להילחם בפשיעה, עשרות אלפי תושבים נעצרו ובמקביל, הממשלה השקיעה מעל מיליארד דולר בפרויקטים ענקיים במטרה למשוך משקיעים ולייצר תיירות מתקדמת. בין היוזמות היותר מעניינות היא "Bitcoin City" – עיר ללא מיסים בה משתמשים באנרגיה גאותרמית שמומנה על ידי שימוש באגרות חוב מבוססות ביטקוין. יוזמה זו ויוזמות נוספות אלה מציבות את המדינה כיעד תיירותי עולמי בעידן של חדשנות ותיירות תעשייתית.
לקריאה נוספת:
למרות המהפך, אל סלוודור ממשיכה לשאת את צל מלחמת האזרחים. כ-40% מהאוכלוסייה הסלבדורית עדיין מתגוררת מחוץ לגבולות המדינה, בעיקר בארצות הברית, והעברות כספים מהתפוצה מהוות כשליש מהתוצר המקומי הגולמי. המטבע הרשמי הוא הדולר האמריקאי, מה שמדגיש את תלותה של אל סלוודור בכלכלה האמריקאית ואת הקשר העמוק עם הקהילה הסלבדורית בעולם.
מטיילים ישראלים ישמחו לגלות שברחובות ברחבי המדינה ניכרת האהבה לישראל – מגני דוד, דגלי ישראל ושלטי ״שלום״ מצויים בכל פינה, ובעיר הבירה סן סלבדור נמצא רחוב ירושלים שמהווה עדות לקשר התרבותי העמוק. הסיבה לאהדת ישראל נעוצה ככל הנראה בעובדה שאל סלוודור היא ביתה של אחת הקהילות הנוצריות האוונגליות הגדולות במרכז אמריקה, מה שמוסיף ממד ייחודי לזהותה התרבותית והדתית.
מעבר לשיפור בביטחון וההשקעה האדירה בתיירות תעשייתית, אנו עדים לעלייתו של מודל תיירותי חדש – תיירות מתחדשת ומשקמת (Regenerative and Restorative Tourism), החובקת בתוכה את הקשר העמוק לקהילה המקומית, לסביבה ולערכי הקיימות. ברחבי המדינה נפתחן וממשיכים להיפתח מקומות אירוח ברי קיימא שמחברים בין הסביבה והקהילה. הנה שלושה מקומות מומלצים במיוחד:
Flow House – מודל לתיירות מתחדשת
כשהגענו ל-Flow House בתחילת 2025, שנה בדיוק לאחר הקמתו, התברר לי מיד שזה הרבה יותר מסתם בית אירוח – זהו מגדלור של תיירות מתחדשת. בית ההארחה הוקם על ידי קימברלי אריאלה דואניאס, המכונה "קימי", ושותפה ומנהל המקום, גסטון סובייאגה. קימי נולדה כבתו של סולומון דואניאס, פליט יהודי שנמלט ממלחמת האזרחים באל סלוודור לארצות הברית. שנים לאחר מכן, הוא החליט לחזור למולדתו והביא את בתו למסע התחברות לשורשים ולבנייה של משהו משמעותי. מחויבותה של קימי למולדתה ניכרת בכל יוזמה – וכך גם בגסט האוס הזה, שהוא מרכז של התחדשות וחגיגה תרבותית.
המבנה, שהוקם ב-2023, מצויד בכל הנוחות המודרנית שאורח יכול לבקש, תוך שילוב מושלם בין נוחות לחיבור קהילתי. העיצוב, שזכה לכינוי "שיק סלבדורי", משלב בקפידה בין מודרניות למסורת סלבדורית. חללי המנוחה הפנימיים והחיצוניים, שמשלבים חומרים טבעיים תוכננו במכוון כדי להעצים אומנים מקומיים. כמעט כל הריהוט והאביזרים עשויים מעץ מקומי על ידי נגרים מהאזור, מה שמשקף את המחויבות של הבית לקיימות ולשימור תרבותי.
הבית מציע שני חדרי אירוח: חדר בסגנון מעונות עם חדר רחצה משותף מרווח, וסוויטה פרטית עם חדר רחצה צמוד. החללים המשותפים, כולל המטבח ואזורי המנוחה, מספקים מרחב נדיב לחיבור ורגיעה, ומתאימים לכולם – מנוודים דיגיטליים המחפשים WiFi אמין ועד לגולשים הרודפים אחר הגלים המושלמים.
אחד המאפיינים הבולטים של Flow House הוא המחויבות העמוקה לקהילה המקומית. כל שירות ומלאכה בבית נעשים בעבודת אנשי המקום – מצוות הניקיון והגינון ועד לעבודות חשמל, נגרות ואינסטלציה. גישה זו לא רק מחזקת את הכלכלה המקומית, אלא יוצרת קשר עמוק בין המקום לתושביו.
אחת החוויות המעניינות שתוכלו לחוות ב-Flow House היא ביקור בחוות קפה משפחתית המיישמת שיטות אגרו-יער (Agroforesting) בתוך יער עננים בתולי. ההיסטוריה של אל סלוודור שזורה בקפה – בסוף המאה ה-19, ענף זה היווה כ-95% מהכנסות המדינה. אולם העושר שנוצר התרכז בידי 2% בלבד מהאוכלוסייה, מה שהוביל לפערים חברתיים עמוקים ולבסוף לאלימות כנופיות ששיתקה את המדינה במשך שנים רבות.
החווה מתמקדת בפיתוח זנים מקומיים חדשים של קפה ובגידול קפה ערביקה, המין היחיד הגדל במרכז אמריקה. היא מציעה לעובדיה שכר הוגן העולה על השכר החודשי הממוצע במדינה (העומד על כ-326 דולר). המחויבות של החווה לשיטות מסורתיות ולא תעשייתיות מבטיחה שכל שלב – מקטיף פולי הקפה ועד להכנתו למכירה וצריכה – נעשה בתשומת לב מרבית. ״כשאתה קוטף קפה בידיים,״ מסביר לנו חוזה, אחד מבעלי החווה, ״אתה לא רק אוסף פולים – אתה חלק משרשרת של חיים.״.
השתתפנו בסיור מודרך ביער העננים, בין שיחי הקפה הירוקים. המשפחה חלקה איתנו את הידע העשיר שלה על זני הקפה השונים והטעמים הייחודיים שלהם. כשהשתתפנו בתהליך הקטיף בעצמנו, גילינו שזו חוויה מדיטטיבית ומרפאה, המספקת מפלט שליו מלחצי היומיום. המגע עם האדמה, הריח העשיר של פולי הקפה והסיפורים האישיים של החקלאים היוו תזכורת עזה לכך שתיירות יכולה להיות כלי לריפוי סביבתי וחברתי.
Palo Verde Sustainable Hotel – יוקרה אחראית בלב אל זונטה
מ-Flow House המשכנו לעיר החוף אל זונטה, שם מצאנו את Palo Verde Sustainable Hotel – דוגמה מובהקת לשילוב של יוקרה עם אחריות סביבתית וחברתית. העיר, הממוקמת על חופי האוקיינוס השקט, מתאפיינת בחול שחור וגלים עוצמתיים, ומהווה מסגרת מושלמת למלון שהפך לסמל של חדשנות ותיירות מתחדשת.
קמילו, מנהל המלון, גדל על ערכים של קיימות ושימור הסביבה, ויחד עם משפחתו הצליח להוציא לפועל את החזון להקים את המלון לפני יותר מעשור – דווקא בתקופה שבה המדינה הייתה שרויה בכאוס. תרומתה של אחותו, מומחית בביולוגיה, הייתה משמעותית ביצירת מודל ייחודי של תיירות בת-קיימא, שהפך להשראה ברמה המקומית, הלאומית והבינלאומית.
המסעדה שבמלון, Nan Tal, סיפקה לי את אחת מחוויות האוכל המרשימות ביותר שחוויתי. כל חומרי הגלם נרכשים משווקים מקומיים, והתוצאה היא שילוב מושלם של מטבח סלבדורי מסורתי עם פרזנטציה מודרנית ברמה בינלאומית. כל מנה מוגשת עם כבוד עמוק לאדמה, לזהות הילידית ולערכי הקהילה.
מעבר לחוויית האירוח היוקרתית, המלון מקיים ימי הכשרה לתושבים המקומיים, בדגש על גלישה. במדינה שממותגת כגן עדן לגלישה, רוב שיעורי הגלישה פונים לקהל הבינלאומי בלבד ונגישים רק למי שיכול להרשות זאת כלכלית. Palo Verde שואף לשנות זאת על ידי הנגשת הגלישה גם לתושבים המקומיים, ובכך יוצר חיבור מחודש בין התרבות המקומית לבין הענף המרכזי של תיירות המדינה. מלבד זאת מתקיימים במלון ריטריטים של ריפוי ויוגה, עם דגש על העצמה נשית, אותם מעבירה קימי.
השילוב בין קיימות, קולינריה יוצאת דופן, חיבור לקהילה ואחריות חברתית הופך את Palo Verde למודל חדשני ופורץ דרך, המראה כיצד ניתן לשלב יוקרה עם השפעה חיובית – הן על המבקרים והן על הקהילה המקומית.
Casa 1800 – היסטוריה, תרבות ונופים קסומים
רשת בתי המלון הזו הוקמה לפני כעשרים שנה על ידי משפחת מורנו, מתוך אמונה וחזון שתיירות תרבותית יכולה לשמש ככוח לשינוי ולשיקום הקהילות המקומיות גם בזמנים קשים. העיצוב של כל מלון נועד לשמר את המורשת הסלבדורית ולהעצים את המקומיים. עובדי המלון הם ברובם מקומיים אשר עברו הכשרות מקצועיות, גם אם לא השלימו את לימודיהם בבית הספר, והמפגש איתם מהווה חלק בלתי נפרד מהחוויה.
במהלך שהותנו ב- Cerro Verde, אחד ממלונות הרשת, חווינו התעוררות רוחנית עם זריחה קסומה מעל הרי געש, כאשר צלילי הטוקאנים והנוף המרהיב הפכו את הבוקר לחוויה בלתי נשכחת.
המסע שלנו עם Casa 1800 המשיך לעיירה Suchitoto, שם נחשף העושר התרבותי והאומנותי של אל סלוודור. לאורך שפת אגם סוצ׳יטלן, שהתפתח ממאגר מים לשעבר והפך לחלק מפארק לאומי, נצפתה תצוגה מרהיבה של הגירת מאות ציפורי מים, לצד כנסייה קולוניאלית מדהימה במרחק שבע דקות הליכה וסצנת שוק תוססת שהעבירה אותנו לעידן אחר. Casa 1800 איננה רק רשת מלונות – היא פלטפורמה להעצמה קהילתית ולחיזוק התרבות הלאומית, והחזון של משפחת מורנו בהפגשת מבקרים מקומיים ותיירים בינלאומיים הפך את המקום לגשר אמיתי לחיבור עם נפש אל סלוודור.