יקב הרי גליל: בלב הנוף הפראי מפת הכרמים היא התחנה הראשונה בסיור ביקב שעובר סביב מסלול ייצור היין וכולל גם סרט הסבר קצר ומושקע. זה יקב גדול, 800 אלף בקבוקים בשנה ממולאים ביין שנסחט מכרמים שנטעו יקבי רמת הגולן שבעמק קדש בשיתוף עם קיבוצי הגליל העליון יפתח ומלכיה. ב־1997 ניטע הכרם הראשון בקיבוץ יראון. באותה העת הוחלט בקיבוץ על הקמת יקב שייבנה בלב הנוף הפראי המקיף את היישוב. לאחר משא ומתן עם הארגונים הירוקים יצא לדרכו היקב המשותף ליקבי רמת הגולן ולקיבוץ, שעל שמו נקרא גם יין הדגל של היקב, יין אדום מכמה זני ענבים. אפשר לערוך במקום סיור במסלול הייצור, שכולל סרט, טעימת שלושה יינות, הסבר על איך טועמים וגביע יין עם לוגו (מחיר: 12 שקל, 25 שקל בתוספת קפה ומאפה). אפשר להזמין סיור עם ארוחת גבינות ויין (מחיר: 75 שקל לאדם). טעימות בלבד ללא תשלום. כתובת: קיבוץ יראון
היקב, המייצר כ־740 אלף בקבוקים בשנה, החל את דרכו באמצע שנות התשעים בייצור עשרים אלף בקבוקים בשנה ביקב קטן שעמד בחצר בית במושב כרם בן זמרה. רק ב־1999 עבר למקום מושבו הנוכחי באזור התעשייה הסמוך. חביב מספר שמתחילתו זה היה מיזם חברתי שנועד לסייע לתושבי המקום להתפרנס. לדבריו, איכותו של היין נובעת בין היתר מכך שהם לא קונים ענבים אלא רק מגדלים ענבים בעצמם ברמת דלתון. "לא רצינו להיות תלויים במגדל שמסכם מראש עם יקב גדול על מחיר לקילו, וכל מה שמעניין אותו הוא הטונאז' לדונם ולא האיכות", הוא מסביר. את יינות דלתון אין להשיג בסופרמרקטים, אלא רק במסעדות ובחנויות יין. חביב מסתייג מהצבת יינותיו למכירה בסופרמרקט, אך עם זאת קל לו לפרגן למתחרים, שעל היינות שלהם הוא אומר שהם פשוט נהדרים. הוא מתקשה להצביע על יין דגל אחד של היקב, הראשון שהוא מזכיר הוא הקברנה רזרב. הביקור כולל סיור באולמות הייצור וטעימה של כל יינות היקב (מחיר: 12 שקל לאדם). במרכז המבקרים מתקיימות גם סדנאות טעימה, סדנה שבה לומדים לזהות ריחות בתוך היין באמצעות קופסאות ריח, ארוחות וגם הצטרפות לבציר כתובת: פארק תעשייה דלתון
יקב תבור: כבוד לאדמה את הסרטון על אודות היקב והעבודה שבו רואים באולם החביות הקריר, שם הוצבו ספסלי עץ מול מסך גדול. הביקור בחדר החביות והצפייה בסרטון הם ללא תשלום, וכך גם הטעימות בחנות היקב. יש גם טעימות שמן זית לא רע בכלל שמייצר אחד מבעלי היקב. לקבוצות נערך סיור בן שעה לאורך מסלול הייצור, ועם קצת מזל אפשר גם לראות את מכולת הביקבוק הנודדת שמגיעה ליקב כמה פעמים בשנה. פעילות מיוחדת שמתקיימת פה במהלך הקיץ היא הבציר המשפחתי, שלוש שעות שמתחילות עם סלסילות ומזמרות בכרם, ומסתיימות בטעימת התירוש שעשו הילדים (מחיר: 25 שקל לאדם). היין אמנם לא אורגני אך במרכז המבקרים מספרים שמשתדלים להמעיט בריסוס הענבים. סיור מודרך ביקב מיועד לקבוצות בלבד (מחיר: 19 שקל לאדם), יחידים יכולים לבקר בחנות היקב, לצפות בסרט בחדר החביות ולטעום ללא תשלום. מרכז המבקרים עורך שלל פעילויות וערבי יין למיניהם, מרביתם לחברי מועדון לקוחותיו. בעונת הבציר, מיולי עד סוף ספטמבר, אפשר לצאת לבציר משפחתי מדי יום (שעות פתיחה: 00:10־30:12). כתובת: שדרות קק"ל, כפר תבור יקב טוליפ: לחיי החברים בכפר קיר זכוכית מפריד בין אולם הייצור שבו עומדים מכלי הנירוסטה הגדולים לבין בר היין הלא גדול שעל שולחנותיו צבעונים מלאכותיים. בסופי שבוע אפשר להגיע למקום ולערוך סיור ללא תשלום הכולל הסברים על הכפר ועל תהליך הייצור ולטעום מהיין. הביקורים הם אמנם ללא תשלום, אבל אין צ'אנס שתצאו מפה בלי לקנות בקבוק או שניים. מדי קיץ נערך אירוע השקה לחברי מועדון היקב הזוכים גם לעדכונים על אודות מבצעים, להרצאות ולסדנאות. יקב לילך: גראז' אורגני יין הדגל של לילך הוא מענבי סנג'ובזה, והוא מכין גם יין פורט מתוק. הענבים נבצרים בבציר ידני ולילי, ואת העשייה מתאר לילך כחגיגה גדולה. בכלל נדמה שהוא עושה את זה בעיקר להנאתו: חלק ניכר מהיין הוא שותה בעצמו ומחלק לחברים. השאיפה היא להגיע לייצור אלפיים בקבוקים בשנה. מעל הכל רואה לילך בדבר עניין חינוכי: "אם אחד הילדים יבוא יום אחד וירצה לעשות עשרים אלף בקבוקים בשנה, זה יהיה נחמד". בתו הגדולה, אגב, בת שבע. אכן חשיבה אורגנית. אפשר לבקר ביקב בתיאום מראש. את היינות אפשר להשיג ביקב ובחנויות ספורות באזור (שווה לבקר בחנות האורגנית של משק איריס בן צבי בכניסה לכפר, ובאתר). כתובת: כפר יהושע, משק 70
בתחילה שכן היקב בחווה עצמה במעלה הוואדי, ולפני כשלוש שנים נבנה בכניסה לחווה, בסמוך לכביש העולה לכרם מהר"ל, מבנה היקב החדש. המבנה המרשים מצופה אבן מקומית ואומרים עליו שסגנונו טוסקני. המקום תוכנן מראש הן להכנת היין ולאכסונו והן לקליטת מבקרים, והוא מרווח ונעים. אפשר להגיע לטעימת יינות בלבד, וגם לסיור בן כשעה ביקב, עם הסבר על תהליך הכנת היין, מקליטת הענבים שגדלים בכרם אמפורה שבגליל העליון ובכרמי יוסף, ועד למרתף החביות הקריר (מחיר: 10 שקלים לטעימות בלבד, 15 שקל לסיור וטעימות, 45 שקל לסיור, טעימות ואוכל). מכיוון שהיקב לא כשר, מותר גם לגעת במכלים או לטפוח על חביות העץ. לא עניין של מה בכך. בכלל, שצברג הוא טיפוס נטול פוזה. הוא לא אוהב את יראת היין שאחדים מאנשי התחום אוהבים לטפח, וכשאני יוצא לעשן, אני מוצא אותו מעמיס ארגזי יין על אחד מרכבי היקב. איש עבודה. יינות אמפורה נחשבים איכותיים במיוחד, ויין הדגל של היקב הוא האמפורה רזרב, תערובת של ענבי קברנה (שבעים אחוז), מרלו וקברנה פרנק. במקום נערכים גם אירועי סוף בציר, השקת יינות וסדנאות יין. כתובת: כביש הכניסה לכרם מהר"ל יקב תשבי: דור חמישי בביקור שנערך באחרונה סיפר גולן תשבי, דור חמישי ויינן היקב, על הכוונות להקים במקום מרכז מבקרים גדול שייתייחס ליקב כאל אטרקציה תיירותית מזן האגרו־תוריסמו. גם עכשיו כדאי לשלב ביקור ביקב עם טיול באזור היפהפה. רמת הנדיב נמצאת חמש דקות מכאן כתובת: בסמוך לכביש 652 המוביל מבנימינה לזיכרון יעקב (כתבה: תמר שנקר־פיין)
יקב בנימינה: שוקק פעילות במרכז המבקרים מגוון רחב של פעילויות. הסיורים כוללים הצצה לתוך היקב, בתהליכי הייצור בעבר ובהווה, ביקור בחדר החביות וטעימות יינות וליקרים (מחיר: 10־20 שקל). במקום פועלת מסעדה שמגישה ארוחות בוקר חלביות וארוחות צהריים וערב בשריות. בחופשות מקיים המקום פעילויות לילדים. המרכז משמש גם לעריכת אירועים פרטיים, ובמקום מתקיימות סדנאות יין וסדנאות קוקטיילים (בהזמנה מראש). יותר משיש ליקב יין דגל, יש לו סדרת דגל. סדרת הספיישל רזרב היא סדרת יינות זַניים שהמיוחד שבהם הוא הגוורצטרמינר, יין לבן חצי יבש ארומתי במיוחד ממוצא גרמני. כתובת: הנשיא 1, בנימינה (כניסה מרחוב היקב)
היקב עצמו רחוק מלהיות מרשים, ומה שמציעים הססלובים למבקרים מלבד טעימות מודרכות של כל יינותיהם, ביקור בחדר החביות וסרטון על מסך מחשב המראה את תהליך הפקת היין, הוא בעיקר ידע. "אנחנו משתדלים שהאנשים יצאו מכאן עם יותר ידע ממה שהגיעו", אומרת נילי ססלוב. נותנים טיפים לגבי שתיית יין ושמירתו, מסבירים מה ההבדל בין ארומה לבוקה וכיוצא באלה. הבשורות הטובות הן שלכבוד חנוכת מקום ייצור חדש בגליל, ייבנה כאן בשנה הקרובה מרכז מבקרים של ממש. ביקב משתמשים במגוון רחב של חביות, וססלוב קובע על פי החך איזו תכולת חבית תוזרם לאילו בקבוקים. היין הטוב ביותר הוא הרזרבד שכולו עשוי ענבים אורגניים, לעת עתה זהו קברנה סוביניון 2003. נילי ססלוב מספרת שרק בדיעבד גילו ברישומים כי בשנה ההיא כל היין מהחביות שהגיעו לרזרבד היו מהכרם בקדיתא. סדרת אביב של ססלוב לא מגיעה כלל לחביות אלא מותססת במכלי הנירוסטה יחד עם שבבי עץ. "כולם עושים את זה, אנחנו היחידים שגם מדברים על זה", אומרת ססלוב. אפשר להצטרף לסיור לא פורמלי שכולל סרטון קצר, טעימות מודרכות והרבה ידע (בחינם). חברי מועדון הלקוחות מוזמנים לטעום יין בתהליך ההכנה ולהשתתף בערבי יין (בתשלום סמלי או בחינם), ופעם בחודש מתקיימת סדנת ריחות וטעמים ביין, למי שרוצה סוף סוף ללמוד למצוא את טעם האוכמניות או הפטל ביין הפירותי כתובת: קיבוץ אייל |